Felkészülés a bojlis szezonra

Felkészülés a bojlis szezonra

A kapitális pontyok az eltelt évek során hatalmas fejlődésen, „okosodáson” mentek keresztül. Ezt a folyamatot nagyban elősegítette a többszöri megakasztás, fárasztás, fotózás stb.. Rohamosan követi mindezt a bojlis horgászat magas szintre emelkedése, hazánkban és Európa más országaiban. Vannak példányok, melyek amennyiben tudnának írni, akár szakkönyveket is írhatnának fajtársaiknak. Az iromány címe az lehetne, hogy „Miként kerülhetjük el a ránk leselkedő veszélyeket?”.

A kapitális pontyokat évről évre nehezebb fényképezőgép elé csábítani, viszont nem lehetetlen a megfelelően megválasztott segédeszközök segítségével

Sok horgásztársam hajlamos a jó nevű vizeket egy halfogás nélkül telt bojlis túra után leírni, üresnek nevezni, mert azon a napon vagy abban a néhány napban nem fogtak több tucat 15-20 kg feletti, kapitális pontyot. Sok egyéb körülmény (évszak, napszak, frontok) befolyásolhatja ezt. Arra nem is gondolnak a sporik, hogy az addig jól bevált végszerelékek, csalik (melyek az előző évben vagy években bizonyították fogósságukat, ezáltal ontották a bajuszosokat) már felismerhetők, ijesztők lettek barátaink számára, és ezért a sikertelenség. Azon szerencsések közé tartozom, akik téli hónapokban is hódolnak kedvenc hobbijuk gyakorlásának. Ennek egyik oka, hogy lakóhelyem közelében van egy olyan víz, amely teljesen soha sem fagy be, másik pedig az, hogy én ebben az évszakban sem hagyok fel az uszonyosok üldözésével, jégről bojlival is gyakorta próbálkozom. Függetlenül a két dologtól, amikor szabadidőm engedi - és nem horgászom mindig - szentelek időt a horgászatok kielemzésére, sikeresebbé tételére. Előző évem (2009) túrái nagyon jól sikerültek. Valamiért azonban mégsem arattam hatalmas, egyedülálló sikereket. Panaszra azért nincs okom, hiszen számos 10-15 kg feletti pikkelyest ejtettem átmeneti rabságba, viszont a legnagyobb megfogott pontyom sem haladta meg a 20 kg-ot, „mindössze” 19,20 kg volt.

Ízelítő a tavalyi év emlékezetes 10-15 kg közötti fogásaiból

Ez szép eredmény a maga nemében, számomra megfelelő. Ettől még bennem van a tüske… Vajon miért nem tudtam az adott évben a 20 kg feletti egyedek közelébe férkőzni? Talán a feltett kérdés nem pontos, hiszen biztos, hogy ott voltam a közelükben, ennek ellenére valami oknál fogva mégsem tudtam őket becsapni. Az előfordulhatott, hogy a csalim nem ízlett nekik. Most nem ebben keresem a hibát, nincs rá okom. Minden alkalommal sok ízzel, több méretben és felkínálható variációk tömkelegével kísérletezetem a horgászatok során.

Az előző szezon „leg”-je 19,20 kg

Nem a csalikban, hanem a felkínálás módjában keresem a hiányosságokat. A hosszú téli esték a meleg szobában nem telhetnek el anélkül, hogy ne jutna eszembe nap mint nap valami új, amelynek segítségével nagyobb esélyem lehet a következő szezonban uszonyos barátaim megkeresésére, megfogására. Évről évre jelennek meg új termékek a piacon, melyek nagy szerepet kapnak sikeres horgászatainkon. Így történt ez 2010-ben is, forradalmi találmány született egy neves holland teszthorgász kísérleteiből: neve Fuzz Hook System (moszatos horog).

