Nappal vagy éjszaka?

Nappal vagy éjszaka?

E horgászat apropóját egy érdekes felvetés adja. Főként a nyári időszakban gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor lehetünk igazán eredményesek? Kora reggel, napközben, késő délután vagy talán éjszaka? Nos, én is (a legtöbb „átlaghorgászhoz” hasonló módon) főként a nappali órákban horgászom, de időnként belekóstolok az éjszakai horgászatba is. Sokan esküsznek rá, hogy az igazán nagy, kapitális halakat csak éjszaka lehet megfogni. Én ezt nem merném egyértelműen kijelenteni, de úgy vélem, hogy időnként egy-egy próbát megér!

Egy olyan horgászaton vettem részt a közelmúltban, amely során megközelítőleg azonos időt, 5-5 órát horgásztam nappal és éjszaka. Délután kezdtem a horgászathoz, majd ezt folytattam éjszaka. A végeredmény számomra is meglepő volt!

Vajon melyik időszak az eredményesebb?

A horgászat helyszíne

Mindez Kiskunhalason, a Tóth-tavon történt, amely híres saját nevelésű (!!!) szép pontyairól és amurjairól. Itt reális esély mutatkozik rá, hogy az átlagos 1-3 kilós pontyok között beköszön néhány termetesebb, 5-15 kg közötti ponty és amur is. Nyilván ezek horogra kerítéséhez némi szerencsére is szükség van, de az nem kérdés, hogy a vízben élnek ilyen kapitális egyedek, sőt még ennél nagyobbak is!

Az alapozó etetés mindössze 2 kg tejsavas magmix volt

Itt régóta eredményesen alkalmaz a tógazda egy különleges etetési technikát, amely főként a meleg nyári időszakban hatékony. Ez a lucernakarika, amely a vízfelszínen lebeg. A tó körül kiterjedt lucernatábla található, amelyről mindig annyit kaszálnak, amennyi a halak etetéséhez kell. Ezt a karikákba rakják (amely szintén lebeg), ebből húzzák ki és eszik meg a halak, főként az amurok.

A tavon található etetőkarikák környékét érdemes megetetni, majd a másik oldalról rádobva meghorgászni

Szeretném azt a tévhitet eloszlatni, amely szerint azokon a tavakon, ahol etetik a halakat, nem lehet semmit fogni! Azokon az intenzíven telepített tavakon, ahol nem kap rendszeresen táplálékot a halállomány, ott lefogynak, legyengülnek és a betegségekre is sokkal fogékonyabbakká válnak. Itt - a Tóth-tavon - a halak nagyon jó erőnek örvendenek, szépek, egészségesek és folyamatosan gyarapodnak, szívesen fogadják mindig a további finom falatokat.

A szemben található horgászhelyem kb. 55-60 méterre volt

A horgászat megkezdése előtt itt mindig beetetek. A legjobb helyek az etetőkarikák környékén vannak, amelyből van bőven a tavon. Horgászni csak az U alakú tó belső karéjáról szabad, azonban aki etetni szeretne, nyugodtan átsétálhat. Ezt tettem én is.

A FermentX technológiával készült tejsavas magmixek verhetetlenek a nyári ponty- és amurhorgászatok során!

Az alapozó etetéshez 1-1 csomag Haldorádó FermentX technológiával készült Tejsavas kukorica-búza és 4X Mag Mixet használtam. Nyári időszakban ezek a tejsavas erjesztéssel készült magkeverékek verhetetlenek a ponty- és amurhorgászat során. Meggyőződésem, hogy ez jobb, mint az otthon előállított bármilyen „rettenetes”. Aki nem hiszi, próbája ki!

A nyári horgászatok ászai a FermentX etetőanyagok, amelyek horgászatra kész változatban kerülnek forgalomba

Ha tejsavas magvakkal etetek, minden esetben FermentX etetőanyagot töltök a feederkosaramba. Ezen a tavon legeredményesebb a Tejsavas Nagy Ponty, azt követi a Tejsavas Mézes Pálinka, majd a Tejsavas Betainos.

