Pontyozás, amurokkal – nyertek a növényevők

Pontyozás, amurokkal – nyertek a növényevők

A Gerecse-hegység délkeleti nyúlványainál található Gyermelyi Horgásztó igencsak híres elképesztő amurállományról. Az országban nincs még egy ilyen víz, ahol a növényevők ennyire uralnák az állományt. Egyszerűen páratlan! A 16 hektáros vízterület azonban a pontyozás szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket, már persze ha sikerül kiküszöbölni az ázsiai jövevényeket.

Az igazat megvallva nem nagyon rajongok az amurokért (persze félreértés ne essék, nem „migráns” mivolta miatt), egyszerűen a pontyot sokkal jobban szeretem kapásra bírni és kifárasztani. Évente azért 1-2 alkalommal engedek az elveimből és elcsábulok a növényevők horgászatára. Gyermelyen legutóbb cirka 1 hónappal ezelőtt vendégeskedtem. Akkor a célhal egyértelműen az amur volt. A horgászat után viszont úgy gondoltam, hogy közelebbről is ismeretséget kellene kötnöm az itt élő pontyokkal. Erre egészen pontosan július közepéig kellett várnom. Bár a rekkenő hőség és kánikula nem éppen a legmegfelelőbb a pontyozásra (mint ahogy azt már előző írásomban is kifejtettem), de csak most, ebben az időszakban volt időm Gyermelyre látogatni. Mivel pontyot szerettem volna fogni – lehetőleg minél kevesebb amurral – egy markáns fűszeres bojlit készítettem el 24 mm-es méretben. Az etetést sem akartam túlzásba vinni, alig 1,5 kg frissen legyúrt csali bőven elegendőnek bizonyult a nappali horgászatra.

Az a csodálatos Gyermelyi-tó
Fűszeres bojli kizárólag CCMoore alapanyagokból, a csalikészítő műhelyemből
A Golden Spice is látókörbe került

6 óra körül érkeztem meg a Gyermelyi-tó partjára. Hétköznap lévén egy kissé meglepődtem, mivel nem én voltam az egyetlen horgász. Sőt! Attila, a vízterület új gazdája számomra a „spiccet” javasolta (elmondása alapján az az egyik „legpontyosabb” hely), sajnos azonban erről már lekéstem, mert már foglalt volt. Választásom így közvetlen a büfé melletti szakaszra esett, pontosabban szólva a vendéglátó egység mögötti szakaszra, ahonnan a nyílt víz felé összpontosítottam „erőimet”.

Nézz a nyílt víz felé!
A mai nap két opciója

Az egyik szerelékemre süllyedő bojli került a fent említett fűszeresből, míg a másikat egy Golden Spice pop-uppal tettem teljessé hóember kombinációban. A tikkasztó forróságban némi felüdülést jelentett a kissé megerősödő északnyugati szél, amely pont szemből fújt. Ez a kapások szempontjából azért némi bizakodásra adott okot.

Délelőtti amurok…
… pontyok helyett

Az első hal a késő délelőtti órákban érkezett meg. Mondanom sem kell, hogy a süllyedő csalit felszippantó tettes amur volt. Alig egy óra eltelte után ismét megszólalt a jelzőm. Megint egy növényevő jelentkezett.

A forró nyárban még óvatosabban!

A délután folyamán egy ejtős kapással, majd a hóemberre egy „félbehagyott” húzással jelentkezőt nem sikerült megakasztanom. Záróra előtt két órával végre a pontyok is megérkeztek, így két szépséges tövessel is pózolhattam. Mindkét hal igazán jó erőben volt, csak hosszú-hosszú percek után tudtam megmeríteni őket. A nagyobbik tőponty a süllyedőt, míg a kisebb a hóembert választotta. Jóleső érzés volt, hogy végre nem csak az amur találta meg a finomságokat. Az elpakolás alatt újabb ponty helyett még egy kisebb amur érkezett, hiába reménykedtem.

Mégsem jöttem hiába…
… egy különleges példány
Sötét színekben pompázó pikkelyes

A rövid és eseménydús horgászat a növényevők győzelmével ért véget. A szoros küzdelemben végül az amurok nyertek 3:2-re. Úgy gondolom, hogy az itt élő növényevőkre tényleg nem létezik tuti ellenszer, mert szinte minden csalit válogatás nélkül felvesznek. Ennek ellenére örültem, hogy két pontyot szerencsésen megfogtam a tetemes létszámú amurok közül.
Végezetül megosztom a kedves olvasókkal az általam legyúrt fűszeres bojli receptjét, hátha valaki kedvet kap az elkészítéshez, és talán több pontyot fog majd vele Gyermelyen, mint amurt:

A Gyermelyi horgászatomra gyúrt bojlim receptje 1 kg-ra számolva:

 • 5 dkg Pre-Digested Fish Meal 
 • 5 dkg Pure Liver Powder
 • 5 dkg Robin Red 
 • 20 dkg Asian Spice Meal
 • 10 dkg Supergold 60
 • 10 dkg Meggablend Spice
 • 20 dkg Moores CLO
 • 10 dkg Soya Flour
 • 5 dkg Blood Plasma 
 • 5 dkg Semolina
 • 5 dkg Whole Egg Powder
 • 30 ml Hot Chorizo Extract
 • 20 ml Red Venom
 • 4 ml Ultra Indian Spice Essence
 • 10 db közepes méretű tojás 
 

Az utolsó hal ismét egy növényevő

Írta: Pataki Gergely

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.