Alias : benedek0616
Név : Szoják Benedek
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 2003-06-16
Lakhely : Budapest
Kedvenc horgászmódszerei : Bojlis nagyponty-horgászat, pergetés
Kedvenc vízterületei : Balaton, Kis-Balaton, nagy kiterjedésű vad vízek, tározók
Legnagyobb halai : Tőponty 25,3kg, tükörponty 23,5kg, amur 18,3kg
Mióta horgászik : 2006

Szerző írásai - 1.oldal

IBCC 2024, ahogy én láttam

Szoják Benedek 2024-07-08 06:00:00
A 2024-es tavaszi szezon több szempontból is különleges volt. Sok izgalmas horgászat mellett talán az egyik legnagyobb kihívást és izgalmat a világ legnagyobb pontyfogó versenye jelentette. Izgalmas időszak volt, a felkészüléssel együtt két héten keresztül vezethettem a dél-afrikai pontyfogó válogatottat. Megtisztelő felkérés és egy jó lehetőség volt ismereteim bővítésére. Bár a horgászat és az időjárás nem volt az igazi, ennek ellenére nagyon tartalmas időszakot tudhatok, tudhatunk magunk mögött.
Videóval

Szigliget aranya

Szoják Benedek 2024-06-15 06:00:00
Szinte nyárias körülmények közepette vágtunk neki az áprilisi Balatonnak Rokolya Peti barátommal. Mindig egy ünnep számunkra, ha végre össze tudunk hozni egy közös túrát. Nagy örömmel és izgalmakkal kezdtük meg a közös horgászatunkat a Balaton számunkra egyik legkülönlegesebb helyén, Szigligeten. Az ott töltött néhány nap alatt az időjárás az összes arcát megmutatta, ennek ellenére csodálatos halakat sikerült fognunk. Ennek gyümölcseként büszkén mutatjuk be a legújabb közös filmünket és ezt az írást, fogadjátok szeretettel!

A szakértő válaszol – 155. rész

Szoják Benedek 2024-05-26 06:00:00
Szinte már nyárias az időjárás, lassan stabilan 20 fok felett vannak a vizeink, és ennek köszönhetően elérkezett a nyári praktikák ideje. Nemcsak a halfogás változik a tavaszi körülményekhez képest, hanem horgászhelyet választani is körültekintőbben kell, főleg vadvizeken, mint amilyen a Balaton. Felértékelődnek a kényelmes, árnyékos és zavartalan helyek. Lássuk hát a hozzám érkezett legfrissebb kérdések közül néhányat!

Az év első balatoni nagy pontyai

Szoják Benedek 2024-05-12 06:00:00
Sok különleges eseménnyel és nagyon pozitív történéssel indult számomra a 2024-es év. Egy hosszú, de nagyon tartalmas tél után már alig vártam, hogy újra vízparton legyek és hódolhassak szenvedélyemnek. Már a szokásosnál is korábban a Balaton partján találtam magam, február végén már szerettem volna megfogni az év első pontyait, ami szerencsére sikerült is. Ezen fellelkesülve, amikor csak tudtam, a vízparton töltöttem az éjszakát és ennek hamar meg is lett az eredménye…

Balatoni csaliajánló 2024 – Újratöltve

Szoják Benedek 2024-05-06 06:00:00
Talán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, amelyet rendszeresen megkapok, hogy milyen csalit és etetést ajánlok hazánk legnagyobb vizére, a Balatonra. Jó érzéssel tölt el, hogy mennyi lelkes horgásztársamnak álma a Balatonon nagy pontyot fogni, és még nagyobb öröm, ha esetleg ennek megvalósulásához egy picit is hozzá tudok járulni néhány tanáccsal, ötlettel. Ebben az írásomban a csalikkal kapcsolatban szerzett tapasztalataimat igyekszem összeszedni, és ha csak egy olvasónak tudok ezzel a néhány sorral segíteni, akkor már megérte! Tavaly már megjelent egy ilyen cikkem, ez annak az újratöltött, felfrissített változata. Mivel folyamatosan dolgozunk új csalikon és a jót lehet még jobbá tenni, idejét láttam újra „tollat" ragadni ezzel a témával kapcsolatban. Lássuk a csalikat, amelyeken oly sokat dolgoztunk tavaly óta, és amelyekkel az utóbbi időben eredményes voltam, voltunk a magyar tengeren!

