48 órás Big Carp teszt a várpalotai SII felső tavon

48 órás Big Carp teszt a várpalotai SII felső tavon

Gábor barátom évek óta sikeresen használja a Big Carp termékcsalád alapanyagait. Az ő eredményeit látva elhatároztam, egy horgászat erejéig mindenképpen bizalmat szavazok a belőlük készült csaliknak. Péntek délután kettő órakor érkeztünk a horgászat helyszínére, a Várpalota határában található Nagybivalyos horgászó rendszerre. A nagy halairól híres SII felső tavon alakítottuk ki táborhelyünket. A bójákat 60, 200, 380 méteren helyeztük el, figyelembe véve a víz adottságait és az előttünk itt próbálkozó sporttársak tapasztalatait.

Bojlim alapját a népszerű 50/50 Base Mix képezte, amelyhez májliszt, atlanti krill és robin red került, aromaként squid & octopus adta meg a kellő ízharmóniát.

Az etetést két marék 15 mm átmérőjű Big Carp Halibut pellet és 15-20 szem bojli jelentette. Mindhárom kézség horgára a frissen elkészített csaliból két szem 18 mm-es került, a különbséget csak a különböző dipek és plazmadipek jelentették.

A csalogatóanyag Big Carp Halibut pellet és Big Carp alapanyagokból készült polip és tintahal ízesítésű bojli volt. A pelletet a beetetés előtt (minimum 1 órával) CSL Double Magnet Liquid Booster Squid & Octopus aromába áztattam

Negyed hatkor a legtávolabbra bejuttatott szereléken visított fel a kapásjelző, a tettes egy 6,66 kg súlyú tükörponty volt.

Miután újrahúztam a szereléket, ötórás pihenőt követően elsült a középső bot is, az oldalsó nádfalon elhelyezett csalit egy 8,45 kilós tükrös kívánta meg.

Mire álomba szenderedtünk volna, a legbelső szereléken egy 5 kilós tükrös jelentkezett, melyet hajnali 3 órakor egy újabb, hasonló súlyú társa követett a 200 méterre lerakott bója elől.

A friss, saját készítésű bojlit először Big Carp Barbeque dipbe mártottam…
… majd Big Carp polip és tintahal ízesítésű Plasma (por) dipbe „paníroztam”. Ez a kombináció bizonyult a túránk során a legfogósabbnak

Éppen a merítőt helyeztem újra harckészültségbe, mikor 380 méterről a jelző újabb ponty jelentkezését adta tudtunkra, visító hangja nem mindennapi halat sejtetett!

A bot megemelése után a 3 Lbs Prologic XLNT karikában maradt, vállamat még soha nem érzett teher húzta. A hal jobbra távolodott a bójától, nyomban csónakba ugrottam, és így eredtem nyomába. Félórán keresztül csodálatos élményben volt részem, fel-alá csónakáztatott a tavon, hirtelen irányváltoztatásaival többször a frászt hozva rám. Mikor először vízfelszínre tudtam emelni, a még soha nem látott méretű haltest látványa riadalmat keltett bennem. A parton már nem kis nézősereg izgult velünk, mikor felkiáltottam: „EZ ÉLETEM LEGNAGYOBB HALA!!!”

Életem legnagyobb halát sikerült a rövid túra alatt megfognom. A ponty súlya kereken 20 kg!

A Shimano Big Baitrunner Long Cast fékjét azonnal puhábbra állítottam, és magamban fohászkodtam: „Istenem add, hogy ki tudjam emelni!”

A gyönyörű tükörponty lassan kifáradt, a szákolást követően a csónak ülésére rogytam, kezem-lábam remeget, mikor végre elhittem: SIKERÜLT!!!

A hal mérete legelőszőr úgy tudatosult bennem, hogy sehogy se sikerült egyedül partra szállnom a billegő csónakból a hallal és a horgászbottal a kezemben.

Mérésnél a 20 kilós mérlegemen az „err” felirat villogott, nosza elő a 40-es mérleget, itt a mérőzsák súlyának levonása után 20 kilogramm maradt a kijelzőn.

Bízom benne, hogy másokat is hamarosan megörvendeztet ez a csodálatos hal

A fotózás után percekig ültem szótlanul, mikor kérdezték mi bajom van, csak annyit mondtam: „boldog vagyok”.

Mire lecsendesedett minden és a szerelékek visszakerültek a helyükre, megvirradt. A sátorban feküdve az elmúlt órák eseményein elmélkedtem, mikor zápor zúdult ránk. Gondoltam magamban: milyen jó, hogy nem most vagyok a vízen. Ahogy jött, úgy el is ment az égi áldás,

melyet azonnal kapás követett.

A táborhelyünk minden szempontból ideális volt

Ismét a legtávolabbi boton indult el a hal, harcos kirohanásai miatt ismét csónakból kellett fárasztanom. Az ég újra rám zúdította öröm könnyeit, csak most „élesben” élvezhettem hűsítő áldását: a 9 kilós pacni ponttyal viaskodva bőrig áztam. Az égiek játékaként, ahogy partra értem, a nap is azonnal kisütött.

Ettől a szépséges „aranyhaltól” azt kértem, hogy küldjön még egy 10 kiló feletti pontyot…
… a kívánságom teljesült!

Fél tizenkettőig sikerült másfél órát aludnom, mikor aranyhal kapása riasztott. A hibátlan koival a fotózás után közöltem kívánságom: kérek a víztől még egy tíz kiló feletti halat.

Még tíz perc sem tellett bele, a legtávolabbi boton újabb 8 kilós vendég tette tiszteletét, amit a tógazdával vízre szállva sikerült szákba terelni.

A várpalotai Nagybivalyos horgásztavak, különöse tekintettel az SII felső nem hétköznapi halfaunával rendelkezik. Nyugodt szívvel ajánlom kezdő és gyakorlott bojlis horgászoknak!

A nap hátralévő részében, illetve vasárnap hajnalig több jó halat vesztettünk el. Előttünk egy akadóról sikerült tapasztalatokat szerezni, 5-6 halunk köszönt el anélkül, hogy közelebbi ismeretséget köthettünk volna.

Reggel 5 órakor megint a legtávolabbi boton jelentkezett egy újabb vendég a maga nyolc és fél kilójával. A visszahúzást követően két óra múlva szintén a belső bot jelzője törte meg a csendet, 13 kilogrammos hibátlan tükröst szákoltam negyedórás fárasztás után.

Szerencsés ember vagyok, mert a párom is horgászik… :)

10 óra előtt párom is sikeresen kifárasztott egy 4,98 kilós potykát. A horgászat utolsó halát egy 7 kilós tükrös személyében adta a tó.

Fantasztikus élményekkel tele, sikerekkel gazdagon állapítjuk meg: itt is eredményesek a Big Carp termékek, hiszen a kiváló csalikkal a 48 óra alatt száz kiló felett tudtunk halat fogni.

Néhány csodálatos ponty, amely igazolta a Big Carp termékek fogósságát
A teszthorgászat a vártnál lényegesen jobban sikerült!

(X)
Fenyvesi Attila