Z-CODE aktiválva!

Z-CODE aktiválva!

A modern pontyhorgászatban már-már közhelynek számít az a kijelentés, amely szerint a siker kulcsa sokszor abban rejlik, ha egy adott vízen a megszokottól eltérő taktikával vesszük üldözőbe a halakat. Versenykörülmények között is gyakran tapasztaljuk, hogy egy átlagosnál kisebb horoggal, vékonyabb előkével vagy egy újszerű csalival, etetőanyaggal, módszerrel kiemelkedő fogási eredményeket érhetünk el.

Csinálj valamit másként, mint a többiek! De mit???

2012 tavaszán egy közelgő bojlis versenyre készültünk, így a megmérettetést megelőző héten ellátogattunk a leendő helyszínre, ahol a nagy melegben csak nehezen lehetett kapásra bírni a halakat a fenéken felkínált csalikkal. A tiszta vizű bányatóban jól láthatóan a felszín közelében mozogtak a pontyok és az amurok, ezért arra a merész elhatározásra jutottunk, hogy a verseny első óráiban megpróbáljuk a vízoszlop felső rétegeiben tanyázó halakat kapásra bírni. Úgy gondoltuk, hogy teszünk egy próbát, ugyanis ha a versenyen is ennyire nehéz lesz a halfogás a „hagyományos” módon, akkor nincs nagy kockázat a dologban… Az angol „pontyos” magazinok rendszeres böngészőiként már többször olvastunk az ún. zig-rig-ről, illetve arról, hogy bizonyos időszakokban a vízközt felkínált csali szinte verhetetlen, így eljött az idő, hogy mi is alkalmazzuk, ráadásul versenykörülmények között.

Néhány nap múlva a Bázis horgásztavon megrendezett IV. ABK Amatőr Bojli-sokK versenyen már a kezdeti dudaszót követő második percben sikerült halat fognunk. Ennek a technikának köszönhetően 239,94 kg-os összfogással az SBS Happy Carp Gang (Aubéi Ottó, Bali Gábor, Novák Dániel) tagjaiként végül sikerült megnyernünk a 48 órás versenyt, ahol csak a 4 kg-os vagy ennél nagyobb pontyok és amurok kerültek értékelésre.

Az SBS Happy Carp Gang tagjai az eredményhirdetést követően

A válasz: Flumino Z-code

A módszert az év során több hivatalos SBS csapat is sikerrel használta, így közösen gondolkodva, az eddigi tapasztalatokat és ötleteket megosztva, a gondos innovatív munka eredményeként születhetett meg a végtermék, a Flumino Z-code termékcsalád. A csalik és az etetőanyagok kísérleti fázisaiban folyamatosan azokat a tulajdonságokat helyeztük előtérbe, amelyek a hatékony vízközti horgászatot teszik lehetővé. Nézzük, mely termékek erősítik a Z-code csapatát, amelynek tagjai a használat során egymást erősítve, együttesen fejtik ki hatásukat!

Az SBS Flumino termékek 2013-tól külön-külön és All In Boxban is megvásárolhatóak!
A hideg víz ellenére sikerült ezt a szép pontyot becsapni a Z-CODE-os csalival és etetőanyaggal

A 2013-as évben a Flumino Z-code termékek külön-külön is megvásárolhatóak lesznek, ugyanakkor komplex csomagban, All In Flumino Box Z-code néven is megjelenik majd a horgászboltok polcain, amely kétféle horogcsalit, az etetőanyag bekeverésére alkalmas folyadékot, illetve magát az etetőanyagot is tartalmazza.

A dobozban található Flumino Groundbait Z-code a vízbe érve hatalmas felhőként terül szét, az etetőanyag az élénk fluro színű részecskék liftező tulajdonságának köszönhetően az egész vízoszlop magasságában dolgozik.

Az All In Flumino Box Z-CODE mindent tartalmaz, amelyre egy egynapos horgászat során szükségünk lehet
A gyorsan oldódó etetőanyag olyan feltűnő színű részecskéket is tartalmaz, amelyek a vízoszlop teljes magasságában mozognak
A Flumino Liquid koncentrátum használatával még intenzívebbé tehetjük az etetőanyag vizuális hatását, amely kulcsfontosságú a vízközti horgászat során

Az etetőanyag bekeverését a Flumino Groundbait Mixer folyadékkal ajánljuk, amelynek ízesítése (pineapple - ananász vagy black squid - fekete tintahal) határozza majd meg a kialakított etető édes vagy halas-büdös jellegét. Ha az etetőanyagot pasztaólomra vagy etetőkosárba szánjuk, akkor adagoljunk hozzá 500 ml Flumino Groundbait Mixert, ha azonban Spombbal vagy etetőrakétával etetünk, akkor adjunk hozzá még kb. 500 ml-t a tó vizéből is, hiszen ekkor az etetőanyagot nagyon lágyra, szinte tocsogósra ajánlott hígítani. Ezek után már csak egy folyadék koncentrátummal tehetjük az etetőanyagot még vonzóbbá. Ez a Flumino Liquid Concentrate, ami egy zöldes színű, erősen fluoreszkáló, magas aminosav-tartalmú, távcsali hatású adalék, amiből mindössze néhány csepp kell az etetőanyagra.

