Videóval

Pontyhorgász praktikák JDCM módra 7. rész - A felkínálási módozatok variálásának fontossága

Jávorka Dániel 2014-02-24
Gondolataimban fürkészem a múltbeli és a még frissen bennem élő horgásztúráim eseményszálait… Mindegyiknek megvolt a maga szépsége, varázsa, és nagyon kevés volt közülük olyan, amelyen ne sikerült volna újabb hasznos tapasztalatokat begyűjtenem. Szeretem a kihívásokat, ezért igyekszem a lehetőségekhez képest minél több helyen próbára tenni tudásom. Olykor - természetesen - megesik az is, hogy az ember visszatér a már számára bevált, szimpatikus horgászvizekre, hogy újabb élményekkel gazdagodjon. Azonban a forgatókönyv ekkor nem minden esetben igazodik a bevált metódusokhoz. Cikksorozatom legújabb epizódjában egy tavaly júliusi és a 2012 szeptemberében lebonyolított széki-tavi túrák tapasztalatait fogom összehasonlítani, számos - remélhetőleg - hasznos információ kíséretében…
Videóval

Pontyhorgász praktikák JDCM módra 4. rész - Lehetőségek a törpeharcsák ellen

Jávorka Dániel 2013-06-24
Vadvízi pontyhorgászat… Egy olyan kifejezés, amely körülöleli mindazon misztikus események sorozatát, amelyek minden egyes alkalommal képesek meglepetésekkel és kihívásokkal szolgálni e csodás módszer szerelmesei számára. Az ilyen helyeken teljesen más atmoszféra veszi körül az embert, távol a világtól, a civilizációtól időnként olyan csodák részesei lehetünk, amelyet egyetlen intenzív vízen lebonyolított horgászat sem képes megadni! Azonban sajnos gyakran számolnunk kell azzal is, hogy a termetesebb halak kifogását nem pusztán a kiszemelt helyszín adottságai, hanem az „egyéb”, kisebb termetű, esetleg tájidegen halfajok jelenléte is megnehezítheti. A törpeharcsák elszaporodása például számos olyan gyönyörű vizünk sorsát keseríti meg, amelyek egyébként messze földön híresek. De mégis, nem létezik semmilyen „gyógyír” ezekre a kis ördögökre?! Dehogynem! Ilyen praktikák bemutatásával szeretnék segítséget nyújtani a tisztelt érdeklődőknek cikksorozatom negyedik epizódjában…
Videóval

Pontyhorgász praktikák JDCM módra 3. rész - Tippek, ötletek, elméletek bemutatása és azok működése élesben - 4. felvonás: Tömény gyakorlat

Jávorka Dániel 2013-04-18
Nyakunkon a tavasz! A horgászok többsége ilyenkor kezdi különböző szempontok alapján tervezgetni horgásztúráit az aktuális szezonra. De függetlenül attól, hogy a kiszemelt helyszín egy kevésbé ismert vadvíz, egy nagy kiterjedésű völgyzárógátas tó vagy egy néhány hektáros mesterséges tavacska, a cél mindenkinél közös: a siker, és a lehető legjobb eredmény elérése. Ehhez azonban sokszor elengedhetetlenek a megfelelően hasznos, helyi sajátosságokkal kapcsolatos információk és azok a többéves tapasztalatok, amelyeket már a korábbi horgásztúráinkon begyűjtöttünk. A mostani epizódban azokról a gyakorlati észrevételeimről szeretnék számot adni, amelyeket vélhetően sokan sikerrel kamatoztathatnak az ország legtöbb állóvizén…
Videóval

Pontyhorgászat bojlival az alapoktól SBS módra 2. rész

Gál József 2011-07-11
Az előző részben bemutattam a távdobó felszerelés kiválasztásának legfontosabb kritériumait. Bemutattam, hogyan alakítottuk ki a Harsányi Horgásztavon az etetésünket. Most pedig ismerkedjetek meg azzal a csalikombinációval, mellyel számos nagytestű pontyot sikerült a 48 óra alatt megfognunk. Ezzel a csalizással barátom az első komolyabb bojlis horgászatán fantasztikus egyéni rekordot ért el 19,80 kg-os fogással.
Videóval

