Pontyszezon a Zsitván 2. rész – Szeszélyekkel dacolva

Pontyszezon a Zsitván 2. rész – Szeszélyekkel dacolva

Az egyik nap még verőfényes napsütésben sütkérezhetünk egy szál pólóban kedvenc horgászvizünk partján, másnap pedig ismét elő kell venni a télikabátot. Áprilisi tréfa ez a javából, igen, az ember tervez, az természet pedig rendez.

Előző írásomban beszámoltam a hónap elején történt első pontyfogásomról, most azonban lassan a hónap végét írjuk, mégsem vagyok elragadtatva a legutóbbi horgászatok eredményeitől. Hűségesen jártam a Zsitvát, csupán az időjárás nem volt túl kegyes hozzám. Esős napokon, amikor a talaj igencsak felázik, a kocsit hátrahagyva gyalog közelítem meg a horgászhelyem, így volt „szerencsém” bőrig ázni szakadó esőben, vagy kapás nélkül megúszni egy enyhébb havas esőt. 

Nem győzöm csodálni a szebbnél szebb virágokat

Persze nem csüggedek, kitartok, hű vagyok az elképzeléseimhez és a horgászhelyemhez egyaránt. Természetesen nem elég csak horgászni egy-egy jónak vélt helyet, törődni is kell vele. A víz még viszonylag hideg, ezért csak nagyon óvatosan, kisebb mennyiségekben szórtam a takarmányt. Főként aprómagot használok ilyenkor: búzát, kendert, kölest és repcét, szigorúan frissen főzve vagy csíráztatva. A kukorica mindent visz itt, a Zsitván, viszont most még véletlenül se szeretném a halakat eltelíteni, mindössze kíváncsi vagyok, milyen a halsűrűség az adott pályán, és tudok-e fogni néhány kisebb pontyot a magmixes etetéseimen.

Verőfényes napsütés, ennek már bizony ideje volt

Ellenben az etetéssel: csalinak tökéletes a két szem gumikukorica, esetleg egy szem mega egy hatos méretű horgon felkínálva, esetenként 2-3 szem főtt kukorica is megteszi, simán fekvőre hagyva, ha az ezüstkárászok nagyon ellepnének. A finomszereléket és a feederbotjaimat félretettem, immár a nagyhalas, három librás bojlis botjaimat hoztam magammal, nagy kapacitású orsókkal szerelve, melyek dobját vastag, negyvenes monofillal töltöttem. Az éjszakák még elég hűvösek, ezért nem is maradok túl sokáig, a bevetéseimet többnyire a késő délutáni és kora esti órákra tervezem, egyébként ilyenkor, tavasszal ez a legjobb időszak a pontyok becserkészésére.

Tavaszi időszakban a búzát többnyire csíráztatom…
… vagy frissen főzve használom etetés céljából
A legvastagabb Big River zsinórok: eddig nagyon jól teljesítenek
Egy kisebb vödörnyi magmix és a további szükséges kellékek

Az egyik pénteken délután öt óra körül érkezem. A horgokat mihamarabb belövöm és etetek is egy keveset. Az idő roppant kellemes, mondhatni már-már nyárias, a madarak énekelnek, a békák kuruttyolnak, már csak egy hangos, füstölős kapás hiányzik, ami megtöri ezt az idillt. Mintha a gondolataimban olvasnának, alig fél órán belül megtörténik a csoda. Rövid csata után egy fiatal, hármas forma tövest merítek, majd megcsodálom szépséges színeit ebben a gyönyörű napsütésben. Elég pockos őkelme, ritkán fogok ilyen jóllakott pontyot, bizonyára rendkívül éhesek ebben az időszakban, hiszen hamarosan már az ívásra készülnek.

Védelem és biztonság: óvjuk őket!
Merítés után a matracon mindig megcsodálom egy kis ideig a halakat, kiváltképp, ha ilyen gyönyörű színekben pompáznak
Pockos kis őkelme
Hibátlan

Lassan alkonyodik, még van egy kis időm, maradok egy félórát, hátha. Már pakolászok, amikor ismét megszólal a jobbos jelzőm, kapásom van. Szaladok a bothoz és már küzdök is egy újabb fiatal nyurgával. Nem egy hatalmas jószág, de ponty és ma már a második, ami igencsak jó jel. Rövidesen ő is a merítőmben piheg, horogszabadítás után természetesen kattintok néhány képet emlékbe, majd útnak engedem. 

Sötétedéskor már nem vártam több kapást, azonban még egy kisebb nyurga beköszönt
Fiatal sodrófa

Befejezem a pakolást és összerámolom a felszerelést. Elégedett vagyok, a mai horgászatra kitűzött célok teljesítve. Hazafelé menet közben gondolatban már a következő bevetést tervezem, no de ez egy másik történet, amit legközelebb elmesélek.

Összepakoltam a felszerelést, vetek még egy pillantást a távolba, majd elindulok hazafelé…

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.