A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 3. rész Hinged Stiff rig

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 3. rész Hinged Stiff rig

A modern pontyhorgászatban hódítanak a különféle pop-up előkék, hiszen eredményességük a legtöbb vízen megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul néhány trükkel ezeket az elsőre bonyolultnak tűnő szerelékeket nemcsak barátságosabbá, de hatékonyabbá is lehet tenni. Szeretném bemutatni személyes favoritom úgy, ahogyan én alkalmazom.

Van egy merev pop-up előke, mellyel körülbelül 3-4 éve találkoztam először. Olyan legendás pontyhorgászok nagy favoritja ez, mint Terry Hearn vagy Darrell Peck. Ez az előke nem más, mint a Hinged Stiff rig vagy Stiff Hinged rig angolosan, ami lényegében egy továbbgondolt Chod rig, hiszen az alapja az, mégis más. Elég gyakran van lehetőségem Angliában is horgászni, tapasztalatokat, új információkat szerezni. Ezzel az előkével is ott találkoztam először. Kinti barátaim alkalmazzák főként iszapos, üledékes, növényzettel erősen benőtt vizeken. Nagyon megtetszett ez a felkínálás már akkor, főleg, hogy nagyon hatékony volt! Gondoltam, ha a szigetországban sikeres, itthon miért ne lenne az!
Akkoriban itthon elég sokat horgásztam Chod riggel. Voltak sikeres pecáim vele, valami mégis hiányzott. Meglepően sok halvesztésem volt, amit betudtam a kisebb halaknak, vehemens kapásoknak, ennek okán a Chod előke nagyságával, hosszával kísérletezgettem. Éreztem azonban, hogy több van a dologban, lehetne hatékonyabb.
Elkezdtem használni a Hinged Stiff riget, fluorocarbon és bevonatos előkével is kombináltam elsősorban dobós horgászataim során. Az előke pozitív tulajdonsága – ha jól van elkészítve, 100%-ban kijelenthető –, hogy nem gubancolódik, emellett rendkívül agresszív, precíz felkínálást biztosít, ami tökéletes akadással párosul. Kivétel nélkül a halak alsó ajkában akad a horog, ami a legjobb a hal és a horgász számára is. Próbálgattam intenzívebb tavakon és vadvizeken, a határon innen és túl is. Többféle kötést láttam vele kapcsolatban, de nekem a legegyszerűbb vált be a mai napig, ami a Chod rész rögzítésénél egy Clinch csomó, és a kötésnél kicsit, körülbelül fél centire meghámozom a bevonatos előkezsinórt a természetesebb mozgás érdekében. Manapság a legtöbb embernek nem sok ideje jut a horgászatra, némelyeknek csak pár órája van, hogy hódolhassanak nemes szenvedélyüknek. Nekem is, ha kevés időm van, nem kérdés, hogy ezt az előkét választom. Horgászataim során nem vettem észre, hogy hatékonyabb lenne az előke, ha fluorocarbonnal kötöm, így manapság kizárólag bevonatos merev(ebb) horogelőkével alkalmazom. Ezt mutatom most be a legegyszerűbb módon, lépésről-lépésre.

A főbb kiegészítők az előkéhez
Az alap a Chod rig – ezt akár készre kötve is megvásárolhatjuk
A bevonatos előkét egy Clinch csomóval kötöm a forgóhoz…
… majd erősen meghúzom
A forgó felett a bevonatot egy rövid szakaszon eltávolítom, hogy szabadabban tudjon mozogni, így sokkal természetesebb lesz a felkínálás
Az ólompasztát hengeressé formázom, így könnyebben bújtatom át a nagy szemű forgón, majd elformázom tetszés szerint. Nem kell vele spórolni!
Az előke közepére is rakok egy keveset, hogy garantáltan „elfeküdjön” a mederben
A csaliselyem a csali rögzítését segíti

Hol?
Ezt az előkét kimondottan ajánlom hínáros, iszapos helyeken. Érdemes lazább zsinórral is alkalmazni, hogy még jobban „elfeküdjön” a meder alján, és zavartalanul „hörpintse” fel a hal. Ahogy írtam is, ez az előke tökéletes felkínálást és 100%-ban alsó akadást biztosít. Tény, hogy nemigen tudunk vele szelektálni, de sok szép, nagy halat fogtam vele, köztük 20 kg feletti aranyhasút is, aminek megfogása a kapástól az elengedésig a Nagy pontyok nyomában 19. részében megtalálható.

Fűzőtű segítségével mehet fel a pop-up, általában nekem a sárga a legbeváltabb szín
A csalit a forgóra fűzöm fel, majd rögzítem
Egy öngyújtó segítségével a felesleges rész összeolvasztom és elformázom
Ez a módszer így tökéletesen rögzíti a csalit, nincs szükség csalistopperre sem
Íme!

Mikor?
Az általános álláspont szerint évszaktól független előke ez, amolyan mindenes, gyakorta betli-elkerülő. Én azonban azt mondom, tavasszal a legjobb, amikor látott halra horgászunk vele. Egy-egy sejtelmes fordulásra, pezsgésre rádobva gyakran elhúzza a kíváncsi, keresgélő hal. Érdemes a Chod rész hosszát variálni. Például ha intenzívebben mozog, eszik a hal, akkor elegendő, ha kisebb ez a hossz, viszont azt vettem észre, hogy ha finnyásak, akkor jobb, ha kicsit nagyobb. Nem kell nagy tartományokban gondolkodni, centikről beszélek. Nekem általánosan az 5 cm bevált, de adott esetben számít a pontos hossz. A nagyobb halaimat egyébként rövidebb előkével fogtam ezzel a módszerrel, ami érdekes: talán számíthat, hogy így mintha „fekvő” lenne a csali, nem kelt bennük akkora gyanakvást. Egy szó, mint száz: ha rászív a hal, az akadás garantált!
Remélem, sokan tesznek ezzel az előkével egy próbát úgy, ahogy én alkalmazom és kívánom, hogy legalább annyi sikerhez juttasson hozzá Titeket is, mint engem!

Közelről az előke így fest
Próbáld ki Te is, nekem már bizonyított!
A vízben is tökéletesen helyezkedik el
Egy jól prezentált etetésen elsőként garantáltan a pop-upot fogja felszippantani a hal
Eddigi legnagyobb Hinged Stiff riges halam
A hal megfogásáról videó is készült, mely a legújabb Nagy pontyok nyomában filmben lesz részletesen bemutatva

Érdemes megtekinteni az alábbi videót, melyben lépésről lépésre végigkövethetitek az előke elkészítését, illetve a komplett csalizási folyamatot!

C&R

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.