Finnyás pontyok – spéci megoldások

Finnyás pontyok – spéci megoldások

Vannak időszakok, amikor hazánk vizei csendesebbek a megszokottnál. Ez rendszerint tükörvízzel és néma kapásjelzőkkel jár. Ez az időszak főként a nyárra és a kora őszre jellemző. A legtöbben ilyenkor összepakolnak és hazamennek, pedig ilyenkor nincs más hátra, mint előre! Agyalni és a megoldást keresni kell, hogy sikert, sikereket könyvelhessünk el. Ebben az írásban olyan személyes tapasztalataimat szeretném megosztani, amik alapján sikeresebb lehet bárki ezekben a helyzetekben is.

Legújabb írásosomban az idei favorit csalijaimról ejtek pár szót és ezek kombinációját mutatom be, melyek segítségével számtalan öreg pontyot sikerült matracra fektetnem a leghaltalanabb időkben is. A felmelegedett, gyakran látszólag „döglött” vízben sokszor a legjobb bojlik is nulláznak önmagukban, hallgatnak, egyszerűen nem igénylik őket a halak. Hogy miért? Nagyon egyszerű az indok! Ki ne látott volna már felszínen vagy vízközt napozó, lebegő óriási pontyokat? Ez bizony gyakori jelenség, ahogy az is, hogy ezek a halak napközben nem fognak leúszni a fenékre a meder alján fekvő bojliszemeket keresgélni a kedvünkért, legfeljebb fényváltás vagy valamilyen időjárás-változás után, okán. Nem tudunk mást tenni, mint kísérletezni és megpróbálni lecsalni, a horgunk közelébe orientálni őket. Természetesen erre már több hasznos módszert is kitaláltak ismerten sikeres pontyhorgászok, azonban azon módszerek közös ismérve, mint mondjuk a Zig-riges horgászaté, hogy nagyobb etetést igényelnek és rövidebb távú horgászatot tesznek lehetővé.

Mesébe illő pontyos reggel tükörvízzel és egy nem mindennapi meglepetéssel
Tökéletes pillanat
Személyes rekordom egy 23 kg feletti, egyedi tükrös

Ha tehetem, a nagyobb kiterjedésű vizeken én nagy távra horgászom, és a kevés, koncentrált etetés híve vagyok. Az ideális „döglött vízi” csali megalkotásában nagy segítségünkre lehetnek a különféle hallisztek, halolajak. Személyes favoritom a tintahalliszt és a spanyol halliszt, valamint a lazacolaj, melyek egyvelege igazán ütős csalit alkot. A manapság oly népszerű „cultured ” csalik adták számomra is az ihletet, hogy egy kicsit kísérletezzek a horogcsalik felturbózásában.

A legemlékezetesebb képek a vízben készülnek
Chilis finomság és koncentrált etetés – ez gyakran segít
Spéci megoldás a finnyás halaknak
Íme, a bizonyíték, ha beindul a mogyi
Egy zömök, öreg tükrös is elcsábult rá

Kedvenc bojlimat, a Black Squidet idén egy erőteljesen halolajas, nagy (28 mm-es) pellettel variáltam. Ezt úgy tettem fogósabbá, hogy a két csalit lazacolajban áztattam, tintahallisztben és spanyol hallisztben alaposan megforgattam, majd száradni hagytam akár pár napig. A csali felületén képződő kis bevonat plusz vonzerőt biztosít a felkínált csalinak, az olaj pedig vertikálisan dolgozik és odavonzza a halat a víz bármely rétegéből. Elméletben ez több mint jól hangzik, de ideje volt a gyakorlatban is próbát tenni, bebizonyítani a csali fogósságát, feltevésem helyességét.

Hibátlan pikkelyes

Az etetést nem vittem túlzásba, mindösszesen 8-10 szemeket etettem ebből a pácolt csaliból, méghozzá kizárólag iszapra. Ennek oka egyszerű: ahol gyakran horgászom nyáron és ősszel, főként nagy víztározókon, számtalan fehérhal található, amelyek könnyedén megtalálnák a csalit, ha egy kemény, már kifürdött területre tenném le. Az iszapban a csalik kicsit megsüppednek, megbújnak, de köztudott, hogy a ponty imád turkálni, táplálék után kutatni az iszapban. Fontos az optimális mélységű, „még élő” iszap megtalálása, ez általában 10-15-20 cm, de fogtam már mélyebb iszapról 20 kg feletti pontyot is. A lényeg ugye a jónak vélt csali jó helyen való felkínálása, de az idő sokszor, sőt a leggyakrabban nem kedvező, így nekünk kell megoldani ezt az akadályt és kapásra bírni kedvenceinket, de hát erről szól a pontyhorgászok élete.

Ne szomorkodjunk, ha ilyen torpedó téved be etetésünkre
Az „éjkirály” személyesen, közel húszas albínó tükrös

A másik, már-már elcsépelt, mégis mindig örökzöld csali, ami ilyenkor gyakran kapást eredményez, a tigrismogyoró. Érdekes, de lehet és szerintem van is összefüggés abban, hogy miközben a halak eszik, ropog a mogyoró, és a hang csalja oda a többi pontyot, ez jelzi nekik, hogy kaja van. Ez egyfajta ingerként reakciót vált ki a halakból: táplálkozásra ösztönzi őket. Megfigyeltem, hogy olyan vizeken nagyon hatékony még a tigrismogyoróval való horgászat, ahol nagy mennyiségben található kagyló, mely a pontyok elsődleges természetes tápláléka. 

Etetésem miniben
Számomra bevált csalizások
Egy jó előke sokszor csodákra képes
Megpihenve, biztonságban

Állagban és a ropogtatás okozta hangban összefügg a két táplálék, és az is biztos, hogy imádják a halak fogyasztani. Valóságos függőséget okoz nekik a mogyi, mely a természetes táplálékukra emlékeztet, mégsem a megszokott ízvilágot képviseli. Talán ezért is olyan eredményes a természetes vizeken. A legjobban számomra a chilis, fűszeres akár folyékony Robin Reddel megspékelt tigrismogyoró vált be, illetve egy koncentrált mogyorós etetésen felkínált 2 szem gumi tigrismogyoró, Spéci Tiger alkalmazása fluorocarbon előkén.

Hibátlan töves jellegzetes, vöröslő úszókkal
Imádok ilyen sötét tónusú halakkal fotózkodni

Egy szó, mint száz, ha kellően figyelünk és nyitott szemmel járunk, keressük, akkor meg is láthatjuk a jeleket, amiket a halak és az adott szituáció mutat számunkra. Ha egy megfelelő és oda illő taktikát, akár az általam alkalmazottakat megpróbáljuk, a siker véleményem szerint nem marad el a legkilátástalanabb időkben sem.

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Erdélyi Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.