Nagyponty-„vadászat”

Nagyponty-„vadászat”

Amikor megtudtam, hogy kialakult egy új „bojlis” horgasztó közel a szlovén-magyar határhoz, nem tudtam megállni, hogy szerencsét próbáljak e „szűz” vízen. A Carp Dream Lake-ről van szó, ami Tornyiszentmiklósnál, 5 km-re a határtól, közvetlenül az autópálya mellett található. Nem sokat gondolkodtunk barátommal, lementünk egy négynapos túrára. Egy-két óra radarozás után találtam is egy ígéretes helyet. Egy sekélyebb részt választottam a tó keleti partjánál, az autópályával szemben…

A keleti part mentén húzódik egy sekélyebb rész

Mivel szelektálni akartam a kisebb pontyokat, kettő etetést alakítottam ki. Az 1. számú helyen bőven szórtam a különböző magvakat, pelleteket és bojlikat, ezért itt rengeteg 5 és 10 kg közötti pontyot fogtam. A 2. számú etetésen pedig kizárólag bojlival etettem, és csak minden kifogott hal után következett a ráetetés.

A bojlikkal való etetést kizárólag a Mišel Zadravec Carp Baits Dream Carp és Competition szériával folytattuk, melyből a Big Carp és a Mangó-hal bizonyult a legfogósabbnak.

A minőségi csali…
… hozta meg a nagy pontyokat

Első két napunk viszonylag nyugodtan telt, ami a nagy pontyokat illeti, hiszen csak 10 kiló alatti pontyokat tudtunk megakasztani, de napközben ezek majdnem óránként jöttek. Ahogy előre sejtettem, a halak java a bővebben etetett 1. helyről jött, amelyen csak 1,5 méteres volt a vízmélység.

Hihetetlen erőben vannak a halak

Külön meg kell említenem, hogy a hihetetlenül harcos pikkelyesek (nyurgák) nemegyszer nagyobbnak sejthetők voltak fárasztás közben, mint amennyit később a mérleg mutatott.

Miközben a 1. etetésről folyamatosan szedtem le a halat, a 2. helyről csak néha jelentkezett ponty, de az mindig nagyobb példány volt. A második nap folyamán sikerült meghaladni a 10 kilót egy hibátlan, 12 kilós nyurgával.

A túra első nagyobb hala

Az erősen felmelegedő víz ellenére a halak nem nagyon tartózkodtak a felszín közelében, legalábbis a nagyobbak nem, mivel a keleti szél folyamatosan keverte a vizet, néha orkánnak számító erővel.

Kettő nap bő etetés után megjött a jutalom. Miután horgászbarátaink személyében váratlan látogatókat kaptunk, bejelentkezett egy szintén váratlan, kirohanós kapás. A bevágás után néhány perccel vettem észre, hogy nagyobb hallal van dolgom, hiszen a meghorgászott helyem kb. 220 méterre, a túlsó part előtt volt. Fárasztás közben észleltem, hogy a másik botomra is jelentkezik valami, de mint később kiderült, a megakasztott hal szedte fel a másik felszerelésemet is. Egy nagy küzdelem után derült ki, hogy az erős, kirohanós kapásnál felcsúszott ólom okozta a végszerelék helytelen működését.

16 kilós izompacsirta

Amikor a mérleg 16 kilót mutatott, nyugodt szívvel engedtem vissza a halat a „királyságába”, hiszen tudtam, hogy jó úton járok a helykiválasztással és az etetéssel.

A túra harmadik napjára már annyira felerősödött a szél, hogy a nap egyes szakaszaiban lehetetlennek tűnt a behordás. Szerencsémre Bostján rábeszélt, hogy vigyük be a szereléket, ne száradjon kint a parton. Így nagy nehezen, a motor és Bostján evezése segítségével behordtuk a csalikat, majd nekikezdtünk az ebédnek. Nem sokáig tartott a „zabálás”, mert egy erőteljes kapás jelentkezett a 2. helyről. Tudtam, hogy nem mindennapi hallal van dolgom, hiszen húszperces fárasztás után még mindig nem tudtam felhozni a tó fenekétől. Kb. félórás harc után megszákoltam egy gyönyörű pikkelyest, melyet a tömege miatt nagy kihívás volt felvinni a tó meredek partján.

Speciális bánásmódot igényelt

A kiakasztás és fertőtlenítés után következett a mérlegelés: a műszer 23,5 kg-ot mutatott. Nagyon megörültem, hiszen nemcsak saját rekordomat döntöttem meg, hanem a tórekordot is.

A legnagyobb halam 23,5 kg volt!

Összefoglalva: a 3 napi zsákmány több mint 30 kifogott hal volt csak az én részemről. Ebből három hal 10 kilónál nagyobb és egy 23,5 kg-os volt. Ez a halállományhoz képest átlagos eredménynek mondható, hiszen e vízbe kezdetben több mint 100 db 15 kilón felüli pontyot telepítettek, majd 2009 végen még 50 db-ot (és a telepítés folytatódik). A tó halállománya már azelőtt is bő volt, így a kifejezetten kapitális példányok horgászatom idején még bizonyosan nem voltak „háziasítva”, azaz horgászokhoz és etetéshez szoktatva. Ezzel együtt nagyon elégedett voltam a horgászattal, biztosan visszatérek még e gyönyörű vízre!

Írta: Dejan Kovacsics

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: