A vad kihívás

A vad kihívás

Horgászpályafutásom eddigi legnagyobb kihívását egy kis falu szélén fekvő, elhagyatott, vad környezetű magántó meghorgászása jelentette. Tavaly elhatároztam, hogy ebből a tóból mindenképp fogok egy pontyot a nagy öregek közül. Egy rendkívül nehéz vízről van szó. Gyakran megesett velem, hogy valami működött, majd máskor nem hozta meg a várt sikert.

A tavat 2010-ben kezdtem el horgászni. Ekkor még halasítás folyt, ezért a vizet rengeteg kistestű, 1-2 kg-os ponty lakta, de a gondot a nagy számban előforduló egyéb hal jelentette.

A meghorgászni kívánt vízterület
Kistestű pontyok akadtak szép számmal

A 2014-es évtől már igyekeztem kizárólag a nagyobb halak megfogására koncentrálni. Viszont egy ilyen vad helyen, ahol a halak számtalan búvóhelyet és természetes táplálékot találnak, nem könnyű felvenni a versenyt a tó adottságaival. Ilyen helyen játszik kiemelt szerepet a helyválasztás és az időjárás. Itt nem állhattam neki csak úgy olyan helyek meghorgászásának, amik számomra szimpatikusak, mert ezek sok esetben nem rejtenek halat. Folyamatosan figyeltem a halak viselkedését, hogy merre járnak, hol táplálkoznak. Megfigyelhettem, hogy a pontyok a sekély, 20-25 cm-es vizeket kizárólag pihenés, napozás céljából keresik fel, nem pedig táplálkozás miatt. Ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, hogy a halak sok időt töltenek vízközt és a felszínen, ezért kiemelt szerepet kapott a zig-riges módszer. Problémát jelentett, hogy egy alkalommal kiválónak vélt időjárás - így ideális körülmények - mellett is megúsztam a horgászatot kapás nélkül. Hiába fogtam előtte számos halat más-más vizeken, azokra a tapasztalatokra alapozva sem jött meg itt a várt sikert.

A búvóhely-rengeteg

2014 májusában, az ívás megkezdése előtt sikerült elcsípnem egy 5 kg feletti tükröst. Ez ugyan még nem a legnagyobbak közül való volt - azok akkor 8-10 kg között lehettek -, de a fogás azt igazolta számomra, hogy jó úton haladok. Cserkeléssel csaltam horogra a tükröst, két szem süllyedő csemegekukoricát vett fel, és egy hosszú fárasztás után szerencsésen megmeríthettem a halat.

Cserkeléssel megfogott 5,3 kg-os tükrös
A cserkelős módszer gyakran hatásosabb, mint bármi más

A következő évben márciussal kezdtem itt a horgászatot, és a második alkalommal már eredményes is voltam: rövid horgászidő alatt két 4 kg feletti pontyot tereltem szákba. Ezután rengeteg kapástalan horgászatom volt, aminek okát keresem, de egyelőre nem tudom a választ. A csaliválaszték közül már mindent próbáltam. Legeredményesebb a tigrismogyoró, a csemegekukorica és az élő csalik voltak.

A tóban élő nagyobb testű pontyok
Az etetés

A végszerelék, amit használni szoktam, egy 1 m-es 45 lb leadcore zsinórból, egy 80 g-os elhagyós ólomból, egy SBS bevonatos előkezsinórból és egy 8-as Grip-Tip horogból áll. Az előke hair rig, blow back rig, vagy csontigyűrűs rig volt.

A fogós végszerelékek

Az utolsó horgászatom nagyon nehéznek bizonyult. Közeledett az ívás, ezért több kapástalan horgászaton volt. Tanácstalanná váltam, nem tudtam, mit is csinálok rosszul. Egy front vonult át az ország felett, így muszáj volt kihasználnom a lehetőséget. Az időjárás meghozta a várt sikert, ismét egy 4 kg feletti tükröst fotózhattam. Az igazán nagy pontyok még váratnak magukra, viszont minden horgászidőmet annak szentelem, hogy teljesítsem ezt a kihívást.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.