A stick mix ereje

A stick mix ereje

Napjainkban több mint népszerűek a gyors horgászatok: minimalizált felszerelés, kevés, de minőségi csali. A siker kulcsa a legapróbb részletekben rejlik, de mit sem ér a legjobb előke, csali, ha valami apróság hiányzik! Ehhez kínálnak tökéletes megoldást a stick mixek!

A method feederezés és a modern pontyhorgászat számos formában keresztezi és fedi egymást. A method módszer a leghatékonyabb módja a halfogásnak. Számos praktika van, melyeket egyik, illetve másik módszer átvesz, reformál, majd beilleszt a sajátjába. Kicsit szeretnék utánajárni és rávilágítani, miért is oly sikeres ez a módszer.
A koncentrált, minél pontosabb etetés napjainkra a sikeres pontyhorgászat elengedhetetlen kellékévé vált. A stick mix segítségével rendkívül vonzóvá tehetjük csalink közvetlen környezetét úgy, hogy kis mennyiségű, de nagyon magas tápértékkel rendelkező etetőanyagot juttatunk a kiválasztott helyre. A stick mixek rendkívül változatos ízesítésben kerülnek forgalomba. Többek között pelletek, magok, különféle lisztek, darabosabb őrlemények alkothatják. Vannak, akik maguknak készítik és vannak, akik készen vásárolják. A lényeg, hogy sikerrel alkalmazzák, viszont sokaknak meg sem fordul a fejükben, hogy bevessék.
Gyakorta csodálkozom rajta, hogy amerre a különféle vizeken horgászom, szinte alig látok olyan horgászt, aki a szerelékére bedobás előtt, illetve behordás előtt stick mixet helyezve növelné esélyeit a halfogásra. Mindenki ismeri, de kevesen használják, pedig rengeteg cikkben, videóban foglalkoztak már vele. De mint a legtöbb módszer, ez is Angliában a legnépszerűbb, hazánkban inkább a „bedobok és várom a csodát” a módi. Nem nagy erőfeszítés egy stick mixet elkészíteni és PVA hálóba vagy tasakba tölteni, viszont az esélyeinket többszörösére növeli!

Kiváló kiegészítők egy rövid horgászathoz
A stick mixek egyaránt tartalmaznak finomabb…
… és darabosak szemcséket
Közelről látszódik igazán, mennyi finomság is van egy stick mixben
A szemcsék 100%-ban süllyednek

Csapatunkkal évekkel ezelőtt közösen megalkottuk a 8 féle ízből álló stick mix termékcsaládot. A Haldorádó Record Carp Stick Mixek a legjobb, nagy gonddal válogatott alapanyagok felhasználásával készültek, amelyek egyesével beazonosíthatók, mert látszódnak. A szemcseméretet is úgy határoztuk meg, hogy azok éppen ideálisak legyenek, azaz sem túl nagyok, sem túl kicsik, de minden változat tökéletesen passzoljon az adott ízvilághoz. Jelenleg kínálatunkban 8 féle Stick Mixből lehet válogatni. A zacskót kézbe véve és kibontva egy darabos szemcsézetű, száraz anyaggal találkozunk, amely már így, ebben az állapotában is jól süllyed, hiszen előkezelt összetevőkből áll. Azonban elengedhetetlen egy jó folyékony összetevővel növelni a stick mix fogósságát. Ehhez kíván remek megoldást a Spéci Additive termékcsalád. A SpéciAdditive adalékok nem mesterséges folyékony aromák, hanem olyan természetes növényi és állati eredetű kivonatok, amelyeket bizonyítottan szeretnek a pontyok, és amelyek egyértelmű jó hatással vannak táplálkozásukra. A lehűlt vízben is jól oldódnak, és olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, amelyekben a pontyok jellemzően hiányt szenvednek, ezért ezek zamata számukra kívánatos falatok ígéretét jelzi. 2019-től a meglévő adalékok (Kukoricatej, Fokhagyma kivonat, Csípős paprika kivonat, Folyékony máj és Japán krill) mellett újabb 4 került forgalomba: Fűszeres tintahal, Darált Rák, Szúnyoglárva kivonat, Fűszeres vörös máj.

A különféle folyékony összetevőkkel elkeverve alkotnak tökéletes elegyet
A száraz szemcsék könnyedén magukba szívják a folyékony adalékokat

Mikor?
A legtöbben a hideg és a lehűlő vizekben alkalmazzák a stick mixeket, amikor a halak már kevésbé aktívak, koncentráltak, nemigen keresik a táplálékot és alig-alig esznek. Ilyenkor minden finomság bevetésre kerül a siker érdekében. Úgy gondolom, hogy a különféle halolajakkal bekevert fűszeres vagy halas stick mixek a felmelegedett vízben is nagyon hatékonyak, amikor vertikálisan kell a halat a horog közelébe csalni és kapásra bírni.

Hol?
Véleményem szerint a legcélszerűbb a nagyobb halsűrűségű vizeken alkalmazni a stick mixeket, ahol a halak kifinomultabbak, rafináltabbak, hiszen többször kerültek már horogra és egyre nehezebb őket lépre csalni. Jómagam is inkább tehát ilyen helyeken alkalmazom, ahol relatíve nagy a nagytestű halak száma, melyek elverik a kisebb halakat és a fehérhalakat az etetéstől.

Érdemes sűrűbb szövésű PVA hálót alkalmazni a stick mixekhez

Hogyan?
A finomságok felkínálási módja PVA tasakban, illetve hálóban történik. Angliában leginkább az úgynevezett solid bages, vagyis PVA tasakos felkínálás manapság a módi, itthon inkább a PVA hálós hagyományos módszer. Jómagam mindkettőt kedvelem és jó eredménnyel alkalmazom. A PVA tasakos felkínálás még koncentráltabban kínálja a halnak a csalit. Csak egy szippantás a finomságokra, és már a szájában is a horog. A PVA tasakok a pontyhorgászatok során lehetővé teszik a rendkívül pontos és koncentrált etetést. Ennek nagy jelentősége van versenykörülmények közepette is, az agyonhorgászott vizeken vagy akár a rövid, 1-2 napos horgászatok esetében.

A lebegő csalik tökéletes társak a stick mixes horgászatok során
Koncentrált etetés, hibátlan felkínálási módszer

Mivel?
Csalik terén elsősorban a lebegő és a kikönnyített csalik jöhetnek szóba, melyeket a lehető legkönnyebben szippant fel a ponty, ha ráhörpint a finom falatokra.

Próbáld ki Te is!
Hibátlan pontyszáj
A pontyhorgászat valódi szépségei a részletekben rejlenek
Gyönyörű, öreg tükrös, egyik büszkeségem
Hasonló szépségeket kívánok Nektek is a szezonra!

Zárásként megosztom személyes kedvenc stick mix receptem és sok sikert kívánok az előttünk álló szezonhoz!

Kedvenc stick mix receptem:

  • 2 marék Spicy Red Liver stick mix
  • 2 marék Black Squid stick mix
  • 1 marék kukoricacsíra őrlemény
  • 1 dl Spicy Red Liver SpéciAdditive
  • fél marék csemegekukorica
 

Fotók: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.