SBS nagyhalas praktikák II. rész - Bojlizás extrém környezetben

SBS nagyhalas praktikák II. rész - Bojlizás extrém környezetben

Folytatom a nagyhalas praktikák sorozatot, melyben most egy rendkívül nehezen meghorgászható, akadós bányatóra kalauzollak benneteket. Társammal, Andrissal mérjük le tudásunkat egy olyan tavon, ahol sokszor még azok is elvéreznek, akik életük jelentős részét ezen a vízen töltik. Ráadásul most először horgászunk élesben ezen a tavon, tehát nincs könnyű dolgunk! Tartsatok velem ismét, és mint általában, most sem fogtok csalódni, ígérhetem…

A tó nevét szándékosan - a tógazda kérésére - nem említem. Ezt az indokolja, hogy a magántavon speciális horgászszabályok uralkodnak, elsősorban a halak védelmében! Ezért a tóra bejutni kizárólag ajánláson vagy személyes kapcsolaton keresztül lehet. Így próbálják kizárni azokat a horgászokat, akik fittyet hánynak a szabályokra és ezzel a különleges halállományra is. Bizony különleges, mert itt a halak átlagsúlya 10 és 14 kg közzé tehető, de számos 20 kg feletti ponty is őslakója a rendkívüli vízminőséggel megáldott tónak! Erről a tóban élő édesvízi medúzák árulkodnak!

Magyarországon édesvízi medúzát nem sok tóban lehet látni!

A tó vízmélysége is rendkívüli. A legmélyebb pontja majd 30 méter, de az átlag vízmélység is 14 méter! Mivel az 5-ös számú helyen, ahol horgásztunk (ami egy stég a vízen a parttól néhány méterre), közvetlenül 25 méteres mélység uralkodik, az egyetlen lehetőséget, a behordásos módszert választottuk. Ehhez a módszerhez készítettük el a végszerelésünket, melynek kiválasztásánál figyelembe kellett vennünk az ide vonatkozó speciális szabályzatot, miszerint főzsinórként a rengeteg akadó ellenére sem lehet fonott zsinórt használni.

Egy kis ízelítő az akadókból. A képek láttán egyértelmű, hogy nem lesz egy könnyű horgászat!
Innen halat kivenni?!
Csodálatos a bányató és környezete!

Az egyetlen engedélyezett dolog az 50 cm-t meg nem haladó leadcore, de ezt is kizárólag akkor szabad használni, ha az ólom úgy kerül a szerelékre, hogy szakadás estén lecsúszhasson! Andris a lustaságának köszönhetően az előzőleg dobáshoz felszerelt végszerelékét használta 2 horgászboton, ami egy sima FOX Horizont in-line 92 grammos ólommal szerelt végszerelék.

Bár nem a behordásos módszerre lett kifejlesztve, még így is eredményesnek bizonyult ez a végszerelék is!

A harmadik botjára és a sajátjaimra - a fenti tények mérlegelésének eredményeként - két különböző végszereléket választottunk. Az egyik a már több kisfilmemben is bemutatott, FOX Leadcore Safety Sleeve Rigs & Kwik Change Swivels, vagyis biztonsági ólomrögzítéses, ólomelőkés végszerelék gyorskapoccsal, előre elkészített végszerelék. Ennek elkészítését, valamint Squid & Octopus bojli és Fluro pop up kombinációjával történő felcsalizását a letölthető kisfilmben is megtekinthetitek, lépésről-lépésre. A másik végszerelék a FOX Safety Sleeve Rigs & Kwik Change Swivels, vagyis biztonsági ólomrögzítéses, gubancgátlós végszerelék gyorskapoccsal. Ezt a 0,285 mm átmérőjű Carp Spirit monofil főzsinórhoz rögzítettem, majd a fémkapocs segítségével egy 132 g-os ólmot helyeztem fel rá. Horogelőkének egy új, speciális, de rendkívül egyszerű kötést szeretnék nektek bemutatni. Ez kimondottan a nagy halak horgászatához a legalkalmasabb, de hatékonyan alkalmazható kisebb testű halak meghorgászására is! A horogelőke elkészítése lépésről lépésre:

