Rod-pod szemle – A három kedvenc

Rod-pod szemle – A három kedvenc

Ha bárki megkérdezné tőlem, szerintem melyik a legnépszerűbb, legjobb rod-pod az Energofish kínálatában, hát, nehéz helyzetbe kerülnék. Természetesen tudnék mondani többet is, de mind stabilitásban, mind méretben, mind árban elég széles skálán mozognak, ezért úgy döntöttem, hármat is be fogok mutatni, melyek közt lesz olcsóbb és drágább változat egyaránt. Remélem, írásom segítséget nyújt majd a választás előtt álló horgászoknak, vagy esetleg kedvet hoz majd azoknak, akik eddig nem is gondolkodtak efféle beruházáson.

Először is megjegyzem, hogy eleinte én sem fektettem be rod-podba, mondván, hogy csak flancolás, azonban amint elkezdtem járni a tavakat, sok fejtörést okozott, ha kemény, köves földbe kellett a leszúrót elhelyezni, esetleg stégről volt kivitelezhető a horgászat, de egy betonplaccon aztán végképp esélytelen helyzetbe kerültem. Egy ilyen eset után döbbentem rá, mekkora könnyebbséget jelent egy praktikus, kis helyen tárolható, könnyű, gyorsan összeszerelhető, stabil rod-pod!

Egy jó rod-pod hosszú távú befektetés

Nemrégiben egy kétnapos horgásztúrán vettem részt, így magammal vittem mindhárom típust, amelyeket bemutatni szeretnék. Mindent igyekeztem sorra venni és összehasonlítani rajtuk, feltérképezni az összes pozitívumot és negatívumot, és ezekből igyekeztem értelmes gondolatokat faragni, melyeket megoszthatok Önökkel.

Különböző igények, különböző kialakítások

Kezdjük tehát a képen hozzánk közelebb esővel, mely nem más, mint a Carp Hunter Alfa Rod Pod!

Könnyű kis darab, könnyen szállítható és összeszerelhető

Valószínűleg nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez a típus a leginkább pénztárcabarát választás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rossz minőségű vagy horgászatra alkalmatlan. Természetesen a maga nemében egy fantasztikus eszköz, mely egy átlagos, hétköznapi horgász igényeit teljes mértékben kielégíti. Aki nem jár heti szinten több napra, nehéz terepekre, esetleg versenyekre vagy a legnagyobb halakat kergetve, hanem inkább a rapid horgászatok híve, annak tökéletes választás lehet.

A csomagolást kibontva 4 tétel fogad bennünket

A csomag része a rod-podon kívül 4 botvilla is, amelyek az azonnali használatbavétel lehetőségét teremtik meg. Természetesen ez az eszköz is magában hordoz minden lehetőséget, melyet nagyobbra nőtt társai. Könnyedén kioldható és állítható lábakkal rendelkezik, amivel a széleskörű használatot biztosítja számunkra minden terepviszony vagy időjárási viszontagság esetén.

Egyszerűen oldjuk ki a műanyag kallantyút és állítsuk be a kívánt lábhosszt!
A középső tengelyen található fül kioldásával a rod-pod hossza is tetszőlegesen állítható

Nincs más teendőnk összeszereléskor, mint a tengely végén található csavarok meglazítása, lábak és középső oszlop felhajtása, buzzbarok feltekerése és a botvillák elhelyezése. Mindössze pár percet vesz igénybe. Vitathatatlan tény azonban, hogy stabilitásban elmarad a nagyobb, robosztusabb kiadásokkal szemben, azonban méretben, tömegben és árban jóval kedvezőbb ez a kivitel!

Tökéletes belépő kategóriás kivitel

Lépjünk eggyel feljebb! Itt már jelentős értékbeli eltéréssel találkozunk, ugyanakkor mérete és stabilitása egyaránt képessé teszi a következő jelöltet a profi horgászok, illetve a versenyhorgászok minden igényének kielégítésére! Ez a kiadás lesz a legköltségesebb, ugyanakkor nem 2-3, hanem 5 bot számára nyújt helyet!

A Neo Mega Rod Pod sokoldalú, hosszú távon megfelelő társ lehet

Ez pedig nem más, mint a nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendő Neo Mega Rod Pod! Praktikus kiszerelésének köszönhetően ez a hatalmas eszköz igen kis helyen, kompakt módon szállítható és tárolható. Anyaga jórészt alumínium, így könnyű, mégis strapabíró, erős darab, melyen kis túlzással táncolni lehet.

Első ránézésre inkább mesterlövész puska, mint horgászcikk

A tartóból kivéve is az igen robosztus, masszív kivitele lesz az első, amit észreveszünk. Remek módon a rod-pod alján helyet kaptak a bottartók, így rendkívül kis helyigényű. Kibontva azonban egész mást mutat!

Az erős, széles bottartókon 5 bot kaphat helyet

A bottartókat lepattintva a helyükről rögtön szembetűnik robosztus, széles kivitele. A bottartók lábait kipattintva praktikus menetes rögzítéssel tudjuk stabil pozícióba állítani a „lábakat”, melyeket a rod-pod testén rögzíthetünk.

