Bojlis Suli 23. - Bojlis alapanyag ABC

Bojlis Suli 23. - Bojlis alapanyag ABC

Sokan abban a tudatban horgásznak, hogy a jó bojlihoz nem kell semmi más, csak egy jó illatú aroma meg egyszerű kukoricadara, melyet tojással összegyúrva „tökéletes” csalit kapnak, ha meg nem fognak vele, annyival elintézik, hogy „most úgysem eszik a hal, azért nem fogtam”. Véleményem és tapasztalataim alapján az ilyesfajta „esetek” 95%-ában is lehetne halat fogni, csak a megfelelő csalira van szükség. Hogy mi kell a jó csalihoz, mik is azok az összetevők, melyek nélkülözhetetlenek egy fogós bojli elkészítéséhez? Kattintsatok tovább és megmutatom!

Előre közlöm, hogy nem ások e téma legaljára, hiszen erről könyvet lehetne írni, és a kezdő bojlis horgászokat sem szeretném végképp összezavarni, ezért csupán néhány alapfogalmat és a kezdéshez való nélkülözhetetlen anyagokat fogom bemutatni, mely segítségével már összeállíthatjátok első saját készítésű csalitokat.

Bojlimixek

Ez az a por állagú alap, mely gyakorlatilag csalink lelkét adja. Kezdő, a módszerrel még csak ismerkedő horgászoknak nem ajánlott saját készítésű bojli mix összeállítása, mivel rengeteg tapasztalatot igényel: ha csak egy fontos adalékot nem, vagy rossz arányban használtok, tönkretehetitek a tésztát és az egész munkátok a kukában landol. Sokkal könnyebb és gyorsabb egy-egy nevesebb cég gyári mixét használni, mely már bizonyított, ezzel gyorsabban és hatékonyabban dolgozhattok és horgászat közben sem kell azon rágódnotok, hogy mit is hagytatok ki a csaliból. A hozzá szükséges tojás mennyiségét a csomagoláson szokták feltüntetni, ez általában nyolc és tizenkettő között változik.

Tökéletes, sokszor bizonyított bojlimixek az SBS és a Nutrabaits kínálatából

Aromák

Az aromák adják a bojli végső jellegét, ezzel találkoznak először a halak, hiszen ez oldódik ki elsőként a csaliból, ezért fontos, hogy a halak számára valóban csalogató hatású legyen - egy gyengébb minőségű aromával könnyen elérhetjük ennek ellenkezőjét is. Sok olyan horgásszal találkoztam, aki úgy keresett aromát, hogy az a jó, ami neki is tetszik, pedig szerintem a halak és az emberek táplálkozási szokásai között akad némi különbség! Fontos, hogy csak jó minőségű aromákat használjatok, mivel csak ezek főzésállóak, illetve ezekből valóban elegendő a csomagoláson feltüntetett mennyiség. Találkozhattok olyan aromákkal, melyen egy EA feliratot olvashattok, ezen aromák különlegessége, hogy kimondottan HIDEG VÍZI horgászathoz készültek, ennek megfelelően etil-alkohol alapúak, ami nem dermed meg hideg közegben sem, hanem ugyanúgy oldódik ki a csalinkból és ezáltal csábítja a halakat, mint nyári körülmények között bármelyik másik aroma.

Az SBS és Nutrabaits aromák a legjobb minőséget képviselik
„EA” aroma kora tavaszi vagy késő őszi horgászatokhoz