Az elkészítéshez szükséges kiegészítők: olló, bojlis áthúzó, bojlistopper, horogelőke, horog és a rögzítéshez szükséges gyorscsatlakozó
Jelen esetben egyik kedvenc fonott horogelőkémmel (FOX Reflex 25 lb kagylóálló horogelőke) mutatom be az elkészítést
Kedvenc horgom a FOX SSBP horog, melyből az óvatos, nagytestű pontyok miatt egy egészen kis méretet választottam: ez az 5-ös méret!
Rendkívül fontos, hogy ezt a horogkötést kizárólag olyan horoggal lehet hatékonyan elkészíteni, melynek füle a horog hegye felé hajlik!
Első lépésként fűzzük át a horog fülén a horog hegye felőli irányból az előkezsinórunkat
Nagyon fontos, hogy minden esetben ebből az irányból füzük be a zsinórt!
Az átfűzött zsinórt hajtsuk vissza…
… majd a képen látható módon készítsünk fület belőle úgy, hogy áthurkoljuk egyszer…
… majd még egyszer! Ez azért fontos, hogy később ne csússzon szét a fül, mert használat közben rengeteg bosszúságot okoz, ha mégis szétcsúszik. Nem kell megrémülni, ha úgy érzitek, nagyra sikerült a csomó! Ennek is van jelentősége, mely rövidesen kiderül!
Vágjuk le a felesleges zsinórt!
Ha jó munkát végeztetek, akkor itt tartotok most!
Most az áthúzó segítségével fűzétek fel a kiválasztott csalit vagy csalikat. Én az SBS cég most megjelenő Nut & Fruit (tigrismogyoró alapú, ananászos) bojliját választottam 18 mm-es átmérőben
Itt láthatjátok, hogy mi a fülnél található csomó szerepe! Megszorul rajta a bojli, és nem fog csúszkálni a hajszálelőkén. Aki azzal a problémával szembesül, hogy a görcshöz érve szétreped a bojlija, mert túl kemény, fúrja elő a csalit, és úgy húzza fel a hajszálelőkére. Ezzel egy csapásra megoldhatja ezt a problémát is!
Következő lépésként helyezzétek bele a stoppert…
… majd vágjátok le a felesleget!
A felesleg eltávolítása után a hajszálelőke segítségével ütközéség húzzátok a stoppert a bojli aljához
Ha megfelelően követtétek a lépéseket, itt kell tartanotok!
Most állítsuk be az optimális távolságot a csali és a horog öble között, mely a képen látható
Miután megvan az optimális távolság, kezdjük el a horog szárán tekerni az előkezsinórt! Egyszer…
… kétszer és háromszor! De nem többször!
Ezután egy tekerés alatt, vezessük vissza a zsinórt a horog füléhez és szorítsuk a horog szárához az ujjunkkal!
Közben a másik kezünkkel készítsünk egy hurkot a képen látható módon
Helyezzük közvetlenül a horog füle alá a horog szárára…
… és erőteljesen húzzuk meg. Ez egy biztonsági lépés, hogy még véletlenül se bomolhasson ki a kötés! Lehetőség szerint az előkezsinór folytatása mindig a horog fülének hátsó része felől helyezkedjen el! „A horog hegyével ellentétes oldalon!”
Ezután vágjuk el a horogelőke zsinórt úgy, hogy kicsivel hosszabb legyen, mint amilyen hosszú horogelőkét szeretnénk kötni
Majd a képen látható módon fűzzük át a horog fülén a még szabad előkezsinór végét…
… és feszítsük meg! Ezért fontos, hogy a horog fülének a hátsó részén helyezkedjen el a felhurkolt zsinór folytatása
Íme, eddigi közös munkánk végeredménye! Itt már érthető, hogy miért fontos, hogy a horog füle a hegye felé hajoljon! Azért, hogy így elálljon, ahogy a képen látható! Ez csak ilyen horoggal érhető el!
De még nem végeztünk! Hátra van a FOX Kwik Change Swivels & Sleeves! Vagyis a gyorskapocs a szilikon csővel!
A kis szilikon csövet a képen látható módon húzzátok rá a bojli áthúzóra…
… akasszátok az áthúzó kampójába, majd hajtsátok rá az áthúzó fém védőfülét! Ez azért fontos, hogy ne akadjon a kampó a szilikon csőbe, nehogy felsértse, majd használhatatlanná tegye azt…
… majd fűzétek fel az előkére a szilikon csövet!
Végül az első lépésekben bemutatott módon, készítsünk egy fület, melyet szintén duplán kell áthurkolni!
Távolítsuk el a felesleges zsinórt!
Most már egy mozdulattal felhelyezhetjük horogelőkénket a szerelékünk végén található gyorskapocsra!
Az utolsó, biztonsági lépésként húzzuk fel a szilikon csövet ütközésig a gyorskapocsra! Így esélye nincs, hogy horogelőkénk lecsússzon a végszerelékünkről!
Ezzel kész az általunk használt végszerelék!

Csaliként 4 különböző bojlit használtunk: M1, M2 és Squid & Octopus változatokat, valamint a Fruit & Nut ízűt, ami a legújabb bojli, melynek teszteredményeiről és összetételéről az angol cég tulajdonosa, Des Taylor személyesen számolt be a Bojlizás „szűz tavon” című cikkhez tartozó kisfilmben.

