Bojligyúrás közösen az SBS csapattal 2. rész - Bojlikészítés haladóknak

Bojligyúrás közösen az SBS csapattal 2. rész - Bojlikészítés haladóknak

A most indult sorozatom második epizódjában, azon pontyhorgászoknak szeretnék értékes tanácsokat adni, akik már túl vannak az első bojlik elkészítésén, de szeretnének további információkhoz jutni a még eredményesebb csali elkészítésének reményében! Részletesen bemutatom, hogyan lehet felgyorsítani a bojligyártás folyamatát, és hogyan lehet megfelelően eltárolni a frissen készített bojlit úgy, hogy akár több hónap múlva is ugyanolyan fogós és friss legyen, mint elkészítéskor. Ha érdekelnek e fortélyok, és ha szeretnétek megismeri a 2009-es újdonságok egyik termékcsaládját, akkor tartsatok velem!

Először szeretném bemutatni ezen epizód szerencsés kiválasztottját, Miklóst. Közösen fogjuk elkészíteni a legújabb, haladó szintű praktikák segítségével a bemutatásra kerülő recepteket…

Nem én vagyok alacsony, hanem Miklós magas! :)

… mert az előző epizódtól eltérően, most két különböző recept elkészítését fogjuk bemutatni, melyek a következők:

Balról az AV1-es mix, jobbról a legújabb SBS termék, a Corn Base mix. Ezekből készítünk bojlit

Az első recept az Avenue család első tagja, mely az Old English Toffee ízesítésre épül. Ennek a vajkaramella ízesítés a magyar megfelelője. Az AV1-es csali segítségével érte el a román Szenzor Carp csapat a világrekord mennyiségű fogását, melyet a csalinak, a Maconkai-víztározó halmennyiségnek és legfőképpen rendkívüli horgásztudásuknak köszönhetnek!

AV1 főzött bojli:

 • 10 db tojás
 • AV1 Base mix 1 kg
 • 5 ml AV1 Attract
 • 2 evőkanál betain
 • 2 evőkanál The Edge
 • 25 ml Attractamino
 • 25 ml The Tonic
 • 1 teáskanál The Gold Top
 • 1 teáskanál só

Az AV1-es kereskedelmi forgalomban kapható alapkeverék, és jobbról a kimondottan ehhez a mixhez kifejlesztett AV1-es attract, mely több mint egy horgász csali aroma!

A második recept alapja az újdonságnak számító Corn Base mix és a hozzá tartozó aroma, a Corn Attract. E termékek annyira újak, hogy a teszthorgászokon kívül a magyar horgászok találkozhatnak először ezzel a termékkel. Az új mix rendkívül értékes kiegészítőket tartalmazó alapkeverék, melyet a következő recept szerint egy erősen kukorica illatú egyedi aromával és néhány nem elhanyagolható kiegészítővel teszünk teljessé:

Corn bojli:

 • 300 ml The Gold Treasure
 • 300 ml ásványvíz
 • Corn Base mix 1 kg
 • 5 ml Corn Attract
 • 2 evőkanál betain
 • 2 evőkanál The Edge
 • 25 ml Attractamino
 • 25 ml The Tonic
 • 1 teáskanál The Gold Top
 • 1 teáskanál só

A Corn Base mix és a hozzá tartozó Corn Attract, mely nem a kereskedelmi forgalomba bekerülő csomagolásában látható ezen a bemutatón

E termékcsalád különlegessége, hogy - a hosszas tesztelések eredményei szerint - egész évben, minden horgászható szezonban eredményes! Az általam bemutatott receptet oldódó bojliként fogjuk elkészíteni, ami azért is érdekes, mert az oldódást eredményező egyedi folyadék (The Gold Treasure) szintén erőteljes, átható kukoricaillatot áraszt, nem úgy, mint néhány gyenge másolata, amelyek inkább hasonlítanak szörpre, mint horgász csali adalékra!

Az eredeti The Gold Treasure, mely a tökéletes oldódó bojli alapja!

Vigyázzatok az utánzatokkal, csak az SBS címkével ellátott The Gold Treasure termékeknél biztosíthatjuk a folyamatos minőséget (szigorú előírás). Magyarországon az eredeti termékhez hivatalosan csak és kizárólag SBS termékként juthattok hozzá!

A következő lépések megegyeznek az előző részben már bemutatottakkal, de röviden:

Feltöritek a főzött bojli receptjéhez a tojásokat
Az oldódó bojlihoz beleöntitek a tálba The Gold Treasure-t és az ásványvizet…
… hozzáadjátok először a folyékony összetevőket…
… majd a por alakú adalékokat…
Az összes hozzáadott adalék a tojással…
… és a The Gold Treasure-rel

Most lássuk a változásokat:

Az első ilyennel az adalékok összekeverésénél találkozhattok. Először egy egyszerű kézi habverővel, majd egy elektromos fúróba rögzített keverőszár segítségével fogjuk nagyon hamar, tökéletesen elkeverni a folyadék és por alakú összetevőket!

