Melegíts be leforrázott bojlikkal!

Melegíts be leforrázott bojlikkal!

Ha a bojlik vonzerejét a forraló trükkel megnöveled, BIZTOSAN több pontyot fogsz majd! Napjainkban a csúcsminőségű bojlik széles választéka áll rendelkezésünkre. A legkövetkezetesebb horgászok hajlamosak egy bizonyos típussal lenyomni egy-egy szezont ugyanazon a vízterületen, ez pedig arra ösztönzi a pontyot, hogy minden gond nélkül megszokott és biztonságos táplálékforrásként azonosítsa ezeket a golyókat és el is fogyassza őket. Aki egy neves cég termékének szavaz bizalmat, nem fog csalódni, elvégre a minőségi csali bizonyított már, így az etetősdi hosszú távon mindig kifizetődő lesz.

Persze néha, évszaktól függetlenül becsúsznak betlis időszakok. Ám a még következetesebb horgászok ilyenkor is képesek eredményesek maradni, mégpedig azért, mert nem elégszenek meg a minőségi bojlival magában, ők még valami pluszt is hozzáadnak – olyasmit, amit mások nem, és aminek a pontyok egyszerűen nem tudnak ellenállni, még a leglassabban táplálkozó periódusukban sem. Az úgynevezett forraló eljárás az egyik ilyen trükk, amit egyébként a legjobb horgászok – pl. Matt Jackson vagy Gaz Fareham – is alkalmaznak.

Amire szükségünk van: bojlik, folyékony és por aroma

 

A hőkezelés lényege a csali felpuhítása, szerkezetének pórusosabbá tétele, mely által a víz jobban át tudja járni – márpedig ez lehetőségek sorát nyitja meg, melyekre még hamarosan visszatérek.

A mai csalik igen keményre vannak készítve, ami dobócsöves bejuttatáshoz vagy a nemkívánatos halak és rákok távoltartása esetén ideális; keményre főzve és szárítva azonban az attraktorok be vannak zárva a bojli belsejébe. Forró vízzel kezelve viszont a textúra azonnal megváltozik, egyúttal a csalik kitágulnak, puhákká válnak, már-már paszta állagot vesznek fel ideiglenesen. Most már talán világos, hogy ez miért egy szuper jó eljárás…

Tegyük a bojlikat egy üres vödörbe

 

Vegyük csak ki a lefagyasztott vagy az örökre tartósított bojlikat a zsákból, aztán tegyük egy méretesebb vödörbe! Elég csak egy-két kilóban gondolkodnunk. Elkészülhet a parton is vagy akár otthon. A vízforralóval forraljunk vizet, majd annyit öntsünk belőle a bojlikra, hogy mindet befedje… Tegyük rá a tetőt, de jól pattintsuk vissza, hogy a gőz és a víz hatékonyan juthasson be a golyókba. Aztán hagyjuk csak ázni a bojlikat úgy 10 percre. Ki fognak világosodni, de ennél sokkal lényegesebb, hogy drámaian felpuhulnak és megduzzadnak, kitágulnak. A visszamaradó vizet öntsük le róluk.

Helyezzük rá a tetőt és hagyjuk 10 percig állni – ennyi idő alatt megpuhulnak és kicsit megnőnek

 

Most már olyan intenzív csalijaink vannak, amilyet mindig is akartunk. De még ez is fokozható, csak egy kis minőségi folyékony aroma kell – amiből mostanában amúgy is komoly kínálattal találkozhatunk a boltokban: Tuna L030, folyékony lazackivonat (Liquid Salmon Extract), pirított dió kivonat (Roasted Nut Extract), és még sok más. Egy csodás, krémes-diós keverék a célunk, ezért kellett a pörkölt dió kivonata.

Öntsük rá a csalikra

 

Ne sajnáljuk, egy egészséges adag remek illatot eredményez

 

Míg forró a csali, addig érdemes a liquidet (glugot) rálocsolni és jó alaposan elkeverni az egészet, hogy a golyókat átjárja, beborítsa a cucc. Aztán tegyük vissza a tetőt, és megint hagyjuk „pörkölődni” az értékes anyagokban gazdag levesünkben.
Ahogy kezdenek kihűlni a bojlik, úgy veszik fel, kötik meg ezt a roppant csalogató folyadékot, ezzel maguk is roppant csalogatókká válnak. Jól oldható liquidek, mint a Feedstim – XP, L030 and Nut Extract tökéletesek ehhez a művelethez, mivel a vízbe érve azonnal elkezdenek feloldódni és szétterjedni, így amint bedobtuk őket az etetésre, azt az üzenetet küldik valamennyi közelben tartózkodó pontynak, hogy itt ennivaló vár rájuk. Sokkal inkább így és ilyen bojlikat dugjunk az orruk alá, semmint egyenest a zsákból valami kommerszet…

Egy-két kanálnyit adagoljunk a porból is

 

Szórjuk egyenletesen a golyókra

 

A következő lépés, hogy hozzáadjuk a figyelemfelkeltés utolsó elemét. Ismét mindenki előtt megnyílik a kísérletezés kapuja, hiszen számtalan igazán hatékony adalékot próbálhatunk ki. Jelen esetben a Live System bojlikhoz Nut liquidet használtam, így a nyilvánvaló kiegészítő nem is lehet más, mint a B Laktóz, melynek jellegzetes, vaníliás-krémes aromája és elképesztő tápanyag-összetétele csúcs vonzerőt jelent minden ponty számára. Egy teáskanálnyit szórjunk rá a csalikra, hogy egy kis bevonatot kapjanak, miután összeráztuk őket. A por szépen rátapad a golyók felületére a pörkölt dió folyékony kivonat (Roasted Nut Extract liquid) ragacsosságának köszönhetően, sőt még erősebben is odaköt majd, ahogy a csali visszahűl – egy lapáttal rátéve úgy az ízre, mint a vonzerőre…

Valahogy így kell kinéznie
Tegyük a bödönre vissza a tetőt és rázzuk meg alaposan

Szóval, ez a leforrázós dolog amilyen egyszerű, annyira határozott előnyt jelent számunkra a többiekkel szemben, akik a normál bojlikkal horgásznak körülöttünk.
A kezelés után egyből is bevethetjük az akár még forró csalikat – ez halálos tud lenni! –, de ha otthon készítjük el, egy hűtőtasakba csomagolva már tehetjük is be őket a fagyasztóba. Ha így járunk el, a golyók összezsugorodnak és visszanyerik eredeti átmérőjüket, valamint a folyékony bevonat is mélyen beszívódik – márpedig ez úgyszintén jócskán megnöveli a csalogatóhatást –, de majd csak a következő túrán.

Javaslom, mindenki próbálja ki… egyúttal készüljön fel a pontyok soha nem látott érdeklődésére!

Minden bojli finomságot ereszt majd magából
Gaz Fareham rendszeresen beveti titkos fegyverét, a forrázott bojlikat
Az erősen horgászott tavakon bátran kísérletezzünk a forrázott csalikkal
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.