Balatoni csaliajánló

Balatoni csaliajánló

Talán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, amelyet rendszeresen megkapok, hogy milyen csalit és etetést ajánlok hazánk legnagyobb vizére, a Balatonra. Jó érzéssel tölt el, hogy mennyi lelkes horgásztársamnak álma a Balatonon nagy pontyot fogni, és még nagyobb öröm, ha esetleg ennek az álomnak a megvalósulásához egy picit is hozzá tudok járulni, néhány tanáccsal. Ebben az írásomban a csalikkal és az etetéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataimat igyekszem összeszedni, és ha csak egy olvasónak tudok ezzel a néhány sorral segíteni, akkor már megérte!

Sokszor írtam már, hogy számomra a Balaton jelenti a pontyhorgászat csúcsát. Rengeteg élmény és felejthetetlen fogás köt ehhez a csodálatos vízhez. Sok éve vallatom kitartóan a magyar tengert és úgy érzem, mostanra kezd értelmet nyerni a sok vízen töltött nap. Kezd összeállni egy olyan stratégia, amelynek köszönhetően az utóbbi néhány évben több 20 és 25 kiló feletti pontyot foghattam a Balatonon. E fogások megannyi dologban különböznek, azonban egy dolog mégis minden esetben ugyanaz volt. Ez pedig nem más, mint az, hogy mindet Haldorádó csalival fogtam!
E mostani írásom apropója az, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, ezért szeretném néhány csaliválasztási ötlettel segíteni azokat a lelkes horgásztársakat, akik úgy döntenek, hogy nekivágnak a magyar tengernek. Kizárólag olyan csalikat és ötleteket fogok bemutatni, amelyek nekem beváltak és működnek. Erről fog most szólni ez a kis szösszenet.
Köztudott, hogy olyan „csodacsali”, amely mindig működik, nincs. Viszont van néhány olyan opció, amely már több különböző helyzetben bebizonyította a hatékonyságát, a Balatonon is! Ezek közül szedtem össze a három legtöbbet bizonyított, favorit csalimat.

Peti barátommal sok éve kergetjük közösen a Balaton nagy pontyait
Itt épp egy 20 kiló feletti pikkelyest fotóztunk
Az évek alatt sok csalit és horogelőkét kipróbáltunk

Fűszeres Vörös Máj:
Számomra a Spicy Red Liver a No. 1 csali a Balatonon! Sok szép hal mellett ennek köszönhetem jelenlegi egyéni rekordomat is, amit egy szem 30 mm-es verzióval fogtam. E csali legfőbb ismérve az erősen fűszeres, májas ízvilága. Markáns íze mellett magas fehérjetartalommal is bír, emiatt nyugodtan ki merem jelenti, hogy ez egy 4 évszakos golyó a Balatonon, de egyébként szerintem bármelyik vízen. E csali nélkül én sosem indulok el a Balatonra! Először véletlennek hittük, utána viszont meglepve tapasztaltuk, hogy mennyire szelektív ez a csali. Ez nem azt jelenti, hogy nem fogtunk vele kisebb pontyokat, de a számuk elenyésző volt. Dióhéjban: a Fűszeres Vörös Máj egy univerzális csali, amely bármikor jó választás a Balatonra. Nem lehet vele hibázni. Én ezt a csalit ajánlom leginkább azoknak, akik először látogatnak a Balatonra és bizonytalanok a végső döntés terén.

No. 1 csali a Balatonon
25 kiló feletti pikkelyes
Milyen aprónak tűnik a dupla 24-es felkínálás egy ekkora száj mellett

Pénztárcabarát és egyben rendkívül jó megoldás ennek kiegészítésére a C21 Fűszeres Kolbász, ez egy nagyobb etetés kialakítására kínál jó megoldást miközben tökéletesen harmonizál a Fűszeres Vörös Májjal. Hideg vízben és finnyás pontyok esetében még egy kis Carp Syruppal is nyakon lehet önteni a még intenzívebb hatás érdekében.