Ezerarcú Balaton

Szoják Benedek 2024-03-25 06:00:00
Nálam már hagyománynak számít, hogy a Balatoni nagyhalas szezont az egyik kedvenc helyemen, Ábrahámhegyen indítom. Ez ezúttal sem volt másképp. Március második felében vágtunk neki az ébredő Balatonnak, amely tényleg ezer arcát mutatta meg a hét folyamán. A szinte kora nyárias melegtől egészen a hóviharig és a mínuszokig mindenben volt részünk, no de ezért szeretem igazán ezeket a tavaszi horgászatokat. Hibátlan pikkelyesekben szerencsére most sem volt hiány, fogadjátok szeretettel a rövid kis visszatekintésemet e nagyszerű horgászatra.

Egyéjszakás kaland az RSD-n

Szoják Benedek 2024-03-13 06:00:00
A Ráckevei (Soroksári)-Duna – ismertebb nevén RSD – régóta a bakancslistás vizeim közt szerepelt. Az utóbbi években soha nem látott mennyiségű nagy ponty került itt partra, így nem volt kérdés számomra, hogy ha lehetőségem nyílik, én is próbára teszem itt magam. Szendrei Ádám barátom meghívásának eleget téve erre március elején végre sor került. Ez az egyéjszakás villámlátogatás minden várakozásomat felülmúlta. Erre a különleges, rapid pecára emlékszem most vissza.

A szakértő válaszol – 149. rész

Szoják Benedek 2024-03-06 06:00:00
A vártnál hamarabb, de szerintem kijelenthető, hogy a tavasz berúgta az ajtót. Pezsdül a természet, és halaink, vizeink is éledezni kezdenek. Számomra a tavasz az év legszebb része, mindig imádok a természetben lenni, de ilyenkor különösen varázslatos. A tél folyamán sok izgalmas dolog történt velem és már a szezon első horgászatain is túl vagyok, így van most bőségesen miről írnom, van mit megválaszolnom.

Téli ragadozók

Szoják Benedek 2024-01-19 06:00:00
Miről szól a tél egy megszállott pontyhorgász számára? Azon túl, hogy a felszerelések letakarítva, orsókon friss damil várja a szezont, az előkék megkötve és a tervek is összeírva, már csak türelmesen várni kell a jó időt. Vagy mégse? Fanatikus pontyhorgász létemre imádok pergetni. A késő ősz és a téli időszak ideális a süllők és csukák becserkészésre. Egy jó thermoruha, egy bot, egy táska, egy termosz forró tea és némi elszántság. Több nem is kell. Talán azt szeretem benne a legjobban, hogy kevés felszerelésigénye van, és rövid idő alatt is lehet egy jót horgászni.

A szakértő válaszol – 143. rész

Szoják Benedek 2024-01-16 06:00:00
Először is hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy egészségben, sikerekben és nem utolsósorban fogásokban gazdag új évet kívánjak minden kedves olvasónknak. Már javában benne járunk a télben, és bár sokan ilyenkor is kitartóan a jégmentes vizeinket vallatják, mások viszont a téli pihenőt kihasználva igyekeznek felkészülni a közelgő szezonra. Ez egy remek alkalom, hogy pótoljuk a hiányzó felszereléseket, kössünk néhány előkét és rendszerezzük a felszereléseket. Jómagam ilyenkor is járom a vizeket, vízpartokat, de igyekszem kihasználni a téli délutánokat és a hamarosan beköszöntő szezonra készülődni. A mostani írásommal, remélem, tudok néhány olvasó segítségére lenni. Feszes zsinórt kívánok Mindenkinek!