Először öntsük egy nagyobb edénybe a kézi habverővel összekevert adalékokat…
… majd az elektromos fúróval keverjük még jobban össze
Ha tökéletesen elkeveredett, akkor lassan adagoljuk hozzá az alapmixet
Ne felejtsétek el folyamatosan ellenőrizni a massza állagát!
Ez az optimális állapot! Nem baj, ha nem lesz nagyon lágy a massza, ha nem kézi kinyomó pisztollyal fogjátok kinyomni a hurkákat!
Természetesen most is állni hagyjuk, hogy „átérjenek” az ízek

A következő változtatás, hogy a nagy erőt és nehéz fizikai munkát igénylő, nem jelentős mennyiségű bojli elkészítéséhez készült kézi kinyomó pisztolyt lecseréljük az SBS termékként forgalomba kerülő kompresszoros kinyomó pisztolyra.

Ez a pisztoly képes egyszerre bő 3 kg massza befogadására!
Erőlködés nélkül jöhetnek a hurkák!
Csak győzzétek majd elvágni a hurkákat…
3 kg masszából alig néhány perc alatt hurkák készültek

Az előző képen látható hurkák külső része látszólag nem tökéletes. Ennek az az oka, hogy az édes jellegű bojlihoz szándékosan nem használtunk halolajat, ezért nem szépek a hurkák. Ennek ellenére ezekből is szép kerek bojlikat lehet készíteni!

Még egy érdekes és fontos dolgot szeretnék megosztani veletek, ha már a szép bojlikról beszélünk. Az SBS cég összes bojliját frissen, kizárólag kézzel és semmi esetre sem géppel készítik.

Amikor kezetekbe vesztek egy SBS bojlit, gondoljatok arra, hogy minden SBS golyó egyedi, kézi gyártás eredménye!

Ennek a legfőbb oka, hogy a géppel készített bojlikat csak akkor lehet szép kerekre és sima felületűre gyúrni, ha nagy mennyiségű halolajat használnak a masszába, és ha nem minden értékes összetevőt tesznek bele bojliba. Ha torz és látványra csúnya bojlikat kapnának, azokat a laikus horgászok nem szívesen vásárolnának meg! Ezért sok bojligyártó cég hibája, hogy az egyszerűbben előállítható nagy mennyiség és szebb külső látvány érdekében leadnak a minőségből, és értékes összetevőket hagynak ki a bojliból, hogy géppel gyorsan (ezért olcsóbban) készíthessenek külsőleg szép bojlikat! Ezzel szemben az SBS cég alkalmazottai kézzel készítik a golyókat, melynek köszönhetően minden fontosnak tartott összetevőt hiánytalanul beletesznek a bojliba. Mivel Angliában az emberi munkaerő jelentős összeget képvisel és a valóban értékes adalékanyagok ára sem aprópénz, nem lehetséges az, hogy igazi, fogós, angol gyári bojlik valaha is olcsón megvásárolhatóak legyenek! Ez az SBS gyári bojlik fogósságának egyik titka!

Jöhet a hurkák kirollerozása…
A „megnyílt” hurkákból ugyan nem hibátlan, de szép kerek bojlik lettek…
… melyek valóban fogósak!
A főzött bojli receptúrája alapján jöhet a kifőzés…
Elkészültek a főzött AV1-es fantázianevű bojlik…
…és a legújabb oldódó Corn bojlik!

De egy nagyon fontos dolog még hátravan! Hogyan kell helyesen tárolni a házilag frissen elkészített bojlikat?! Ezt részletesen és látványos bemutatóval alátámasztva a cikkhez tartozó kisfilmben mutatom be. A filmből kiderül, hogyan gyorsíthatjátok meg az oldódó bojlik száradási idejét, vagy hogyan készíthetitek el most a számotokra legszimpatikusabb bojlikat, melyek akár őszig olyan frissek maradnak, mint az elkészítés végén. Ezzel pénzt és értékes időt takaríthatunk meg, hiszen most - a téli hónapokban - legtöbbünknek több ideje és (horgászatra szánt) pénze van, mint amennyi a szezonban, ezért ilyenkor kevésbé megterhelő a bojlik elkészítése.

Legyen a bojlis horgászok mottója: Gyúrjunk együtt bojlit télen és horgásszuk el nyáron!

A praktikákat megtekinthetitek a videólejátszóra kattintva:

Azok számára, akiket kellően felcsigáztak a bojligyúrást bemutató kisfilmek, hatalmas meglepetésem van! Ha szeretnétek valamely receptet vagy SBS terméket kipróbálni, mindezt egyszeri, különlegesen kedvezményes ár mellett, akkor csak egy dolgot kell tennetek! Valamilyen szállítóeszközzel (busz, vonat, motor, autó, repülő, stráfkocsi) eljönni 2009. február 6-8-án pénteken, szombaton vagy vasárnap (akár mindhárom napra) Kiskunhalasra a Haldorádó Horgászcentrumba a III. Haldorádó Pontyhorgász Napokra, ahol a kedvezményes árak mellett személyesen találkozhattok velünk (Kovács Zoltán és Bessenyei György). Élőben fogjuk bemutatni, hogyan készítjük a bojlikat, és közben azon leszünk, hogy válaszokat adjunk azokra a kérdéseitekre, melyekre még nem találtatok a cikkeimben!

Tartsatok velem legközelebb is! Kellemes és eredményes bojligyúrást kívánok mindenkinek!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Videó: Takács Péter
Fotó: Besenyei György

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.