Világrekord fogás testközelből

Világrekord fogás testközelből

Egy-egy pontyfogó vagy bojlis verseny végeredményét elemezve sokakban elsőként az alábbi kérdések fogalmazódnak meg a dobogón végzett különítményekkel kapcsolatban: Vajon mi volt a siker titka? Milyen taktikát és milyen csalit használtak? Hogyan lehet ilyen rövid idő alatt ennyi halat fogni?

A rutinos, évek óta sokat tapasztalt csapatok is már hetekkel a verseny előtt elkezdenek felkészülni a megmérettetésre, „titkos” csalik, etetőanyagok készülnek. A versenypálya adottságait és az időjárási körülményeket elemezve és a rajt napjához közeledve folyamatosan alakítják ki a sorsolásra váró helyek függvényében azokat a stratégiákat, amelyekkel a lehető legjobb eredményt remélik elérni. Az „élesben” használt trükkök, elmés megoldások vagy a helyes csaliválasztás, etetési technika általában a sikeres csapatok féltve őrzött titka marad.

Csapatunk, az SBS Halcapone PB Products Team az I. SBS - Székely Őzetanya Bojlis Versenyen elért teljesítményével az SBS Szi-Ko Team mellett a második olyan hazai csapat, amely világrekordot érő eredménnyel állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A verseny után néhány héttel is hátborzongató kimondani, hogy 100 óra alatt 1424,26 kg értékelhető halat sikerült szákba terelnünk, így minden bizonnyal ez életünk meghatározó és talán megismételhetetlen élménye marad. A többi SBS csapathoz hasonlóan úgy gondoljuk, hogy a versenyeken használt csalikat, alkalmazott technikákat szívesen megosztjuk az olvasókkal, hiszen ezek alkalmazása akár a „hétköznapi” horgászatok során is sokaknak hasznos lehet. A következő, fotókkal illusztrált sorokat olvasva betekintést nyerhettek a csapat boszorkánykonyhájába, és részletesen bemutatjuk azokat a praktikákat, amelyeket sikerrel alkalmaztunk a verseny során.

A verseny szabályzatát gondosan áttanulmányoztuk, amely külön rendelkezett arról, hogy a pasztaólomra csak és kizárólag paszta gyúrható, így semmilyen más etetőanyag vagy groundbait nem kerülhet közvetlenül az ólomra. A PVA termékeket ugyanakkor mindenféle formában használhatták a csapatok, így a paszták használata mellett úgy döntöttünk, hogy kis PVA hurkákkal tesszük még vonzóbbá a horogcsalit a halak számára, amelynek alapjául a Flumino termékek szolgáltak. A filmen is látható etetőanyag elkészítéséhez az alábbi keverési arányokat érdemes betartani:

  • 2 kg Flumino Groundbait
  • 1,5 dl Flumino Groundbait Mixer (meleg vízi ízek: n-butyric vagy pineapple)
  • 8,5 dl Flumino Groundbait Mixer (hideg vízi ízek: match special vagy cranberry)
  • 3-4 marék Premium Pellet (M1)
  • 2-3 marék Micro Match Pellet (Scopex)

A koncentrált etetéshez szükséges alapanyagok
A Flumino Groundbaithez különböző méretű pelleteket is adtunk
A 6 mm-es átmérőjű Premium Pelletből az M1-es ízűt…
… míg az 1,5 mm-es Micro Match Pelletből a Scopexest választottuk
A hideg vízre ajánlott CSL alapú Flumino Groundbait Mixert nagyobb arányban kevertük az etetőanyaghoz, így a keverék biztosan nem oldotta a PVA termékeket
A készre kevert etetőanyaggal folyamatosan a kiszemelt horgászhelyen tudjuk tartani a halakat
Ez a tükörponty sem tudott ellenállni a „Flumino felhőnek”

A Flumino Groundbait Mixer meleg vízre ajánlott termékei vízbázisúak, így ha az etetőanyagot túl nedvesre kevernénk, akkor előfordulhatna, hogy feloldja a PVA termékeket. Mivel a folyadék hideg vízre ajánlott típusai CSL (Corn Steep Liquor, azaz kukoricacsíra likőr) alapúak, nem oldják PVA anyagokat, ezért a bekeverés során egy egyszerű trükköt használtunk: kb. 5:1 arányban kevertük ezt a folyadékot a meleg vízi verzióval (ez a keverési arány a fenti receptben is jól látható.)