Pontyhorgászat bojlival az alapoktól SBS módra 1. rész

Gál József 2011-07-08
A nagy népszerűségnek örvendő tavaszi horgászkiállításokon az SBS standra látogató horgászok leggyakrabban a következő kérdéseket tették fel nekem: Hogyan válasszam ki azt a horgászfelszerelést, ami alkalmas partról történő távoli horgászatra? Hogyan etessek partról, amikor távolra horgászom? Mely csalikat ajánlom az SBS termékpalettájáról? Mivel nagyon sokan fogalmazták meg ugyanezeket a dilemmákat, most kétrészes cikk és videó formájában, egy horgászat keretében szeretném megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Bombabiztos praktikák pontyhorgászoknak

Jávorka Dániel 2010-11-03
A pontyhorgászat bojlis ága rohamos ütemben fejlődik, a módszer aktív képviselőinek igen jó képzelőerőre van szüksége ahhoz, hogy a nagyközönség számára valami újat tudjanak (fel)mutatni. Mint minden hasonló metódust űző sporttársnak, nekem is megvannak a magam bevált praktikái, azonban valami, tán egy olyan egyszerű tulajdonság, mint a kíváncsiság, mindig arra ösztönöz, hogy új dolgokat találjak/próbáljak ki. Az egyre nagyobb horgászati nyomás hatására a halak egyre nagyobb rezisztenciával válaszolnak, ezért nem szabad hosszú időre az addig jól bevált dolgoknál leragadni. Ebben az írásban megosztanám veletek azokat az apró praktikákat, melyeknek az idei nyár legszebb fogásait köszönhettem…
Videóval

Bojlis felszerelés összeállítási tippek, tanácsok, és az év első próbája

Kovács Zoltán 2008-03-28
Ahhoz, hogy átfogó képet kapjatok az alapszintű bojlis horgászattal kapcsolatos ismeretekről, még egy - de nagyon fontos - dolog hiányzik, melyről sorozatomban nem beszéltem. Ez a megfelelő felszerelés és kiegészítőinek megválasztása és optimális összeállítása. Ebben kívánok most segítséget adni, amelyet egy „élő” teszthorgászat tesz teljessé. A melléklet kisfilm segítségével Ti is velem tarthattok idei első bojlis horgászatomon!
Videóval

Etetési praktikák 1. rész - Hideg vízi bojli teszt!

Kovács Zoltán 2008-03-21
A bojligyúrást bemutató kisfilmjeimnek köszönhetően mostanra már mindenki könnyedén elkészíthette az első és saját SBS bojliját! Ezzel egy olyan fegyver került a kezetekbe, melynek sikeres alkalmazásában csak a horgásztudásotok és tapasztalataitok szabhatnak határt! Ebben az epizódban a csalizási praktikákat és etetési technikákat szeretném nektek bemutatni, amik a filmemben elkészített bojlikhoz tökéletesen illeszkednek. A bemutatóm helyszíne a Nyíregyházi Verba tanya horgásztó.

Horgászat nagy távolságra, partról

Végh Róbert 2007-07-04
Nagy távolságú - vagy ahogy az angolok nevezik Long Range - horgászatra akkor lehet szükségünk, ha a halak átlagosan 80 m-nél messzebb tartózkodnak a parttól, ezért csak ekkora, illetve ennél nagyobb távolságban van esélyünk halfogásra. Nagyon sok horgásztárs meg van győződve arról, hogy bármikor képes 100 m feletti dobásokra. Ez sajnos (?!) sok esetben nem így van! Nagy távolságra csak megfelelően összeállított felszereléssel és helyes dobótechnikával lehet dobni.

Bojli ABC - 5. rész Monofil zsinórok a bojlis horgászathoz

Csákány Attila 2007-03-16
A jó pontyozó zsinórral szemben a homogenitás (mindenhol azonos átmérő), a jó csomótűrés és a kopásállóság a legfontosabb követelmény. Azonban e követelményeken kívül több olyan dologra is oda kell figyelnünk, amelyek a horgászatunk sikerességét döntően befolyásolhatják. A sorozat e részével a megfelelő monofil zsinór kiválasztását szeretném megkönnyíteni a kezdő, és leendő pontyhorgászok számára.

