Bemutatom a Carp Academy Endless bot és orsó párost

Bemutatom a Carp Academy Endless bot és orsó párost

A bojlis horgászoknak már ismerősen csenghet a Carp Academy márka, számos jó minőségű terméket készít a nagy pontyos horgászat szerelmeseinek. Nagyon hiányoztak már a szortimentből a botok és orsók, amit 2020-tól pótolt a gyártó és egy magas műszaki tartalommal bíró termékcsaládot kínál a márkának bizalmat szavazó horgászoknak.

Carp Academy Endless Carp bot
Horgászbotok ez idáig nem gyarapították a márka kínálatát, viszont a háttérben folyamatosan zajlottak az újabb, nagyszabású projektek tesztjei. Hosszas fejlesztő- és tesztmunka után, a fanatikus pontyhorgászokat megcélozva hozta létre a cég elsőként az Endless botszériát. Ennél a botcsaládnál egyértelműen az volt a koncepció, hogy a lehető legjobb minőségű, csúcsparaméterekkel felruházott botot építsék meg, méghozzá úgy, hogy a nevéhez hűen, a végtelenbe rugaszkodjon a használati élménye, viszont a termék ára a földön maradjon! Na, ez az igazi kihívás egy gyártónak! Kézbe véve és a gyakorlatban megtapasztalva, mire képes ez az újdonság, nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy sikerült elérni a célt.

A Carp Academy Endless bot és orsó páros
Ezeket a típusokat tavaly ősz óta használom, így bőven volt lehetőségem kipróbálni, hogy mire is képesek a gyakorlatban
Az Endless bot speciális gyűrűsora hatalmas segítség a hosszú és pontos dobások kivitelezésében
Jól látszik, milyen távol tartja a zsinórt a bottesttől…
… így kerül egy vonalba az orsó dobjával, ezáltal kevésbé tud hozzácsapódni a bottesthez a dobás során

Mi teszi különlegessé az Endless botokat, milyen technikai tulajdonságokkal rendelkeznek? 
Nézzük őket sorjában!
Alapanyag: A távdobó konstrukció érdekében az új modell egy speciális High Modulus Carbon alapanyagra épül, amely egy alapvetően feszes, de kellő érzékenységgel társuló akciót biztosít. Ez elképesztő erővel lövi ki a végszereléket dobás közben, viszont a fárasztás során megtartja progresszív, teljes parabola akcióját. Ebből a horgász a gyakorlatban annyit érzékel, hogy a botja fárasztás közben tökéletesen kirugózza a hal mozdulatait és élvezetessé teszi a küzdelem minden pillanatát. Ez a bot amellett, hogy rendkívül erős és hihetetlen könnyű dobni és nagy távolságokat is elérni vele, egyáltalán nem egy túl merev, „buta pálca”.
Gyűrűsor: A bot prémium minőségű SiC gyűrűsorral válik teljessé, mely a teli fonott főzsinórral való horgászatot is kitűnően bírja. A bottesten végigfutó új gyűrűsor nem más, mint az extrém keménységű KW Low Rider SiC. A gyűrűk mérete és elhelyezése is precíz tervezés eredménye. Az átlagos botokon a gyűrűk a bottestre merőlegesen, azaz 90 fokos szöget bezárva helyezkednek el. E botoknál jól látható, hogy a gyűrűk a bottest felé előre dőlnek, a dőlésszög 24 fok, a gyűrű és a bottest által bezárt szög így már „csak” 66 fok. Ráadásul a gyűrűk távolabb kerültek a blanktól, így csökkent a súrlódás és kisebb a gyűrűkből kisurranó zsinór holtjátéka is, aminek eredménye a nagyobb, pontosabb dobások azonos lendítőerő mellett. A bot spiccgyűrűje duplán megtámasztott, erősített szerkezetű.

