Rendezés

Videóval

A Diana-tó Legendája

Putz Tamás 2023-08-05
Hosszas tervezés után, az idei év nyarán végre sikerült összehoznunk Rokolya Péter barátommal egy olyan közös horgásztúrát, ahol együtt próbálhattuk becserkészni a termetes pontyokat, illetve amurokat és köztük is megcélozni egy olyan legendás példányt, amely minden túlzás nélkül mondhatom, hogy országos szinten is párját ritkítja. Rendkívül összetett, taktikás és a jó sorsnak hála nem kevésbé eredményes horgászatot tudhatunk a hátunk mögött, amely olyan élményekkel ajándékozott meg bennünket, amilyenekre mindig emlékezni fogunk. Tartsatok velünk erre a nyári kalandra, irány a Diana-tó!

Őszi amurozás 2. rész

Bank Bálint 2021-10-28
Lassan beköszönt az igazi, hűvös, szeles ősz. Talán az utolsó meleg napokat kihasználva eredtem ma az amurok nyomába. A víz hőmérséklete már bőven 20 Celsius-fok alatt van, de a verőfényes napsütésben még jó eséllyel akadhatunk nádrágókba. Szokás mondani, hogy olyan helyen érdemes amurozni, ahol sok van belőle – nos, ez talán a lehűlő vízben még inkább igaz, ezért egy igazi „torpedóbányába”, a Völgyhídi Horgásztóra jöttem el horgászni.

Ismerkedés a Duna-völgyi-főcsatornával

Erdélyi Tamás 2021-10-18
Miután sikerült az élő Dunából eredményt elérni, barátaimmal úgy döntöttünk, próbáljunk meg minél több vadvizet belesűríteni a nyárba, így esett a választás a Duna-völgyi-főcsatornára, avagy a DVCS-re. Sok szép fogást láttam már innen, ez elég indíttatás volt ahhoz, hogy elinduljunk helyet keresni a következő kalandunkhoz. Hogy miként oldottuk mi ezt meg? Tartsatok velem és mindent elárulok…
Videóval

FermentX újdonságok és praktikák 2021

Putz Tamás 2021-06-12
Ha az amurokról esik szó, a legtöbb horgász elsőként a vad, látványos fárasztásokra asszociál. Bizony, nem is alaptalan ez az összefüggés, hiszen ezek a halak bődületes erővel és rendkívül kitartóan képesek küzdeni a horgon. Abban biztos vagyok, hogy aki megtapasztalta vagy látta már, hogy milyen kiemelkedő élményt jelent egy harcias amur megfogása, az szeretné újra és újra átélni. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy mára egyre többen horgásznak kifejezetten amurra, miközben néhány évvel ezelőtt sokkal többen voltak azok, akik csupán a pontyozás járulékos mellékhalaként tekintettek az ezüstös torpedókra, ráadásul a célzottan amurozók száma a statisztika szerint folyamatosan növekszik. Nos, ennek az írásnak, illetve filmnek a célja, hogy egyrészt kedvet csináljon az utóbbi tábor számára, másrészt pedig átfogó képet nyújtson a hatékony amurhorgászat praktikáiról az előbbieknek is, valamint segítsen nekik abban, hogy megfoghassák első amurjaikat vagy akár új rekordjaikat! Olyan FermentX újdonságokat, illetve hozzájuk kapcsolódó fogós használati tippeket szeretnék megmutatni, amikkel bárki eredményesebb lehet vízpartokon! Tartsatok hát velem!

Baráti amurozás Gyermelyen

Putz Tamás 2020-09-27
Egy kezem is sok lenne hozzá, ha azokat a horgászvizeket szeretném összeszámolni, ahová rendszeresen visszajárok… Munkám azt igényli, hogy a horgászataimat minél változatosabb módon, más-más jellegű helyeken végezzem, illetve szeretem is az új vizek felfedezésének izgalmát. Van azonban néhány kivétel, néhány olyan vízterület, amelyet az évek során annyira megkedveltem, hogy minden évben visszatérek oda legalább egyszer. Ezek közül az első helyen tudom kiemelni a Gyermelyi Horgásztavat, amit a 2016-os megismerkedésünk óta folyamatosan látogatok. Teljesen függetlenül attól, hogy kollégáimmal épp egy filmet forgatunk, vagy csak egyszerűen pecázunk egy jót a barátaimmal, szívesen jövök erre a gyönyörű tóra horgászni, e nélkül nem is lehet teljes a nyár! Idén sem volt ez másként, a nyár végén egy fantasztikus baráti horgászatot ejtettünk meg az amurok birodalmában. A nap legjobb pillanatai mellett a beszámolóban összeszedtem azokat a tapasztalatokat, praktikákat is, amelyek aktuálisan a legjobban működtek itt.