Minden túrámra többféle ízű és különböző méretű golyókat készítek

Bemutatom, mert szerintem a következő években a legtöbb kapitális ponty becsapását eredményezheti nekem és Önöknek. A japán Gamakatsu cég ismét előállt a pontyhorgászok számára valami meghökkentő újdonsággal. A Strategy The Fuzz Hook System egy, a víz alatti moszatot imitáló nagyon puha, barna pamacs. Használatával a víz alatt a szerelékünk nemcsak a halaknak, de még az emberi szemnek is láthatatlanná válik. A tiszta vizű kavicsbánya-tavakon igazi csodafegyver lehet. A már jól bevált A1 Specialist horog szárára a hajszálelőke már fel van kötve, az előkét Clinch vagy Palomar csomóval a legcélszerűbb a horog fülébe kötni. Ezzel a speciális szerelékkel valószínűleg nem sokszorozzuk meg a kapásaink számát, de az igazán kitanult, rutinos, öreg halak kifogására megnöveljük az esélyeinket. Hamarosan elérhető lesz a haldorado.hu web áruházban!

A horgon víz alatti moszatot imitáló nagyon puha, barna pamacs. Látjátok a horgot? Nem látjátok? Na, látjátok!
A tökéletesen álcázott leadcore barna…
… és zöld színben

Ezek megismerésével, szakszerű alkalmazásával nagyobb sikerekre számíthatunk a jövőben. Felhasználásukkal készített új végszerelékekkel biztosan nyerőbbek leszünk. Ha rendelkezünk, egy kis akváriummal, meggyőződhetünk róla, hogyan viselkedik az új összeállítás, felkínálási mód az életben. Gyermekkorom óta rengeteg fejtörést okoz, vajon hogyan gondolkodnak a halak? Mik azok a számukra figyelmeztető jelek, amiket el kell rejteni előlük, hogy a gyanú legkisebb árnyéka se vetődjön a veszélyforrásra. Előfordult az is hogy halnak képzeltem magam és az ő szemszögükből nézve próbálgattam régi és új végszerelékeimet. Igen ám, de az sem mindegy válsággal sújtott világunkban, hogy az általam kiválasztott új termék mennyire fizethető meg, mennyire szökik az egekbe az ellenértéke. Ezért kiválasztásuk közben ügyelek arra, hogy a minőségük minden esetben kiváló legyen, s egyben meg is tudjuk fizetni. Egy mondattal: a termék ár/érték aránya megfelelő legyen! A kínálat széles palettájából a Spro Strategy és a Gamakatsu termékei felelnek meg elvárásaimnak.

Spro Strategy előkék…
… minőségileg megfelelnek az elvárásaimnak…
… valamint megfizethetőek
A Gamakatsu termékek kiváló minősége sem lehet kérdéses!

Ezekből állítom össze jól bevált, régebben sokat használt végszerelékeimet és az újakat is, melyekkel sok jó tapasztalatra és kapitális pontyokra számítok a jövőben. A kiválasztott árukból (előkezsinórok, horgok) elkészített szerelékeket terhelés alatt tesztelem. Ez otthon könnyen kivitelezhető, roppant egyszerű. Mérlegem segítségével húzáspróbákat végzek. Változó súlytartományokban figyelem a különféle változásokat, pl. a nyúlást, a horog viselkedését. A húzóerőt fokozatosan növelem addig, amíg el nem szakad a szerelék. Ezután a mozdulatsort addig ismételgetem, cserélgetve a különféle erősségű és vastagságú előkezsinórokat, amíg nem találom megfelelőnek a végszerelék teherbírását.

Indulhat a húzáspróba
A speciális eszköz nagy segítség
Először óvatosan kezdem a tesztet…
… majd fokozatosan növelem a húzóerőt
A mérleg pontosan jelzi a húzás erejét
A szakadás

Kiemelek pár nagyon fontos dolgot, amit soha nem veszítek szem elől a megfelelő előke kiválasztása során:

- Iszapos mederfenék esetén könnyítem a bojlit vagy felemelem egészen az iszap fölé. Ilyenkor komoly szerephez jut a könnyű előke, mely nem húzza le a csalit. Erre kiválóan alkalmas:

1. Strategy Intense - 15 Lbs Silt

Ez talán a legszélesebb körben felhasználható, univerzális horogelőke. Barnás színű, kör keresztmetszetű szövött zsinór, amit egy speciális előkevédő bevonattal láttak el. Ez a bevonat - ha nincs rá szükség - ennél a típusnál is eltávolítható. Nagyon jól süllyed és kellően erős.

