Hejőkeresztúr ősszel

Hejőkeresztúr ősszel

Az őszi hónapok talán az év egyik legjobb időszakát jelentik a pontyhorgászok számára. Ekkor már kezd elnéptelenedni a part, és a víz hőmérséklete is lassan, de biztosan elkezd csökkenni, mely egy jelzés pikkelyes barátainknak, hogy bizony hamarosan megkezdődnek a hideg téli hónapok, és addig bizony ki kell használni a még rendelkezésre álló időt, hogy kitartsanak a „tartalékok” a zord hidegben is.

Különösen izgalmas lehetőségeket kínálnak a bányatavak, hiszen mélységeikkel és kiszámíthatatlanságukkal igazi kihívást jelentenek az igazán megszállott pontyhorgászoknak. Jómagam idén látogattam el először a Hejőkeresztúr közelében található Carp&Carp horgásztanyára, mely egy igazi „gyöngyszem”. Egyáltalán nincs túlhorgászva, összesen tíz állást létesítettek rajta, melyeket kizárólag csónakból lehet megközelíteni. Az esélyeket fokozza, hogy a múltban tíz évig zárva volt a horgászok előtt, így ha megszólal a kapásjelző, szinte bármekkora halra számíthatunk. Az itteni horgászathoz szeretnék néhány hasznos tippet adni, hogy az ősz folyamán ide ellátogató horgásztársak se maradjanak élmény nélkül!

Az úszóházak kényelmessé teszik az itt eltöltött időt
Az ilyen akadók nem igazán könnyítik meg a halak eredményes fárasztását

Hol?

Míg az év korábbi szakaszában inkább a sekély vizek jelentették a megoldást, az őszi hónapokban már előtérbe kell helyezni a mélyebb területeket, az azokat határoló töréseket, melyeket a nagy pontyok is gyakran látogatnak. Ha ezek között találunk olyat, melyet egy nagyobb hínármező is tarkít, akkor szinte biztos, hogy célba értünk. Mindenképpen érdemes bőségesen időt szánni a helykeresésre. Mindig azt szoktam mondani, inkább horgásszak fél nappal kevesebbet a megfelelő helyen, minthogy őrizzem napokig a semmit egy víz alatti „sivatag” közepén.

Az akadós öblök, ha kellően mély vízzel rendelkeznek, szintén érdekesek lehetnek
Tökéletes nagyhalas „pálya”

Mivel?

Tapasztalataim alapján az ősz a legszeszélyesebb hónap a halak ízlését tekintve, ezért mindig három, teljesen különböző csalit viszek magammal, a Black Squid, Big Fish és Green Pepper ízvilágot. Én amondó vagyok, hogy ilyenkor is inkább a minőséget, mint a mennyiséget érdemes előtérbe helyezni, ez az út sokkal inkább be szokta váltani a hozzá fűzött reményeket, és az apróbb halakat is kevésbé húzza be az etetésre. Csalizásnál bátran használhatunk nagyobb, akár dupla 24 mm-es csalikat is, de a hóember kombináció is eredményes lehet.

Az őszi horgászatok három kedvenc csalija

Hogyan?

Érdemes figyelmet szentelni a szereléknek is, kerüljük a feleslegesen túlbonyolított összeállításokat, inkább a célszerűségre törekedjünk. A vízben található sűrű törések miatt alapfeltétel a megfelelő minőségű kagylóálló előtét zsinór, melyre elegendő egyetlenegy ólomkapocs és a horogelőkénk, melyből célszerű a kicsit hosszabbat és szintén az ellenálló felülettel rendelkező típusokat használni. Ami a horgot illeti, ugyebár ezen a tavon kizárólag szakáll nélküli vagy visszanyomott szakállú horgok használhatóak, ez mindenképpen vegyük figyelembe a választásnál! Szerintem semmivel sem tartják rosszabbul a megakasztott halakat, ittlétünk alatt minimális volt a halvesztés, nem éreztünk nagy különbséget e téren.

Egy egyszerű, ám annál hatékonyabb végszerelék
A szakáll nélküli horgok használata nem feltétlen jelent több halvesztést
A kagylók elleni védelem nagyon fontos!
Egy aromásított PVA zacskóval még vonzóbbá tehetjük a csalinkat
Sokszor a kevesebb több!

Meddig?

Érdekes kérdés, hogy meddig érdemes feszegetni a határokat, és próbálkozni az ősz végén, tél elején. Korábbi teszthorgászok tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a november és még a december eleje is nyújthat kiemelkedő fogásokat. Mivel maga a horgászhely megfelelő szintű összkomfortot kínál, a kicsit is „elvetemült” horgászok különösebb erőfeszítés nélkül is kint tudnak tartózkodni a vízen akár huzamosabb ideig is.

Egy éjszakai fogás a 15 felettiek közül
Vajon mikor szólal már meg?
Őt is egy kis ízletes PVA csomagnak köszönhetem
Gyönyörű színben pompáznak az itt élő bajszosok

Tekintsétek meg a korábban itt készült filmünket is:

Írta: Haskó Tamás
Fotó: Haskó Tamás, Takács Péter, Carp&Carp Horgásztanya

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.