Tévhitek a bojlizásban 4.rész - A nagy lehetőség kapujában…

Kovács Zoltán
Az előző rész végén olvashattátok, egyetlen cél lebegett a szemünk előtt, hogy miként tudjuk SBS receptjeinket és horgász technikánkat minél magasabb szintre emelni. Ennek egyik legegyszerűbb módját választottuk: irány a világbajnok! Az általa ajánlott receptek alapján majd bevásárolunk a termékekből… Tudtuk, hogy a Vajdaságban élő Király Ivánra most is számíthatunk.

Az 5 leggyakoribb kérdés, melyekkel a Haldorádó Bojli Show-n találkoztam…

Kovács Zoltán 2007-02-08
Először is a legnagyobb döbbenetet az okozta számomra, hogy mekkora tömeget vonz egy ilyen, mások által nem „mindennapinak” mondott esemény. Való igaz, hogy még nem hallottam olyan rendezvényről, ahol valaki a nagyközönség előtt, élőben bojlit gyúrt volna. Ezen a rendezvényen - 2007. február 2-3-án Kiskunhalason - két ismert márka képviseltette magát. Az egyik a Big Carp (mely termékcsaládot Hermesz Zsolt és csapata forgalmazza), a másik pedig (az én képviseletemben) az SBS Tactical Baits termékcsalád volt. Őszintén megmondom, egy kicsit tartottam attól, hogy egy másik, „konkurens céggel” egyszerre, szemtől szemben kínáljuk termékeinket és mondjuk el tapasztalatainkat. Mindezt úgy, hogy ne sértsem meg a másik fél termékeibe vetett bizodalmat.

Tévhitek a bojlizásban 3. rész - A teszteredmények magukért beszélnek…

Kovács Zoltán 2007-02-01
Az előző részben lezáratlanul maradt a sorsdöntő tesztelés története. A kíváncsiak most megtudhatják, mi lett az eredménye…

Tévhitek a bojlizásban 2. rész - Folytatódik a tapasztalatgyűjtés…

Kovács Zoltán 2007-01-26
Akik az előző részt olvasták, most azt gondolják, hogy igen, ekkor már megtaláltam a szuper csalit és innen már egyenes út vezetett a sikerhez. Nos, ez nem így van! - ezután következtek csak az igazi meglepetések, amiből a kezdő bojlis horgász igen csak sokat tanulhat.

Tévhitek a bojlizásban 1.rész - Kezdetek kezdetén…

Kovács Zoltán
Nagyon sok problémával szembesültem a bojlis pályafutásom kezdetén, ebből az egyik legkiemelkedőbb probléma minden kezdő bojlis számára: „Hogyan készíthetnék igazán fogós bojlit, amivel én is olyan eredményeket produkálhatnék, amilyenekkel a horgászújságokban szembesültem?” Gondolom, sokan kapják fel a fejüket erre a mondatra, mert együtt éreznek velem. „Hol is kezdjék el? Mi a teendő?” De ahhoz, hogy igazán áttekinthető képet kapjatok a bojlizásról, szükségesnek tartom elmondani, hogy én milyen vakvágányokra futottam, és hogyan tudtam ezekből kievickélni. Mert bármennyire hihetetlen, én is végigjártam a bojlizás útvesztőit, és beugrottam néhány tévhitnek is!

A bojli rövid története

dr.Varga István 2007-01-09
Mikor 1994-ben szinte gyermeki izgalommal vártam az első, akkor legendás Mosella epres bojlis csomagomat Rózsahegyi Józsiéktól, esküszöm, nem gondoltam, hogy egy csali, egy módszer, egy halfaj tisztelete, szeretete ennyire meghatározó lesz nemcsak a saját, hanem több ezer horgásztársam életében is.

Bojli ABC - 4.rész Orsók

Csákány Attila 2006-07-12
A bojlis horgászmódszert bármilyen fékrendszerű orsóval lehet művelni, viszont ha választanunk kell, akkor csak gyakorlati működés után tudunk igazán véleményt alkotni. Az orsókat több szempontból választhatjuk ki, pl. hogy milyen vízen horgászunk, milyen távolságra horgászunk, azonban az egyik legfontosabb csoportosítást az orsók fékrendszere alapján végezhetjük el.

