Bojligyúrás közösen az SBS csapattal 4. rész - Amuros bojli elkészítése

Bojligyúrás közösen az SBS csapattal 4. rész - Amuros bojli elkészítése

A bojligyúrási sorozatom utolsó epizódjához érkeztünk, melyben egyedülálló módon, Magyarországon először kerül bemutatásra kimondottan amurok horgászatára alkalmas bojli elkészítése. Ebből a részből elsősorban az e rendkívül „harcos” halfaj horgászatával szimpatizáló (amur)horgászok profitálhatnak, illetve azon pontyhorgászok számára nyújthat emellett értékes és rendkívüli részletes információkat, akik azt szeretnék megtudni, hogyan lehet otthoni körülmények között tökéletes pop up (lebegő) bojlit készíteni. Ha esetleg ez nem lenne elég indok, hogy ismét velem tartsatok, azoknak is kínálok érdekességeket, akik kíváncsiak egy különleges, kimondottan amuroknak való és otthon is összeállítható etetőanyag elkészítésére. Egy biztos, az eddigieknél is meglepőbb és garantáltan a legfrissebb praktikákkal találkozhattok, nem utolsósorban az elsők között…

Ennek az epizódnak - talán túlzás nélkül mondhatom - a legszerencsésebb kiválasztottja Vincze Tamás, aki szeretne egyre több időt fordítani az amurok horgászatára.

Vince Tamással közösen fogjuk elkészíteni az amuros etető és horogra való lebegő bojlikat

Nézzük a bemutatásra kerülő recepteket!

Az első a Fruit & Nut etető bojlik receptje:

 • Fruit & Nut Quest Base mix 2 kg
 • 20 db tojás
 • 60 ml Omega Red Salmon Oil
 • 60 ml Whisky Link
 • 80 ml Corn Steep Liquor
 • 6 csepp N-butric acid
 • 10 ml Fruit & Nut Attractor
 • 4 evőkanál The Edge
 • 4 evőkanál Betain HCl
 • 2 teáskanál Gold top
 • 2 teáskanál Nutty
 • 1 teáskanál só

A második a Fruit & Nut pop up (lebegő) bojlik receptje:

 • Fruit & Nut Quest Base mix 0,5 kg
 • SBS Pop up mix 0,5 kg
 • 6 db tojás
 • 15 ml Omega Red Salmon Oil
 • 15 ml Whisky Link
 • 20 ml Corn Steep Liquor
 • 2 csepp N-butric acid
 • 7,5 ml Fruit & Nut Attractor
 • 1 evőkanál The Edge
 • 1 evőkanál Betain HCl
 • Fél teáskanál Flavone Gold top
 • Fél teáskanál Flavone Nutty
 • Fél teáskanál só

A szükséges összetevők mindkét recept elkészítéséhez

Az első lépés - mint mindig a főzött bojlik készítésénél - a tojások feltörése.

Az etető bojli meggyúrásához törjünk fel 20 tojást, a lebegő csalikhoz - egy másik edénybe - 6 tojást!
Az első szembetűnő dolog, hogy 1 kilónyi pop up bojli begyúrásához - melyből fél kg Fruit & Nut Quest Base mix! - csak 6 tojást használunk. Ez nagyon fontos, melynek okára a pop up mixhez érve fog fény derülni!
Jöhetnek a folyékony és por alakú összetevők a fent leírt receptek alapján…
De az arománál meg kell állnunk egy pillanatra…