A lábak is erős csavaros rögzítést kaptak, mely garantáltan időtállóvá teszi

A rod-pod testének lábai szintén csavarokkal rögzítettek és fix pályán mozognak. Dőlésszögük nagyfokú stabilitást eredményez.

A bottartó középső tengelyén dupla csavaros megoldás kapott helyet

A rod-pod hossza, valamint bottartó magassága természetesen állítható, melyek feszességét és stabilitását erős, nagyméretű csavarok hivatottak garantálni. Lábai csavaros rögzítők segítségével szintén nagy mérettartományon belül állíthatók, ám ezek állítása mit sem ront stabilitásán! Egy esős napon is bátran előre dönthetjük, abszolút biztosak lehetünk benne, hogy sem a szél, sem pedig egy vehemens kapás nem fogja kimozdítani helyéből az eszközt.

Méretei tekintélyt parancsolóak

Negatívumként talán azt tudnám megemlíteni, hogy óriási. Hihetetlenül széles darab, így kisebb stégeken elég sok helyet elvesz a horgásztól. Természetesen van, aki épp ezt szereti benne, és van, akinek ez nem okoz gondot. Számomra sem okozott gondot, ugyanis temérdek előnye kárpótol ezért az egy, nem is igazán negatívumért.

Szinte megduplázható a lábhossz a stabilitás csökkenése nélkül

A sort pedig a személyes kedvencemmel zárom, ami nem más, mint a Neo Giant!

Egyszerű fekete tokja hihetetlen eszközt rejt!

Összecsukott állapotban ő foglal a legnagyobb helyet, mely akár negatívumként is felróható számára. Ha a negatívumoknál tartunk, ellövöm mindet egyszerre, így még egy negatívummal adós vagyok, ez pedig az, hogy a bottartók lábai eléggé passzosak és erővel kell őket kipattintani a tartójukból, ez azonban nem okozhat gondot. Idővel biztos vagyok benne, hogy ha „összekopik”, ez el fog tűnni! De hát térjünk is át a pozitívumokra, ugyanis azokból több is akad! Önök is látni fogják, hogy ez a bottartó a család talán legjobb, legprofibb változata!

Első ránézésre ez is inkább háborúba készült, mintsem vízpartra!

A stégre kitéve az ember szívét máris melegség tölti el, ugyanis rögtön érezni, hogy ezzel bizony jó vásárt csinált! Aki ezt a típust választja, szerintem hosszú-hosszú évekre tökéletes társra lel benne és meg sem fordul a fejében a váltás! Mindent, ismétlem, mindent tud, amit egy rod-podnak tudnia kell és tudnia érdemes!

Nem spóroltak az anyaggal

Ami elsőként szemet szúrhat, hogy a bottartók száma 5-ről 4-re redukálódott, így jelentős helytakarékosság jellemzi az előzőekben bemutatott Neo Mega testvéréhez képest. Ezenfelül a bottartók lába is rövidebb, így stabilitása is jóval magasabb fokú tapasztalataim szerint, ugyanakkor állítható magasságú, így a bottartók magassága tovább növelhető, kezdve a testbe való becsúsztatás mértékének csökkentésével, és a bottartó lábak kihúzásával folytatólagosan – és még nem értünk a sor végére!

Stabil, erős test jellemzi a család legrobosztusabb tagját

A testen egyszerű fülekkel rögzíthetjük a bottartókat, de a műanyag részek kialakításából is látszik, hogy nem egy sebezhető modellről van szó. A képen látható állapotban a bottartók magassága a fent említett módon tovább emelhető, mely szeles időben fontos tulajdonság lehet!

Talán mondanom sem kell, hogy a rögzítések zöme itt is masszív csavarral megoldott

Természetesen a rod-pod hossza is széles körben állítható. A rögzítéseket az előzőekhez hasonló, de talán még nagyobb, még erősebb csavaros megoldás biztosítja, mely nem csupán stabilitást és időtállóságot, de designos megjelenést is kölcsönöz az eszköznek.

A lábak állíthatósága is egyedülálló

A lábak rögzítése a bottartókéhoz hasonlóan jó minőségű, erős műanyag szorítókkal megoldott. További érdekesség azonban, hogy a lábak 3 részből állnak, így a képen is jól látható magasságba állíthatók anélkül, hogy a rod-pod bármit is veszítene stabilitásából! Egyszerűen zseniális módon szabhatjuk testre a különböző helyzeteknek megfelelően úgy, hogy közben biztosak lehetünk abban, hogy felszerelésünk nem fog elmozdulni egy-egy erősebb széllökés vagy húzós kapás hatására sem.

A fentiek tükrében szerintem mindenki számára egyértelmű lesz, miért is a Giant a személyes kedvencem a listából! Remélem, sikerült hasznos információkat átadnom Önöknek, melyek segítenek kiválasztani a számukra legmegfelelőbb bottartót, és sok örömüket lelik majd benne éppúgy, mint én, mikor ilyen szép pontyokat foghatok segítségükkel:

Vehemens kapással érkezett a part menti nádasból, épp a háttérben látható Neo Mega Rod Pod tesztje alatt!

Szöveg: Kubuk Dániel

EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.