Fogós amuros praktikáim 2. rész – Csalizz kreatívan!

Putz Tamás 2020-07-12
Az amurhorgászat meghatározó témaköre, hogy milyen csalit használunk, illetve milyen módszerrel kínáljuk azt fel. Az amur nem bonyolult hal e téren, többnyire azonos séma jellemzi táplálkozási jellemvonásait, viszont ezek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen és tudatosan becserkésszük őket. Erre számos hatékony megoldás létezik, és ahogy egyre jelennek meg a fogós, ötletes újdonságok, úgy növelhetők mindenkori eredményeink is. Ha tűnődtél már ezen, esetleg tanácstalan vagy, de szeretnél szép amurokat fogni, tarts velem a sorozat újabb részében, mert ma kedvenc csalijaim kerülnek előtérbe!

Fogós amuros praktikáim 1. rész – Etess szisztematikusan!

Putz Tamás 2020-07-11
A nyári meleg vizek egyik legintenzívebben táplálkozó hala az amur. E halfaj jellegzetességei, szokásai és horgászatának izgalmai sok horgász kedvencévé teszik ezt az időszakot. Amikor a víz hőmérséklete 20-25 Celsius-fok fölé emelkedik, ezek a növényevő torpedók egyre aktívabbak lesznek, ekkor csalhatók horogra a legeredményesebben. Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyen meg is foghatók, hiszen nem mindegy, hogy valakinek pontyozás közben „beesik” olykor néhány amur vagy célirányosan ezekre a remek halakra horgászik. E sorozatommal az utóbbi tábornak szeretnék átfogó képet nyújtani a hatékony amurhorgászat praktikáiról és segíteni nekik abban, hogy megfoghassák első amurjaikat vagy akár új rekordjaikat!
Videóval

Kalocsai amurparádé

Holler Imre 2019-08-26
Az idei nyár számomra nagyon kevés szabadidőt tartogatott, így minden lehetséges módon igyekeztem kihasználni azt a kis időt, amit horgászattal tölthetek. Így tettem július utolsó hétvégéjén, amikor a kalocsai halastóra látogattam el egy szűk kétnapos horgászatra ifjú horgászbarátommal. A tóban rendkívül sok kistestű hal él, így cseppet sem volt könnyű feladat szelektálni közülük a méretesebb egyedeket, azonban a jól felépített taktika és a céltudatos horgászat meghozta számunkra a várva várt sikert.

Feederbottal a Zoltán és Diana Horgásztavon - Az indián nyár halai 2. rész

Putz Tamás 2017-09-28
A szép, nyárias időben eredményes horgászatot zárhattam az előző rész végén. Nagy örömömre már a nappali órákban sikerült néhány gyönyörű, termetes halat fognom, azonban kezdettől fogva abban bíztam, hogy az igazi nagy példányok időszaka az éjszakával jön el. Ekkor új halak léptek a porondra, ezért új taktikával és praktikákkal készültem a horgászatukra. Tudtam, ezekkel kevesebb kapásra kell majd számítanom, viszont lényegesen nagyobb halak várhatnak rám! Ha kíváncsiak vagytok, melyek voltak ezek, és hogy mit tartogatott az éjszaka, kövessétek figyelemmel a mai rész izgalmait is!

