Amurok bűvöletében 6. rész – Minden csoda a tiéd lehet

Amurok bűvöletében 6. rész – Minden csoda a tiéd lehet

Augusztus végére a fotóalbumom megtelt képekkel, a vízen töltött éjjelek számát már magam sem tudom, az etetéseim rendre beérnek, az előkéim működnek, a csalik és az ízek stimmelnek. Egyszerűen minden tökéletes, az elszántságom pedig töretlen.

Javában dúl az amurszezon, és fantasztikusan alakul a horgászidény. Elégedettségemet mi sem tetézi jobban, hogy a múlt héten vendégül láttam egy jó barátomat, aki Magyarországról érkezett ide pecázni. Három napon keresztül vallatta a vad Zsitvát – nem is eredménytelenül –, amiről beszámoltam az előző írásomban. Csütörtökön már lázasan készülődöm a következő hétvégi túrámra. Még ma bepakolok a kocsiba mindent. Fontos, hogy minden menetkész legyen, hiszen a munkából hazaérve szeretnék mihamarabb elindulni, hogy időben letáborozhassak, ellenőrizni akarom a végszerelékeimet és bevetni őket, mire a nap lenyugszik.

Ideiglenes otthonom a hétvégére
Kilátás a félsátramból

Pénteken munka után vágok egy gyors zuhanyt, majd bedobom kocsimba a hétvégére szükséges elemózsiát és italokat. „No, már csak ez hiányzott!”, nyugtázom magam, minden a helyén, irány a Zsitva. Hat óra tájékán érkezem a partra, a kocsi plafonig rakva, kis időbe telik, mire mindent kirámolok és összetolom a botokat. A végszerelékeim összeállításával kezdek, a horgok tűhegyesek, a zsinórom szintén rendben, így hamar vízbe is kerülnek. Miután mindkét cuccom elhelyeztem, az etetéssel folytatom: a szükséges mennyiségű kukoricát még tegnap lefőztem, ebből szórok a horgok köré néhány lapáttal kezdésnek. Szorgosan készülődök az estére, sátrat állítok, majd gyorsan berendezkedek, hiszen közeleg a fényváltás ideje. Ebben a sejtelmes és eredményes időszakban már nem szeretnék semmivel bíbelődni, ezért lényeges, hogy minden a helyén legyen.

Főtt takarmány: az általam leggyakrabban használt etetőanyag
Nagyvadra: ismét előkerültek a legnagyobb horgok a repertoárból
Nagy kedvencem a Braxx Pro, mivel rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik
A kő- vagy terepmintás ólmokat szintén nagyon kedvelem

Bármilyen hihetetlen, az első éjszaka kapás nélkül telik el. Hiába a tökéletesen összehangolt felszerelés, az időben vízbe ért horgok, a kellő mennyiségű és minőségű etetés, a várt kapás elmarad. „Vajon hol rontottam el?”, tűnődöm magamban. Talán túlzott nyomásnak lett kitéve a horgászhelyem az utóbbi időben, talán csak pár nap kell, hogy pihentessem, és újfent magához térjen. Nem tudom, viszont abban biztos vagyok, hogy még egy éjszakát maradok. Napkeltekor már a frissítésen munkálkodom. Az estére esőt jósolnak, amely többnyire üdítőleg hat a halak kapókedvére, így most felcsillan a remény.

A több napos túrákra rendesen fel kell készülni…
… ezért mindig lapul nálam kész előke a tartókban

A nappali órák eseménytelenül telnek el, ezért pihenéssel és evéssel ütöm el a napot, azonban az est közeledtével már lázasan készülődöm. Van valami a levegőben, valami egészen különleges. Hét óra körül már a vacsorát készítem, a botokat időben belőttem, horgok a helyükön, akcióra készen várom az estét, no meg a frissítő záport. Miközben a sátramban falatozom, végre talajt érnek az első vízcseppek, érezhetően frissebb a levegő is, rendkívül szeretem ezt az időszakot. Napnyugtára elcsendesedik az eső és az égbolt is kiderül, a távolban viszont már újabb felhők gyülekeznek. „Talán éjfélre ideér”, morfondírozok magamban. Kényelmesen ücsörgök a székemben, ám a fények fogytával hirtelen megjelennek a szúnyogok, ezért tüstént beizzítom a füstölőket. A denevérek is vacsoraidőt hirdetnek: összevissza cikáznak a levegőben. Pompás napnyugta tárul elém, impozáns látvány így, a nap végén.

