Bojli Sulin tanultak felelevenítése Merenyén

Bojli Sulin tanultak felelevenítése Merenyén

Szerencsésnek érezhetem magamat, mivel a tavaly megrendezett Bojli Suli első turnusának tagja lehettem, ahol harmad magammal elsajátítottam a bojlizás alapjait! Az egy hét végeztével nem szakadt meg a kapcsolatom a túravezetőnkkel, Regős Györggyel és az akkori ígéretét megtartva, idén ismét találkozhattunk, immár Merenyén...

Bizonyára sokaknak feltűnt az idén megrendezett Merenye Kupán kifogott halak igen magas összsúlya (3381,75 kg). Ez nem csak Magyarországon bizonyult egyedülálló eredménynek! Nem is csoda, hogy nagy izgalommal vártam június 16-át, túránk kezdetét. Hétfő reggel 6-kor, útközben felvettük a Bojli Sulin szintén részt vett Mészáros Lajost és folytattuk utunkat a tóhoz. Korán leértünk, így egy kis bevásárlásra is jutott időnk Pécsen. 11 órakor elfoglaltuk a tározó 9-es, bojlis helyét és megkezdtük a sátrak felállítását.

Az első pillantások a hatalmas vízterületre

Mivel inkább a késő délutáni időben kezdtek élénken táplálkozni a halak, így nem kellett sietnünk a táborhely kialakításával. 16 órára minden készen állt, már csak a botok várták a bevetést. A szereléket 4-es Drennan Special Boilie Hook, Rod Hutchinson 15 lb-s előke és 110 grammos megszorulós ólom képezte.

Már a túra előtt gondosan összeválogattuk a szerelék részeit

Miután mindennel elkészültünk, kijelöltük az etetni kívánt helyeket, amikhez bójákat helyeztünk ki. Különböző távolságokra etettünk, ezzel is keresve a halcsapatokat. A parton megfőzött tigrismogyoró, földiepres és halas pellet, valamint bojli keverékéből szórtunk mindegyik bothoz. Ezután megkezdhettük a szerelékek behordását. Az elejétől kezdve variáltunk a csalikkal, figyelve, hogy melyik hozza a több halat. Néhány íz bojlijaink közül, amiket kipróbáltunk: sportszeletes, lazacos, kagylós-epres, szörnyrákos...

Az amurok szinte az összes bojlit végigkóstolták

Amit kiemelnék az a DT által kifejlesztett rágógumi ízű bojli! Mi is meglepődtünk a hatásán, mivel, az első kapás is erre jelentkezett!

Meglepő eredményeket érhetünk el az újdonságok kipróbálásával

Az első éjszaka nagyobb arányban fogtuk az amurokat, mint a pontyokat. Kedden hajnali 2-kor óvatos kapást követően csónakból kifárasztottam egy 10,8 kg-os tükörpontyot, ami 21-es Sushi bojlira éhezett meg. Eléggé meghökkenve fogadtuk a látványt, amikor megláttuk a halat levágott farokuszonyokkal! Érthetetlen, hogy miért lelik örömüket egyesek abban, hogy így jelöljék meg az általuk kifogott halukat...

Ehhez a képhez szerintem, nem lehet kommentárt fűzni...

Örömünkre (vagy bánatunkra?) este, ha már aludni szerettünk volna, 1-2 óránként mindig gondoskodtak róla a halak, hogy ne legyen nyugodt az álmunk.

A társ sem tétlenkedet

A tó üzemeltetői nagyon segítőkészek voltak és minden reggel körbejárták a tavat, hogy összeírják, milyen élelmiszerekre van szükségünk! Napközben a halaknak csillapodott az étvágyuk, ezért a kárászokat kergettük feeder-, illetve pickerbotokkal. Nagyon jó szórakozást biztosítottak a 30-40 dkg-os halak, amíg vártuk a nagyhalak érkezését.

Minden bojlis helyhez csónakkikötő tartozik

A több 6-7 kg-os amur kifogása után, társamnak végre sikerült elejtenie egy 11,5 kg-os “torpedót” is. A hét elején inkább a kagylós-epres bojli hozta a sikereket, viszont az utolsó napokban, szinte kapás se jött rájuk. Igaz a mondás, hogy aki bojlizni megy, annál legyen édes és büdös bojli is, mert a halak és az időjárás mindig kiszámíthatatlan! Szerdán a botjaink süketek voltak, viszont Gyuri bá’ bojlijait sorra elhúzták a halak.

Egy szokványos “horogra aludt” példány

A szokásos 18 órai csali frissítés sem segített rajtunk, kapásjelzőink csöndben voltak egész éjjel. Másnap aztán megélénkültek a halak a mi etetésünk körül is, és Sushi bojlival 4 óra alatt, egy azon bottal 5 pontyot fogtam! Volt olyan is, hogy a frissítés nélkül visszatett bojlira, fél óra után ismét megérkezett egy hal! Több 10 kiló feletti példány is jelentkezett horgainkon. Este elnyomott minket az álom, és túravezetőnk többszöri szólongatás után sem tudott minket felébreszteni. Ennek következménye reggel fogadott minket. 8, 10 és 12 kg-os pontyok kerültek megszákolásra, melyek közül ketten a pontyzsákban várták a reggeli fényképezést.

A hibátlan halakat fényképezni is öröm...

Ezen kívül egy 25 kg körüli harcsa is kedvet kapott a dupla Monster Crub-os bojli elfogyasztására, de sajnos, miután átment a társam zsinórján és az egyik bóján, eltépte a 36-os Berkley-t! Miután visszatettük a halakat a vízbe és megreggeliztünk, változtattam a csalizásomon és az etetésemet is kiegészítettem nagy szemcséjű halas pellettel. A hajszálelőkére 24 mm-es Trigga bojlit tettem, amit DT Milch Plus zseléporba hempergettem meg. Nagyon kellemes Cappucino illata van, ami a nagy nyári hőségek ellenére igen szép halakat adott. Amelyik horgot ezzel kezeltük, arra biztos, hogy pár órán belül meg is jött a hal! Először egy 11 kg-s pontyot fogtam vele majd 4-es, 10-es, és a túra alatt megfogott legnagyobb, 13,65 kg-os tükörpontyom követte.

Az egyéni csúcsomat jelentő 13,65 kg-os ponty

Végig nagyon szép időnk volt, de sajnos az utolsó esténken megélénkült a szél, majd reggel szakadó eső kényszerített minket a későbbi csomagolásra. Miután elállt az égi áldás, az oxigénnel feldúsult vízben megnőtt a pontyok étvágya. 10 órától 13-ig 4 kapásból 3 halat sikerült megfognunk, amik közül mérlegelésnél az egyik 9,5 a másik 10,40 kilósnak bizonyult.

Az utolsó napunkon se unatkoztunk

Nem is lehetett volna ez jobb végszó a merenyei halaktól. Miután mindent bepakoltunk a kocsikba, fájó szívvel, de búcsút vettünk a víztől. 6 nap alatt közel 400 kg hal, 8,8 kg-os átlagsúllyal! Jövőre ugyanitt találkozunk!!!

Írta: Bodnár Zsolt (BlackTigerTuning)
Fotó: Regős György, Mészáros Lajos, Bodnár Zsolt

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.