A szakértő válaszol – 137.rész

Szoják Benedek 2023-11-22 06:00:00
Javában tart az őszi nagyhalas időszak, én ilyenkor szeretek a legjobban nagy pontyokra horgászni. Az időjárás minden évben más arcát mutatja, idén szokatlanul meleg volt eddig az ősz, és ennek köszönhetően talán a tél is enyhe lesz, így megszakítás nélkül hódolhatunk a hobbinknak, szenvedélyünknek. Ismét sok érdekes kérdés közül válogattam ki néhányat, amelyeket most igyekszem megválaszolni. Remélem, soraimmal sokak segítségére lehetek majd. Feszes zsinórt és emlékezetes fogásokat kívánok mindenkinek!

A nem mindig kegyes Balaton…

Szoják Benedek 2023-11-19 06:00:00
Aki egy kicsit is ismer vagy követi a munkásságom, az tudja, hogy a Balaton a kedvenc vízem. Imádom a sokoldalúságát és azt, hogy mindig tartogat meglepetéseket. Már szinte otthon érzem magam e hatalmas tó partján, mégis minden horgászat alkalmával egy egészen új arcát mutatja meg. Épp ezt szeretem benne annyira, hogy nincs két egyforma szituáció, mindig fel van adva a lecke. Most épp egy olyan időszakot sikerült kifognom, amikor minden kapásért igazán meg kellett dolgozni, és ha megszólalt a jelző, akkor sem kellett egyből kapitális halakra gondolni. Ettől lesznek igazán értékesek a korábbi, kiemelkedő eredmények!

A szakértő válaszol – 131.rész

Szoják Benedek 2023-09-27 06:00:00
Nyakunkon az őszi szezon, lassan beköszönt az igazi nagyhalas időszak, amit sokan vártunk már. Nekem a tavasz és az ősz a kedvenc időszakom, ilyenkor szeretek a legjobban vízparton lenni. Ismét sok érdekes kérdést kaptam, amelyek közül igyekeztem a legkülönbözőbbeket kiválasztani és ezekre választ adni. Bízom benne, hogy válaszaimmal tudok segíteni néhány olvasónak, hogy még sikeresebben tudjanak felkészülni a nagyhalas évszakra!
Videóval

Nyárzáró túra a Széki-tavon

Szoják Benedek 2023-08-28 06:00:00
A nyár végéhez közeledve már szinte hagyomány, hogy egy hosszabb horgászattal búcsúztatjuk az év legmelegebb hónapjait. Messze nem az ideális időszak ez még, hiszen a vizek még nagyon melegek, ennek ellenére nagy izgalmakkal vágtunk neki a méltán híres Széki-tó felfedezésének… Sajnos egyéb elfoglaltságok miatt a tervezett ötnapos horgászatból csak 4 nap lett, így ebből kellett kihoznunk a maximumot. Végül a tó és a taktikánk nem hazudtolta meg magát. Egy igazán eseménydús örömpeca kerekedett ebből a rövid, baráti horgászatból.

A szakértő válaszol! - 125. rész

Szoják Benedek 2023-07-28 06:00:00
Javában tart a nyári szezon, ilyenkor látogatják a legtöbben a vízpartokat. A kánikula ellenére sok szép fogásról kaptunk képeket és hírt az elmúlt időszakban, valamint rengeteg érdekes, jó kérdéssel fordultatok hozzánk. Ebben az írásomban néhány olyat válaszolok meg, amelyek most aktuálisak és remélem, hogy ez néhány olvasónak segítségére lesz. Bízom benne, hogy ilyen formában egy kicsit hozzá tudok járulni a sikerhez. Itt a nyár, irány a vízpart, sok sikert kívánok mindenkinek!