Attraktorok

Az attraktorok biztosítják csalink természetes aminosav-egyensúlyát, emellett szinte mindegyik tartalmaz mesterséges étvágygerjesztőket, emésztésgyorsítót, ezzel is motiválva a halakat a minél intenzívebb táplálkozásra - ezért az attraktor fogós bojli egyik meghatározó alkotóeleme. Használata azért fontos, mert egy többnapos horgászat során akkor térnek vissza a halak az etetésre, ha ízlik, ha könnyen emészthető, és ha kalóriadús a felkínált táplálék. Így újra és újra reális esélyünk lesz a megfogásukra. Ha viszont olyan nehezen emészthető táplálékot kínálunk fel nekik (pl. száraz takarmánykukorica vagy egyszerű tésztagolyók), amely „beléjük dagad” és napok alatt sem ürül ki bélrendszerükből, akkor biztos, hogy hosszú ideig a környékünkre se néznek! Megfogásuk esélye így drámai módon lecsökken. A különféle attraktorok folyékony halmazállapotúak, adagolásukat milliliterben szokták a gyártók megadni, melyet egy orvosi fecskendő segítségével könnyedén kimérhetünk.

Az SBS Attracts egy valóban fogós (hosszú távon működő) tartalmas bojli nélkülözhetetlen alkotóeleme
A tömény aminosav-koncentrátum lehetőséget biztosít az egyedi elképzelések megvalósításához
Ha végképp elkeveredtél a folyékony összetevők világában, elég csak ennek az egy terméknek megjegyezi a nevét: „SBS Complete Attract”. Ez a kezdő bojlis horgászok számára készült, ebben benne van minden olyan folyékony adalékanyag, ami a jó csalihoz szükséges!

Olajok

Az olajok a bojlikészítés nélkülözhetetlen kellékei. Többféle halból készült kivonattal is találkozhattok a piacon. Melyik a legjobb? Nehéz erre választ adni, elsőre pedig szinte lehetetlen a legmegfelelőbbet kiválasztani! A legnépszerűbbek a kevert (többféle halból származó) olajok és a lazacolajok.

„Univerzális” kevert halolaj az SBS-től

Miért kell halolaj a bojliba, miért nem jó például étolaj helyette? Mert a halolaj egy 100%-ig természetes, és főleg a termetes halak számára ismerős anyag. Ők már nagy valószínűség szerint - fehérjeigényük pótlása érdekében - fogyasztottak elpusztult (vagy akár élő!) kisebb-nagyobb halakat is. Ezért nem idegen a kapitális egyedek számára a halliszt sem. A halliszt és halolaj olyan természetes „pontymágnes”, amellyel nem veheti fel semmilyen mesterséges alkotóelem sem a versenyt! A fogós bojlik kihagyhatatlan alkotóelemei!!! A halliszt azért nem szerepel külön a felsorolásomban, mert azt az alapmixek tartalmazzák. A megfelelő mennyiségű halolajat azonban nem lehet hozzáönteni, mert az a bojlimix összecsomósodásához és az olaj avasodásához vezetne. Erős, természetes csalogatóhatásuk mellett komoly élettani szerepet is betöltenek a különféle olajok. Számos, a hal-anyagcsere számára fontos alkotóelemet tartalmaznak, emellett segítik a halak emésztését. Az „olajos” bojlik vízben nem oldódó olajai a fenéken elterülve vagy a vízoszlopban felfelé emelkedve, illetve a csaligolyóról leváló szemcsékhez tapadva messzire eljuthatnak - a halolajos íz és illat terjedése megnöveli csalik hatósugarát. Plusz előny, hogy könnyebben gyúrhatjátok a bojlitésztát is, ha az megfelelő mennyiségű olajat tartalmaz.

A lazacolaj az egyik legnépszerűbb olajtípus, melyet bojlikészítéshez használnak

Por alakú adalékok

Egy termetes halra lehet, hogy több órát (vagy napot) kell várni. Ennyi idő alatt a legjobb, legtöményebb folyékony aromák is elillannak, ami nem meglepő, hiszen ezek feladata, hogy a csalit gyorsan feltűnővé tegyék. Nem biztos, hogy van érelme újat dobni egy friss csalival, mert megzavarhatjuk a helyet és lehet, hogy pont a hőn áhított legóvatosabb, legnagyobb halat zavarjuk el. Nincs mese, meg kell várni a nagy öreget, hogy etetésünkre látogasson. No de mi fogja akár 6-8 óra múlva is biztosítani a csali töretlen vonzerejét, és miért válassza majd pont azt a hal? Egy valóban tartalmas nagyhal-csemegében vannak gyorsan (pl. folyékony aromák és olajak) és lassan ható (pl. attraktánsok és különleges kivonatok) alkotóelemek, amelyek minden időben biztosítják a csali töretlen vonzerejét. Melyek ezek különleges kivonatok? Ilyenek a halak természetes táplálékául szolgáló állatokból kinyert rák- és kagylókivonatok vagy a vízinövényekből, pl. tengeri hínárból kivont adalékanyagok. Ezek lassabban szivárognak ki a bojliból, de nagyon hosszú távon biztosítják annak fogósságát!

