Carp Academy PVA termékek a pontyhorgászatban

Carp Academy PVA termékek a pontyhorgászatban

Bedobásos és behordásos pontyhorgászatok során egyaránt a siker kulcsa lehet a pontos etetés. Egyik legfontosabb tennivalónk ez. Mindkét módszert nagyban hátráltatja az időjárás, amennyiben pl. viharos szél támad horgászatunk közben. A mai modern világban már ez sem akadály. Megfelelően kiválasztott CARP ACADEMY PVA segédeszközök áthidalják az időjárás okozta nehezítő körülményeket. Ezek segítségével, rendeltetésszerű használatukkal könnyedén megoldhatjuk a hajszálelőkén felkínált étkek köré koncentrált etetés létrehozását.

CARP ACADEMY PVA segédeszközök segítségével könnyedén megoldható a koncentrált etetés

PVA csőháló, zacskó, szalag és madzag felhasználásával tetszőleges formájú, méretű csomagokat tudunk pillanatok alatt előállítani. Ezeket horogra akasztva, a végszerelékkel együtt bejuttatva közvetlenül a csali mellé kerül az etetőanyag.

PVA csőháló…
… zacskó…
… szalag…
… és madzag felhasználása lehetővé teszi a csali mellé történő, koncentrált etetést

Egy kis történelem - a PVA származása

A PVA (poli(vinil-alkohol)) nedvesség hatására feloldódó anyag, amit nem kifejezetten horgászati célokra fejlesztettek ki, ezért felhasználási területe sokoldalú, számos könnyipari alkalmazása ismert. Napjainkban egyre szélesebb körben terjed a horgászatban is. Kiindulási anyaga a Dr. Fritz Klatte által 1912-ben hosszas kísérletsorozatok végeredményeként feltalált poli(vinil-acetát), ennek hidrolízisével készül a különböző hálókat, szalagokat és zsinórt formázó PVA.

Főbb tulajdonságai

Vízoldható (nedvesség hatására alkotóelemei szétválnak, gyakorlatilag teljesen feloldódik, szétbomlik) és biológiailag lebontható (környezetbarát, vizeinket nem szennyező) polimer.

  • Vízben jól, szerves anyagban (pl. halolajban) viszont egyáltalán nem oldódik.
  • Az oldódási időt a víz hőmérséklete nagyban befolyásolja (hideg vízben lassan oldódik, melegben felgyorsul a folyamat: a víz hőmérsékletének emelkedésével egyenes arányban rövidül), emellett függ a termék polimerizácós fokától is (mennyi molekula kapcsolódik össze).
  • Könnyen formálható.
  • Súlya elenyésző.
  • Ár/érték arányát tekintve legjobb a piacon találhatók közül!

Carp Academy PVA háló

Különféle méretű PVA zsinórok összeszövésével állítják elő. Szövését tekintve a háló szembősége 4 mm. Két méretben, 28 és 44 mm átmérőben készül. Hosszuk azonos: 5 m/tekercs. Rövid oldódási idővel (nyáron 10-20 mp, télen 30 mp) készül, majd kerül kereskedelmi forgalomba. Szettben vásárolható. A műanyag csőre van ráhúzott háló egy nagyobb átmérőjű cső alakú tokba csomagolva, tömörítő műanyag rúddal ellátva kapható. A tok mindkét végén levehető kupak található, ami védi az esetleges víztől, párától. Létezik utántöltő változat is, aminek lényegesen alacsonyabb az ára, hiszen a tokot és a többi segédeszközt már nem szükséges újra megvásárolni. Ügyeljünk rá, ha csak utántöltőt szerzünk be, előzőleg rendelkezzünk a szükséges tartozékokkal, azok nélkül nem tudjuk megfelelően használni szettünket! Nagyobb mennyiségű anyag bejuttatása során mindenképpen hálót használjunk. Dobás előtt győződjünk meg arról, hogy a használt bot dobósúlya megengedi-e az összeállított csomag eldobását, nehogy túlterheljük és eltörjük a botot!

A háló két méretben, 28 és 44 mm átmérőben kapható
Egy műanyag csőre van ráhúzva, amit egy nagyobb átmérőjű csőtok véd, ami tömörítő rudat is tartalmaz
Megvásárolható szettben…
… és utántöltő változatban is
Amennyiben ráérő perceinkben előre megtöltünk néhányat…
… bedobás előtt, pillanatok alatt…
… ráakaszthatjuk a horgunkra

Carp Academy PVA zacskó

E termék esetében a könnyebb használat érdekében a száj mentén PVA zsinórból kialakított elkötő szálakat rögzítenek. Legfőbb erénye a fent bemutatott hálóval szemben, hogy ennek segítségével kisebb szemcseméretű etetőanyagokat, csontit és folyékony adalékot is be tudunk juttatni a kívánt helyre.

