Alias : benedek0616
Név : Szoják Benedek
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 2003-06-16
Lakhely : Budapest
Kedvenc horgászmódszerei : Bojlis nagyponty-horgászat, pergetés
Kedvenc vízterületei : Balaton, Kis-Balaton, nagy kiterjedésű vad vízek, tározók
Legnagyobb halai : Tőponty 25,3kg, tükörponty 23,5kg, amur 18,3kg
Mióta horgászik : 2006

Szerző írásai

Ezerarcú Balaton

Szoják Benedek 2024-03-25 06:00:00
Nálam már hagyománynak számít, hogy a Balatoni nagyhalas szezont az egyik kedvenc helyemen, Ábrahámhegyen indítom. Ez ezúttal sem volt másképp. Március második felében vágtunk neki az ébredő Balatonnak, amely tényleg ezer arcát mutatta meg a hét folyamán. A szinte kora nyárias melegtől egészen a hóviharig és a mínuszokig mindenben volt részünk, no de ezért szeretem igazán ezeket a tavaszi horgászatokat. Hibátlan pikkelyesekben szerencsére most sem volt hiány, fogadjátok szeretettel a rövid kis visszatekintésemet e nagyszerű horgászatra.

Egyéjszakás kaland az RSD-n

Szoják Benedek 2024-03-13 06:00:00
A Ráckevei (Soroksári)-Duna – ismertebb nevén RSD – régóta a bakancslistás vizeim közt szerepelt. Az utóbbi években soha nem látott mennyiségű nagy ponty került itt partra, így nem volt kérdés számomra, hogy ha lehetőségem nyílik, én is próbára teszem itt magam. Szendrei Ádám barátom meghívásának eleget téve erre március elején végre sor került. Ez az egyéjszakás villámlátogatás minden várakozásomat felülmúlta. Erre a különleges, rapid pecára emlékszem most vissza.

A szakértő válaszol – 149. rész

Szoják Benedek 2024-03-06 06:00:00
A vártnál hamarabb, de szerintem kijelenthető, hogy a tavasz berúgta az ajtót. Pezsdül a természet, és halaink, vizeink is éledezni kezdenek. Számomra a tavasz az év legszebb része, mindig imádok a természetben lenni, de ilyenkor különösen varázslatos. A tél folyamán sok izgalmas dolog történt velem és már a szezon első horgászatain is túl vagyok, így van most bőségesen miről írnom, van mit megválaszolnom.

Téli ragadozók

Szoják Benedek 2024-01-19 06:00:00
Miről szól a tél egy megszállott pontyhorgász számára? Azon túl, hogy a felszerelések letakarítva, orsókon friss damil várja a szezont, az előkék megkötve és a tervek is összeírva, már csak türelmesen várni kell a jó időt. Vagy mégse? Fanatikus pontyhorgász létemre imádok pergetni. A késő ősz és a téli időszak ideális a süllők és csukák becserkészésre. Egy jó thermoruha, egy bot, egy táska, egy termosz forró tea és némi elszántság. Több nem is kell. Talán azt szeretem benne a legjobban, hogy kevés felszerelésigénye van, és rövid idő alatt is lehet egy jót horgászni.

A szakértő válaszol – 143. rész

Szoják Benedek 2024-01-16 06:00:00
Először is hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy egészségben, sikerekben és nem utolsósorban fogásokban gazdag új évet kívánjak minden kedves olvasónknak. Már javában benne járunk a télben, és bár sokan ilyenkor is kitartóan a jégmentes vizeinket vallatják, mások viszont a téli pihenőt kihasználva igyekeznek felkészülni a közelgő szezonra. Ez egy remek alkalom, hogy pótoljuk a hiányzó felszereléseket, kössünk néhány előkét és rendszerezzük a felszereléseket. Jómagam ilyenkor is járom a vizeket, vízpartokat, de igyekszem kihasználni a téli délutánokat és a hamarosan beköszöntő szezonra készülődni. A mostani írásommal, remélem, tudok néhány olvasó segítségére lenni. Feszes zsinórt kívánok Mindenkinek!

