Egy álom megvalósul

Egy álom megvalósul

A bojlikészítés egyik legfontosabb részét képezi a bojli aromásítása és egyben az ízesítése. E művelet elhagyása esetén, ha csak natúr golyókat készítenénk, lényegesen gyengébb minőségű és kevésbé fogós bojlit kaphatnánk kézhez. A bojlikészítések során, szinte mindig kísérleteztem, új aromákat kerestem, összekevertem a már meglévőket, különféle új ízeket és illatokat készítettem. A folyamatos kísérletezésnek köszönhetően rengeteg, különféle aroma megfordult a kezeim közt. Sokszor bámultam az egekig magasztalt nyugati termékeket, s ábrándoztam arról, hogy talán egyszer nekem is megadatik az a lehetőség, hogy a saját legbeváltabb aromáimból, egy komoly kínálatot állíthassak össze. Ez a lehetőség szerencsémre nem váratott magára sokáig, s idén végre beteljesült az egyik régi vágyam. Megjelent a Ladányi Tamás Speciál Aroma!

A hazai és a külföldi horgászpiacon már rengeteg különféle aroma kapható, a választék, sokkolóan széles. Igazán bajban lehet az a horgász, ki először szeretne vásárolni valamilyen aromát. Sok horgásznak megvan a kedvence, s abból semmi pénzért sem engedne. Ez alól én sem voltam kivétel, hisz ragaszkodtam a magyar piacokon kapható legjobb minőséghez, a Pelzerhez és a Top Secrethez.

Sok szép halat köszönhetek a TOP SECRET aromáknak is
A Pelzer Binonamic's új különleges ízeket tartogat a kísérletező kedvű pontyhorgászoknak

Mindkettő igazán közel állt a szívemhez, mindkettőnek megvolt a maga erőssége és előnye a bojlikészítés során. A Top Secret elég tűrhetően bírta a főzést, jó illatmegtartása volt a szárítási folyamat végén is. A Pelzernek az egyik legújabb aromája a Bionamic's pedig összetett illatával tett rám és a halakra mély benyomást.

A választék sokkolóan széles

Hosszas gondolkodás, kísérletezés után végleg megérlelődött bennem a gondolat, hogy képes leszek én is összehozni, kikísérletezni olyan aromákat, melyek felveszik a versenyt a horgászboltokban található többi aromával. Közel 50 aromából sikerült végre összeállítani azt a pontyos és amuros kollekciót, mely a tesztelések során is félelmetes eredményeket mutatott. Szigorú minőségi, használati és készítési próbák után állapodtam meg a 12 db arománál.

Az új aroma kollekció

A teljes horgászszezont lefedő kínálat, minden időszakra és helyzetre tartogat értékes darabokat.

Édesebb, gyümölcsösebb ízek lettek az eper, narancs, fekete ribizli, banán, dió, tigrismogyoró, míg a húsosabb, fűszeresebb aromák közül a füstölt sajt, fűszeres hal, rák és a húsmix lett kiválasztva. Az amuroknak pedig a már régóta, jól bevált méz és tutti frutti lett elkészítve.

Nem feledkeztem meg 'hálátlan' kedvenceimről, az amurokról sem!

Nézzük egyenként, hogy az aromákat hol és milyen körülmények között ajánlott használni, és mik a főbb tulajdonságaik:

Fekete ribizli: Egy igazi újdonság, mely a tesztelések során is rendkívül fogósnak bizonyult. A nagyon természetes, finom fekete ribizli illat különösen jó lehet a hideg vízi, téli horgászatoknál. Nagyon jól megtartja a főzés után az illatát. Kóstoláskor a fekete ribizli íz pillanatnyi ütemkivárással, jó utóízként jelentkezik.

Banán: Az egzotikus ízek közül, fogósságával kiemelkedik a banán aroma. Ősszel a lehűlő és a kora tavasszal fokozatosan felmelegedő vizekben fejti ki igazi erejét, de más évszakokban is nagyon fogós lehet. A főzést közepesnél valamivel jobban bírja, de mellett szól a rendkívül jó és egyértelmű banán íze.

Narancs: Ez a rendkívül tömény, narancs aroma forradalmasíthatja a bojlis horgászatot. Kevés ilyen aroma van, mely ennyire jól bírja a főzést! Mindenhol fogós, de különösen az iszaposabb tavakon érhetünk el vele kimagasló eredményeket. Az összes aroma közül talán a narancs bírja a legjobban a főzést, közel 90 %-os illatmegtartása van. Az íze jellegzetes narancshéj.

