A bajnokcsapat titkai

A bajnokcsapat titkai

Egyhetes, maratoni horgászverseny zajlott augusztus 25. és 31. között a Big Carp kupáért Palotáson. A 168 órás viadal a szlovák Big Carp csapat sikerét hozta. 399,95 kg-os teljesítményük azért is figyelemre méltó, mert a versenyen - új szabályként - csak az 5 kg feletti pontyok kerültek mérlegelésre. A győzteseket, [d]Jakub Jánost (Janó) és Rimóczi Lászlót (Laca)[-d] szakmai fortélyaikról, sikerük titkáról, tapasztalataikról faggattuk.

- Hol állíthattátok fel a „lőállást"?

A sorsoláson csak Laci vett részt, mert én egy másik bojlis versenyen kergettem a halakat Szlovákiában. Telefonon tartottuk a kapcsolatot. Az égiek és barátom szerencsés jobb keze segített minket a IV/5. helyhez. Amikor Laci megnézte a térképen, hogy a számok mit takarnak, örömmel újságolta: a „csipkére" kerültünk. Erről a partszakaszról már vagy háromszor horgásztunk, így egyszerűbb volt a helykeresés és a bójázás. Tudtuk, hogy van előtte egy elárasztott köves út, bójázáskor ezt kellett megtalálni. Épp a két szélét bójáztuk ki, amikor észrevettünk a víz felszínén egy nagy pontycsapatot. Nem mertünk közéjük menni, nehogy elriasszuk őket. A víz mélysége itt 1,5-1,7 méter, a fenék kőkemény, homokos hordalékos.

Egy profi női segítővel vált teljessé a csapat!

- Már az első nap elhúztatok a mezőnytől, mi volt a siker titka?

Elsősorban az, hogy sikerült mindjárt megtalálni a halak tartózkodási helyét, másodsorban, hogy 20 méterre a halraj elé bójáztunk, ezért nem zavartuk meg őket. A behordásnál is nagyon figyeltünk, hogy ne csapkodjunk az evezővel... Nem szórtuk meg jobban a bóják környékét többkilónyi anyaggal, hisz nem megetetni akartuk a halakat, hanem horogra csalni! Egy maréknyi szemes anyagot, és mindössze 6-7 szem bojlit használtunk, abból hármat félbevágva.

Az etetés során főként apró magvakat és tigrismogyorót használtak…
… de ezt sem kellett túlzásba vinni!

- Milyen szereléket és csalikat használtatok?

Én 2,75 lbs Ultimate Bionic botot, Tica Abbis orsót, 140 g-os kocka alakú ólmot, Ashima C410 4-es méretű horgot használtam, Laca FOX Warrior 2,75 lbs botot, rajta Shimano Titanos orsót, kombi link előkét (10 cm fluorocarbon kombinálva 5 cm lágy süllyedő előkével) alkalmazott. Mindketten Sufix Tritanium 0,35 mm-es főzsinórt használtunk. A köves pálya miatt 20 méter 0,65 mm átmérőjű monofil zsinórt kötöttünk a főzsinórhoz.

A nyerő végszerelék

Mivel a Big Carp teszthorgászai vagyunk, a csalink is e márka alapanyagaiból és mixeiből készült. Négyféle bojlit vittünk magunkkal, ebből legjobban a Big Carp Atlantic Protein Mix és a Tintahalas Amino Total Komplex működött, a másik alap a Fish Mix volt, ehhez hozzáadtunk kilogrammonként 1 g gyümölcsös szuper édest és 4 g rumos-szilva poraromát. Az Amino Total Komplexhez 5 ml folyékony szilva aromát öntöttünk. Sikeresen használtuk a Natural Classic Plus Bojli termékcsaládból a 20 mm-es GLM & Szilva ízesítésűt. Szemes anyagként tigrismogyoró, juharmag és csicseriborsó kombinációból szórtunk alkalmanként egy maréknyit. A csapatfőnöktől erre a versenyre egy különlegességet is kaptunk, aminek az összetételét nem ismerjük. Mindössze annyit tudunk, hogy „green betaint” tartalmaz, amit tengeri algából és tengeri moszatokból, növényekből vonnak ki.

Ez is egy újdonság Angliából. Method Mix formájában gyúrtuk az ólomra. A versenyen (168 óra alatt!) bármilyen hihetetlenül is hangzik, mindössze 6 kg bojlit, 8 kg szemes anyagot és egy vödör igen koncentrált Green Betain Method mixet használtunk fel!!!

A siker egyik nélkülözhetetlen kelléke - Big Carp Amino Total Komplex

- Mikor jöttek a halak, és mekkora volt a legnagyobb?

Nem panaszkodhatunk, mindig volt kapásunk. Jöttek a halak reggel, délben, este. Alig aludtunk valamit. Szerdán rövid időre hullámvölgybe kerültünk, négy halat vesztettünk zsinórban. Nem mondom, akkor egy kicsit bepánikoltunk. Aztán előkét és horgot cseréltünk, és a dolgok helyreálltak. Többet nem vesztettünk. Negyvenhárom pontyot fogtunk, 399,95 kg összsúllyal, így az átlagunk is igen magas: 9,3 kg lett. A legnagyobb halunk egy 17,15 kilós ponty volt, de sikerült partra emelnünk még 3 db 16kg felettit is!

Hibátlan, gyönyörű tőponty
Ilyen csodálatos pontyok élnek a Palotási-víztározóban!
Az átlagsúly nem véletlenül volt igen magas: 9,3 kg!
A ponty súlya meghaladta a 16 kilót

- Mióta horgásztok Big Carp termékekkel?

2004 őszétől. Akkor, a Palotási Bojlis Kupán kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Azóta csak Big Carp termékekkel horgászom! A legszebb halaimat is ezekkel fogtam. Lacával rendszeresen részt veszünk az újdonságok tesztelésében, fejlesztésében. Nagy öröm számomra, hogy igen nagyra értékelik munkánkat, és együtt örülünk a csapat minden újabb sikerének.

A kíméletes bánásmód és a halak visszaengedése alapfeltétel
Egy újabb csodálatos ponty

- Jövőre is rajthoz álltok a Palotás kupáért?

Természetesen szeretnénk megvédeni a bajnoki címet. Addig még sokat horgászunk Magyarországon és Szlovákiában. Célunk: minél nagyobb pontyokat horogra csalni. Úgy érzem, ilyen eredmény elérése megköveteli, hogy köszönetet mondjunk a támogatásért a Big Carp Kft-nek a kiváló csalikért, a DOC Fishing-nek a ruházatért, és a Palotási Horgászegyesület elnökének, Komáromi Tibornak, aki többször lehetővé tette csalijaink tesztelését.

A csapat legnagyobb pontya 17,15 kilót nyomott
A boldogságunk határtalan… :)

(X)
Fenyvesi Attila