A szakértő válaszol – 137.rész

Szoják Benedek 2023-11-22 06:00:00
Javában tart az őszi nagyhalas időszak, én ilyenkor szeretek a legjobban nagy pontyokra horgászni. Az időjárás minden évben más arcát mutatja, idén szokatlanul meleg volt eddig az ősz, és ennek köszönhetően talán a tél is enyhe lesz, így megszakítás nélkül hódolhatunk a hobbinknak, szenvedélyünknek. Ismét sok érdekes kérdés közül válogattam ki néhányat, amelyeket most igyekszem megválaszolni. Remélem, soraimmal sokak segítségére lehetek majd. Feszes zsinórt és emlékezetes fogásokat kívánok mindenkinek!

A nem mindig kegyes Balaton…

Szoják Benedek 2023-11-19 06:00:00
Aki egy kicsit is ismer vagy követi a munkásságom, az tudja, hogy a Balaton a kedvenc vízem. Imádom a sokoldalúságát és azt, hogy mindig tartogat meglepetéseket. Már szinte otthon érzem magam e hatalmas tó partján, mégis minden horgászat alkalmával egy egészen új arcát mutatja meg. Épp ezt szeretem benne annyira, hogy nincs két egyforma szituáció, mindig fel van adva a lecke. Most épp egy olyan időszakot sikerült kifognom, amikor minden kapásért igazán meg kellett dolgozni, és ha megszólalt a jelző, akkor sem kellett egyből kapitális halakra gondolni. Ettől lesznek igazán értékesek a korábbi, kiemelkedő eredmények!

A szakértő válaszol – 131.rész

Szoják Benedek 2023-09-27 06:00:00
Nyakunkon az őszi szezon, lassan beköszönt az igazi nagyhalas időszak, amit sokan vártunk már. Nekem a tavasz és az ősz a kedvenc időszakom, ilyenkor szeretek a legjobban vízparton lenni. Ismét sok érdekes kérdést kaptam, amelyek közül igyekeztem a legkülönbözőbbeket kiválasztani és ezekre választ adni. Bízom benne, hogy válaszaimmal tudok segíteni néhány olvasónak, hogy még sikeresebben tudjanak felkészülni a nagyhalas évszakra!
Videóval

Nyárzáró túra a Széki-tavon

Szoják Benedek 2023-08-28 06:00:00
A nyár végéhez közeledve már szinte hagyomány, hogy egy hosszabb horgászattal búcsúztatjuk az év legmelegebb hónapjait. Messze nem az ideális időszak ez még, hiszen a vizek még nagyon melegek, ennek ellenére nagy izgalmakkal vágtunk neki a méltán híres Széki-tó felfedezésének… Sajnos egyéb elfoglaltságok miatt a tervezett ötnapos horgászatból csak 4 nap lett, így ebből kellett kihoznunk a maximumot. Végül a tó és a taktikánk nem hazudtolta meg magát. Egy igazán eseménydús örömpeca kerekedett ebből a rövid, baráti horgászatból.

A szakértő válaszol! - 125. rész

Szoják Benedek 2023-07-28 06:00:00
Javában tart a nyári szezon, ilyenkor látogatják a legtöbben a vízpartokat. A kánikula ellenére sok szép fogásról kaptunk képeket és hírt az elmúlt időszakban, valamint rengeteg érdekes, jó kérdéssel fordultatok hozzánk. Ebben az írásomban néhány olyat válaszolok meg, amelyek most aktuálisak és remélem, hogy ez néhány olvasónak segítségére lesz. Bízom benne, hogy ilyen formában egy kicsit hozzá tudok járulni a sikerhez. Itt a nyár, irány a vízpart, sok sikert kívánok mindenkinek!