Bojli ABC - 3.rész A bojlis botok

Csákány Attila 2006-07-11
Mára már rengeteg bojlis bottal találkozhatunk az üzletekben, és a kezdő bojlis horgász itt találja szemben magát az első problémával. Ismeretlen jelöléseket találhat a pálcákon, így megfogalmazódhatnak benne kérdések: milyen horgászbotot érdemes választani? Milyen az épp neki megfelelő bojlis bot? Ezek a botok több jól definiálható tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megismerése után könnyebb döntést hozunk.

Bojli ABC - 2.részA bojlis horgászat felszerelésigénye

Csákány Attila 2006-01-03
A bojlis horgászatnak, mint minden más horgászmódszernek, megvannak a maga speciális, erre a célra kifejlesztett eszközei: bojlis botok, nyeletőfékes orsók, különböző zsinórok, végszerelékek és még sok más kellék. Azonban egyik sem létfeltétele a bojlival történő horgászatnak, de a siker felé vezető úton praktikusabb, kifizetődőbb választásnak bizonyulhatnak. Mielőtt a különböző szerelékek összeállításán törnénk a fejünket, célszerű áttekinteni, mit találhatunk a boltok polcain, ugyanis egy megfelelő összhangban lévő szereléssel lényegesen nagyobb sikereket érhetünk el.

Bojli ABC - 1.részA bojlis horgászat alapszabályai

Csákány Attila 2005-12-12
A bojlis horgászmódszer Angliából indult hódító útjára, évtizedekkel ezelőtt, célzottan a nagy pontyok horgászatára fejlesztették ki. Magyarországi megjelenését követően azonban még nem volt ismert a „Catch & Release !” („Fogd meg, és engedd vissza!”), ami mára már egy magát bojlis horgásznak valló személy tudástárában a legalapvetőbb fogalom. Ezzel elérhető, hogy a nagytestű pontyok a fárasztás és a bojlizásnál elengedhetetlen műveletek után tovább élhetnek éltető elemükben, a vízben.

Bojli Sulin tanultak felelevenítése Merenyén

Bodnár Zsolt 2004-10-18
Szerencsésnek érezhetem magamat, mivel a tavaly megrendezett Bojli Suli első turnusának tagja lehettem, ahol harmad magammal elsajátítottam a bojlizás alapjait! Az egy hét végeztével nem szakadt meg a kapcsolatom a túravezetőnkkel, Regős Györggyel és az akkori ígéretét megtartva, idén ismét találkozhattunk, immár Merenyén...

Minden kezdet nehéz

Ladányi Tamás 2004-07-22
Gyerekkorban a legfogékonyabb az ember. Ilyenkor még rendkívül könnyen, játékosan tanul, az élményeket, sikereket mélyen elraktározza. A halakkal történő kulturált bánásmódon és visszaengedésen kívül a horgászati technikákat is gyermekkorban kell elsajátítani.

Az 50/50-es axióma

Kazi István 2003-09-10
A modern pontyhorgászatban egyszerűen elkerülhetetlenné vált a bojli használata. Még a legvérmesebb, tömött Germina botok és öreg főtt kukoricahasználó idősebb pontyhorgászok is, igaz szkeptikusan, de titokban bele-bele kukkantgatnak a bojlival kapcsolatos írásokba, az elkészítési receptekbe. Sokáig foglalkoztatott az eredményhozó OLCSÓ bojlik összetétele, amelyeket otthon készíthetek, vallja Željko Spasić neves pontyhorgász. A továbbiakban leírt pénzspórolós mixeket a gyors sikert kívánó, valamint a modern pontyhorgászat táborába induló horgászoknak ajánlom.

BOJLI ABC

Ladányi Tamás
Egy új lap elindításakor rengeteg gondolat kavaroghat az ember fejében. Ezzel jómagam sem voltam másképp, ezernyi ötlet suhant át szélvészként rajtam. - Tulajdonképpen mi legyen a célom? Mit akarjak elérni az írásaimmal? Milyen jellegű cikkeket írjak? Mire helyezzem a hangsúlyt? - és még több tucat ehhez hasonló kérdés merült fel bennem. Ha újdonsággal találkozom, és abban hatékonyan részt is veszek, általában kettőzött erővel, maximálisan felpörgetve próbálok segíteni. Ez nem volt másképp honlapunk beindításának alkalmából sem. Az első írásomban egy rövid bemutatkozás után az ezt követő cikkeimet szeretném felvázolni Önöknek.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.