Eper: Az eper aroma valóságos fogalom a horgászok körében. Ez az íz soha sem hagy cserben bennünket. A kevésbé intenzíven horgászott vizeken érhetünk el vele fantasztikus fogásokat. A főzést jól bírja az aroma, az íze pedig közepesen csípős.

A címke hátoldalán a megfelelő ízhez tartozó szimbolikus ábrák és használati útmutató segíti a tájékozódást

Dió: A jellegzetes dió illat és íz hamarosan a bojlis horgászok közkedvelt aromája lehet. Különleges illata hamar felkeltheti a pontyok érdeklődését. Egyaránt fogós lehet a sűrűn és a ritkábban horgászott tavakon is. Jól megtartja a főzés után az illatát.

Tigrismogyoró: Univerzális aroma, mely minden évszakban és minden fajta vízterületen sikeres fogásokat biztosíthat. Nagyon kellemes illatával könnyedén az etetésre csalhatja a halakat. A főzés utáni illatmegtartása 70-80 %-os, kellemes mogyoró utóíze van.

Füstölt sajt: A füstölt sajt aroma egy igazi különlegesség, mely teljesen eltér a megszokottól, s ebben rejlik az igazi ereje. Olyan, sűrűn horgászott tavakon, ahol már a pontyok ismernek több fajta ízt, a füstölt sajt aroma hihetetlenül jó fogásokat biztosíthat. A főzés után megmarad az aromának a jellegzetes füstölt sajt illata, mely ízleléskor is azonnal az ember nyelvére telepszik.

A 100 ml-es gazdaságos kiszerelés 8-10 kg bojlimix ízesítéséhez elegend

Fűszeres hal: A fűszeres íz különös vonzó és csábító lehet a pontyoknak. Főleg a nyári, erősen felmelegedett vizekben mutathatja meg fogósságát, de különlegessége végett minden évszakban eredményes lehet. Nagyon erős, szinte bódító fűszer illata van, melyet a főzés után is kiválóan megtart.

Rák: Folyóvízen, vagy csatornán történő horgászatok alkalmával fejtheti ki igazi vonzerejét a rák aroma. Rendkívül büdös, de ismerős illat a folyóvízi halaknak. A nyári hónapokban lehet igazán eredményes. A főzést tűrhetően bírja, közel 50%-os illatmegtartást érhetünk el a használata során.

Húsmix: Aki egy különc, olyan ízt keres, mely még ismeretlen a pontyoknak az megtalálhatja a számítását a húsmixben. Tökéletes hús illat és íz! Sűrűn horgászott vizeken, különleges aromájával ellenállhatatlan lesz a pontyoknak. A főzést jól bírja, egy kicsit túl aromásítva szenzációs illatot kaphatunk kézhez a konyhai műveletek végén.

A legnagyobbak között is megállja helyét a Speciál Aroma

Amur méz: Készült két aroma, amely kifejezetten a kapitális amurok célzott horgászatában segít, bár talán nem okoz nagy csalódást, ha "csak" egy éhes kapitális ponty ér oda elsőként. A legtöbb termetes amuromat a mézzel ízesített bojlival és kukoricával sikerült kifognom. Talán meglepő, de ez a klasszikus íz rendkívül nagy hatással van vizeink legnagyobbra megnövő növényevő halára. A rendkívül tiszta akácmézzel kombinált mézes aroma fogóssága és csalogató hatása engem is többször megdöbbentett. Ez az aroma nagyon jól bírja a főzést, amely a kész bojliból a száradás után is intenzíven kiérződik.

Amur tutti frutti: Kapitális amurjaim kifogásának körülményeit elemezve, a tutti frutti aroma bizonyult a második legjobbnak a méz után. Talán meglepő, hogy a nagytestű amurok mennyire édesszájúak. Hiszen egyértelműen az ilyen ízhatású bojlik (és ezzel ízesített kukoricák) voltak magasan a nyerők. Az intenzív vegyes gyümölcs aroma jól bírja a főzést, amely a kész bojliból, is jól kiérződik.

Jó kísérletezést, próbálkozást kívánok mindenkinek!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.