Pelletekkel nagy pontyokra

Pelletekkel nagy pontyokra

Teszthorgászataink során megállapítottuk, hogy bojlijaink mellett mindenképpen érdemes használnunk különféle pelleteket is! De pontosan honnan is származnak e remek pontycsemegék, mely összetevők alkotják őket és mikre érdemes tekintettel lenni a velük történő horgászatok során? Erre próbálunk választ adni…

Egy kis áttekintés

A különböző méretű és formájú pelletek már jó ideje ismertek a pontyhorgászok körében. Az eleinte takarmányozási céllal létrehozott, préselt granulátumokat régóta alkalmazzák a termelő tavi haltenyészetben, ahonnan szép lassan beszivárgott eme nagyszerű haleledel a horgászatba is. A bojlis horgászok előszeretettel használják ezeket a remek csalogató anyagokat etetési és csalizási célból is egyaránt, azonban érdemes odafigyelni néhány apróságra, melyek az adott körülmények közepette jelentős mértékben növelhetik a pelletek halakra kifejtett hatását. Először is leszögezném, hogy a nagytestű pontyok horgászatára nem minden pellet megfelelő, hiszen különböző összetételű fajták léteznek, mint pl. az olajos, halas, kukoricacsíra stb. pelletek. Az egyes típusok oldódási ideje jelentősen eltérő lehet, hiszen míg a CSL jellegű granulátumok legfeljebb 30 perc alatt, addig az etetésre alkalmas halas, halibutos típusok 1-3 óra elteltével, míg a kifejezetten horogra szánt (avagy Hook-) pelletek 10-12 óra után oldódnak fel teljesen.

Számomra melyik fajta az ideális?

Egy közepes, kb. 4-6 óra oldódási idővel bíró pellet, ami a vízbe kerülve azonnal dolgozni kezd, melynek köszönhetően etetésnél és csalizásnál is egyaránt eredményesen alkalmazható. Vízbe érkezését követően azonnal oldódásnak indul és elkezd egy felhőt képezni, így egyes részei körülötte, más összetevői pedig függőlegesen szóródnak szét a vízoszlopban, amelyeket az áramlások messzire eljuttatnak, ezzel lényegesen nagyobb esélyt adva annak, hogy halaink érdeklődését mielőbb felkeltsék.

Az elmúlt években nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy a pelletek mely típusa lehet a legjobban bevethető a nagytestű pontyok horgászata során. Ennek érdekében számos módszert és fajtát teszteltünk az elmúlt időszakban, de elsősorban azt tapasztaltuk, hogy az etetéseinken sajnos az apróhalak jelentek meg elsőként, ezzel esélyt nem hagyva célhalaink, a nagytestű pontyok megfogására. Tovább tanakodtunk valamilyen, az eddigiektől eltérő jellegű etetési technika vagy összetétel kipróbálásán, így eljutottunk egy új elképzelés megvalósításának lehetőségéhez. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Zadravec Baits által gyártott Fantasy és Carp Dream szériájú bojlik alapanyagait felhasználva létrehoztunk egy teljesen új pellet sorozatot. Európában egyedülálló módon ezek a pelletek a bennük lévő, alapjukat képező összetevőket tekintve teljesen megegyeznek a velük azonos névre keresztelt bojlik tartalmával, viszont vízbe kerülésüket követően a bojlitól lényegesen eltérő módon viselkednek. Így ezen újítással létrehozott pontycsemegék tesztelése „két legyet ütöttünk egy csapásra”: amennyiben iszaposabb aljzatra helyeztük el bojlinkat, a sok apróhal a horog köré szórt etetésnek köszönhetően kifürödte a meghorgászott területet, ennek következtében - mivel ez a pellet sokkal puhább és gyorsabban oldódik, mint a bojli - a kisebb halak először a pelleteket ették fel, ezzel érintetlenül hagyva a horgon elhelyezett csalinkat, ami megvárta a nagytestű pontyokat.

Az eredmény…
… és a következő. Megérdemlik a gondoskodást!

Plusz adalék nélkül is sikerült!

Azon követelményem, hogy a pelletek alapanyaga teljesen megegyezzen a velük azonos nevű bojlikéval - mint kiderült - nagyon nem egyszerű feladat elé állított bennünket! A bojlikészítéstől eltérően itt a legfőbb különbség, hogy az apró szemcsék összefogását szolgáló legjobb ragasztóanyagot, vagyis a tojást nem használhattuk. Itt jöttem rá arra is, hogy talán más cégek miért nem gyártanak a horogravalóikkal azonos összetételű pelleteket is. Az egyszerűbb olajos pelletek gyártása számunkra nem kihívás, viszont a bojlik száraz alapanyagaiból csak nagyon speciális eszközökkel és gyártási technológiával tudtuk az általunk elképzelt típusokat előállítani.

Az igen bonyolult gyártási folyamat kifejlesztésében szerencsére segítségemre voltak többen is a pelletgyártásban sok éves tapasztalattal rendelkező szakember ismerőseim, barátaim közül. Hosszas kísérletezés és számos mintapéldány sikertelen kivitelezését követően találtam végre egy olyan gyártót, aki mindenféle plusz adalék nélkül (csak is az általam kikevert bojli alapmix felhasználásával) képes volt megvalósítani tervemet! Ezzel az eljárással minden összetevő, pl. állati és növényi eredetű fehérjék, vitaminok, enzimek, aminosavak stb. 100%-ban megmaradnak a pelletben. Az igen magas beltartalom mellett az új Carp Fantasy és Carp Dream pelletek további különlegessége, hogy belsejük oxigénnel lett dúsítva, ami értékes összetevőik gyorsabb kiáramlását teszi lehetővé.

Ez egy olyan egyedi, vegyi eljárással elért folyamat eredménye, amely egyedülállónak számít a mai horgászpiacon. Az e pelletekkel végzett etetés mindenképpen hasznos, mert olyan a kialakításuk, hogy a halak emésztőrendszere sokkal több összetevőjüket tudja lebontani, ezáltal halaink egészségesebbek maradnak és gyorsabban nőhetnek - e szempontot is fontos mindig szem előtt tartanunk!

Minden horgásztársamnak eredményes horgászatot kívánok!

Mišel Zadravec
Zadravec Team

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.