A saját készítésű SBS csalik sorban, balról jobbra: M2 (vérliszt alapú - fekete kaviáros), M1 (fűszeres - frankfurti kolbászos), Squid & Octopus (polip és tintahal), és az új Fruit & Nut (tigrismogyoró alapú ananászos bojli)!

A süllyedő Squid & Octopus bojlit meglebegtettük 2/3 rész SBS Fluro pop uppal. A szabályzatnak megfelelően 3-3 horgászbottal kezdtünk a teszteléshez. Mivel elég nagy terület ölelt fel a horgászhelyünk, ezért 6 különböző helyet választottunk ki. Ebből 2 helyet jelentősebb mennyiséggel etettünk meg, a többihez 2-3 marék bojli és magas olajtartalmú halas pellet került, illetve 2 helyre ugyanez, csak egy marék tigrismogyoróval megspékelve!

E tavon a tökéletes hely kiválasztásához és minden behordáshoz elengedhetetlen a radar használata!

Elveinkkel ellentétes, de a tapasztalt helyi horgászok unszolására - miszerint itt csak tigrismogyoróval lehet halat fogni - egy végszereléket (mindig másik etetésen) tigrismogyoróval csaliztunk. Ez arra volt jó, hogy összehasonlítási alapot adjon az etetett helyeken - pl., ha egy etetés huzamosabb ideig nem működött bojlival, akkor mielőtt megszüntettük volna, megpróbáltuk tigrismogyoróval is. Annyit rögtön elárulhatok, hogy helyi tapasztalatok ide, több éves halőri tapasztalat oda, tigrismogyoróval halat nem tudtunk fogni! :) A bójákat kivétel nélkül törésekhez helyeztük. A törés tetejét etettük, a végszereléket a csalival az oldalára helyeztük! A végszerelékre közvetlenül dobtuk a 2-3 marék bojli és pellet keverékét. Ez azért fontos, mert mire a rendkívüli mélységbe leérnek a néhány cm-es körbe dobott csalik, addigra akár 2-3 méteres kört is beteríthetnek! Emiatt erősen koncentrált etetést, kizárólag PVA hálóval lehet elérni. 2 etetést távolabb, közvetlenül a partszélre helyeztünk, a maradék négyet 8 és 17 méteres mélység között osztottunk el. A 8 méteres mélység előnytelennek bizonyult, mert ezen a mélységen aktív volt a törpeharcsa. 12 méteres mélységtől, már nem okoztak problémát a falánk kis jószágok!

Helyén vannak a bóják, behúzva a végszerelékek, már csak a kapásra várunk… Lássuk, hogyan is kezdtük az első napokat!

A halak rendkívüli erején kívül…
… hatalmas élmény, hogy több méter mélyen is látható, hogyan küzdenek a fárasztás alatt ezek a hibátlan halak, hogy valamilyen módon kirázzák a szájukból a horgot!
A nagyhalas kötéssel rögzített horog az előírás szerinti módon az alsó álkapocsba akadt. A halnak esélye sem volt, hogy kiszakítsa a horgot a szájából!
Az első jelentkező és egyben a horgásztúra legkisebb hala 8,5 kg! A legújabb Fruit & Nut bojlira érkezett!
Természetesen fényképezés után minden általunk kifogott hal visszakerült az éltető elemébe, a vízbe!
A következő jelentkező, egy 13,8 kg súlyú tükörponty…
… igencsak megdolgozta a 3,5 lb tesztgörbéjű Fox Roberto Ripamonti botot!
20 perces fárasztás után került a szákba, hogy a parton pózolhasson a kamera előtt!
Ez az akadás is engem igazol! Tökéletes, az alsó álkapocs kemény részébe! Két szem 18 mm-es saját készítésű SBS Squid & Octopus és egy fél szem 18 mm-es SBS Fluro pop up bojlinak nem tudott ellenállni!
Tökéletes hal egy tökéletes környezetben! Egy igazi pontyhorgász álma!

A cikkhez tartozó kisfilmben, megnézhetitek a fent bemutatott végszerelék elkészítését, és szemtanúi lehettek az általunk megfogott halak kifogásának:


Folyt. köv.

A következő részben megtekinthetitek további fogásainkat, és megismertetem veletek a flooting használatát. Egy igazi különlegességben is részetek lehet, miszerint több éve terjed szóbeszéd egy fehér, albínó amurról, melyet még maga a tógazda sem látott ez idáig! Nekünk egy rendkívüli ponty fárasztása közben sikerült lencsevégre kapni, melynek a következő epizódban, ti magatok is szemtanúi lehettek!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.