A szélesen támasztott spiccgyűrű vastag betéttel rendelkezik
A stucnis illesztés a bot élettartamát növeli

Nyél: Az Endless botoknál szintén szembetűnő újítás, az igényes megjelenésű, teljes egészében parafaborítást viselő nyél. Ez a klasszikus pontyozó dizájn nemcsak a szemnek kedves, de nagyon kényelmes és stabil fogást is biztosít. Apropó, stabilitás, említést érdemel a nagy teherbírású, garantáltan stabil orsótartó is!
Méretsor és karakterisztika: E botok jelenleg két különböző, 3,6 és 3,9 méteres hosszban érhetők el. Mindkettő 3,5 lbs karakterisztikájú, azaz 110-120 grammos ólommal lehet velük a legnagyobb dobótávot elérni, amely a horgász felkészültségétől és dobótechnikájától függően 150+ méter is lehet! 

A Carp Academy szakított az osztott nyeles hagyománnyal és egy nagyon kényelmes fogású, végig parafa borítású botot készített

Carp Academy Endless 8000 orsó
Az Endless 8000 megalkotásával egy nagyon szimpatikus és széleskörűen felhasználható bojlis orsót készített a Carp Academy, mely minden szempontból megfelel a pontyhorgászok legkritikusabb követelményeinek.

Az Endless 8000 egy mértes távdobó orsó
Várható volt, hogy a márka itt sem egy belépő kategóriás típussal fog előrukkolni, hanem egyből beugrik a „mély vízbe”

 

Hatalmas átmérőjű dobja és csekély súlya remek távdobó orsót biztosít használójának, főleg ha még hozzávesszük a lassított dobemelő rendszert, amely nagyon impozáns zsinórprofilt eredményez. Emellett akkor sem kell másik orsóért nyúlnunk, ha behúzós horgászatra készülünk, ugyanis az orsó dobjára még vastagabb zsinórból is kellő mennyiség fér akár egy balatoni horgászathoz is. 

E hatalmas távdobó orsó tömege csupán 605 gramm!
Lekerekített zsinórklipszébe bátran akaszthatjuk zsinórunkat, mert biztosan nem fog kárt tenni benne
Zsinórkapacitása több mint kielégítő, még a 0,35 mm-es főzsinórból is 550 méter fér a dobjára!

Az orsót egy extra gyorsfék-rendszerrel látták el, ami még kényelmesebbé teszi használatát. A megfelelő futásról 6 + 1 csapágy gondoskodik, az orsóház anyaga grafit, amelyet egy nagy átmérőjű fém dobbal egészített ki a gyártó. Ahogyan említettem, a dob kapacitása tökéletesen megfelel az extrém távolságok meghorgászására is, még a 0,35mm-es főzsinórból is 550 métert tekerhetünk a dobjára.

A nagyméretű fém távdobó dobot is maximálisan kikönnyítették, így is grammokat nyertek az orsó összsúlyából
A nagy átmérő a távoli dobások folyamán bizony métereket fog jelenteni
Az orsó könnyed futását és hosszú élettartamát 6 + 1 csapágy garantálja
Extra gyors fékkel látták el, ami kapásnál nagyjából fél fordulatot jelent, és már meg is kezdhetjük a fárasztást

 

Összességében bátran ki merem jelenteni, hogy horgászat közben sem fárasztásánál, sem pedig az extra hosszú dobásoknál nem éreztem, hogy bármilyen kompromisszumot is kellene kötnöm a használt eszközökkel kapcsolatban, így aki most áll bot- vagy orsóválasztás előtt, annak bátram merem ajánlani a Carp Academy Endless családot és kívánom, hogy legalább annyi örömöt okozzon majd neki, mint amit én már átéltem e termékek használatával.

Minden részlete tökéletesen kidolgozott
A márkanév a garancia, hogy egy tartós, jó minőségű terméket vásárol, aki a Carp Academy Endless családot választja

Írta: Haskó Tamás
Fotó, videó: Nagy Gábor, Barna Lajos

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.