Hogyan készülnek az SBS SziKo Team végszerelékei?

Hogyan készülnek az SBS SziKo Team végszerelékei?

A megfelelő csali megválasztása után a második legfontosabb dolog a megfelelő végszerelék használata. Többször találkoztam azzal a problémával kezdő bojlis horgászoknál, hogy az SBS termékekből összeállított csalival soha nem tapasztalat kapásintenzitást értek el, de 12 kapásból csak két halat tudtak megfogni. Többször előfordult velük, hogy folyamatosan húzta a végszereléket a hal, de bevágásnál megdöbbentő ürességet tapasztaltak. Később, hosszabb beszélgetések során rájöttem, hogy a fő probléma a végszereléknél a hajszálelőkére fűzött csali és a horog közti távolsággal van. Röviden: túl messze helyezkedett el a csali a horogtól. A hal szájában volt a csali, de a horog kívül maradt, ezért nem tudott akadni. Az ilyen problémák elkerülésére végett szeretném bemutatni az általunk használt hajszálelőkés módszer elkészítését lépésről lépésre.

Érdekes, hogy a végszerelékünk a többiekével szinte mindenben megegyezik, kivéve a hajszálelőkét: annak megkötésében van némi eltérés. De lássuk a szerelék elkészítését!

Az általunk valóban használt termékeket többszöri tesztelés alapján választjuk ki. El kell mondanom, hogy Andris megszállott horogtesztelő. Legalább 30.000 Ft értékű horog figyel az egyik dobozában. Tőle nem nagyon lehet olyan horogmárkáról kérdezni, amelyet ne ismerne. Ha mégis talál egy számára ismeretlent, habozás nélkül megvásárolja, és a következő tesztünkön már ott is van az egyik szerelék végén. Ezek ismertetése után, bátran ki merem jelenteni, hogy az idén az előző cikkemben is bemutatott FOX ARMAPOINT Teflonos bevonatú SSBP horga mellet tettük le a voksot. A FOX és KORDA horgok eddigi fő problémája az volt, hogy 2-3 hal után teljesen elvesztették hegyességüket, ami csökkentette a tökéletes akadás esélyét. Jelenleg ebben a horogban van a legnagyobb bizodalmunk.

A horog után a hajszálelőke megválasztása az, ami az eredményesség szempontjából nagyon fontos. Mi a megújult FOX horogelőkét használjuk, a Reflexet. Ennek a választásnak a fő oka, hogy e zsinór lágysága ellenére kagylóálló. Tudom, hogy ez hihetetlennek tűnik. Számomra is annak tűnt, de a teszteken meggyőzött. Hamarabb kopott meg a dobóelőkém a kavicsos terepen, mint a horogelőkém. A lágyságra azért kell törekedni, mert a hajszálelőkét a horogelőke folytatásából készítjük el. Itt pedig nagyon fontos a lágyság az óvatos pontyok megtévesztéséhez. A horogelőke elengedhetetlen tartozéka az optimális forgókapocs kiválasztása. Ennek a helyes megválasztását az általunk használt súly határozza meg. Az általunk preferált forgó szintén a FOX terméke, azon belül is a horizont névre hallgat. A súly optimális méretét a horgászbot és a módszer határozza meg. Más méretet kell használni behúzáshoz és mást dobáshoz. Az általunk használt Roberto Ripamonti távdobó 3,5 lb horgászbothoz a 106 grammos ólom az optimális. De a vékonyabb (2,75 lb) bothoz a 2,25 unciás (92 grammos) súly a legmegfelelőbb. Azért választottuk a FOX súlyt, mert kétfajta termék vált be, amelyre a legritkábban tekeredik fel a horogelőke. A Carp System és a FOX. Nálunk csak a FOX súlyt lehet kapni, ezért esett rá a választás. Ezekhez a súlyokhoz a 7-es méretű forgókapocs a tökéletes. Ez pont beleilleszkedik a FOX súlyba. Ez azért fontos, mert ha a forgókapocs megfelelően be van húzva a súlyba, akkor a csali felszívásának pillanatában, a horog hegyének megakadásánál a hal megugrik, és súly ekkor segít a megfelelő akadásban. A későbbi kirohanásnál viszont már nem vonszolja a hal magával a súlyt, csak a főzsinórt húzza. Ez a legkíméletesebb hajszálelőkés végszerelék alapja.

Már csak a gubancgátló cső kiválasztása van hátra. Kétfajtát használunk. Az egyik a Loaded a másik a volfrámszállal ellátott Loaded Tungsten Rig. Lényege, hogy a főzsinórt lesúlyozza, így távolítva el ezt az akadályt a gyanakvó vagy kíváncsi halak elől.

