Kákafoki kalandok 1. rész

Kákafoki kalandok 1. rész

Szeretem a vadvizeket, itt teljesedhet ki igazán egy horgász. Gyakorta ezek a horgászatok nem a kapitális halakról szólnak, mégis mindig tanul, tapasztal az ember valami újat. Különleges horgászhelyek kis hazánkban is sokfele vannak, azonban van egy, amely régóta mozgatta a fantáziám. Szarvason – és az itt található, páratlan szépségű mocsári ciprusok alatt – mindenképp szerettem volna horgászni és egy pontyos képpel gazdagítani albumom. Hogy ez megvalósult-e? Tartsatok velem a nem hétköznapi kaland első részére a „Jurassic Parkba”, és minden kiderül!

A Holt-Körös egy nagy kiterjedésű víz, mely számos nyaraló közkedvelt üdülőközpontja. 

Bővebben: https://www.khesz.hu/szarvas-bekesszentandrasi-holt-koros-kakafoki-holtag/


A holtág java többnyire be van építve, kevés igazán vad része maradt ennek a kihívásokkal teli horgászvíznek. Legegyszerűbb útja a horgászatnak, ha foglalunk egy nyaralót és onnan hódolunk szenvedélyünknek. Ennek számos opciója van az interneten, viszont engem a nehezebb út mindig jobban vonz.
Egy hely jöhetett csak szóba, a Mocsári ciprusok.
Ez a hely Szarvas egyik ikonikus helye, mely a jura kort idézi, én csak Jurassic Parknak hívom. A vízre hajló fák alatt ígéretes haltanyák találhatók. Eljött az idő, hogy próbára tegyem magam itt is! Nem voltak nagy elvárásaim, de halat akartam fogni mindenáron!
A legegyszerűbb útját választottam a halfogásnak, magmixekkel és különféle pop-up rigekkel készültem. A legbeváltabb, a mostanság numero uno került elsőként a kapocsba, vagyis a Ronnie rig. A Haldorádó Tigrismogyoró mix tökéletes alternatíva etetni, hiszen többféle méretű és fajtájú mag található benne. Tornado Pop Up XL mangó, illetve a Vajsav - Méz ízesítésű lebegő csaliknak szavaztam legfőképp bizalmat.

Az álmok helye
Kezemben az örök klasszik vadvízi pontycsemege
Kukorica és kétféle méretű és fajtájú tigrismogyoró található a zacskóban
Vegyes magmix alkotta tehát etetést
A csúzli a legjobb segédeszköz az ilyen szűk helyeken etetni
Ha egy csalira kéne voksolnom, a Tornado Pop Up XL mangó lenne az
Spinner rigen nagyon bomba felkínálás

Tipp: A különféle pop-upok és pop-up rigek azok, melyekkel a leggyorsabban sikert érthetünk el. A csalik színét tekintve a sárga a legjobb és leghatékonyabb. Miért? Azért, mert a legtöbben ezeken a vizeken kukoricával horgásznak. A halak ezt a színt ismerik és fogadják el leghamarabb. Nem riasztó nekik? A ponty kíváncsi hal, bár leghamarabb a kisebbek fogadják el általában a csalit, de a nagyok is ugyanúgy megfoghatók vele!

A fegyverek beélesítve
Türelem pontyot terem
A hajóforgalom itt állandó
Az első halam egy csodás kis tükrös lett, így összejött egy bakancslistás kép a mocsári ciprusok alatt
Több helyet is kipróbáltam
Itt meg kell becsülni minden kapást

Tipp: Érdemes több helyet kiválasztani és kipróbálni. Ha egy helyen sikerrel járunk, a sekély víz és az akadós pálya miatt több idő, mire oda visszaáll a hal. Az idő a legértékesebb, így mindenképp érdemes új helyre mennünk 1-1 akció után. Nekem ez bevált.

Egyszerű és hatékony előke
Többféle lebegő csalit is kipróbáltam, itt épp a vajsavas - mézes adott egy szép pontyot
Egy újabb vad potyó
Egy kicsit nagyobbacska pikkelyes
Esti fények
A híres szarvasi vízi színház esti megvilágításban
Horgászatunk legnagyobb pontya Attila cimborámat tisztelte meg egy gyors fotóra

Összegzésként elmondhatom, jó kis pecák voltak pár szép, vad ponttyal. A célom teljesült, ezen a különleges helyen is sikerült pontyot fogni. Kákafokban viszont több van, legközelebb jobban rászánom az időt és visszatérek egy igazi holtág-lakó pocakosért!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Kieta Bettina, Rokolya Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.