A Májas ízvilágot tökéletesen kiegészíti a C21 Fűszeres Kolbász
Nagyon jó minőségű, mégis kedvező árú termék

Nagy Hal:
A Big Fish fantázianevű csali az egyik legkülönlegesebb a kínálatunkban. Édes, semmihez sem hasonlítható íz és nagyon magas beltartalom jellemzi. Ez az ízvilág a kezdetek óta töretlen sikerű mind a feederes, mind a nagypontyos vonalon. A Spicy Red Liver mellett ez a másik személyes kedvencem. Egy nagyon attraktív és hihetetlenül hatékony csaliról van szó, amely egész évben jól működik, nekem viszont ősszel adta a legtöbb nagytestű pontyot. E bojlival a Balatonon azt tapasztaltuk, hogy rövid idő alatt lehet vele kapást elérni, viszont egyáltalán nem szelektív. Nagyon hamar minden méretű pontyot táplálkozásra késztet, épp emiatt nekem ez az egyik „titkos" fegyverem. Ha kicsi előttem a halsűrűség és kevés, óvatos halra horgászom, a Big Fish verhetetlen. Rövid idő alatt megmutatja, hogy mennyi és milyen méretű hal tartózkodik előttünk. Sok hal esetén pedig egy nagyon pörgős pecát lehet vele felépíteni. Hideg vízben kifejezetten hatékonynak bizonyult. Késő ősszel és a kora tavaszi időszakban szintén nem hiányozhat a repertoáromból!

A Big Fish egy hideg vízi favorit!
Íme, egy 20 kiló feletti tükrös, amelyet a Big Fish csábított el tavaly, október végén
Peti sem szokta elaprózni, itt épp az első balatoni 20 kg feletti pontya miatt ér fülig a szája
A 30 + 24 mm Big Fish hóember kombináció tavaly ősszel két 20 kiló feletti pontyot is eredményezett nekünk

Kókusz & Tigrismogyoró:
A sor végére eljutottam a kakukktojáshoz. E csali legfőbb ismérve, hogy teljesen hallisztmentes. Nagyon magas szénhidrát tartalommal bír és mindezek mellett édes, de nem túl attraktív. Szelektív pecára, főként felmelegedett vízben ez a legjobb választás! Mivel korábban említett társainál kevésbé intenzív az ízvilága, ez a legszelektívebb, leginkább nagyhalas bojli a kínálatunkban. Színe sem hivalkodó, ez a csali arra lett kitalálva, hogy megvárja az igazi kapitális halakat. 10-12 fokos vízhőfoktól ajánlom a használatát egészen az ősz kezdetéig, mindaddig, amíg újra ez alá nem esik a vízhőmérséklet. Áprilistól egészen szeptember végéig jó választás lehet azok számára, akik esetleg már horgásztak többször a Balatonon és most már kizárólag a legnagyobb pontyok megfogására pályáznak. Én e csalinak köszönhetem első 20 kiló feletti balatoni pontyomat, amely látható volt a Tavaszi nagyponty-horgászat a Balaton körül című filmünkben. Akkor rengeteg hal volt előttünk, és szinte lehetetlen volt a szelektálás. Végül ez a golyó jelentette a megoldást. Fontos egy pár gondolatot ejtenem arról is, hogy minden csalihoz kell egy jól felépített etetési stratégia is, és ez e bojlinál különösen felértékelődik. A következő bekezdésben kifejtem az általam alkalmazott etetési módszereket is. Ehhez a golyóhoz az etetéssel kapcsolatos bekezdésemben a második módszert javaslom, nekem úgy nagyon sok nagytestű halat adott már. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy ez a csali nem alkalmas rövid, gyors horgászatokra. Ennek a golyónak idő kell, ezért tényleg azoknak ajánlom, akiknek van idejük kivárni a „Biget".

Első balatoni 20 kg feletti halamat a Kókusz & Tigrismogyinak köszönhetem
Akkor is ez a csali jelentette a megoldást a kisebb halak kiszűrésére
Sok nagytestű pontyot köszönhetek már ennek a csalinak
A szelektív nagyhalas pecában e csali létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen
Egy ekkora szájban még a 30 mm-es csali is eltörpül
Igazi nagyhalas golyó magas beltartalommal
Egyszerű, de nagyszerű felkínálás