Ezen a tavon a FermentX Tejsavas Nagy Ponty a legfogósabb keverék

Mi a FermentX magvak és etetőanyagok fogósságának titka?

Bizton állíthatom, hogy a valaha készült legjobb, az ősi alapokat megőrző, de modern tudományos kutatásokat ötvöző erjesztett etetőanyag családot hozhattuk Haldorádó FermentX márkanéven forgalomba! A FermentX magok 60 nap fermentálás (erjesztés) után kerülnek forgalomba. A speciális tartályokban úgy érlelődik a keverék, mint a legjobb borok. Ilyen hosszú idő alatt vaj puha lesz minden összetevő és feltárja minden kincsét! Garantáltan 100%-ig természetes és nem tartalmaz tartósítószert, ilyet házilag képtelenség készíteni.

A nedves etetőanyagot egy törőszitán átpréselve még gyorsabban és egyenletesebben oldódó keveréket kapunk

Milyen csali kerüljön a horogra?

Ezen a tavon gyakorta a beetetést követően szinte az első dobás után lehet már számítani a halak kapásaira! No de milyen csali kerüljön a horogra? Az egyik horogra búzafüzér, míg a másikra 2-3 szem kikönnyített tejsavas kukorica került. Ezeket az etetőanyagból vagy a magmixből kell a horgászat megkezdése előtt kivenni.

A legfogósabb csalik, amelyeket a magmixekből és az etetőanyagból vettem ki
Ritkán voltak mozdulatlanok a botok spiccei
Sőt többször rövid időn belül mindkét botomon kapás volt
Szép páros ...:)
A halaknak nagyon ízlett a csalim

Hogyan növelhetjük a halak méretét?

Számos hal kifogása után felmerül, hogy miként lehetne esetleg nagyobb halakat is fogni, miként lehetne szelektálni? Van erre néhány trükk!

1. Növeljük a csali méretét.
2. Próbáljunk más típusú, pl. hallisztes pellet vagy bojli csalikkal horgászni.

Bár a saját tapasztalatom az, hogy ezek gyakran nem hoznak látványos változást, nem növekszik a méret a kívánt mértékben… Akkor mi lehet a jó megoldás?

Gyakorta a csalifüzér méretének növelése vagy a más típusú csali használata sem tudja megfelelő módon szelektálni a halakat!

3. Egyre távolabb horgászva az etetéstől csökken ugyan a kapások száma, de növelhető az egyedsúly!
4. Ha ez sem hoz megoldást, akkor már csak az éjszakában bízhatunk, vagy még abban sem…

Az etetéstől egyre távolabb bevetett végszerelék tudja csak a halak méretét növelni
A kapások száma megritkul, de látványosan nő(het) a méret!
Természetesen minden hal visszanyerte szabadságát

Végszerelékem

Hatékony és egyszerű végszereléket használtam, amely fél-fix rendszerű, segít a biztos akadásban, de esetleges szakadás során megszabadulhat tőle a hal, nem kell magával cipelnie. Lelke a Haldorádó Pellet Feeder Complete kosár 30 grammos méretben. A gyors előkecserét és a végszerelék fixálását az előkerögzítő gyorskapocs biztosítja, amely finoman, de megszorul a kosár végében található gumiágyban.

A végszerelékem elemei
A fél-fix megoldás és a fűzött csali segít a tökéletes akadásban

Spro Team Feeder termékek

Elkészült végre az új Spro Team Feederbot család is, amely 2,7 és 3 méteres pickerbottól egészen a 3,3; 3,6; 3,9 és 4,2 méter hosszú feederbotig terjedő komplett kínálattal rendelkezik. Ez egy kedvező árú, a mindennapos horgászatokhoz készült pontyos botcsalád, amelyben mindenki megtalálja a számára ideális méretű és erősségű botot.