STRATEGY Intense - 15 Lbs Silt széles körben felhasználható
A külső előkevédő bevonatot…
… eltávolítva…
… könnyebben köthetjük rá a horgot

- Nyílt terepen hideg vízben, amikor egyáltalán nincs kapásom, mindig a horog méretét változtatom (csökkentem) először, és a további sikertelenség után csak a következő lépésben csökkentem a horogelőke vastagságát.

2. Strategy Stamina - 15 Lbs Silt

Ez a típus egy klasszikusan lágy, kör keresztmetszetű előkezsinór, amelynek segítségével könnyedén „elaltathatjuk” a kitanult nagy pontyok gyanakvását is. Tiszta, akadómentes vízen ajánlott a használata, ahol van helyünk és időnk fárasztani a halat.

A Strategy Stamina segítségével az igazi öregeket is könnyen becsaphatjuk
Lefekszik a mederfenékre, mert garantáltan süllyedő (sinking)

- Akadós terepen, ha azt szeretném elérni, hogy a megakasztott hal minél előbb a biztonságos fárasztást nyújtó helyre kerüljön, a főzsinórnál vastagabb horogelőkét teszek fel. Ezt abban az esetben alkalmazom, ha már több halat vesztettem az előke elszakadása miatt. Tudom, hogy ez sokak számára ellentmondás, viszont többször ezzel a módszerrel lettem sikeres.

3. Strategy Effect - 15 Lbs Weed

Közepesen lágy, gyorsan süllyedő fluorocarbon (vízben láthatatlan monofil előkezsinór) és fonott zsinór kombinációja. Hogyan lehet ez? A monofil zsinór kapott egy terepszínű, zöldes árnyalatú fonott bevonatot. Kimagasló felületkezelésének és különleges tulajdonságainak köszönhetően rendkívül szívós, ellenálló zsinór. Nagyon könnyen elvághatjuk vele fárasztás közben a növények szárait.

Strategy Effect: közepesen lágy…
… monofil és fonott zsinór kombinációja
Segítségével fárasztás közben könnyedén elvághatjuk a vízinövények szárait

- Sok esetben megtapasztaltam, hogy a mozdulatlan bojlival előbb fogtam kapitális pontyot, viszont több esetben az ellenkezője bizonyult sikeresnek.

- A megakasztott egyedet a lehető leggyorsabban húzom el az etetésről, hogy a csapat többi tagja ne riadjon el onnan. Ezt csak a megbízható előke, illetve az szerelék és annak megfelelő összhangja teszi lehetővé.

4. Strategy Coax 15 Lbs

Az egyszálú, úgynevezett merev előkezsinórok legújabb változata fluorocarbon monofil zsinór, amelynek a felületét és belső anyagszerkezetét úgy alakították ki, hogy a vízben teljesen áttetsző, a halak számára láthatatlan legyen. Ezeket az előkezsinórokat használhatjuk önmagukban és más előkékkel kombinálva is. E merev zsinórok különleges tulajdonsága, hogy ha a horgot a jobb akadás érdekében „szögbe állíjuk”, akkor ezt a helyzetet meg is tartják. Használatuk előnyös túlhorgászott vizeken vagy nagyon óvatos halaknál. Működésük lényege, hogy ha a hal felvette a bojlinkat, akkor számára - mivel előkénk a szokásosnál merevebb - a csali kifújása szinte lehetetlen. Ha egyszer rászippantott a hal, nem tudja a csalit és a horgot kifújni, ezért az akadás szinte 100%-os biztonságú!

A Strategy Coax merev fluorocarbon előkezsinórral az akadás garantált, ha megfelelő „szögbe állítjuk” a horoggal

- A fárasztást a szerelék tűréshatárán is végezhetjük, viszont ekkor legyünk óvatosak!

