Pontyszezon a Zsitván 3. rész – Észak ereje

Pontyszezon a Zsitván 3. rész – Észak ereje

Májusi eső aranyat ér, tartja a mondás. Hát még egy tavaszi hidegfront erős északi széllel párosulva, ami felkorbácsolja a hullámokat jócskán. Pontyhorgászataim során ez maga a megváltás, hiszen ekkor pezsdül fel igazán a víz alatti világ.

Az ilyen hidegfront-betöréseket gyakran kísérik kisebb-nagyobb esők, ezért az ilyen rapid bevetésekre szinte mindig hordok magammal egy ernyőt. Többnyire éjszaka is ez alatt ücsörgök, és roppant hasznos, mivel a pára kevésbé csapódik le a ruhámra és a többi holmimra. Sajnos gyakran volt részem végeláthatatlan szakadó esőben is, amikor hiába ültem kint órákat, ám a várt kapás elmaradt.

Szélárnyékban, ernyő alatt várom a halakat

Május utolsó hete van. Az elmúlt napokban kijutott az esőből jócskán, felázott a talaj, így esélyem sincs kocsival megközelíteni a horgászhelyemet, ezért a felszerelést minimalizáltam és gyalog megyek be. Érkezésem után rögtön az etetéssel kezdek: betolom az egész mennyiséget, megfelezve, két helyre etetek, mivel nem egy etetést fogok horgászni. Az egyik botomat magam előtt helyezem el úgy öt-hat méterre, a másikat pedig távolabb, tőlem úgy tíz méterre. A jelzőket lenémítom, a kapásról viszont biztosan nem maradok le, ugyanis a vevő mellettem hever bekapcsolva.

Egy kevés magmix, és kezdődhet a horgászat
Az etetőanyagomat főtt kukorica, búza, kender és repce alkotja

Rövidesen a horgokat is elhelyezem: három szem főtt kukoricát húztam a hajszálelőke végére, a horgom pedig hatos méretű, a már jól ismert öblös Wide Gape X típus. Legutóbbi horgászatom alkalmával rendkívül aktívak voltak az ezüstkárászok, ezért a csalit egyáltalán nem könnyítem ki, pop-upot sem használok. Ez itt a szelektív a horgászat. Egy órája lehetnek vízben a szerelékek, amikor végre megszólal a jelzőm, nem tétovázok, rohanok a bothoz tüstént. Hamarosan egy fiatal, ám annál csodásabb színekben pompázó pontyot meríthetek. Talán olyan kettes lehet, megcsodálom, készítek néhány képet, majd útjára is engedem.

Egyszerűen imádom ezeket a színeket
A hal színe fölülmúlja a méreteit
A Zsitva ilyen csodás halakat tartogat
Csodálatos

A napnyugta még odébb van, az északi szél pedig egyre csak erősödik, ezért most fölöttébb bízom a sikerben. Folytatom a horgászatot, frissítem a csalit és ismét bevetem a készséget. Lassan nyolc óra, az idő egész kellemes itt, a szélárnyékban, az ernyőm alatt. A zord idő ellenére megszólal egy kakukk a közeli fűzfán, a nádasban pedig poszáták cserregnek tőlem nem messze. Nyugat felől derülni látszik, a lassan nyugvó nap fénye megvilágítja előttem a vizet, és a szél is enyhül. „A jó szél estére megáll” – csakugyan, ezt mondják. Meg is állt, azonban továbbra is várom a csodát. 

A lenyugvó nap fényében vagyok csak igazán résen, hiszen ez az egyik legeredményesebb időszak

Két ismerős arc siet hazafelé, elmondásuk szerint inkább nem maradnak ebben az ítéletidőben, a fekete felhőket látván menekülőre fogták. „Menjetek csak!”, elmélkedem magamban. Kis idő múltán felrobban a jobbos botom, a hal eszeveszetten rohan, füstöl az orsóm, rögvest kirepülök a székből és ráemelek. Jó súlyba ütközöm és sietve nyitok a fékre – hát ez valami eszméletlen! Elrohan a hal vagy húsz métert a nádas mentén, amikor pedig csillapodni látszik, már húznám is magam felé, de újabb kirohanás következik. „Egyszer csak elfáradsz!”, nyugtatom magam, persze adrenalin-szintem az egekben, már-már remegek, ugyanis ilyen halat rég akasztottam itt, a Zsitván, az egyszer biztos. Percekbe telik, mire magamhoz parancsolom és megpillanthatom: gyönyörű töves van a horgomon, a viselkedésével ellentétben a színe elég szelíd, nem a sötétek közül való. Csakhamar alátolom a merítőt és már fülig is ér a szám, fényes a győzelem.

Győzelem!

Halamat óvatosan a matracra helyezem, módfelett kíváncsi vagyok a hosszára, ezért rögtön ezzel kezdem: nyolcvannégy centi a teljes hossza. Három évvel ezelőtt fogtam utoljára ekkora pontyot, igaz, az egy centivel hosszabb volt és „vadabbul” festett, ám így is rendkívül elégedett és boldog vagyok. A súlyát nem fogom mérni, mivel nem szeretném feleslegesen emelgetni, nehogy valami baja essen. Készítek jó pár képet a nemes ellenfélről, majd figyelmesen visszahelyezem a merítőbe és a vízbe teszem, így várok egy kis ideig, míg magához tér, végül pedig kézzel engedem vissza éltető elemébe.

Legyőzve
Nem győzöm csodálni
Nagy csata volt
Talán még életében nem volt horgon
Fogtam már ehhez hasonlót itt, a Zsitván, mindössze egy centiméterrel marad el a teljes hossza
Amikor feszíti mindenét, muszáj még egy képet kattintanom
Türelmesen várok, míg magához tér a merítőben

Pazar egy nap volt a mai, benne volt a levegőben, szinte éreztem, hogy valami hasonló kalandba futok bele, és érdemes kitartani még ebben a cudar nagy szélben is. Mondanom sem kell, most leszek csak igazán eltökélt, ami a szezon következő részére majd igencsak kihat. Örömmel pakolom össze a felszerelést és boldogan búcsúzom szeretett Zsitvámtól. Indulás haza!

Nem minden a méret, a parányi dolgok is lehetnek gyönyörűek

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.