A fejlesztőmunkánk eredménye a Spro Team Feederbot…
… és orsócsalád
A termetes halak kellőképpen próbára tették a szerelék minden elemét

Ezt teszik teljessé a Spro Team Feeder orsók, sőt lesz Gamakatsu Team Feeder horog is! Ezek mind-mind a Spro és az én közreműködésemmel 2013-ban forgalomba kerülő új termékek. Már a hetedik éve, hogy hatékony munkakapcsolatban vagyok a Spro fejlesztői csapatával, ennek láthatják most az újabb eredményét.

A legjobb felvételek elkészítéséhez néha különleges pózokra van szükség
De a modern technika segítségével…
… rendkívül látványos módon tudunk egy látszólag hétköznapi dolgot is bemutatni
Ez a szép amur is nagyra értékelte a ténykedésünket…
… majd visszaengedésekor szinte nekiúszott a kamerának, mert szerepelni akart… :)

Minden halat a kifogása után lemértük, adatait feljegyeztük, majd azonnal vissza is engedtük. Az első 5 órás horgászat számomra is meglepő eredményt hozott! Összesen 33 db halat, 29 db pontyot és 4 db amurt fogtam 98,2 kg összsúlyban. A legkisebb ponty 0,5 kg volt, míg a legnagyobb 6,02 kg. A legkisebb amur 4 kg-ot, míg a legnagyobb 13,26 kg-ot nyomott, amely már a szürkületi időszakban köszönt be!

Még a legnagyobb amur is eljátssza azt a trükköt, hogy látszólag megadja magát
De ha szák közelébe kerül, felrobban a víz!
Kellően nagy és mély merítőháló nélkül nincs esélyünk a megfogására, mert kiugrik belőle
A nap legnagyobb és legszebb amurja!
Íme, a pontos súlya

Mindezek után nagy izgalommal vártam az éjszakát. Tetemes pénzösszeget mertem volna tenni rá, hogy éjszaka még nagyobb, kapitális halakat tudok majd fogni. Ezzel szemben némi csalódással fejeztem be éjfél után a horgászatot.

Az éjszakai horgászat megkezdése előtt ismét beetettem
Majd vártam a kapást… A feederspicceket megvilágító kis lámpáknak köszönhetően remekül látszódott a spiccek minden rezdülése még a legnagyobb sötétben is!
Horgon ez első éjszakai halam
Ő lett a legnagyobb pontyom, súlya meghaladta a 8 kilót
Majd őt követte ez szintén 8 kilós amur. Ezenkívül fogtam még 3 átlagos méretű pontyot, és vége! Meglepően gyengére sikerült az éjszakai horgászat…

Mindössze 5 db halat, 4 db pontyot és 1 db amurt fogtam 24,83 kg összsúlyban, pedig mindent ugyanolyan intenzitással csináltam, mint nappal. Igaz, hogy ezek között volt a legnagyobb, 8,06 kilós pontyom, amelyet egy 8 kilós amur követett, de utána szinte semmi! Pontosabban 3 kisponty. Éjszaka mintha „lesavazták” volna a vizet, vagy csak egyszerűen elmentek aludni a halak…?

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy nappal 33 halat, 29 db pontyot és 4 db amurt fogtam. Ezek összsúlya 98,2 kg volt. Ezzel szemben éjszaka csak 5 halat, 4 db pontyot és 1 db amurt fogtam, amelyek összsúlya 24,83 kg volt. Ezen a napon nem kérdés, hogy a nappali horgászat volt az eredményesebb!

Ezen a tavon, ezen a napon egyértelműen a nappali horgászat bizonyult eredményesebbnek. Ebből messzemenő következtetéseket nem kívánok levonni, hiszen ahány víz, annyi szokás. Itt a nyár, itt a jó idő, amikor éjszakák sem túl hidegek, mindenkit arra buzdítok, hogy próbálja ki a saját vizén is, hogy melyik időszak az eredményesebb, és ossza meg velünk tapasztalatait!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.