Kapásjelzés magas szinten

Kapásjelzés magas szinten

Amikor napokat vagy akár egy egész hetet kell a vízparton töltenünk, bizony nem mindegy, hogy felszerelésünk milyen pozícióban várja a kapást! Egy instabil, gyenge minőségű állvány könnyedén felborul, illetve egy kevésbé kifinomult elektromos kapásjelző is „hozzásegíthet” minket a halvesztéshez, hiszen pont akkor nem szólal meg, amikor kellene… Hogy ezt elkerülhessük, olyan megbízható és jó minőségű termékeket válogattam össze, amelyek megérdemlik, hogy részletesebben is foglalkozzunk velük, hiszen nálam már beváltak, bizonyítottak!

A bojlis pontyhorgászatban a kapásjelzés nemcsak egy jelzőből áll, hanem egy összetett rendszer része, melyek elemei egységet alkotva jelzik számunkra a kapást és tartják a kívánt helyzetben a felszerelésünket, ellenállva az időjárás viszontagságainak. A rendszer négy elemből áll:

 • rod-pod, azaz bottartó állvány,
 • elektromos kapásjelző (szett),
 • swinger, azaz súlyozott kapásjelző,
 • nyéltartó.

1. CARP ACADEMY Grizzly Rod Pod

A Carp Academy az idei év tavaszán egy rendkívül magas műszaki színvonalú és igényesen kivitelezett rod-podot dobott piacra Grizzly néven.

A legfontosabb paraméterek egy rod-podnál a strapabírás, illetve a stabilitás. A Grizzlynél a váz vastag merevített alumínium szelvényekből készült, míg a csatlakozási pontokon gyorszáras stabil kötőelemeket találunk. Méretei tekintélyesek, ezért rendkívül stabil annak ellenére, hogy központi lábas rod-podról beszélünk. 170 cm-es nyitott méretével a legnagyobbak közé tartozik. A 60 cm széles kereszttartóknak köszönhetően kényelmesen elhelyezhető rajta akár 3 bot is nagyméretű orsókkal. Az állvány különlegessége, hogy a lábak dőlésszöge egyenként állítható egy léptető gomb segítségével, ezért bármilyen helyen és szögben gond nélkül felállítható. A vastag, súlyos lábszerkezet alul, az állvány súlypontjánál rögzül, ami jelentősen növeli a stabilitást. A váz dőlésszöge egy mozdulattal állítható, ez különösen előnyös hirtelen feltámadó szél, vagy épp közeli fárasztás esetén. Összeszerelése mindössze pár másodpercet vesz igénybe. Természetesen ilyen szintű rod-podhoz béléses hordozótáska is jár, amelyben szeparáltan tudjuk tárolni az egyes alkatrészeket.

A jó minőségű hordtáskában mindennek megvan a saját helye
Masszív, erős lábak biztosítják a megfelelő stabilitást
A két kereszttartó szándékosan nem egyforma hosszúságú, így a botok kicsit szétágaznak
Ha bealítottuk a megfelelő dőlésszöget, ezzel a karral tudjuk fixálni az állvány helyzetét
E csatok révén egy mozdulattal állíthatjuk a középső elem hosszát
A lábakon található csatokkal azok terpesztését állíthatjuk. Én általában a második állást használom, ebben már kellően stabil

2. CARP ACADEMY Trion kapásjelző készlet

Rég vártam már egy akkumulátoros tápegységről működő elektromos kapásjelző szettet, érdeklődve vártam, hogy melyik cég fogja ezt piacra dobni és vajon mennyibe fog ez a technikai megoldás kerülni nekünk, horgászoknak. Az eredmény szerintem meggyőző, ugyanis egy megfizethető árú jelző szett lett az eredmény.

Modern design, minőségi felületkezelés, új típusú állítógombok, futó LED-soros technológia a legfeltűnőbb külső ismertetőjegyei. A komoly külsőt magas szintű technikai tartalommal töltötték meg, melyről a vízálló nyomógombokkal megoldott hangerő-, hangszín-, és érzékenységállítás tanúskodik. A jelzők húzásra és ejtésre is más tónusú hanggal jeleznek, így a halak minden mozdulatát követhetjük. A szett rádiós rendszerének tereptárgyaktól függő érzékelési távolsága 250 méter. A vevőegység rezgésfunkcióval is rendelkezik: ha teljesen lehalkítjuk, a mobiltelefonhoz hasonló rezgéssel jelzi a kapást. A kapásjelzők és a vevőegység további különlegessége, hogy áramigényüket HN752035 típusú 50MH 3,7V-os lítium akkumulátor biztosítja. Ezek az akkuk több hónapos készenléti idővel bírnak. Várható élettartamuk használattól függően 5-10 év, szükség esetén pedig az akkumulátort a forgalmazó cserélni tudja. Az akkumulátorok tölthetők hálózatról és USB-ről is.

