A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 8. rész – Kedvenc stick mix receptem

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 8. rész – Kedvenc stick mix receptem

Nagy titkok nincsenek már a modern pontyhorgászatban, de mindig van egy-egy apró trükk vagy kicsi plusz, ami hozzásegíthet minket a sikerhez. Kapástalan időkben a stick mixek használata is jelentősen növeli esélyeinket, főleg hideg vízi körülmények között. Ebben az írásban kedvenc stick mix receptemet fogom megosztani Veletek.

A Haldorádó Record Carp Stick Mixek a legjobb és nagy gonddal válogatott alapanyagok felhasználásával készülnek. A szemcseméretek is úgy vannak meghatározva, hogy azok éppen ideálisak legyenek, azaz sem túl nagyok, sem túl kicsik, emellett minden változat tökéletesen passzol az adott ízvilághoz. A zacskót kézbe véve és kibontva egy rendkívül darabos szemcsézetű, száraz anyaggal találkozunk, amely már így, ebben az állapotában is jól süllyed, hiszen előkezelt összetevőkből áll. Hatékonysága azonban néhány finomsággal tovább fokozható.

Így készítem el a stick mixet:

  • 2 marék Fűszeres Vörös Máj stick mix
  • 2 marék Fekete Tintahal stick mix
  • 1 marék chilis fahéjas kendermag
  • 1 marék csemegekukorica
  • 1 dl Fűszeres Vörös Máj SpéciAdditive
 

A fűszeres-májas és a tintahalas az a kettő stick mix, ami nálam egész évben viszi a prímet, a kendermagot pedig minden ponty imádja, ahogy a csemegekukoricát is. A csemegekukorica színének köszönhetően egy olyan vizuális inger a pontynak, amit egyszerűen nem tud figyelmen kívül hagyni – ráadásul minden ponty ismeri, kedveli –, a Fűszeres Vörös Máj SpéciAdditive pedig az a folyékony adalék, mely az egészet összefogja. Az összetevőket gondosan elkeverem és 15-20 percet pihentetem bevetés előtt. Miután minden száraz összetevő megszívta magát a folyadékkal, mehet a PVA hálóba. A PB Products és a Korda PVA hálói váltak be számomra leginkább. Behúzós horgászathoz előbbit, dobós horgászathoz pedig utóbbit alkalmazom előszeretettel.

Kedvenc stick keverékem főbb összetevői
Fűszeres Vörös Máj stick mix
Fekete Tintahal stick mix
Kendermag, melyet minden ponty imád
Kevéske csemegekukorica
A Fűszeres Vörös Máj SpéciAdditive tökéletesen passzol az összetevőkhöz
Töltésre kész pontycsemege
A számomra legbeváltabb PVA háló

Tapasztalataim alapján a tavaszi és őszi időszakban a leghatékonyabbak a stick mixek. Tavasszal, kiváltképp kora tavasszal kereső pecával a horog öblébe akasztott kis stick csomagocska és egy jó pop-up rig nagyon hatékony fegyver. Ősszel a halak többsége már eléri a maximális súlyát és nem vesz fel akármit. Ilyenkor a legfinomabb falatokkal és kevés, koncentrált etetéssel, kifinomult felkínálással rúghatunk labdába.
Így jártam tavaly novemberben is, amikor egy közkedvelt hazai tározó partján ültem egy őszi felmelegedés közepette. A halak nem mutattak nagy aktivitást, de a stick mixek használatával és kereső pecával sikerült becsapnom jó pár testesebb példányt, köztük az egyéni rekordomat jelentő fenséges, 25,2 kg-os tőpontyot is! Nagyon jól reagáltak a halak a stick mixekre, és ez az eredményben is megmutatkozott!

Bevetésre kész
A Spéci Additive 100%-ban PVA barát, a háló külsejére is locsolhatunk keveset, növelve a vonzerőt
A bevonatos horogcsalik tavasszal és ősszel kimondottan hatékonyak
Egy precíz előke és egy stick mix mindig hatékony fegyver
Slip D előkém kiegészítői, ezt az előkét majd részletesen is bemutatom Nektek egy későbbi írásban, videóban

A stick mixek használata nem új keletű dolog, mégis sokan megfeledkeznek róla, inkább ülnek a parton várva a jó szerencsét. A halak ott vannak a vízben, olyan nincs, hogy nem esznek, csak nem mindent és nem mindenkor, ezt sose feledjétek! Próbáljátok ki az általam használt egyszerű receptet és fogjatok sok szép halat!

A sikert a bukástól csak egy merész húzás választja el
Gyors sikerem igazolta döntésemet
Egy éjszaka, ami más, mint a többi
Pompás töves
A számok, melyek új egyéni rekordomat jelentik
Igazán egyedi külsővel rendelkező, kerek pikkelyes
Holdvilágos éjszakán egy igazi telihold ponty tisztelt meg!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Pataki Patrick, Rokolya Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.