Tiszta, nagy töménységű kagylókivonat, amely hosszú távon biztosítja a csali fogósságát

A következő jól ismert, hosszan ható adalékanyag a Robin Red, mellyel pikáns ízű és még vonzóbb csalit kreálhatunk. Színe, íze leginkább az őrölt fűszerpaprikára emlékeztet, de a csaligyártó cégek egyik féltve őrzött titka eme anyag összetétele - aromától függetlenül szinte minden bojliba felhasználható.

A Robin Red vonzerejéről megoszlanak a vélemények. Egy biztos, az alap adalékanyagok előkelő listáján szerepel

De ha itt sem akarunk nagyon belebonyolódni a por alakú összetevők végeláthatatlan listájába, akkor egy termék nevét jegyezzétek meg, ez pedig a Betain HCl, mely kihagyhatatlan minden fogós bojliból! Egy különleges adalékanyag, amely rendkívül erős, bizonyított étvágyfokozó hatással bír. Mi is ez valójában? Nem más, mint egy összetett só, amely a halak számára olyan hatással bír, mintha mi meglátnánk egy „Étterem” táblát. Ahogyan mi összekötjük a „Restaurant” táblát az étellel, úgy a halak is összekötik a betaint a táplálékkal, hiszen szinte minden természetes táplálék tartalmazza ezt a sófélét, főképp a különböző kagylófélék.

Betain HCl nélkül elképzelhetetlen egy fogós bojli!

Illóolajok (esszenciális olajok)

Ezek a kísérletező kedvű, bátor vagy éppen egyedi megoldásokat előnyben részesítő bojlikészítők „fegyverei”. Nagy tisztaságú, hidegen sajtolt olajok, melyek rettentően tömény aromaként működnek. Erős illatuk miatt közkedveltek, hiszen legtöbbször néhány csepp elegendő egy kilogramm tésztába. Kombinációikkal igazán különleges csalikat készíthetünk, viszont nagyon óvatosan kell velük bánni, mindenképpen érdemes betartani a csomagoláson feltüntetett adagolást! Túladagolva könnyedén az ellenkező hatást érhetjük el: inkább taszítani fogja a halakat, semmint vonzani. Magyarországon a „black pepper”, azaz feketebors kivonat lett a legnépszerűbb, pedig számtalan lehetséges és lehetetlennek tűnő koncentrátum között válogathatunk. Szinte mindegyik csepegtetős üvegcsében kerül a horgászok elé, és az adagolást is cseppekben szokták meghatározni.

A különleges megoldásokat kedvelő, kísérletező kedvű bojlis horgászok az illóolajokról se feledkezzenek meg!

Remélem, sikerült néhány kérdőjelet eltüntetni a kezdő sporttársak gondolataiból és egy picit közelebb vinni mindenkit az eredményes pontyhorgászathoz. Akik a téma iránt jobban érdeklődnek és még mélyebbre kívánják ásni magukat benne, javaslom a kapcsolódó írások áttekintését. Itt, az oldalunkon is könyvtárnyi anyag gyűlt már ebből össze!

A következő rész tartalmából:

Bojlis Suli 24. - Bojlit gyúrunk, de mivel?

A bojlikészítés eszközeit próbálom bemutatni számotokra, gondolok itt a rollerre, kinyomó pisztolyra és egyéb praktikus eszközökre, melyekkel megkönnyíthetitek a csalikészítést.

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.