Az általam használt 3 + 1 szett tartalma:

 • 3 db elektromos kapásjelző,
 • 1 db vevőegység,
 • 1 db töltő (5 kivezetéssel),
 • 1 db hordtáska, melybe akár 4 kapásjelzőt is tehetünk.

Ez a szett kapható 2 db-os távvezérlő nélküli kivitelben, illetve 4 + 1 darabos (távvezérlővel ellátott) készletben is.

Főbb tulajdonságok:

 • futó LED-soros technológia (állítható fényerővel),
 • tölthető lítium akkumulátoros kivitel,
 • hatótávolsága: 250 m,
 • ejtős és húzós kapást más hangon jelez,
 • hangerő, hangszín és érzékenység állítás,
 • akku töltöttség jelző,
 • botkímélő gumibetét,
 • néma üzemmód, rezgő üzemmód,
 • extra hosszú készenléti idő,
 • 5-10 éves akkumulátor élettartam,
 • vízálló kialakítás.

Az általam használt 3 + 1 db-os Trion kapásjelző készlet igényes tokban kerül forgalomba, melyben mindennek megvan a saját helye
A jelzők nemcsak hasznosak, még szépek is
Ide, a jelző alá kell csatlakoztatni a swinger sínjét
Az alsó csavarral fixálhatjuk az elektromos jelzőt a megfelelő ponton
A gumis fedlap rejti a töltő csatlakozót
Az elosztós töltő egységnek köszönhetően egyszerre tudjuk tölteni az összes jelzőt és a vevőt is hálózatról, vagy akár USB csatlakozóról
Pirosan villog töltés közben
A feltöltött állapotot folyamatos zöld fény jelzi, ekkor már nem ajánlott tovább töltőn hagyni. A feltöltéshez általában 1-3 óra szükséges
Húzós kapáskor felfele fut a LED sor…
… ejtéskor pedig lefelé

3. CARP ACADEMY Világító swinger

A swinger a napjainkban egyre népszerűbb láncos technológiával készült. Ráadásul, ha azt szeretnénk, hogy helyzetét jelezve éjszaka is világítson, akkor sem kell másik után nyúlnunk, hiszen az alkonykapcsolóval és LED világítással ellátott kapásjelző ezt is tudja! Beépített éjszakai fénnyel rendelkezik, ezért sötétedéskor automatikusan felkapcsolódik a jelzőfény. A jelző minőségi anyagokból, illetve magas szintű technológiával készült. Ez biztosítja a problémamentes működést és a hosszú élettartamot. Csatlakoztassuk a bottartó állvány és az elektromos kapásjelző közé a rajta lévő furaton keresztül, majd a zsinórt fűzzük be a zsinórtartó klipszbe és állítsuk be a kívánt erősséget az állítócsavarral. Mindig úgy kell beállítani a swinger erősségét, hogy bevágáskor a zsinór könnyen ki tudjon akadni a klipszből. A működéshez szükséges két darab elemmel együtt kerül kereskedelmi forgalomba.

Egyre népszerűbbek a láncos swingerek
Két gombelem látja el a szükséges energiával az egységet
Az alsó csavarral tudjuk beállítani, hogy a gömböcskék milyen erősen feszüljenek egymáshoz, így egy mozdulattal hozzáigazíthatjuk az alkalmazott zsinór vastagságához
A sátorból kitekintve lámpa nélkül is jól láthatjuk swingerünk helyzetét

4. CARP ACADEMY Biztonsági bottartó fej

A nyéltartóknak sokan nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget, mondván oda szinte bármi megteszi, amelyen megáll a bot. Azt az aprócska dolgot felejtik csak el, hogy tulajdonképpen ez tartja a felszerelésünket! Abban a pillanatban, hogy a vízszintes helyzetből el kell mozdítani az állványt lefelé vagy felfelé, már korántsem biztos, hogy egy „sima” műanyag U villában is a helyén marad a botunk. Ehhez szükségesek a speciális gumis vagy biztonsági bottartó fejek, melyek használata mellett nyugodtan pihenhetünk, biztosan nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

A nyéltartót is könnyedén beletekerhetjük az állvány menetébe, majd az alsó rögzítő anyával a megfelelő pozícióban fixálhatjuk
Az egység minden eleme megbízható, nyugodtan várhatjuk a kapást
Ma már több típusból is választatunk nyéltartót

Legközelebb azokat az alapvető kényelmi eszközöket fogjuk górcső alá venni, melyek biztosítják számunkra a komfortérzetet, amik akár több napon keresztül és megvédenek az időjárás viszontagságaitól is. Érdemes lesz akkor is velünk tartani!

Írta: Haskó Tamás
Videó: Takács Péter
Fotó: Nagy Gábor, Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.