A szakértő válaszol 119. rész

Szoják Benedek 2023-05-02 06:00:00
Az a megtiszteltetés ért, hogy én is csatlakozhattam ehhez az értékes cikksorozathoz és csapatunk legjobb, legtapasztaltabb horgászai mellett jómagam is megválaszolhatok néhány érdekes kérdést. Bár szakértőnek nem titulálom még magam, bízom benne, hogy válaszaimmal és írásaimmal sok kedves olvasónknak tudok majd segítségére lenni.
Videóval

A szeszélyes Kis-Balaton

Szoják Benedek 2023-04-22 06:00:00
Több mint egy év telt el azóta, hogy utoljára a Kis-Balatonon horgásztam. Nagyon hiányzott már ez a csodálatos környezet és az itt élő vad pontyok. Ezúttal a vízállás is kedvezőnek bizonyult, a korábbi évhez képest és sok szép ponty került szákba már a tavaszi időszakban is. Minden körülmény bizakodásra adott okot, így amint lehetőségem nyílt egy pár napos horgászatra, egy pillanatra sem haboztam. Nem kellett sok idő, és a Kis-Balaton újra megmutatta, miért az egyik kedvenc vadvizem…

Fagyos szezonkezdet

Szoják Benedek 2023-04-20 06:00:00
Már javában benne jártunk a márciusban, mikor az időjárás még mindig elég zord, télies arcát mutatta. Ennek ellenére megállíthatatlan voltam. Egy kis fejtörés után számomra nem volt kérdés, ideje szervezni az év első túráját. Minden évben a Balatonon kezdem a szezont, így ezt a „hagyományt” idén sem szándékoztam megtörni. Reményteli várakozás és hosszas készülődés után végül neki vágtam a még alig 4 fokos magyar tengernek.

Balatoni csaliajánló

Szoják Benedek 2023-03-27 06:00:00
Talán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, amelyet rendszeresen megkapok, hogy milyen csalit és etetést ajánlok hazánk legnagyobb vizére, a Balatonra. Jó érzéssel tölt el, hogy mennyi lelkes horgásztársamnak álma a Balatonon nagy pontyot fogni, és még nagyobb öröm, ha esetleg ennek az álomnak a megvalósulásához egy picit is hozzá tudok járulni, néhány tanáccsal. Ebben az írásomban a csalikkal és az etetéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataimat igyekszem összeszedni, és ha csak egy olvasónak tudok ezzel a néhány sorral segíteni, akkor már megérte!

Álomból valóságba

Szoják Benedek 2023-03-09 06:00:00
Hol máshol indíthattam volna az évet, mint kedvenc vizemen, a Balatonon. Mindig a Balatonon kezdem a szezont, nálam ez már hagyománynak nevezhető. Idén a szokásosnál is korábban neki vágtunk a magyar tengernek. A téli körülmények és a mínuszok ellenére álomszerűre sikerült az egyhetes horgászatunk. Nehéz horgászat volt, kevés kapással, de az utolsó este értelmet nyert minden fáradtság, és valóra vált az álmom…

Téli merengő

Szoják Benedek 2023-02-28 06:00:00
Miről szól a tél egy olyan megszállott pontyhorgász számára, mint amilyen én is vagyok? Ülni a meleg szobában és előkéket kötni, netán a hideg ellenére is kergetni a pontyokat? Vagy épp a ragadozó halak horgászatáról? Nekem a téli hónapok alatt mindegyikben volt részem, és míg a hideg vízi pontyos kalandomról egy film is készült, addig a pergetve szerzett élményeimről e cikken keresztül szeretnék beszámolni.