Etetés kialakítása:
Ez az egyik legmegosztóbb kérdés a csaliválasztás után. Mindenki másra esküszik, mindenki másban hisz. Nincs szentírás ezzel kapcsolatban sem, én most azt a két megoldást foglalom össze, amelyek a különböző évszakokban és szituációkban nekem nagyon jól működtek, akárcsak a csalik esetében. Az etetés megkezdése előtt érdemes eldönteni, hogy mi az adott horgászat célja. Minden méretű, sok hal megfogása, vagy esetleg minimalizálni a kapások számát, és csak a legnagyobb halakat célba venni. 
Az első opcióhoz egy nagyobb terület folyamatos, kitartó etetése a kulcs. Ehhez a helykeresést sem kell túlmisztifikálni, egy olyan részt érdemes megjelölni, amelyet biztosan jár a hal, és amely nincs túl nagy távolságra, ezáltal könnyedén megközelíthető. Ha ez megvan, akkor nincs más hátra, mint kitartóan, rendszeresen etetni ezt a helyet. Nálam ez úgy szokott kinézni, hogy két zacskó csalit pötyögtetek szét minden nap egy nagyobb területen. Ez kicsivel több, mint másfél kilónak felel meg. (800 g + 800 g = 1600 g) Ezt a napi mennyiséget pedig kiegészítem behordásonként 2 marék csalival, amiből egyet a szerelékre dobok, míg a másikat egy nagyobb területen szórom szét. A nagyobb terület nagyjából 100-150 négyzetmétert jelent, és a szereléket mindig valamelyik szélén helyezem el. 
A másik etetési módszer, amit az utóbbi időben előszeretettel alkalmaztam, arra épül, hogy olyan helyeket, tereptárgyakat próbálok találni a mederben radar és tapogatórúd segítségével, amelyet a nagy, rutinos halak felkeresnek. Jól megfigyelhető, hogy a nagytestű, öreg pontyok ritkábban járnak csapatokkal együtt, inkább magányosan csipegetnek a saját útvonalukon. Ha találok egy ilyen ígéretes helyet, akkor a szélirányt és az áramlatokat figyelembe véve elhelyezem a szerelékemet erre a részre és egy marék csalit dobok köré. Itt már sokkal koncentráltabban, a szerelékem néhány méteres körzetébe. A jóból nem kell sok, és e módszernek egyébként sem az a lényege, hogy odaszoktatom a pontyokat, hanem az, hogy azokat a halakat szeretném megfogni, amelyek alapból is felkeresik ezeket a részeket. Ezért, ha többet etetnék egy ilyen helyre, csak a saját esélyeimet rontanám. Ez egy sokkal időigényesebb, összetettebb etetési stratégia, de megéri vele foglalatoskodni!
Összegezve a gondolataimat, ha két csalit kéne ajánlanom, amivel a balatoni pontyhorgászatot teljesen le lehet fedni, akkor az a Fűszeres Vörös Máj és a Nagy Hal lenne. Ezekkel véleményem szerint nem lehet hibázni, és ez az év bármely időszakára igaz!

Ezzel a menüvel a balatoni pontyos peca teljes egészében lefedhető

Viszont sok esetben érdemes kísérletezni, és erre egy tökéletes megoldás a Kókusz & Tigrismogyi. Meglepően szelektívnek bizonyult ez a golyó több alkalommal is. Szelektív hatása egyébként nemcsak a Balatonon, hanem bármelyik vízen tökéletesen működött, ahol eddig használtuk, legyen szó bármilyen vadvízről vagy törpeharcsák által sűrűn lakott tározóról. 

Ha van idő kivárni a legnagyobbakat, akkor ez a golyó a tökéletes választás

Az etetéssel kapcsolatban pedig csak a fantázia szab határt, de ne feledjétek, a kevesebb néha több! Érdemes átgondoltan, minőségi alapanyagokból felépíteni egy etetést, ez szinte mindig kifizetődik. Aprómagok, pelletek és egyéb takarmányok etetése tapasztalataim szerint a Balatonon nem célravezető. Nem azt mondom, hogy nem lehet velük nagy pontyot fogni, de egy jó bojlival sokkal hatékonyabbak lehetünk.
Úgy vélem, a csalikat és az etetést nagy vonalakban ismertettem. A balatoni pontyhorgászat kemény dió, nagyon sok tényezőn múlik egy adott peca sikeressége, és ezek között a csaliválasztás és a megfelelő etetés kialakítása kulcsfontosságú. Ezek tudatos használata és kivitelezése már fél siker! A többi dolog, amivel ez teljessé válik, az a megfelelő hely kiválasztása az adott évszakban és a helykeresés menete. Ne feledjük azt sem, hogy egy jó csali sem ér semmit a megfelelő horogelőke és csali-felkínálás nélkül. Ezek újabb kifejtős témák, ezeket majd egy következő írásban részletezem. Azzal sem árulok el nagy titkot, hogy idén az egyik célom egy balatoni nagy film elkészítése, amelyben az összes eddigi tapasztalatomat igyekszem összefoglalni és átfogó képet adni a kedves nézőknek a balatoni nagyponty-horgászatról, az én szemszögemből…

Írta: Szoják Benedek
Fotók: Rokolya Péter, Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.