Szeresd, amit csinálsz! - Pontyszezon a Zsitván

Bottyán Marián 2023-08-20
Számomra az augusztussal kezdődik el az év egyik legeredményesebb időszaka, ami főként a nagyhalas horgászatokat jelenti, majd később, az ősz közeledtével már egyre inkább a rablóhalak kerülnek előtérbe.

Három szuper tipp törpeharcsás vizekre

Haskó Tamás 2023-07-25
Hazánkban az utóbbi évtizedben drasztikusan megnövekedett azon vizek száma, melyekben a törpeharcsák túlszaporodtak. Megnövekedett egyedszámuk páratlan falánksággal társul, a horgászok által felkínált csalit, ahogy vízbe ér szinte azonnal, a pontyoknak esélyt sem hagyva támadják meg, arról nem is beszélve, hogy a csalinak huzamosabb ideig kellene érintetlennek maradni ahhoz, hogy az öregebb egyedek megfogására is reális esély nyíljon. Azokra a tippekre próbálok rávilágítani, hogy hogyan is tehető eredményessé a pontyhorgászat ezeken a nem éppen könnyű vizeken.

Pontyszezon a Zsitván 5. rész – A csoda csakis azé, aki hisz benne

Bottyán Marián 2023-05-09
Május. Az utolsó tavaszi hónapunk, számomra egy igazi választóvonal, hiszen ekkor már jócskán húsz fok fölé kúszik a nappali hőmérséklet, és az éjszakák is kellemesek. Különösen, hogy még az éj leple alatt is a madarak gyönyörű dallamától hangos a vízpart.

Hová tart a horgászvilág?! – Gondolatok a témában egy amatőr profizmusával

Ördög Erik 2022-12-06
Engedjétek meg, hogy bemutatkozzak, engem Ördög Eriknek hívnak. Talán így közvetlenebb lesz az írásom és hitelesebb is. Életem nagy részét a focipályákon aktívan töltöttem. A foci volt a mindenem. Mindent beáldozva ennek, talán egy olyan álmot kergetve, amelynek sosem volt realitása… Viszont az idő előrehaladtával be kellett lássam én is, hogy ez sajnos nem tarthat örökké. Így is lett, sok-sok év után vége lett.
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 8. rész – Kedvenc stick mix receptem

Rokolya Péter 2022-09-27
Nagy titkok nincsenek már a modern pontyhorgászatban, de mindig van egy-egy apró trükk vagy kicsi plusz, ami hozzásegíthet minket a sikerhez. Kapástalan időkben a stick mixek használata is jelentősen növeli esélyeinket, főleg hideg vízi körülmények között. Ebben az írásban kedvenc stick mix receptemet fogom megosztani Veletek.

Pontyszezon a Zsitván 4. rész – Perzselő nyár

Bottyán Marián 2022-08-16
A május meglehetősen hűvös volt, így a pontyok nem kezdték el nászukat, helyette nagyokat lakomáztak és számos élményben, izgalmas horgászatokban lehetett részem. Ellenben júniusra megérkezett a perzselő forróság, az idő hetekig egyenletes, a légnyomás magas és pokoli a hőség.

Zsitva túra 3. rész – Az utolsó vacsora

Bottyán Marián 2021-06-18
Lassan nyugszik a nap, közeleg az alkonyat, a távolban fácán röppen – tán valamitől megijedt. Tőlem jobbra egy menyét szalad át a hídon, csak úgy szedi aprócska lábait szaporán, bizonyára ő is érzi már a vacsora illatát.

Zsitva túra 2. rész – A természet lágy ölén

Bottyán Marián 2021-06-11
Üde, párás levegő simogatja arcomat, reggeli harmat borítja be sátramat. A poszáták hangos csettegésére ébredek, az ágyban fekve tekintetem rögtön a botokra mered. Ott pihennek helyükön a pálcák, a múlt éjszaka megvívták a maguk harcát.

Zsitva túra 1. rész – Indul a szezon

Bottyán Marián 2021-06-04
Június van, végre megérkezett a nagybetűs nyár. A nappali meleg órákat a kellemes, hűs éjszakák váltják, a halak pedig egyre többet esznek, hiszen pótolni kell a rengeteg energiát, melyet az ívásra fordítottak.

Kora tavaszi sikerek

Rokolya Péter 2021-04-20
Kora tavasz a legszeszélyesebb horgászatok ideje. Habár a ponty bizonyítottan télen, hideg vízben is táplálkozik, megfogható táplálkozása annyira csekély, anyagcseréje annyira lelassul, hogy alaposan feladja a leckét a tél után pontyfogásra kiéhezett horgásznak, így ez a téma mindenképp megér egy „misét” ezen írás keretein belül.

