Bojlis Suli 30. - Hogyan fényképezzük le halainkat?

Bojlis Suli 30. - Hogyan fényképezzük le halainkat?

Ha már eljutottatok a halfogásig, akkor fontos, hogy olyan fotókat tudjatok a halról készíteni, melyeket később elővéve örömmel nézegettek majd, hiszen a bojlis horgászatban a fénykép jelenti a trófeát! Nézzük meg közösen, hogy mik is azok az apró trükkök, melyek segítenek a látványos fotók elkészítésében!

Szerintem a halak fotózásánál van egy sorozat kulcskérdés, melyeket, ha pontosan meg tudtok válaszolni, nem lehet probléma, és valóban olyan képeket kaptok majd, amivel bátran büszkélkedhettek családotok vagy barátaitok előtt, és amiket évekkel később is szívesen nézegettek majd a hideg téli estéken.

1. Mit fényképezünk?

Nagyon fontos, hogy a különböző fajú halakat más és más pozitúrában kell fotózni, hogy a képen is visszakapjuk méreteiket. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne fotózhatnánk halunkat kedvünk szerint, csak nem biztos, hogy az elvárt eredményt fogjuk megkapni. Fontos, hogy mindig úgy tartsátok a halat, hogy szemből a lehető legkevesebb látszódjon az ujjaitokból. A fényképezőgéppel soha nem szoktam zoomolni, mivel az nem csak a halat nagyítja, hanem a horgászt is. Pontyokat általában szemből, egy kicsit alulról, nyújtott kézben tartva fotózzuk, így nagyon jól fog mutatni a hal a képeken. Amurt is fotózhatunk ilyen felállással, viszont ott érdemes egy picikét hosszába fotózni, hiszen halunk hosszúkás testformája ezt szépen visszaadja majd a képeken is.

Ebből a pontyból tán senki sem nézné ki, hogy üti a 14 kilogrammot. Ennek oka az előnytelen tartás. Nem a hal, hanem a horgász „uralkodik” a képen
Ez egy szép amuros kép lett volna… ha nem mozdul be fotós keze. Milyen bosszantó… hiszen utólag visszanézve szembesültem vele, hogy ez nem pótolható, mert életem hala már elúszott. Mindenképpen készítsetek több képet, hátha legalább egy jó lesz!
A torpedótestű amurokat érdemes kicsit hosszában fényképezni, így látványosabbak. A kép szinte él a zöld háttérnek köszönhetően. Tehát a jó halas fotót a jó háttér teszi teljessé!

2. Mikor fényképezünk?

Első képeket semmiképpen sem ajánlom gyenge fényviszonyok mellett vagy éjszaka elkészíteni, mert szinte biztos, hogy nem fognak sikerülni. Én, ha éjszaka fogok halat, azt is inkább elrakom pontyzsákba reggelig (ha a horgászrend ezt lehetővé teszi), és csak azután fényképezem le és engedem szabadon, hogy feljött a nap. Ennek a megoldásnak egyetlen hátulütője lehet, ez pedig az, hogy halunk reggelig nagyon ki tudja pihenni az éjszaka fáradalmait, és nem biztos, hogy reggel hajlandó partner lenni a fotózásban. Ezt könnyedén kivédhetjük, ha a matracon letakarjuk a szemét egy pontyzsákkal - ettől gyorsan megnyugszik, és már fotózhatjuk is.

Éjszaka is tudtok egész jó minőségű képeket készíteni, ha megfelelő méretű vakuval van ellátva a fényképezőgép
Íme, egy jól fotózott hal, mely a maga 9 kg-os tömegénél lényegesen többnek látszik

3. Hol fényképezzünk?

Lényeges szempont a megfelelő háttér kiválasztása! Még egy jól sikerült fotót is tönkretehet a figyelmetlenül kiválasztott háttér. Például akik vízparti telekkel rendelkeznek és a fogást úgy fényképezik, hogy a kert, a ház, az autó a háttér, könnyen félreértésekbe keveredhetnek, hiszen nehéz lesz megmagyarázni, hogy az a fotó tényleg a vízparton készült és valóban visszaengedték a kifogott halat. Ugyanilyen illúzióromboló hatást váltanak ki a vízparton elhelyezett kukák hátterével készített fényképek. Mindig ellenőrizzétek le a fotó minőségét a hal visszaengedése előtt, mert utána már nehéz lesz újrafotózni a zsákmányt! :)

Szép környezetben emlékezetes fogás, de az a kép sem tökéletes! A kép hibája, hogy ferde a horizont. A vízfelszín mindig vízszintes! Itt „kifolyik” a víz a képből
Érdemes lefotózni a szabadon engedés pillanatát is, én ezekre a képekre vagyok a legbüszkébb, de itt sem árt, ha a felszín vízszintes...
Ez egy szépen fotózott hal: itt az uszonyait meresztő ponty is partner volt

4. Mivel fényképezzünk?

Ma már lényegesen könnyebb szép fotókat készíteni, amelyben nagy segítséget jelentenek az egyre fejlettebb digitális fényképezőgépek. Ha a horgász megfelelő pózban tartja a halat, ha jó a háttér, jók a fényviszonyok, akkor szinte nem is lehet elhibázni! E fényképezőgépeken ugye azonnal megnézhetjük az eredményt is, és szükség szerint megismételhetjük a fotózást, újra exponálhatunk. Mi van, ha nincs nálunk fényképezőgép? Ott a mobilunk! Szinte mindegyik mobiltelefonban van már beépített fényképezőgép is. Jó fényviszonyok mellett, némi odafigyeléssel egészen használható képek készíthetők ezekkel is. Nyilván ezek még sokáig nem veszik fel a versenyt a „rendes” fényképezőgépekkel, de ha nincs más, ez is megteszi, főként a nappali (napsütéses) órákban.

Egy mobiltelefon is nagy segítséget jelenthet, ha nincs nálunk fényképezőgép, de…
… egy jó minőségű fényképezőgép nélkülözhetetlen, ha valóban szép képekre vágytok!
Ha több napos túrára készültök, mindig legyen nálatok egy-két tartalék akkumulátor is, mert nincs annál bosszantóbb, mint amikor pirosan villog az LCD kijelzőn az akkutöltöttség-jelző, majd elsötétedik a képernyő…

Utószó helyett: Mint említettem, ez volt a Bojlis Suli záró epizódja. Ha figyelemmel kísértétek írásaimat, elsajátíthattátok a bojlis pontyhorgászat alapjait. De ne felejtsétek el, hogy az igazi tudást Ti, saját magatoknak fogjátok begyűjteni a vízparton tapasztalat formájában, mely a horgászat ezen ágában is a legnagyobb kincset jelenti!

Eredményes bojlis pontyhorgászatot kívánok mindenkinek!!!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.