Tarcal kincsei 2. rész – Kengyel-tó

Tarcal kincsei 2. rész – Kengyel-tó

A tarcali kaland folytatásaként egy legendás, de feledésbe merült vízterületre látogattunk el. A Kengyel-tó egy tekintélyt parancsoló tározó a Tokaj-hegy lábánál, mely változatos halfaunának ad otthont és igazi kihívás elé állítja az ide érkező horgászokat. A vízben kapitális harcsák, szép pontyok és parádés amurállomány található. Utóbbiak voltak most célkeresztben.

A tó elhelyezkedése:
A Kengyel-tó egy 55 hektáros természetes vízfelület, mely a 38-as út mellett, Tarcal község külterületén elhelyezkedő Kishomokos-tanyán található. 1,5 méter és 2,5 méter között változó vízmélység biztosítja a tó élővilágának változatosságát. Horgászat közben a vízfelületről páratlan kilátás nyílik a festői környezeti adottságokkal rendelkező, 512 méter magas, vulkanikus eredetű Tokaji-hegyre. A tó élővilágát tekintve kiemelt jelentőségű, nagyrészt őshonos halállománnyal rendelkezik. Háborítatlanságából adódóan vízi világa, fajgazdagsága, élettereinek mozaikossága páratlan, mely értékek megtartása és fejlesztése elsődleges szempontként irányadó a tógazda számára.
 


A Kengyel-tó jelene:
A vízterület jelenleg magánkézben van, és mondhatom, jó kezekbe került. Kovács Zsolt tógazda minden erejével azon dolgozik, hogy a víztározó a régió egyik méltó vize legyen, a régi hírét megtartva, mégis modern köntösben. A terveket bemutatva bizton állíthatom, az lesz, hiszen ez Zsolt élete része, fő projektje, aki pénzt, időt és energiát nem kímélve építi a jövőt itt.
A tó adottságait tekintve alkalmas horgászrendezvények megtartására. A tavon zajló fejlesztések keretében olyan faházak létesülnek, melyek a sporthorgászok és adott esetben családtagjaik igényeinek maximális kielégítésére szolgálnak. A tervezett rendezvények, továbbá a hétköznapi horgásztatás során a halak kímélete és védelme kiemelt fontosságú lesz, ezért az itt megfogott halak a megfelelő kezelést követően a vízbe mind visszakerülnek. A horgásztó jelenleg nem fogad vendégeket, azonban a tógazda tervei szerint 2023-ban nyitja ki hivatalosan kapuit a nagyérdemű közönség előtt.
Tudomásom szerint a tó komoly harcsaállománnyal is rendelkezik, melyet számos 50-60 kilogrammos harcsa kifogása mellett megannyi kisebb példány elejtése támaszt alá, valamint szép süllők és csukák is partra kerültek már ideiglenesen, így a rablóhalas horgászok is megtalálhatják majd a számításaikat.

A Tokaji-hegy lábánál helyezkedik el a tó, pompás adottságokkal és lenyűgöző panorámával
A Kengyel-tó egy kihívásokkal teli vízterület
Egyszerű és örökzöld csali
Csalizás 1
Csalizás 2
Magmixszel készültünk ide, melynek alapja a tigrismogyoró volt
A koncentrált etetés gyorsabban sikerhez vezethet

Taktika:
Az amurvadászatot nem kell túlgondolni. Mag és mag kell… ja, és mag! Kukorica, tigrismogyoró, de a búza is jó vagy a kendermag. A jó helyválasztás itt is döntő jelentőségű. Inkább a keményebb részeket keressük amurozásnál, valamint a nádasok szélét, hiszen az amur egyik kedvenc tápláléka a friss, zsenge nádhajtás. Mivel nyáron az amur egy igazi zabagép, az etetésen sem spóroltunk, durván 5 kilogramm kaja került be botonként. Csalinak a gumikukorica kiválóan működött ezen a túrán, valamint a maggal kombinált kikönnyített csalivariációk. A legegyszerűbb csomómentes kötéstől a Ronnie-rigig minden működhet a nádrágókra, így érdemes variálni, próbálkozni. A szerelékek gondos elhelyezése után jöhetett a várakozás a festői szépségű környezetben.

Halak:
Az első halak gyorsan megérkeztek, ami a kiválasztott etetési stratégiát és a jó helyválasztást igazolta. A halak zöme 13-18 kiló között volt, parádés erővel küzdöttek, ezáltal felejthetetlen élményeket biztosítva nekünk. Szeretnénk felhívni a figyelmet az amur helyes fárasztására is, hiszen a valóságnál sokkal hamarabb mutathatja a kifáradás jeleit, mely a túl korai szákolásnál vagy a parton sérülést okozhat neki. Fontos, hogy vigyázzunk ezekre a szépségekre, hiszen a nádrágók meglehetősen érzékeny halak, így a vízparton gondoskodjunk a folyamatos locsolásukról, különösen a nyári melegben. A C & R szemléletet szem előtt tartva lehetőség szerint a halak zömét ki se vegyük a vízből, pár szép kép elkészítése után hadd ússzanak!

Minden a helyén
A fényváltás mindig jó esély egy vagy több kapásra
Az első vendégekre nem sokat kellett várni, ő egy kisebb példánynak számít itt…
… utána egy termetesebb, egyedi küllemű amur következett
Ádám barátom sem akart lemaradni
Parádés halak érkeztek sorban
A titánok harca
Az amurok a végsőkig küzdenek itt is
Teljes pompában az óriás
Ádám amurja se volt sokkal kisebb, sőt!
Újabb darabos torpedó
Újabb és újabb akciók követték egymást
Kora esti termetes vendég
Gálavacsora
Jó társaságban töltöttük el a napokat
Csodálatos színekkel búcsúztatott minket a Kengyel-tó
Holdvilág a tó tükrén
Az utolsó bot is lefrissítve
Zabagép
Ez bizony már mindenhol jó méret
Horgászatunk legnagyobbja
Ádi záró hala ez a vad nyurga lett
Peti barátomnak is csak köszönettel tartozom, hogy ide elkísért minket
Ez a trió folytatni fogja, nem is kérdés!

Összegzés:
Elmondhatom, hogy remekül sikerült a tarcali kaland, felejthetetlen nyári túra volt jó barátokkal. Köszönöm szépen mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy ez megvalósuljon! Még biztosan visszatérünk!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Hunyadi Ádám, Rokolya Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.