Amurok bűvöletében 9. rész – Vadászat

Amurok bűvöletében 9. rész – Vadászat

Tikkasztó a meleg, tombol a nyár, lépteim alatt porzik a forróság. A távolban két héja köröz, zsákmány után kémlelnek, immár nem egyedül vagyok, aki ebben a hőségben vadászni megy. Kezemben egy bot van csupán és nagy lendülettel ballagok, hisz a Zsitva mindig vár.

Mielőtt még belevágnék az amurvadászat sűrűjébe, szeretném ismertetni az előzményeket. Augusztust írunk és bár fájó leírni, de május óta nem sok sikerélmény jutott. Egyrészt a szabadidő hiánya, másrészt pedig az elmúlt egy hónapban kárászpusztulás volt megfigyelhető a csatornán. A víz bűzlik, de szerencsére csak az ezüstkárászokat érinti valami járvány. Egyszerűen nem volt értelme vallatni a Zsitvát, azonban horgászni mégiscsak kell, ezért a balinok nyomába eredtem a helyi egyesület taván.

Egyesületi tavaink alternatívát nyújtanak: nagyon jó balinállománnyal rendelkeznek

Természetesen minden alkalommal elő kellett teremteni a kellő mennyiségű snecit a törpék miatt, így már az elején rendkívül mozgalmasan indultak a horgászatok. Akárcsak régen, most is gyakran megtréfáltak az őnök, számos esetben „játszottak” a csalihallal, bezúzták a koponyáját és otthagyták, ennek ellenére azért sikerült néhány fenekeszeget szákba terelnem. A sokadik horgászat után meguntam a törpék hadát, elszántam magam, hogy teszek egy próbát, immár pergetve a Zsitván, mivel ekkor már nyoma sem volt a pusztulásnak. Végre élt a víz és még egy balint is sikerült fognom pergetve, ami egy jel volt számomra.

Fontos volt, hogy kellő mennyiségű snecivel álljak neki a horgászatnak, ugyanis a törpék meglehetősen aktívak voltak
Botok a helyükön, várom a kapást
Az efféle horgászatoknak is megvan a varázsa
Szép és egyben nehéz feladat is becsapni az őnöket: három kapásból ezt az egyet sikerült megfognom, ugyanis a másik kettő csak bezúzta a küszök fejét, majd továbbállt
Azért csak sikerült fognom pergetve is a Zsitván

Így jutottam el egy meghitt, kellemes és vadregényes szakaszra. Nálam jobban már csak az amurok kedvelik a nyugodt részeket, ezért láttam a lehetőséget a helyben és úgy döntöttem, ideje visszatérni a régi kerékvágásba. A felszerelésemet leminimalizáltam: mindössze egy bottal, úszós készséggel és néhány liter kukoricával vágtam neki az ismeretlen pályának. Mindezt azért, hogy a kocsimat hátrahagyva kényelmesen, gyalog közelíthessem meg a horgászhelyet.

Friss levegő, csend, nyugalom és páratlanul vad környezet: számomra ez az idill
A Zsitva mentén haladva számos esetben találkozom vaddal, az itt található termőföldek és kisebb erdős részek adnak otthont ezeknek az állatoknak, így mindig akad valami plusz élmény és látnivaló
Napnyugta és tükörvíz, ez a harmónia

A felszerelés roppant egyszerű: klasszikus, feltolós nádi pontyozó szerelék, melynek a lelke egy három, esetleg négygrammos csúszó úszó, ezt követően jöhet az ólmozás, a forgó és a horogelőke. Amikor termetesebb halakra horgászom, a horgom mérete minden esetben hatos, amelyre az egy szem kukoricát az etetésre szánt magok közül választom – ez a bevágásnál többnyire azonnal leszakad, így biztosítva a szabad utat horgunknak az akadáshoz.

A nappali órákban nagyon eredményes az úszós módszer: csendes, spontán és minimális cucc is elegendő hozzá, gyakran a kocsimat hátrahagyva vágok neki egy-egy ilyen pecának
A tökéletes főzsinór: nyugodt szívvel ajánlom a negyvenes vastagságot is, amennyiben nagy halakra vadászunk
Ami az elmúlt éveket illeti, számos szép fogást köszönhetek ennek az előkezsinórnak, így ehhez módszerhez is ezt használom vékonyabb méretekben
Nagyon kedvelem a Wide Gape X horgokat, hiszen megfelelnek minden elvárásnak
Természetesen a jól összehangolt felszerelés mit sem ér, ha nem a megfelelő csalogatóanyaggal vágunk neki, a Zsitván mindent visz a frissen főtt takarmány

Augusztus 19. A horgászhelyemre érve gyönyörű látvány fogad, enyhén hullámzó víz, sűrű nádas és bőséges hínár mindenütt a part mentén. Délután öt óra van, ám még mindig nagy a forróság, kimelegedtem rendesen az úton befelé jövet, ezért most végre leülök és megnyugszom kicsit. Lassan, csendben pakolom szét azt a kevés holmimat, amelyet magammal hoztam. Összetolom a pálcát és beállítom a mélységet, majd feltűzök egy számomra tetszetős kukoricaszemet. Rövidesen letudom az etetést, végül minden porcikámmal a horgászatra koncentrálok és az úszót figyelem.

A horgászhelyemre érve ez a látvány fogad

Talán tíz perc telt el, amikor az úszóm teljesen kiemelkedik, majd elfekszik a felszínen. Nem tétovázom, odavágok egy rendeset. Jó súlyba ütközöm, alig bírok rányitni a fékre, a hal azonnal nekilódul, és csak megy szüntelen. „Huhú, mi történt itt?!”, eszmélek fel, hiszen még csak most érkeztem. Vadul rohan ellenfelem, elhúz vagy húsz métert, végül megáll, majd ugyanezt eljátssza a másik irányba is. Ez hosszú meccs lesz! Kis idő múltán fáradni látszik, próbálom magam felé húzni, azonban ismét kitör. Úgy érzem, hínárba ment, úszóm magasan a zsinóron felcsúszva, alatta pedig egy jókora adag „saláta”. Nem csillapodik, újfent nekilódul és lerázza magáról az egészet. „Szerencse!”, könnyebbülök meg. Hosszú percek telnek el, mire elfogy az ereje és bemerítem. Örömöm leírhatatlan, és szinte remegek.

Nagy meccs volt, mire a matracra fektettem: a finomnak mondható felszereléssel a küzdelem minden percét élveztem
A legyőzött minden porcikája tökéletes, a színére pedig nem találok szavakat
Fotózás közben egy vödörrel mindig locsolom a halat, ezért áll a víz a matracon a hal alatt…
… fontos lehet, hiszen ezek a pompás halak megérdemlik a tiszteletet
Káprázatos pikkelyek

A vízben tartom és csodálom, míg megnyugszom jómagam is. Öntök egy vödörnyi vizet a matracra, majd óvatosan kiemelem a halat és ráhelyezem. Az amur kényes, és pokoli a meleg, ezért nagyon körültekintőnek kell lennem, míg a képeket készítem. Nem győzöm csodálni gyönyörű színeit, és hogy minden porcikája hibátlan, ez valami eszméletlen. Rövidesen a vízbe megyek vele, hosszan dédelgetem, mire teljesen magához tér és elillan kezemből a szépséges nádrágó.

Ma már nem vártam nagyobb sikert, örömmel és elégedetten indultam haza, amikor rám esteledett

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.