A Nyugati-övcsatorna felfedezése

Szoják Benedek 2023-02-21 06:00:00
A hideg téli estéken jó kicsit visszagondolni a szép emlékekre, fogásokra. Ezek az élmények így, télen is felmelegítik a pontyhorgász szívét. Egy ilyen kellemes, kora nyári csatornahorgászat élményeit és tapasztalatait hoztam most el pár sorban. Jó olvasást kívánok!
Videóval

A Nagy Kékség titkai

Szoják Benedek 2023-02-18 06:00:00
A Gyékényesi kavicsbánya-tó, más néven a „Kotró" a méltán híres hazai nagyhalas vizek egyike. Híres a hatalmas pontyairól, az óriási mélységekről és a kristálytiszta vizéről. Régóta szerettem volna már itt horgászni és felfedezni, mit rejt a mélyég. Végül november utolsó hetében, már szinte télies időjárásban vágtunk neki a Nagy Kékségnek. Emlékezetesre sikerült az ismerkedés a tóval, ugyanis már rögtön az első alkalommal rengeteg szép halat sikerült fognom. A késői időpont és a hideg víz ellenére igazi örömpecában volt részünk. Remélem, ezt a képek és a felvételek is jól visszaadják majd.
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei 10. rész – Combi rig

Szoják Benedek 2022-10-22 06:00:00
Régóta terveztem már részletesen bemutatni az egyik kedvenc előkémet, a Combi riget. Egy rendkívül sokoldalú előkéről van szó, ennek köszönhetően szinte bármilyen szituációban megállja a helyét. Az évek alatt sok előketípust kipróbáltam már, de bátran állíthatom, hogy magasan ez vált be a legjobban!
Videóval

Nyári kalandok Zalaszentmihályon

Szoják Benedek 2022-08-10 06:00:00
Tavaly volt már szerencsém Zalaszentmihályon horgászni. Már ekkor megfogadtam, hogy visszatérek erre a gyönyörű vízre. Akkor több jónak vélt hal is megtréfált, ezért idén jóval felkészültebben vágtam neki a túrának. Nem titkolt célom volt, hogy a tavalyi hibákból tanulva revánsot vegyek az itt élő vad pontyokon. Gyönyörű halak, festői környezet és páratlan vendégszeretet fogadott most is minket.

Felszíni pezsgés

Szoják Benedek 2022-06-27 06:00:00
Megrögzött feeder- és pontyhorgász létemre szeretem a változatosságot. Szeretem az egyszerű, kevés felszerelést igénylő, de élménydús horgászatokat. A május a Balatonon egy olyan időszak, amikor vétek lenne otthon hagyni a pergető botot, bármerre is indul az ember. A balatoni hajnalok különlegessége és a vízfelszínen habzsoló balinok látványa teszi izgalmassá ezeket a pecákat. Mondanom sem kell, engem minden alkalommal magával ragadott a balinok ívás utáni mohósága. Ilyenkor kezdődik az igazi nyári balinszezon. Jókor, jó helyen tucatjával lehet fogni az őnöket. Erről fog most szólni, ez a rendhagyó írás.

Viharok gyűrűjében

Szoják Benedek 2022-06-10 06:00:00
Az idei tavasz elég nehezen indult. Az előre leszervezett horgászatok 90%-a halasztást követelt, ez nem volt másképp a mi tavaszi balatoni túránkkal sem. Most viszont, hogy valamelyest javult a helyzet, ezt rögtön ki is használtuk. Rövid szervezés után már indultunk is Keszthelyre egy ötnapos baráti horgászat keretében. Az időjárás-előrejelzés sok jóval nem kecsegtetett, de mi bizakodtunk és nekivágtunk.
Videóval

Az álmok temploma 1. rész

Szoják Benedek 2022-04-09 06:00:00
Bled az európai pontyhorgászat ikonikus helyszíne. A halak, a környezet mind-mind olyan tényezők, melyek minden pontyhorgász szívét megdobogtatják. Ez az a hely, ahová csak visszavágyik a horgász szíve. Ez az év sem telt el Bled nélkül, tartsatok velünk!