A versenyen tapasztaltak alapján a nappali órákban nagyobb átmérőjű PVA hálóba töltöttük az etetőanyagot, míg az éjszakai órákban a kora esti utolsó nagyobb mennyiségű etetésnek köszönhetően már a vékonyabb hurkák használatával is az etetésen tudtuk tartani a folyamatosan táplálkozó halakat.

A bekevert anyagból kis mennyiséget töltünk a műanyag csőbe…
… majd a tömködő eszköz segítségével…
… összepréseljük a keveréket
A nyomás hatására egy összefüggő etetőanyag bombát kapunk
A PVA hálót egy egyszerű csomóval zárjuk le
A dobás előtt könnyen rögzíthetjük PVA csomagot az előkénken, ha egyik végébe beakasztjuk a horgot, majd a tetején lévő csomóra ráhurkoljuk a zsinórt
Egy könnyed mozdulattal készre húzzuk…
… így biztos a gubancmentes dobás és a koncentrált etetés a horog körül
Utolsó lépésként néhány csepp Flumino Liquid Concentrate folyadékkal tesszük még vonzóbbá az etetőanyagot
A Székely Őzetanya lakói nagyra értékelték a gondosan kivitelezett csalizási technikánkat

A horogcsalik tekintetében kétféle, több éve fejlesztés alatt álló, SBS alapanyagokból készült oldódó bojlit használtunk. A csali kezdeti, tesztelési fázisa az SBS által is támogatott PV TV csapataihoz kötődnek, így a jelenleg még kísérleti fázisban lévő golyók a PV TV fantázianévre hallgatnak. A nappali órákban a magas halliszt tartalmú PV TV 1-es csali került a hajszálelőkére egy szem SBS Corn Poppers csalival kikönnyítve. Az éjszakák során a PV TV 2-es fedőnevű csalival értünk el kiemelkedő fogási eredményt, amelyet egy szem Cranberry (áfonyás) ízű SBS Hi Vis Fluro Pop Uppal tettünk még vonzóbbá.

A szerencsésen sorsolt horgászhelynek, az összehangolt csapatmunkának és a jó csaliválasztásnak köszönhetően a verseny 72. órájában már 896 kg értékelhető halat mérlegeltünk. Abban reménykedtünk, hogy a verseny utolsó szakaszában már nem változnak az időjárási körülmények, így eséllyel célozhatjuk meg az 1 tonnás álomhatár elérését.

Az utolsó órákban a vártnál is jobban felpörögtek az események, hiszen az 1000 kg elérése után is folyamatosan fogtuk a halakat. A verseny lefújása után néhány perccel éreztük igazán azt az idegi és fizikai fáradtságot, amellyel a folyamatos pörgés közben nem volt időnk foglalkozni.

Ezzel a 9,65 kg-os tőponttyal sikerült átlépnünk az 1 tonnás eredményt
A legszebb jelenet, ha a csapat minden tagja tarthat egy-egy szép halat a kamera előtt

Az SBS Halcapone PB Products Team által 100 óra alatt elért 1424,26 kg-os világrekord fogás eléréséhez nagyban hozzájárultak a támogatók, a kiváló helyszín és a profi szervezés. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Székely Őzetanya horgásztó tógazdáinak, Bukovinszki Istvánnak és ifj. Bukovinszki Istvánnak, az SBS Tactical Baits in Europe Kft. tulajdonosának, Kovács Zoltánnak, Gál Józsefnek és csapatának a kitűnő szervezésért és a folyamatos mérlegelésért, illetve mindenkinek, aki drukkolt nekünk.

Először a boldogságban, majd a vízben fürödtünk egyet!
Örök és feledhetetlen élmény

Kívánjuk, hogy hasonló eredménnyel és élményekkel térjetek haza Ti is, legyen szó akár egy kimerítő versenyről, vagy egy baráti, hétvégi horgászatról.

Írta: Szalai Árpád
Fotó: Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.