Feederbottal a Zoltán és Diana Horgásztavon - Az indián nyár halai 1. rész

Putz Tamás 2017-09-27
A meteorológiai nyár hivatalosan véget ért, azonban az év javát idéző kora ősz mintha erről nem akarna tudomást venni. A hűvös, párás reggeleket szikrázó napsütés váltja fel, a vízpartokat még derűs könnyedség jellemzi. A víz továbbra is meleg, alatta pedig még bőszen pezseg az élet. Mindössze a nappalok egyre fogyatkozó órái és a fák koronájának lágy pasztellbe fordulása sejteti, közeleg az ősz! Csodálatos érzés ebbe a közegbe belelopni saját kis életünk néhány emlékezetes pillanatát és hagyni érzékeinket, hogy élvezzék a természet látványos változásait. A naptárban ugyan lapoztunk, a halak viszont erről semmit sem tudnak, ezért igyekeztem kihasználni az időjárás biztosította kedvező feltételeket.

Amur akadémia 3. rész - Amurozás etetésen

Sipos Gábor 2017-07-08
Ez talán a legelterjedtebb amurfogási technika, még akkor is, ha kivitelezése nehezebb, és időigényesebb, mint az előzőekben bemutatott methodos amurozás. Egyrészt nagyobb mennyiségű csalogatóanyagra, másrészt komolyabb technikai tudásra van szükség ehhez. Megijedni mégsem kell, ugyanis megpróbálom mind az etetőanyag szortimentet, mind pedig a technikát annyira leegyszerűsíteni, hogy egy átlagos horgásznapot kényelmesen végig lehessen vele horgászni, és bízom benne, hogy a halak is partnerek lesznek ebben.

Amur akadémia 2. rész - A methodos amurozás

Sipos Gábor 2017-07-07
A method technika szárnyalása az amurhorgászatot is elérte. Ez a módszer gyökeres ellentéte mindannak, amit az amur horgászatánál eddig használtunk. Ezt a technikát az intenzíven telepített tavak halbősége keltette életre, ahol „torpedóinkat” nem a hely közelébe kell csalni, hanem jó eséllyel csak kapásra kell bírni a közelben tartózkodó egyedeket. Erre a legalkalmasabb és talán a legegyszerűbb is a Flat kosaras végszerelék, amelynek titka, hogy a csali a savanyított etetőanyag közepébe van eldugva, így azt a hal el sem tudja téveszteni. Ezt a módszert azoknak ajánlom, akik akár fél nap alatt szeretnének eredményes amurhorgásszá válni.

Amur akadémia 1. rész - Elméleti tudnivalók

Sipos Gábor 2017-07-06
Kétféle horgász létezik. Az egyik azért szeretne amurt fogni, mert valaha már fogott, a másik azért, mert még sosem fogott. E cikksorozatom inkább a második csoporthoz szól, hiszen a következő írásaimban a kezdő horgászoknak szeretnék olyan segítséget nyújtani, aminek segítségével megfoghatják életük első amurját. Egyszerűen, sallangok nélkül, céltudatosan. A sorozat első epizódjában a szükséges felszerelések, végszerelékek elemei és az elméleti tudnivalók kerülnek terítékre.

Feederbottal a Harangozó-tavon - Amurvadászat a front vonalában

Putz Tamás 2017-06-27
Imádom a nyarat, ez a kedvenc évszakom. A természet ilyenkor mutatja legszebb, leggazdagabb arcát, az éjszakák rövidebbek, a nappalok hosszabbak az élet pedig egyszerűen könnyebb és jobb… Ez a nyüzsgés a vízpartokon is jelen van, vizeink alatt és felett egyaránt magas fordulatszámon pezseg az élővilág. Ennek az időszaknak az egyik legkedveltebb célhala az amur. Aki megtapasztalta már, milyen hihetetlen erővel képes küzdeni a horgon egy termetes növényevő torpedó, az megszállottan keresi őket a legmelegebb évszakunk során akkor is, ha az kedvezőtlen, szeszélyes arcát mutatja. Tartsatok velem legújabb horgászatomon, és megmutatom, miként sikerült megélnem az amurvadászatot.

Őszi amurok vonzásában

Rokolya Péter 2016-11-05
Imádom az őszt! Azonban amellett, hogy az egyik legeredményesebb évszak a „nagyvadak” becserkészésére, bizony sokszor a legnehezebb is. Rendszerint azonban a befektetett idő és energia - ha kitartóak vagyunk - kifizetődik. Ez az írás nem az oly sokszor szereplő aranyhasú kedvenceinkről fog szólni, mert bizony van, hogy háttérbe szorulnak átengedve a terepet egy tekintélyt parancsoló „fenevadnak”, az amurnak. Tartsatok velem, fedezzük fel, mivel lehettek eredményesebbek őszi horgászataitok során ezekre a torpedókra!