Megvan minden szükséges hozzávaló. Most jöjjön maga az elkészítés, képekkel illusztrálva! Elsőként az Andris által használt horogelőke elkészítését mutatjuk be:

Fűzzük át a horogelőke zsinórunkat a horog fülén. Ügyeljünk arra, hogy először mindig a horog hegye felől fűzzük át!
Ezek után kössünk egy fület a következő képeken bemutatott módon. Fontos, hogy mindig kétszer fűzzük át a fület, mert ellenkező esetben kicsúszhat a kötésből a fül
Törekedjetek a képen látható méretű fül elkészítésére!
A hajszálelőkére egy fűzőtű segítségével a képen látható módon helyezzük fel a használni kívánt méretű bojlit
Egy tetszőleges stopperral rögzítsük a csalinkat, hogy az a kötés közben le ne csússzon a hajszálelőkéről
Az általunk használt stopper a barna színű FOX. Azért ez, mert lekerekített végei és szélei biztosan nem fogják idő előtt megszúrni a hal száját, így tántorítva el a csali teljes felszívásától
A képen látható módon állítsuk be a távolságot a bojli és a horog között. Az optimális táv, valahol 3 és 5mm között helyezkedik el
Kezdjük el körbetekerni a horog körül a horogelőke zsinórt
Fontos, hogy mindig a horog fülének a nyitott részével ellentétesen kezdjük el tekerni a zsinórt a horog köré
Tegyük ezt addig, míg a horog szárán a horogheggyel egy vonalba nem érünk
Ezután kevésbé szoros menetekkel tekerjük visszafelé a zsinórt…
… majd vágjuk le a horogelőkénket a tekercsről. Az optimális hosszúság ekkor még kb. 30 cm
Ezután fűzzük át a levágott zsinór végét a horog fülén. Ügyeljünk arra, hogy most az ellenkező irányból fűzzük át a fonott zsinórt, mint amerre a kezdéskor tettük. Értelemszerűen ez a horog hegyétől ellentétes oldal
Így kell kinéznie a tökéletes hajszálelőkének. Itt már túl vagyunk a nehezén
A forgókapocs tökéletes megkötéséhez a következőket tegyük. Fűzzük át az előkezsinórunkat a forgó egyik fülén, duplán…
… majd a két szálat egymás mellé húzva kössünk egy hurkot a képen látható módon, amit szintén duplán fűzzünk át…
A képeken látható módon húzzuk a zsinórt addig, mindaddig, még a csomó a forgóhoz nem szorul
Végül vágjuk le a felesleget!
Az így kapott tökéletes végeredmény és a nélkülözhetetlen hozzávalók

Már csak a súly és a gubancgátló cső felfűzése maradt hátra:

Vágjunk le egy 25 cm-es darabot a gubancgátló csőből
Használjuk az átfűző drótot, az megkönnyíti a főzsinór gubancgátló csövön való átfűzését
A zsinórt fűzzük át a súlyon is…
… majd húzzuk a gubancgátló csövet a súly végén található gumi nyílásába
Ezután már csak a horogelőke felkötése marad hátra, amit a forgókapcson keresztül csatlakoztatunk a főzsinórhoz. Ez a hajszálelőke és a forgókapocs összekötésének módjával, azonos kötéssel történik
Végre eljutottunk a kész szerelékünkhöz. Az így elkészített végszerelékkel minimálisra csökken az üres bevágások esélye

Ha még nem fáradtatok bele, akkor nézzük az én kedvenc végszerelékemet. Ennek bemutatása már egy kicsit rövidebb lesz, mert csak a különbséget fogom bemutatni nektek:

A szükséges hozzávalók azonosak, csak a súly alakja változott
Fűzzük át a zsinórt a horog fülén, szintén a horog hegye felől!
Készítsünk egy fület a horog mellé a képen látható módon…
… majd ötször-hatszor tekerjük a zsinórt a horog körül
A zsinór végét fűzzük át a zsinórunkból készített fülön
Húzzuk meg jó erősen az így kapott kötést és közben csúsztassuk szorosan a horog szárához
Vágjunk le egy darabot a gubancgátló csőből és fűzzük fel a leendő hajszálelőkénkre
A képen látható módon húzzuk át a horgot a felfűzött gubancgátló darabon, utóbbit toljuk fel egészen a horog szárára
A szabadon maradt zsinórdarabra kössünk egy fület, majd távolítsuk el a felesleges darabot
Így kell kinéznie a végeredménynek
A számomra tökéletes végszerelék

A két szerelék között a legnagyobb különbség, hogy az enyémnél a hajszálelőke szorosan rögzítve van a horoghoz. Ez a kapások számát nézve egy picit hátrány, de a tökéletesen akadt halak számánál előny. Előny az is, hogy bármilyen méretű bojli felfűzhető a hajszálelőkémre. Csak egyszer vagy kétszer a horog köré tekerjük a hajszálelőkét, ráhúzzuk a gubancgátló csövet, és máris az optimális távolságra állítottuk a csalinkat a horogtól. Ez nem mondható el az Andris szerelékénél. Ha más méretű csalira vált, azt a horogelőke cseréje is kíséri. Ez kicsit komplikáltabbá teszi a horgászatát. Viszont kijelenthetem, hogy általában egy kicsit több kapása van, ugyanakkor neki néha megy el hala. Ezeket a tényeket a különböző hajszálelőkés módszernek tulajdonítjuk, ezeken kívül ugyanis minden más megegyezik, természetesen még a csali is. Mindig SBS van a horog végén, a hajszálelőkén :-) ! A lényeg, hogy a kifogott halak száma szinte hajszálpontosan megegyezik. Ezek tükrében mindenki döntse el, hogy az általa eddig használt végszerelékben bízik továbbra is, vagy elnyerte valamelyik végszerelékünk a tetszését. Akik a mi technikánk mellett teszik le a voksukat, azok döntsék el maguk, számukra melyik módszer a szimpatikusabb. Csak jó tesztelést kívánhatok hozzá!

(X)
Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.