A közelgő eső hírnöke
Megérkezett a várva várt eső
Pompás napnyugta
Nyugszik a táj

Tizenegy óra tájékán ismét a sátramba kényszerülök, ugyanis újabb adag eső érkezett, remélem, ez már kitart egy darabig és felpezsdíti majd a vizet. Kényelembe helyezem magam, betakarózva fekszem az ágyban, közben a párommal beszélek telefonon. Épp ecsetelem neki, hogy milyen kellemes most itt kint ebben a frissítő esőben, azonban egy pillanat alatt eldobom a telefont és kiugrom az ágyból, egyenesen ki az esőre, papucs nélkül. Hatalmas, füstölős kapásom van, szinte felrobbant a vevőm a sátorban. Ahogy felemelem a botot, azonnal szembesülök a hal méreteivel. Elrohant rendesen, hosszan a híd irányába, amikor megáll, ormótlan nagy súlyt érzek a zsinór végén, lassan, komótosan mozog lent a mélyben. Egy pillanatra megtorpan, ekkor húzok a féken és pumpálom vissza. „Átment a híd alatt!”, tör rám a felismerés. Ismét a pillérek között kell visszaparancsolnom egy termetes halat, az eső szakad, a párom vonalban… hát, kissé felgyorsultak az események. Kisvártatva közelebb húzom, végre eltávolodik ellenfelem a veszélyzónától, ekkor kapcsolok fejlámpát, ám a csata vége még odébb van. Csak megy és megy, lassan, de határozottan oldalirányba. Rövidesen meg is pillantom: igazi, vaskos, öreg amur van a horgomon, időbe telik, mire bemerítem. Ahogy a hálóban pihen, még gyönyörködöm benne kicsit. Minden bizonnyal az eddigi legnagyobb, amit valaha fogtam.

Merítés után ismét szembesültem a hal méreteivel
A matracra sem fért rá teljesen, mivel a farokúszója lelógott, ekkor tudatosult bennem, hogy ez bizony húsz feletti
A nagyok szája, akár a páncél

Szétszedem a merítőt, majd óvatosan kiemelem a vízből és a matrachoz sietek vele. Amikor a halat ráhelyezem, jön az újabb döbbenet: a farokúszója lelóg a matracról, csak „törve” tudom a matracra tenni. „Ez bizony húsz feletti lesz!”, ujjongok magamban. Az eső még mindig esik, ennek ellenére öntök rá egy vödörnyi vizet és lemérem a hosszát. Szalad a centi, egészen száztizennyolcig. Ez a teljes hossz, a súlyát viszont nem tudom egyedül lemérni biztonságosan, ezért nem fogom a hal épségét kockáztatni. A legyőzött pontyzsákba kerül, majd a vízbe helyezem. Felhívom a párom és elnézést kérek a váratlan néma búcsúért, majd elújságolom neki az újabb nagyszerű fogást, amelynek mindketten nagyon örülünk, azonban lassan elköszönök és intézek némi segítséget másnapra. A mérlegelés és a fotózás miatt mindenképp szeretném, hogy valaki meglátogasson a reggeli órákban, valamint, hogy megörökítsük a hal elengedését is. A botokat kiveszem, a halat beírom, végül pedig nyugovóra térek – vagyis csak térnék, talán egy órácskát, ha alszom az izgalmak miatt. Az éjszaka folyamán többször is felkelek, hogy ellenőrizzem a halat. Véletlenül sem szeretném, hogy valami baja essen reggelig, ugyanis az amurok nagyon kényesek, ha pihentetőbe vagy pontyzsákba kerülnek. Az igazat megvallva jobb szeretem őket mihamarabb visszaengedni.

Reggel a botok már pihentek

Hamar ébredek és kipattanok az ágyból. A kávét kortyolgatom, amikor cimborám megérkezik hozzám, beszélgetünk kicsit, elmesélem az esti történéseket, majd nekilátunk a mérlegelésnek. A hal pontos súlya huszonkét kiló harminc deka. Leírhatatlan, amit érzek: fergeteges szezon van mögöttem, most pedig végre egy húsz feletti amurt is sikerült a szákba terelnem, amiről bevallom, már nagyon régóta álmodozom. Ez a hal feltette a koronát a horgászidényre, mérhetetlenül boldog vagyok! Mérlegelés után jöhetnek a fotók és egy kis fürdőzés a hallal. Az ilyen nagytestű halakkal mindig a vízbe megyek, hosszan dédelgetem őket, míg teljesen erőre nem kapnak. Van egy kis nézőközönségem, és a víz is kellemes, forog a kamera, készítünk néhány videót, amiből majd egy kisfilmet vághatok emlékbe. Jó negyedóra törődés után a hal magához tér, így elengedem. Hatalmas farkával lök egyet magán, majd tovatűnik a mélybe. „Viszlát, barátom, köszönöm a felejthetetlen élményt!”, köszönök el.

Olalá!
A legyőzött
Nincsenek szavak
Minden porcikája hatalmas
A halat folyamatosan locsoltam, míg a képek készültek

Megköszönöm Elemér barátomnak a gyors segítséget és a közreműködést, majd elköszönünk. Nekilátok pakolni, van cucc bőven, van mit összerámolni, mire útnak indulhatok. Újabb fantasztikus élménnyel lettem gazdagabb, és a képek is jól sikerültek. Roppant elégedett vagyok és alig várom már a következő bevetést, hiszen a szezonnak még közel sincs vége. A rengeteg munka és kitartás gyümölcse ismét beérett: hálás vagyok az éjjelekért, melyekből reggelek, a barátokért, kikből családtagok lettek és az álmokért, melyek valóra váltak.

Nagy csata volt és győztem
Minden csoda a tiéd lehet
Köszönöm, Zsitva!

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.