Methodos amurozás

Döme Gábor 2015-06-29
A nyári horgászatok egyik legkedveltebb célhala az amur. Számos hatékony praktika, megannyi ötletes megoldás létezik a megfogására. Most bemutatom, én hogyan csinálom!

Mohó amurok

Haskó Tamás 2014-07-31
A pontyhorgászok jelentős részét csak az a bizonyos egy hal megfogása hajtja, ösztönzi, a kisebb fogásokat gyakran hagyják figyelmen kívül, pedig néha nagyon jó érzés, amikor csak úgy élvezzük a horgászatot és nem a hőn áhított nagy hal megfogásáért küzdünk. Pont egy ilyen reggeltől estig tartó „örömpecára” invitáltam páromat, aki egyre több időt tölt velem a vízparton, és szerettem volna, ha sok szép élményben lenne része, ezzel is elősegítve a horgászat iránti elkötelezettségét.

„Amurvadászat”

Nagy Csaba 2014-07-21
Hosszú évtizedekkel ezelőtt, amikor apám megismertette velem a vizet, annak titokzatos, írott és íratlan szabályait, akkoriban mit sem sejtettem arról, hogy a mai modern világban a halfogás mennyire céltudatossá válhat. Akkor még gondolni sem mertem volna, hogy évek múltán a Haldorádó termékek lehetővé teszik számomra, hogy amikor elindulok a vízpartra horgászni, előre eldönthetem, pontyot vagy amurt szeretnék fogni. 2014-ben ez már teljesen természetes!

Indul az amurszezon!

Döme Gábor 2014-05-13
Május közepén talán már nem meglepő a cím, hiszen a vizek hőmérséklete 20 Celsius-fok körül is járhat, amely ideális a nagyra növő növényevő halunk horgászatához. Az idei évben nekem már sokkal korábban kezdődött az amurszezon. Március és április hónapokban is különösen eredményes voltam. Hogyan, milyen módszerrel, milyen csalogatóanyaggal? Az írásból minden kiderül!

Amurok havában

Nagy Csaba 2013-07-13
Bebizonyosodott már, hogy amurral az év bármely időszakában találkozhatunk, de amikor a víz hőmérséklete 20 Celsius-fok fölé emelkedik, újabb fokozatra kapcsol, és ekkor akár a saját testsúlyának megfelelő mennyiségű táplálékot is képes elfogyasztani naponta! Ez a legjobb horgászidőszak, ekkor csalható (megfelelő csalogatóanyaggal) a legkönnyebben horogra. Eljött hát végre a mi időnk!
Videóval

Nappal vagy éjszaka?

Döme Gábor 2013-06-27
E horgászat apropóját egy érdekes felvetés adja. Főként a nyári időszakban gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor lehetünk igazán eredményesek? Kora reggel, napközben, késő délután vagy talán éjszaka? Nos, én is (a legtöbb „átlaghorgászhoz” hasonló módon) főként a nappali órákban horgászom, de időnként belekóstolok az éjszakai horgászatba is. Sokan esküsznek rá, hogy az igazán nagy, kapitális halakat csak éjszaka lehet megfogni. Én ezt nem merném egyértelműen kijelenteni, de úgy vélem, hogy időnként egy-egy próbát megér!
Videóval

Pontyhorgász praktikák JDCM módra 3. rész - Tippek, ötletek, elméletek bemutatása és azok működése élesben - 1. felvonás: Amuros tippek

Jávorka Dániel 2012-10-16
A megszokottól eltérően e cikksorozatom harmadik epizódjának keretében egy teljesen egyedi megoldással szeretném elérni, hogy a Tisztelt Olvasók, Érdeklődők későbbi horgászataik során még eredményesebbek lehessenek. Úgy döntöttem, hogy egy 5 felvonásos, videóval kiegészített irománysorozattal napvilágra hozom mindazon praktikáimat, amelyekkel akár a legnehezebb körülmények között vagy a legelképzelhetetlenebb helyzetekben is sikerült már kimásznom a csávából! Bízom benne, hogy e cikkek, videók sokak számára hasznos információkat tartogatnak…

Red Army - amikor egy amur álom valóra válik

Knitli Sándor 2012-09-19
Mindig is csodálva néztem, mikor egy horgász kezében egy hatalmas torpedó van, ami vagy véletlenül esett be pontyozás közben, vagy tudatos, célzott horgászat eredményként került partra. Mindig is az volt az egyik titkon dédelgetett álmom, hogy a nagy pontyok mellett egyszer nekem is megadatik, hogy egy méter feletti ezüstnyilat tarthassak a kezemben.