A szakértő válaszol 119. rész

Szoják Benedek 2023-05-02 06:00:00
Az a megtiszteltetés ért, hogy én is csatlakozhattam ehhez az értékes cikksorozathoz és csapatunk legjobb, legtapasztaltabb horgászai mellett jómagam is megválaszolhatok néhány érdekes kérdést. Bár szakértőnek nem titulálom még magam, bízom benne, hogy válaszaimmal és írásaimmal sok kedves olvasónknak tudok majd segítségére lenni.
Videóval

A szeszélyes Kis-Balaton

Szoják Benedek 2023-04-22 06:00:00
Több mint egy év telt el azóta, hogy utoljára a Kis-Balatonon horgásztam. Nagyon hiányzott már ez a csodálatos környezet és az itt élő vad pontyok. Ezúttal a vízállás is kedvezőnek bizonyult, a korábbi évhez képest és sok szép ponty került szákba már a tavaszi időszakban is. Minden körülmény bizakodásra adott okot, így amint lehetőségem nyílt egy pár napos horgászatra, egy pillanatra sem haboztam. Nem kellett sok idő, és a Kis-Balaton újra megmutatta, miért az egyik kedvenc vadvizem…

Fagyos szezonkezdet

Szoják Benedek 2023-04-20 06:00:00
Már javában benne jártunk a márciusban, mikor az időjárás még mindig elég zord, télies arcát mutatta. Ennek ellenére megállíthatatlan voltam. Egy kis fejtörés után számomra nem volt kérdés, ideje szervezni az év első túráját. Minden évben a Balatonon kezdem a szezont, így ezt a „hagyományt” idén sem szándékoztam megtörni. Reményteli várakozás és hosszas készülődés után végül neki vágtam a még alig 4 fokos magyar tengernek.

Balatoni csaliajánló

Szoják Benedek 2023-03-27 06:00:00
Talán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, amelyet rendszeresen megkapok, hogy milyen csalit és etetést ajánlok hazánk legnagyobb vizére, a Balatonra. Jó érzéssel tölt el, hogy mennyi lelkes horgásztársamnak álma a Balatonon nagy pontyot fogni, és még nagyobb öröm, ha esetleg ennek az álomnak a megvalósulásához egy picit is hozzá tudok járulni, néhány tanáccsal. Ebben az írásomban a csalikkal és az etetéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataimat igyekszem összeszedni, és ha csak egy olvasónak tudok ezzel a néhány sorral segíteni, akkor már megérte!

Álomból valóságba

Szoják Benedek 2023-03-09 06:00:00
Hol máshol indíthattam volna az évet, mint kedvenc vizemen, a Balatonon. Mindig a Balatonon kezdem a szezont, nálam ez már hagyománynak nevezhető. Idén a szokásosnál is korábban neki vágtunk a magyar tengernek. A téli körülmények és a mínuszok ellenére álomszerűre sikerült az egyhetes horgászatunk. Nehéz horgászat volt, kevés kapással, de az utolsó este értelmet nyert minden fáradtság, és valóra vált az álmom…

Téli merengő

Szoják Benedek 2023-02-28 06:00:00
Miről szól a tél egy olyan megszállott pontyhorgász számára, mint amilyen én is vagyok? Ülni a meleg szobában és előkéket kötni, netán a hideg ellenére is kergetni a pontyokat? Vagy épp a ragadozó halak horgászatáról? Nekem a téli hónapok alatt mindegyikben volt részem, és míg a hideg vízi pontyos kalandomról egy film is készült, addig a pergetve szerzett élményeimről e cikken keresztül szeretnék beszámolni.

A Nyugati-övcsatorna felfedezése

Szoják Benedek 2023-02-21 06:00:00
A hideg téli estéken jó kicsit visszagondolni a szép emlékekre, fogásokra. Ezek az élmények így, télen is felmelegítik a pontyhorgász szívét. Egy ilyen kellemes, kora nyári csatornahorgászat élményeit és tapasztalatait hoztam most el pár sorban. Jó olvasást kívánok!
Videóval