Az előke után jöhet a horog. Kiválasztása során nem hagyom figyelmen kívül a fent felsoroltakat. Szemügyre veszem az akadós pályára megfelelőket, a pop-up bojlik felkínálására alkalmasakat stb.. Ezeket szintén terhelés alatt véglegesítem a megfelelő feladatokhoz. Az általam választott japán Gamakatsu horgok csúcstechnológiával készülnek, ezért maximálisan megfelelnek az elvárásaimnak. Nézzünk néhány általam eredményesen használt, bevált típust!

1. Gamakatsu G-Carp Specialist A1 - with Camouflage Green

Jellemzői: hínárzöld-méregzöld színű, különösen erős, masszív, kemény, füles horog. Javasolt minden olyan univerzális pontyfogó módszernél, ahol a csalit a horogra kell feltűzni vagy hajszálelőkén kell felkínálni. A kiszemelt halak nagytestűek és a terep nehéz, akadós. Használható damillal, de igazán a fonott zsinórral történő horgászat során kamatoztatható a horogban rejlő hihetetlen erőtartalék. Javasolt csalik: 3-4 szem CUKK kukorica, pufik, pellet, bojli. Kiszemelt halak: hínárlyukakban megbúvó, nagytestű, izmos amurok és pontyok.

A Gamakatsu G-Carp Specialist A1 - with Camouflage Green erős, masszív, kemény füles horog
Hínárlyukakban megbúvó nagytestű, izmos amurok és pontyok, jaj nektek!
A nagytestű, izmos amurok az idén sem lesznek biztonságban…

2. Gamakatsu G-Carp Super Snag

Jellemzői: fekete színű, rövid szárú, vastaghúsú, különösen erős füles horog. A G-carp család legizmosabb tagja. A legkeményebb terepen történő horgászat elengedhetetlen kelléke. A vízbe dőlt fák sűrű erdejében csupán ilyen horoggal van némi esély egy kapitális ponty első megugrását megfékezni a kihajlás veszélye nélkül. Ne feledkezzünk meg a szerelék többi eleméről sem, hiszen az erős orsó, a kemény bot és megbízható fonott zsinór ilyen helyen alapkövetelmény. Kiszemelt halak: a vízbedőlt fák sűrű erdejében megbúvó, hatalmas nyurgapontyok.

A Gamakatsu G-Carp Super Snag minden erőpróbát kiállt, iszonyatos tartalékokkal rendelkezik
Bokros, erdőkkel tarkított vízi pálya sem jelenhet akadályt
Merev előkezsinórral szerelt horogelőkében hasznos lehet egy 360 fokban mozgó forgó
Jaj nektek, hatalmas nyurgák! Úgyis megfoglak, lefotózlak és visszaengedlek titeket!

3. Gamakatsu G-Carp Pop-Up

Jellemzői: fekete színű, hosszú szárú, erősített, füles horog. A bojlis horgászok egyik legkedveltebb típusa. Különösen a lebegő bojli alkalmazása során hozott lenyűgöző eredményeket, hiszen a bojlis etetésen így csupán egyetlen szem emelkedik ki a csábító finomságok közül, amely szinte kínálja magát. Az öreg pontyok nehezen tudják ezt kikerülni. Ha pedig a hal egyszer beszippantotta, már hiába is próbál a veszélyes fémtől szabadulni, nincs menekvés. Az elektromos kapásjelző sípol, következik a bevágás, és végre megkezdődhet a fárasztás.

Gamakatsu G-Carp egy hosszú szárú, erősített füles pop-up horog. Segítségével…
… felemelhetjük a felkínált csalit a többi finomság fölé
Egy gyönyörű uszonyos a becsapottak közül

A fenti gondolatmenetekkel és kedvelt termékeim bemutatásával halat nem tudunk fogni a lakásban. Megismerésükkel, használatukkal viszont sokkal felkészültebben vághatunk neki a kapitális halak megfogásának az előttünk álló szezoban, mint az előző években, amikor ezeket a felszereléseket még nem ismertük és nem terheltük használat közben. Az sem árt, ha tisztában vagyunk végszerelékeink tűréshatárával, és azt is jó, ha tudjuk, hogy a számtalan különféle körülmény között melyiket mikor alkalmazzuk!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.