Karácsony a Zsitván

Bottyán Marián 2020-12-24
Karácsony van és behavazott. Mindig elfog egyfajta misztikus érzés, amikor földet érnek az első fagyos hópelyhek. Igazi varázslat ez, akárcsak a halfogás öröme, mely még a legzordabb téli napokon is melengeti a lelkes horgászember szívét.

Spontán sikerek

Rokolya Péter 2020-10-27
A nyári, kora őszi horgászatok nem mindig kecsegtetnek a legjobb fogási esélyekkel. A nagy meleg, alacsony vagy épp túl magas légnyomás mind-mind a pontyhorgász ellenségei, nem optimálisak kedvenceink horogra kerítésére, azonban sokszor a legváratlanabb időszakokban történik meg az a bizonyos csoda.

Nekem a pontyhorgászat – stílus, érzés és minden, ami mögötte van

Bottyán Marián 2020-08-13
Annak idején a finomszerelékes peca volt a mindenem, matchbottal kergettem a keszegeket és pontyokat a helyi egyesület taván, később magával ragadott a pergetés és a folyóvíz, így a ragadozóhalak szerelmese lettem a vén Dunán, most pedig nagy halakra vadászom kedvenc csatornám partján, a festői szépségű és vad Zsitván.

A szuper csípős kendermag tuning – készítsd el misztikumok nélkül!

Czifra Antal 2018-03-10
A kendermag kétségkívül már évtizedek óta a pontyhorgászat egyik legnagyszerűbb csalija. Erről a fantasztikus aprómagról tényleg elmondható, hogy kiállta az idők próbáját és szinte semmit sem veszített vonzó hatásából. Az alábbi írásban bemutatom, hogy egy egyszerű útmutató segítségével még hatékonyabbá tehető a kender, ami jelentősen megnöveli a fogósságát.
Videóval

Keresd az iszapot!

Farkas Szabolcs 2018-02-18
Sokan félnek és szinte ódzkodnak az iszapos területek meghorgászásától. Reálisan gondolkozva az iszapban találhatók meg azok a természetes táplálékok, amik a pontyok legfőbb élelemforrását jelentik. Az öreg, tapasztalt pontyok egytől egyig az iszapos részeket pásztázzák és keresik egész évben. Hogyan keresem és horgászom meg én ezeket a területeket? Erre próbálok meg pár ötletet, tanácsot adni!

Pörgesd fel!

Haskó Tamás 2017-07-14
A mai, felgyorsult világban már nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy huzamosabb, akár hetekig tartó horgásztúrákon vegyenek részt. A legtöbb horgász (köztük én is) annak is örül, ha egy délutánra vagy éjszakára kijut a vízpartra és kedvenc hobbijának hódolhat. Ilyenkor pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mivel kedveskedünk a pontyoknak! Mutatom az egyik kedvenc keverékemet, ami egy szuper halmágnes és már sokszor bizonyított!

Melegíts be leforrázott bojlikkal!

Pataki Gergely 2017-02-02
Ha a bojlik vonzerejét a forraló trükkel megnöveled, BIZTOSAN több pontyot fogsz majd! Napjainkban a csúcsminőségű bojlik széles választéka áll rendelkezésünkre. A legkövetkezetesebb horgászok hajlamosak egy bizonyos típussal lenyomni egy-egy szezont ugyanazon a vízterületen, ez pedig arra ösztönzi a pontyot, hogy minden gond nélkül megszokott és biztonságos táplálékforrásként azonosítsa ezeket a golyókat és el is fogyassza őket. Aki egy neves cég termékének szavaz bizalmat, nem fog csalódni, elvégre a minőségi csali bizonyított már, így az etetősdi hosszú távon mindig kifizetődő lesz.

Tavaszi bojlis praktikák

Haskó Tamás 2016-03-16
Az év első hónapjai általában a kiállításokról és nyílt hétvégékről szólnak, melyek után a legtöbb horgász már nagyon várja, hogy „kiszabadulhasson” a vízpartra és kedvenc hobbijának hódoljon ismét. Ezeken a rendezvényeken nagyon sokan teszik fel nekem azt a kérdést, hogy mivel érdemes tavasszal próbálkozni, én mit ajánlok erre az időszakra? Éppen ezért úgy gondoltam, érdemes szentelni egy írást ennek a témának is.

Tavaszi bojlis praktikák

Haskó Tamás 2015-04-02
A zord, hideg tél után sokan várják a tavasz első napjait, hogy újra kedvenc hobbijuknak hódolhassanak. Ám jégolvadás után sokszor nem rutinfeladat a halfogás, bizony előfordul, hogy minden kapásért keményen meg kell dolgozni! Ebben az írásban ezekhez a horgászatokhoz szeretnék támpontot adni, hogy minél több élményhez segítsem hozzá a cikk olvasóit.