A lágyra kevert etetőanyagot a legkönnyebben Spombbal juttathatjuk be az etetésre
A különleges, sötét színű pop-up gyakran verhetetlen ennél a módszernél
Amint kisütött a nap, egyből megjelentek a halak a vízfelszín közelében

Amint azt a filmben is láthatjátok, az All In Flumino Box Z-code létezik oldódó és főzött változatban is, amely a dobozban található horogcsali jellegére utal. Az oldódó lebegő csalik 16 mm-es méretben, míg a főzött változatban 14 mm-es méretben kerülnek forgalomba, amelyhez két kis flakon aromát is adunk a csalogató hatás fokozására.

Ezek a Flumino Pop Up Z-code csalik az átlagosnál könnyebbek, amely tulajdonság a vízközti horgászatban elengedhetetlen. Íz és színválasztéka lehetőséget nyújt arra, hogy bátran kombináljuk az eltérő színű és ízesítésű csalikat a hajszálelőkénken.

Milyen szerelékkel?

A szerelék tekintetében többféle megoldás is szóba jöhet, az egyetlen cél az, hogy vízközt dolgozó etetőanyag-felhőben fel tudjuk kínálni a horogcsalinkat. A legegyszerűbb verzió az, ha hosszú előkét kötünk, amelyet a nagy felhajtó erejű pop-up segítségével teljes hosszban meglebegtetünk. Ebben az esetben kissé nehézkessé válik a szerelék bedobása, ha 5 méteres vízben 4 méteres előkével akarunk horgászni. További hátránya, hogy ha különböző vízmélységben kell keresgélni a halakat, akkor a folyamatos előkecsere lassíthatja a horgászatot. Ha mégis ezt a módszert választjuk, akkor a dobás során várható gubancokat elkerülhetjük azzal a trükkel, hogy a szereléket a hosszú előkével gondosan egy üres vödörben helyezzük el a dobás előtt.

Nagyobb variációs lehetőséget ad, ha ún. floater-t használunk, mi is így tettünk a fentiekben említett versenyen. Ezzel a kiegészítővel bármelyik pillanatban lehetőségünk nyílik arra, hogy akár percenként más vízrétegben kínáljuk fel a csalinkat. A bedobás technikája is egyszerűbb így, hiszen ebben egy 50 cm-es előke kerül a forgóba.

A floater segítségével könnyen meghorgászhatjuk a különböző vízrétegeket
A szerelék működés közben

5 tuti tipp a vízközti horgászathoz:

  • A vízközt felkínált csali esetében mindig ajánlott fluorocarbon előkét használni, amely a vízben áttetsző színű, szinte láthatatlan.
  • Téves hiedelem, hogy a ponty csak a mederfenéken táplálkozik! Ha bármilyen jel arra mutat, hogy a halak a felszín közelében tanyáznak, azonnal cselekedjünk!
  • A horogkötés során ajánlott a pop-up-ot úgy rögzíteni, hogy érintse a horog öblét.

Mivel a hal szinte rárabol a vízközt felkínált csalira, biztosabb lesz az akadás, ha a horog folyamatosan együtt mozog a csalival!

  • A gubancmentes dobásokhoz ajánlott PVA szivacsot használni, amellyel a hosszú előkét vagy a horgot rögzíthetjük a floater szárán.
  • Az ismertetett módszernél a horogcsali színe kiemelt jelentőséggel bír. Az All In Flumino Box Z-code-ban kétféle ízű és színű (sárga és sötétbarna) csali található. Bátran kombinálhatjuk az eltérő színű és ízesítésű csalikat a hajszálelőkénken, bogarakat, rovarokat imitálva, akár félbevágva, akár két egész szemmel.

Amint aktiváltuk a Z-CODE-ot, máris megérkezett az első jelentkező
Az alábbi filmben részletesen bemutatjuk a Flumino Z-code csalik használatát és a rendhagyó módszer alkalmazását a gyakorlatban!

Írta: Novák Dániel
Fotók: Bali Gábor, Hudomiet János, Novák Dániel
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.