A zacskót több méretben gyártják. A folyamat során a szája mentén PVA elkötő szárakat helyeztek el
Nemcsak bojlit…
… hanem különböző szemcseméretű anyagokat is csomagolhatunk bele

Szinte mindent el tudunk benne helyezni, kivéve a vizes, nedves vagy víz alapú dolgokat. Minden folyadékot, aromát felhasználhatunk, ami nem tartalmaz vizet - erről győződjünk meg előre! Méretválasztéka kielégítő. Létezik belőle egész kicsinytől (keskeny-hosszú, rövid-zömök stb.) a nagyobb változatokig több méretű. Gyártás közben lyukakkal látták el (perforált) szinte mindegyik típusát. Ennek ellenére a kész zacskót nem árt, ha megbökdössük töltés után egy e célra alkalmas ollóval. Ennek elmulasztása esetén előfordulhat, hogy a zacskóba zárt levegő felhajtóereje felhozza a víz felszínére, és ilyen esetben nem ott oldódik szét, ahol eredetileg terveztük.

Lyukakkal van ellátva
A PVA háló műanyag csövének segítségével…
… egyszerűen meg tudjuk tölteni
Mielőtt megtelne, helyezzük…
… bele a csalinkat a horoggal együtt
Kössük be, és már mehet is!
A könnyebb süllyedés érdekében óvatosan bökdössük meg a kész csomagot

Carp Academy PVA zsinór

Véleményem szerintem legnépszerűbb termék a Carp Academy palettáján a zsinór. Alakját tekintve lehet fonott, egy szálból álló, de létezik sodrott is. Segítségével minden méretű, alakú bojlit, pelletet és egyéb szárazanyagot felfűzhetünk, majd tetszőleges helyre (ólom, horogelőke, horog) rögzítve bedobhatjuk vagy behordhatjuk a vízbe. A dobás, illetve a végszerelék lesüllyedése közbeni gubancolódást is meg tudunk akadályozni vele, ha a felcsalizott előkét rögzítjük segítségével a lead core-hoz vagy a gubancgátló csőhöz. Ezáltal nem tekeredik össze szerelékünk a levegőben és a dobótáv is megnő.

A zsinór a PVA termékek közül a legnépszerűbb
Könnyed használhatósága és egyszerűsége sikerének titka

Carp Academy PVA szalag

Szerepét tekintve azonos a zsinóréval, ám külalakjából adódóan előnyt élvez vele szemben. Egy fűzőtű segítségével helyezhetjük fel rá az etetésre szánt anyagokat, pl. a bojlit. Ha fűzőtűnk nagyobb lyukat ejt a golyón, mint a PVA zsinór vastagsága, könnyen elcsúszhatnak a megfelelő távolságra beállított proteinbombák egymástól. Ez esetben tesz jó szolgálatot a PVA szalag, melynél ez nem fordul elő! Van hasonlóság is közöttük: mindkettőt használhatjuk dobásoknál a csali rögzítésére, annak ellenére, hogy alakjuk különbözik.

A vastagabb szál miatt nem csúszik el rajta a csalogatóanyag
Fűzőtűvel könnyen felfűzhetjük rá…
… az etetésre szánt bojlit

Fontos tudnivalók

A PVA termékek mindegyikét száraz, víz- és páramentes helyen tároljuk! Horgászat közben is tartsuk észben, hogy a reggeli harmat és az esetleges köd is tönkreteszik PVA segédeszközeinket. A kedvezőtlen időjárási tényezőkre mindig készüljünk fel, zárjuk el és tároljuk őket előírás szerint!

Mindig száraz, víz- és páramentes helyen tároljuk!

Némely agyonhorgászott vízen gyakran használják a PVA-t. A kapitális halak vadászata során erre is gondoljunk. Az aranyhasúak félelemérzethez társítják a víz hatására összezsugorodott termék látványát, és azonnal távoznak a helyszínről. Nem marad esélyünk becserkészésükre.

Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak a halakat esetleg figyelmeztető jelek!
Kössük lazán a horogra. A szoros csomó (amely lassan oldódik fel), veszélyforrás lehet!

Az oldódási időt feltüntetik a termékeken, ennek ellenére jó, ha a gyakorlat ismeretében vagyunk tisztában vele. Egy gyors teszt megmutatja a valós értékeket.

A háló néhány másodperc alatt…
… teljesen…
… feloldódik, és a tartalmából…
… terített asztal lesz
A zacskó a vízbe kerülést követően…
… hamarosan „felszívódik”
Rövid időn belül…
… a csali kibújik belőle, és várja az érkező bajuszosokat

PVA termékek rendeltetésszerű használatával nagyobb eséllyel szállhatunk harcba kedvenceinkkel. Az eredményes pontyozás egyik legfontosabb feltétele, hogy csalink körül mindig legyen etetőanyag. Amennyiben ezt koncentráltan szeretnénk biztosítani, mindenképpen szükségünk van a fenti termékekre.

Az eredmény nem marad el!

A CARP ACADEMY PVA család ár/érték arányban jelenleg a legjobb választás a piacon. Nekem már bizonyított, próbálják ki Önök is!

(X)
Nagy Csaba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.