FermentX a nagyhalas horgászatokhoz

Nagy Csaba 2013-07-17
A pontyhorgászat rohamos fejlődésében nem csak a külföldi cégek haladnak óriáslépésekkel előre. Hazánk felszerelés-, etetőanyag- és csaligyártói is folyamatos kutatómunkát végeznek. Fejlesztéseik az egyre könnyebb, korszerűbb és minél gyorsabb halfogást elősegítő eszközök és csalik gyártását szolgálják, ráadásul (főként) magyar horgászoknak! Ebben meghatározó szerepet képvisel a Haldorádó. A sokéves kutatómunkának, megannyi szakember közreműködésének és neves horgászok rengeteg vízparton eltöltött óráinak gyümölcse a FermentX termékcsalád.

Pontyozzunk kicsit másként!

Nagy Csaba 2013-07-06
Az eredményes pontyozás a horgászok számára izgalmas kérdés. Amennyiben nem jön hozzánk a hal, akkor menjünk és keressük meg mi! Legnépszerűbb sporthalunk étvágya - étkezési szokásaival együtt - roppant változékony és látszólag kiszámíthatatlan. Ha jól eszik, könnyen foghatunk belőlük tucatnyit is.
Videóval

Pontyhorgász praktikák JDCM módra 3. rész - Tippek, ötletek, elméletek bemutatása és azok működése élesben - 5. felvonás: A 2012-es évösszegző

Jávorka Dániel 2013-06-13
Összetartás és csapatszellem. Két olyan fogalom, amely úgy gondolom/látom/tapasztalom, hogy sajnos egyre inkább „kihalófélben” van hazánkban. Számos olyan példát tudnék sorolni a különböző sportágaktól a szimpla „baráti” társaságokig, ahol e két kulcsfontosságú tényező hiánya miatt tartunk ott manapság, ahol tartunk. Nincs ez másként a horgászatban sem. Ide sorolhatnám a rabsicok tevékenységeinek kiiktatását, a „halvándorlás” megakadályozását vagy a különböző jótékonysági cselekedetek hiányát is.

Kapás pontyszerelem idején

Nagy Csaba 2013-05-14
Vizeinkben kedvező ívóhelyek meglétekor a pontyok 18-20 fokos vízhőmérsékletnél rendszerint májusban és júniusban ívnak. Ezen a hőmérsékleten felgyorsul az emésztésük, erőteljesen táplálkoznak, majd ívás és szaporodás után folytatják ezt. Nem ritka, hogy hidegfront betörésekor az ívás folyamata megszakad, az ikrásokban képződött ikra visszafejlődik és a hal szervezetében károsodás nélkül felszívódik. Régebben május elsejétől tilos volt a pontyhorgászat. A rendeletalkotó úgy gondolta, hogy ilyenkor nem szabad zavarni az ívó egyedeket - a nagyobb szaporulat reményében. Néhány egyesület mai napig is ehhez tartja magát, de nem ez a jellemző.

Áprilisi pontyok

Nagy Csaba 2013-04-17
Hétfőn még tél volt, kedden véget ért a tavasz. Hirtelen és az évszaktól nem megszokott módon kora nyári idő köszöntött hazánkra. A Nap napról-napra egyre magasabbra emelkedik az égbolton, sugarai a hideg víztömeget elkezdik lassanként melengetni. Ezzel párhuzamosan a vízi növényzet is elkezdi az újraéledés a jeleit adni. A hőmérséklet fokozatos emelkedését a mélység lakói is megérzik. A parton reggelente hangos madárcsevej kápráztatja el füleinket. Azelőtt is hallhattunk hasonlót, csak tán halkabban, szerényebben, ritkábban - nem is figyeltünk fel rá. Ez most már az igazi, nyakunkon a kikelet. Köszöntelek, tavasz!

Miért vonzanak a nagy területű vizek? - 1.rész

Zadravec Team 2011-04-24
Megmondom őszintén, valahogy meguntam a horgászatot az olyan vizeken, ahol tudom, hogy a legnagyobb halak is alig haladják meg a 20 kg-ot. A 2010-es évben az volt a célom, hogy javítsak a korábbi pontyrekordomon, de azt azért tegyük hozzá, hogy ennek megvalósításához olyan vizekre kellett ellátogatnom, melyek ideális feltételeket kínálnak ahhoz, hogy a pontyok ott akár 30 kg felettire is megnőjenek…

2010, a „Betyárkák” éve

Zadravec Team 2010-12-07
A 2010-es év nosztalgiája… Akár ezt a címet is adhattuk volna legújabb írásunknak, mely amellett, hogy a kapitális pontyfogásainkat hivatott bemutatni, számos különleges hazai, és külföldi helyszínen történt teszteredményekről tanúskodik a már meglévő, valamint a leendő, újdonságnak számító termékeinket illetően. Ha tudni szeretnétek, milyen kiemelkedő fogásokat értek el teszthorgászaink az idén, a most következő cikket megnyitva választ kaphattok e kérdésre!
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.