A Nagy Kékség titkai

Szoják Benedek 2023-02-18 06:00:00
A Gyékényesi kavicsbánya-tó, más néven a „Kotró" a méltán híres hazai nagyhalas vizek egyike. Híres a hatalmas pontyairól, az óriási mélységekről és a kristálytiszta vizéről. Régóta szerettem volna már itt horgászni és felfedezni, mit rejt a mélyég. Végül november utolsó hetében, már szinte télies időjárásban vágtunk neki a Nagy Kékségnek. Emlékezetesre sikerült az ismerkedés a tóval, ugyanis már rögtön az első alkalommal rengeteg szép halat sikerült fognom. A késői időpont és a hideg víz ellenére igazi örömpecában volt részünk. Remélem, ezt a képek és a felvételek is jól visszaadják majd.
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei 10. rész – Combi rig

Szoják Benedek 2022-10-22 06:00:00
Régóta terveztem már részletesen bemutatni az egyik kedvenc előkémet, a Combi riget. Egy rendkívül sokoldalú előkéről van szó, ennek köszönhetően szinte bármilyen szituációban megállja a helyét. Az évek alatt sok előketípust kipróbáltam már, de bátran állíthatom, hogy magasan ez vált be a legjobban!
Videóval

Nyári kalandok Zalaszentmihályon

Szoják Benedek 2022-08-10 06:00:00
Tavaly volt már szerencsém Zalaszentmihályon horgászni. Már ekkor megfogadtam, hogy visszatérek erre a gyönyörű vízre. Akkor több jónak vélt hal is megtréfált, ezért idén jóval felkészültebben vágtam neki a túrának. Nem titkolt célom volt, hogy a tavalyi hibákból tanulva revánsot vegyek az itt élő vad pontyokon. Gyönyörű halak, festői környezet és páratlan vendégszeretet fogadott most is minket.

Felszíni pezsgés

Szoják Benedek 2022-06-27 06:00:00
Megrögzött feeder- és pontyhorgász létemre szeretem a változatosságot. Szeretem az egyszerű, kevés felszerelést igénylő, de élménydús horgászatokat. A május a Balatonon egy olyan időszak, amikor vétek lenne otthon hagyni a pergető botot, bármerre is indul az ember. A balatoni hajnalok különlegessége és a vízfelszínen habzsoló balinok látványa teszi izgalmassá ezeket a pecákat. Mondanom sem kell, engem minden alkalommal magával ragadott a balinok ívás utáni mohósága. Ilyenkor kezdődik az igazi nyári balinszezon. Jókor, jó helyen tucatjával lehet fogni az őnöket. Erről fog most szólni, ez a rendhagyó írás.

Viharok gyűrűjében

Szoják Benedek 2022-06-10 06:00:00
Az idei tavasz elég nehezen indult. Az előre leszervezett horgászatok 90%-a halasztást követelt, ez nem volt másképp a mi tavaszi balatoni túránkkal sem. Most viszont, hogy valamelyest javult a helyzet, ezt rögtön ki is használtuk. Rövid szervezés után már indultunk is Keszthelyre egy ötnapos baráti horgászat keretében. Az időjárás-előrejelzés sok jóval nem kecsegtetett, de mi bizakodtunk és nekivágtunk.
Videóval

Az álmok temploma 1. rész

Szoják Benedek 2022-04-09 06:00:00
Bled az európai pontyhorgászat ikonikus helyszíne. A halak, a környezet mind-mind olyan tényezők, melyek minden pontyhorgász szívét megdobogtatják. Ez az a hely, ahová csak visszavágyik a horgász szíve. Ez az év sem telt el Bled nélkül, tartsatok velünk!

Találkozás Foltossal

Szoják Benedek 2021-01-19 06:00:00
Szerintem minden pontyhorgásznak az egyik legnagyobb álma egy 20 kiló feletti hal megfogása, viszont kevesen vannak, akik tudatosan tesznek is ezért. Én személy szerint nem szoktam különösebben foglalkozni a kilókkal, nem az határozza meg az adott horgászatom eredményességét, hogy fogtam-e rekord halat, vagy sem. Ennek ellenére a 2020-as év végéhez közeledve nekem is nagy vágyam volt, hogy beléphessek a 20 felettiek táborába. A kitűzött céljaim közül már csak ez volt hátra. Ez mégis csak egy mágikus határ mindenki számára…
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.