Újabb játszma a Rainbow-tavon - 3. rész

Újabb játszma a Rainbow-tavon - 3. rész

Az utóbbi évek során többször sikerült eljutnom a pontyhorgászok által jól ismert Rainbow-tóra. Az itt átélt élmények legjavát igyekeztünk több cikkben és filmben is megörökíteni, ahol sokszor részletesen elemeztük a helykereséssel kapcsolatos kérdéseket vagy az etetési, csalizási technikákat. Sokan jeleztétek, hogy a végszerelék pontos elkészítésével kapcsolatban szívesen látnátok még több információt, ezért úgy döntöttünk, hogy a sorozat utolsó részében az izgalmas jelenetek mellett elsősorban az ezzel kapcsolatos praktikákat mutatjuk be nektek.

A Rainbow-tavon tapasztalt extrém körülmények miatt még nagyobb jelentősége van a szerelék minden egyes alkotóelemének. Igazán bosszantó helyzet lehet, amikor a több napos várakozás eredményeként végre életünk hala forgolódik a mélyben, amelyet végül a végszerelék hibás elkészítése vagy gyenge minősége miatt veszítünk el. Éppen ezért alapkövetelmény horgászataim során minden egyes dobás vagy behúzás előtt a szerelék ellenőrzése, bármilyen időszakban vagy bármilyen terepen próbálkozom. Ha csak egy apró hibát is találok, azonnal cselekszem! A „Jó lesz még ez a tompább horog!” vagy a „Nem baj, ha kicsit megsérült az előke!” mondatok később megbosszulják magukat. Tapasztalataim szerint a siker kulcsa sokszor a részletekben és a precíz előkészületekben rejlik. ;)

A szerelék tekintetében sem kötök kompromisszumokat! Csak a legjobb minőségű kellékeket használom a horgászataim során

Horog: PB Products - Jungle Hook

Erre a kemény terepre a PB Products által forgalmazott, extrém igénybevételre tervezett Jungle Hook-ot választottam 2-es méretben. A vastag húsú, rövid szárú horog kitűnően vizsgázott az akadókban, jól ült a halak szájában, így minden olyan horgásznak nyugodt szívvel ajánlom, akik akadós, fás, bokros terepen horgásznak.

Minden tökéletes összhangban, így nyugodtan várhatjuk a kapást

Előke: Korda Arma-Kord Braided Leader (50 lb - 22,7 kg)

Talán meglepő, de előkének rendhagyó módon a Korda Arma-Kord zsinórját használtam, amelyet a gyártó eredetileg dobóelőtétnek ajánl. Eltávolítottam a zsinóron lévő vékony bevonatot, így az anyag lágyságához párosuló 22,7 kg-os szakítószilárdság tökéletesen alkalmassá tette a kihívást jelentő rainbow-tavi feladatra.

Elkészült az előke! A Phaze1 csalit egy szem Cranberry pop-uppal kombináltam

Horogcsali:

A 20+ Premium Phaze1-es (fűszeres-gyümölcs) csalit egy szem Cranberry (áfonyás) fluro pop-uppal könnyítettem ki, ez a csalikombináció többször is bizonyított már ebben az időszakban. Minden esetben azt ajánlom, hogy ellenőrizzük a csalit és az előke viselkedését a vízben! Sokan rutinból csaliznak újra és újra, de a kikönnyített vagy lebegő bojlik használata esetében érdemes ezt a félperces műveletet megtenni, hiszen a vízben minden a csali körül, a szerelék utolsó 15 centiméteres részén dől majd el…

Leadcore: PB Products Downforce leadcore - 45 lb

A szerelék további alkotóelemeit vizsgálva feltűnő lehet, hogy extrém hosszú, rendkívül lágy leadcore-t (ólombetetés zsinór) használtam. A másfél méteres hosszúság azért indokolt, mert így biztosan elfekszik a szerelékünk a csali közelében, ami fontos lehet, ha a várva várt nagy testű, óvatos halak jelennek meg az etetésen.

Olyan vizeken, ahol nagy eséllyel számítatunk kapitális halakra, célszerű a hosszú leadcore használata

Klipsz, ólom: PB Products Hit & Run Lead Clip

Az ólom egy olyan biztonsági klipszes rendszerrel kapcsolódik a szerelékhez, amely elsősorban halvédelmi szempontból fontos. A rendszernek köszönhetően, ha elszakad a zsinór, a hal el tudja hagyni a komplett szereléket még akkor is, ha az ólom már nincs rajta, így megakadályozhatjuk azt, hogy a hal esetleg „felakassza” magát egy víz alatti fára vagy bokorra.

Főzsinór: PB Gatorbraid 2-Tone - 0,30 mm

Előtét zsinór (Snagleader): PB Shield - 20-25 méter - 45 lb

Ezen a tavon a legtöbb esetben a főzsinór többször kanyarogva, megtörve köti össze a szereléket az orsóval, így monofil zsinór esetén annak nyúlása, rugalmassága miatt csak késve érzékelnénk a kapást a parton. Éppen ezért van szükség a fonott főzsinór használatára, ugyanakkor az utolsó 20-25 méteren egy vastag, kagylóálló, ún. snagleader monofil zsinórt használunk, amely nem vág bele a fába és a fonott zsinórral ellentétben a fárasztás során sem veszélyezteti a halak épségét.

A PB Shield előtétzsinórból célszerű legalább 20-25 métert használni
A PVA hálóba tett néhány szem bojlival koncentráltan etethetünk a horogcsali körül

Horgászataink során minden esetben érdemes a helyi sajátosságokat is figyelembe venni, mert ezek a tényezők nagyban befolyásolhatják egy-egy túra sikerét. Érdekes a Rainbow-n megfigyelhető jelenség, amelynek eredményeként a vízben jelenlévő gomba benövi az érintetlenül hagyott csalit. Vannak, akik esküsznek arra, hogy az óvatos pontyok csak ezeket a csalikat hajlandóak felvenni, ugyanakkor az eddigiek alapján nem találtunk szoros összefüggést a jelenséggel kapcsolatban. Nekünk inkább a friss csalik váltak be ezen a tavon a horgászataink során.

A csali frissítése során megfigyelhettük ezt az érdekes jelenséget
A filmben igyekszünk információt adni arról is, hogy milyen irányelvek alapján választjuk ki a pontos horgászhelyet

Nem tudom, hogy a jövőben lesz-e alkalmam arra, hogy újra eljussak erre a varázslatos vízre. A túrák során rengeteg emlékezetes fogással és tapasztalattal lettünk gazdagabbak és remélem, hogy az itt készült filmekkel és információkkal örömet okoztunk a nézőknek.

Amikor minden összhangban van…
… nagy eséllyel foghatunk kapitális halakat
Mindenkinek hasonló fogásokban gazdag szezont kívánok

Írta: Kovács Zoltán
Videó, fotók: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.