Találkozás Foltossal

Szoják Benedek 2021-01-19 06:00:00
Szerintem minden pontyhorgásznak az egyik legnagyobb álma egy 20 kiló feletti hal megfogása, viszont kevesen vannak, akik tudatosan tesznek is ezért. Én személy szerint nem szoktam különösebben foglalkozni a kilókkal, nem az határozza meg az adott horgászatom eredményességét, hogy fogtam-e rekord halat, vagy sem. Ennek ellenére a 2020-as év végéhez közeledve nekem is nagy vágyam volt, hogy beléphessek a 20 felettiek táborába. A kitűzött céljaim közül már csak ez volt hátra. Ez mégis csak egy mágikus határ mindenki számára…

Kalandok a Kis-Balatonon 2. rész

Szoják Benedek 2020-10-13 06:00:00
Már az első kis-balatoni horgászatom alkalmával beleszerettem ebbe a csodálatos természeti adottságokkal rendelkező vadvízbe. Nagy izgalommal vártam már a következő túrát, aminek a helyszíne ezúttal a Kányavári-sziget volt. Négy napot tudtunk a szigeten tölteni, ebből kellett kihoznunk a maximumot. Azt hiszem, ez sikerült, hiszen egy fergeteges horgászatot zártunk. Rengeteg új tapasztalatra tettünk szert és számos kapitális pontyot tarthattunk kamera elé.

Kalandok a Kis-Balatonon 1. rész

Szoják Benedek 2020-09-15 06:00:00
Mindig is a vadvizek megszállottja voltam és a jövőbe nézve sem látok változást ezzel kapcsolatban. A Balaton szerelmeseként sosem gondoltam volna, hogy van még a földön egy olyan víz, ami hasonlóan magába tud bolondítani. Talán azért, mert még sosem horgásztam hazánk egyik, ha nem legvadregényesebb vizén, a Kis-Balatonon. Fantasztikus környezet, érintetlen halak és megannyi csoda jellemzi ezt a kiismerhetetlen vadvizet. Nagyon hamar beleszerettem, ezért már több túrán is túl vagyok a tó különböző pontjain. E kalandok első részét olvashatjátok most…

Először Zalaszentmihályon…

Szoják Benedek 2020-09-08 06:00:00
Már régóta szemeztem a zalaszentmihályi egyesületi horgásztóval. A víz mindig is nagyon szimpatikus volt számomra. Tudtam, hogy páratlan halak lakják, és kiváló kezekben van a tó. Nem volt kérdés, hogy amint lehetőségem nyílik, meglátogatom ezt a gyönyörű vizet. Hosszas szervezés után erre júniusban végre sor kerülhetett. Annak ellenére, hogy egy kifejezetten nehéz, akadós pályáról van szó, most feederbotjaimmal készültem erre a horgászatra. A vizet kapitális pontyok is lakják, ezért nem kis fába vágtam a fejszémet, de a kihívásokat mindig is kedveltem. Nem volt egyszerű dolgom, alaposan megküzdöttem az elemekkel, azonban végül a befektetett munka megtérült, rengeteg szép pontyot tarthattam kamera elé.

Balatoni rekordom története

Szoják Benedek 2020-06-12 06:00:00
Régóta az álmaim között szerepelt egy igazi balatoni óriás megfogása. Tudtam, hogy ehhez rengeteg mindennek stimmelnie kell. Rengeteg időt és kitartást igényel egy ekkora hal becserkészése, azonban talán ez vonzott az egészben a legjobban. Sok-sok éjszakát töltöttem a vízparton több különböző helyszínen is. Voltak nagyon embert próbáló időszakok, azonban a siker mindenért kárpótolt, hiszen végre kezeim közt tarthattam álmaim halát…

Tavaszindító pontyok a Balatonon

Szoják Benedek 2020-05-11 06:00:00
Nekem is, mint szerintem sok horgásztársamnak, a tavasz a kedvenc évszakom. Tűkön ülve várom a nap első melegebb sugarait. Amint a Balaton hőfoka elkezd emelkedni, eléri a 4-5 Celsius-fokot, neki is vágok a horgászatnak. Ez idén február közepén kezdődött el. Elég nehezen indult a szezon, de végül a kitartásomnak köszönhetően szuper horgászatokban volt részem. Ezekről olvashattok most részletesebben.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.