Ne adjuk fel soha, avagy hogyan sikerült a nádevő amurokat horogra keríteni?

kovács andrás 2012-08-18
Vannak időszakok, mikor a bevált, régebben bizonyított, általunk szívesen használt csalival, végszerelékkel, csalifelkínálással eredménytelenek maradunk… Ez egy újabb megoldandó feladat elé állítja a horgászt, amiben az a legszebb, ha megtaláljuk a megfejtést: saját elképzeléseinket - bármilyen „extrém” is - megvalósítva eredményt tudunk elérni, és nem is akármilyet. Nekünk sikerült!

Rástartoltunk az amurokra!

Haskó Tamás 2012-08-01
Rekkenő forróság uralkodik hetek óta, szinte éget a nap, ahogy kilépek a hűvös szobából. Horgászni kellene, de vajon milyen hal táplálkozik ebben a hőségben? Bizony, eljött az ideje egy kiadós amurhorgászatnak, melyre komoly esélyekkel pályázhatunk a nyári kánikulában, amikor szinte habzsolnak az amurok. Ezekből az élményekből mi sem szerettünk volna kimaradni, így hát irány a vízpart!

Mindenki vár valamit!

Hajdu Tamás 2010-09-26
Szokásomhoz híven minden év első másodperceiben megfogadok valamit, amit igyekszem betartani. Sokakkal ellentétben nem a népszerű fogyást választottam, hanem hogy az egyik kedvenc helyi tavamon, a Tiszotán fogjak legalább egy tíz kilogramm feletti amurt és pontyot. Most érkezett el a pillanat, hogy papírra vessem eddigi legnagyobb halam, egy termetes amur kifogásának minden részletét, és hogy elmeséljem nektek az ehhez kapcsolódó történetemet.

A nagy amurok napja

Poór Bence 2009-11-17
Sziasztok! Nemrégen kezdtem a horgászást és gondoltam, beszámolok arról, hogy barátaimmal hogyan sikerült három nagyobbacska amurt is partra kényszerítenünk a mi szerény felszerelésünkkel és csalijainkkal. Ha érdekel a történet, tartsatok velem!

Amuros kalandok Izsákon 1. rész - Nagy tavi fűevők

Jávorka Dániel 2009-10-05
Az amur rendkívül titokzatos halfaj. E tulajdonság az Izsákon található egyedekre különösen igaz, hiszen évente alig 1-2 példányt tereltek az itteni horgászok sikeresen szákba. Ennek ellenére sokan meg voltuk győződve arról, hogy rengeteg példány él belőle a tavakban, melyek közül nem egy és nem is kettő kapitálisnak mondható. Jómagam már évek óta abban a tudatban éltem, hogy ehhez a halfajhoz egyszerűen nincsen szerencsém, egészen idáig! Nincs olyan, hogy lehetetlen… Ha tudni szeretnétek, miként sikerült a nagy tó óvatos amurjainak titkait megfejtenem, tartsatok velem ismét!

Fogós amurcsalik

Döme Gábor 2009-09-12
Egy kapitális amur kifogása és fényképezőgép elé tartása sokak vágya. Régóta szeretnél Te is egy erőtől duzzadó, vad torpedót kifogni? Nem tudod, hogyan lehet a pontyok közül szelektálni őket? Fogalmad sincs, hogy milyen etetőanyaggal tudod horgászhelyedre csalni, vagy milyen csalikkal és csalizási trükkökkel lehet horogra csábítani? Ha ilyen és ehhez hasonló „amuros gondolatok” foglalkoztatnak Téged is, tarts velem, hogy mielőbb teljesüljön a Te vágyad is!
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.