… mert fontos, hogy a pop up bojli készítésénél az etető bojlihoz használt mennyiség (ami itt 5 ml/kg) háromszorosát kell alkalmaznunk. De a pop up mix mennyiségét nem kell figyelembe vennünk az adalékok megállapításánál. Még érthetőbben, bár 1 kg lebegő bojlit fogunk begyúrni, és ebből 0,5 kg a pop up mix, csak a maradék 0,5 kg-ra kell számolni az adalékokat. Vagyis, ha 1 kg-hoz 40 ml Corn Steep Liquor teszünk az etető bojlikba, akkor egy kg pop up bojlikhoz csak a felét, vagyis 20 ml-et kell alkalmazni. Az arománál szintén így működik. Ha 1 kg etető bojlihoz 5 ml Fruit & Nut Attractort használunk, akkor 1 kg pop up bojli készítésénél, fél kg-ra nézve 2,5 ml-t lenne az ésszerű, de itt annyi a kivétel, hogy ennek háromszorosát kell alkalmazni, azaz 7,5 ml-t. Tudom, hogy egy matematikus most azt mondaná, hogy egyszerűbb lenne a normál mennyiségnek a másfélszeresét használni, de ezen állítás rögtön megdől, ha valaki kisebb felhajtóerejű lebegő bojlit szeretne készíteni, és az alapmixhez nem a normál, vele azonos mennyiségű pop up mixet használja, hanem mondjuk 60% alapmixet és 40% pop up mixet! Ebben az esetben is könnyített lesz a bojli, de kevésbé, nem biztos, hogy horoggal együtt is lebegni fog! Ennek különösen a süllyedő és lebegő csali kombinációjánál van nagy jelentősége. Ezzel a megoldással is lehet balanszírozni, de nehezebben, mint az előző részben bemutatott parafás technika alkalmazásánál. Tudom, hogy elsőre ez egy kicsit bonyolult módon hangzik, de többszöri átolvasás után még a matekból csak éppen „átbukdácsoltaknak” is teljesen világossá válnak az arányszámok. Azt sem mondta senki, hogy rendkívül egyszerű pop up bojlit készíteni, nem véletlenül nincs erről bőséges információ. De a türelmes és kitartó horgászok, akik pontosan követik az általam leírtakat, gyári lebegő bojlikat megszégyenítő, fogós pop up csalikat készíthetnek.

De lépjünk tovább, hiszen a bemutatónak még koránt sincs vége…

… keverjük be először az etető bojlihoz elkészítéséhez szükséges masszát
Ha megfelelő az állaga, a szokásos módon néhány percig hagyjuk állni…

Addig keverjük be a pop up bojli elkészítéséhez szükséges masszát a következő lépésekben:

Mérjük ki a 0,5 kg pop up mixet…
… majd jól keverjük el a kiválasztott alapkeverékkel, jelen esetben a Fruit & Nut Quest Base mixszel
Ezzel a száraz mixszel keverjük be az előzőleg összekevert adalékanyagokat
Ettől a ponttól már sima ügy a bojlik elkészítése, nem igényel semmilyen különlegességet
Már a hurkákon is látszik, hogy mennyire jól kezelhető ez az anyag
Az SBS pop up bojli a cég egyik büszkesége a sok közül, hiszen nem csak jól kezelhető, de világhírűen fogós is!
De nézzük meg közelebbről is…
… még közelebbről :-)

Az átlagostól egyetlen dologban eltérő a pop up bojlik készítése: kigörgetés után állni kell hagyni. Optimális esetben kifőzés előtt 1 órát hagyjuk száradni… addig kigörgethetjük az etető bojlikat.

Ilyen mennyiségnél már érdemesebb a kompresszoros pisztolyt alkalmazni
Jöhetnek a hurkák…
… melyekből egy pillanat alatt golyókat varázsolhatunk
Már csak a kifőzés maradt hátra…
… és a kihűlés után a megfelelő tárolás, melyről a második részben részletesen beszámoltam…
Elkészültek az amuros etető és lebegő bojlik. Utóbbi csak horogra alkalmazható. Még egy dolog magyarázata maradt hátra, ami biztosan feltűnt a képen…

… hogy látható egy gyeptéglához hasonló „füves” földdarab. Ez nem más, mint otthon kicsíráztatható búzaszemekből frissen kikelt növénykék sora, melyek kimondottan azokban az időszakokban nyújtanak ellenállhatatlan csemegét az amuroknak, amikor nem juthatnak fő táplálékukhoz, a zöld növényekhez. Egy ilyen frissen csírázott „búzagyep-tégla” elhelyezése az etetésen órákra ott tarthatja az egyébként nehezen helyben tartható amurokat. Biztosan vannak, akik már próbálkoztak hasonló etetési módszerrel, de a bemutatott csírázott búzaszemek különlegessége az, hogy hogyan is készíthetőek el ezek a gyeptéglák és hogyan helyezhetőek el pontosan az etetésünkön. Ennek a módszer kiötlése az SBS tesztcsapatának, a Pontymánia egyik tagjának, Dredor Györgynek érdeme. Az elkészítéséről és az etetésen történő elhelyezéséről a cikkhez tartozó kisfilmben részletesen beszámolok. Nem is húzom tovább az időt, a kisfilmért kattintsatok a lejátszóra:

Ezzel az idei bojligyúrás sorozatom véget ért. Ha van még olyan kérdés, amire nem kaptatok válaszokat a sorozatból, akkor látogassatok el a III. Haldorádó Pontyhorgász Napokra február 6-7-8-án, ahol mindenkit szeretettel és kedvezményes árakkal várunk, és kézséggel válaszolok minden kérdésre! Viszlát személyesen!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.