SBS - Székely Őzetanya Bojlis Verseny 2012. - Beszámoló

SBS - Székely Őzetanya Bojlis Verseny 2012. - Beszámoló

2012. április 26-30. között került megrendezésre az első SBS - Székely Őzetanya Bojlis Verseny. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Székely Őzetanya Bojlis Tó nyitását nagy várakozás előzte meg. A pontyhorgászok körében szájról szájra járt egy tó híre, melybe öt évvel ezelőtt 12.000 db pontyot telepítettek. A 24 hektáros tó időközben további sok-sok nagytestű halnak adott otthont, hiszen a tógazdák gondos munkájának köszönhetően folyamatos volt a 10 kg. feletti pontyok és amurok telepítése. Mindeközben a tó környezete is folyamatos fejlesztés alatt állt. Fák telepítésével, füvesítéssel, a horgászatot megkönnyítő stégek építésével, korszerű vizesblokk kiépítésével káprázatos horgászparadicsomot vehettek birtokba a versenyre nevező pontyhorgászok.

A tó szépsége lenyűgöző

A tó nyitását övező érdeklődés mértékét jól mutatta az a tény, hogy a verseny kiírását követő napokban már be is teltek a helyek. Négy országból érkeztek nevezések, így rangos nemzetközi mezőny mérte össze tudását, felkészültségét. Hónapokon keresztül lázas készülődés előzte meg a versenyt, folyamatosan kértek információt a nevező csapatok a versennyel kapcsolatban. Igyekeztek minden apró, jelentéktelennek tűnő adatot is felhasználni a minél jobb eredmény eléréséhez. Minden csapat joggal érezhette magát kiváltságosnak, hiszen egy olyan tavon versenyezhetett, amelyen előtte még senki.

Festői környezetben zajlott a verseny

A felkészülés során nagyon nehéz dolga volt a csapatoknak. Mivel a tavon eddig nem volt engedélyezett a horgászat, senki nem tudott tesztelni, nagyon kevés információ állt rendelkezésre. Csak a hasonló adottságú tavakon szerzett tapasztalatokat használhatták fel a versenyzők. Mint utólag kiderült, minden csapat jelesre vizsgázott felkészülésből, kitartásból.

A várakozással teli reggeli gyülekező

A reggeli gyülekezőn voltak csapatok, akik a többiektől reméltek némi új információt a tóról, így egymással beszélgettek. Azonban voltak olyanok is, akik gyors terepszemlével próbálták felmérni, hogy mire számíthatnak az elkövetkező 100 órában. A megnyitó kezdetére a csapatok alig várták, hogy végre birtokba vehessék a tavat. Erre a felhatalmazást Bukovinszky István, a tó tulajdonosa adta meg.

A tógazda a verseny megnyitóját követően átadja a tavat a versenyzőknek

A tó jelképes átadását követően Kovács Zoltán, az SBS Tactical Baits tulajdonosa látta el a versenyzőket néhány hasznos tanáccsal, majd a szektorkiosztás és a Versenyszabályzat rövid ismertetése után megkezdődött a kétkörös sorsolás. Első körben a csapatok a nevezések leadásának sorrendjében húztak sorszámot, melynek eredménye megadta a következő sorsolás sorrendjét. Ebben a körben a csapatok kihúzták azt a horgászállást, melyben be kellett mutatniuk tudásuk legjavát.

A sorsolás izgalmas pillanatai

Az izgalom a második körben fokozódott, hiszen minden csapatnak voltak favorit helyei, illetve olyan helyek, amit szerettek volna elkerülni. A versenypályát a szervezők szektorokra osztották, azonban a szektorok kijelölése rendhagyó módon történt. Mivel a szervezők határozott célja volt a verseny lehetőség szerinti kiegyensúlyozottságának biztosítása, a szektorok kijelölése az állások adottságai szerint történt. Ez azt jelenti, hogy a szektorok helyei nem feltétlenül egymás mellett helyezkedtek el. A szélső pályák alkottak egy szektort, a középső mederrészt horgászó csapatok kerültek egy szektorba, illetve a többi megmaradt hely alkotott egy szektort. Ezáltal a horgásztechnikailag közel azonos adottságú állások egy-egy szektorba kerültek. A verseny végeredményének ismeretében a szektorok e módszeren alapuló kijelölése jó döntésnek bizonyult. A verseny az utolsó percig kiegyenlített volt, a versengő csapatok fej-fej mellett haladtak. Az extrém időjárásnak köszönhetően egy csapatnak sikerült jelenetős előnyre szert tennie a mezőnyben - de ne szaladjunk ennyire előre!

A szektorok sorsolásának izgalmas pillanatai

A sorsolás eredményeképpen a csapatok zöme elégedetten foglalta el a Fortuna segítségével számukra kijelölt horgászállást. Mi, szervezők nagy örömmel láttuk az elégedett, elszánt horgászokat, akik céltudatosan kezdtek hozzá a 100 órás megmérettetéshez.

A 10 órakor megkezdett versenyen 10 perc kellett az első hal megfogásához, majd szépen sorban érkeztek hírek a fogásokról. Az első esti mérlegeléskor már csak két csapatnál voltak szárazak a pontyzsákok, míg az első helyre kerülő SBS QRF közel egy mázsa halat zsákmányolt. Már ekkor benne volt a levegőben, hogy ezen a versenyen nem mindennapi fogások születnek.

Az SBS QRF minden tagja munkában

A verseny kezdetével komoly nyomás nehezedett a tóra, mely idáig csendes zavartalanságában élte mindennapjait. A csapatok megjelenésével a termetes halak visszahúzódtak a tó háborítatlan részeibe, így először az apróbb testű pontyok kerültek horogvégre. Az idő múlásával a halak megszokták a nyüzsgést, na meg persze az éhségük is cselekvésre ösztönözte őket, így egyre szebb fogásoknak örülhettek a csapatok.

Az elégedett Absolut Carp csapat

Az első éjszaka minden csapatnál mozgalmasan telt. Az este még halat sem fogó Royal Carp Fishing Team éjszakai horgászatának eredményeképpen több mint egy mázsás reggeli mérlegeléssel a tabella 9. helyére ugrott, illetve magáénak tudhatta a verseny addig megfogott legnagyobb halának járó dicsőséget is.

A Royal Carp Fishing Team éjszakai fogása

A reggeli mérlegelés folyamán 1,5 tonna!!! hal került a mérőzsákokba. Egyre több helyről jelezték 10 kg feletti egyedsúlyú hal fogását, melyet halvédelmi okokból és az esetleges súlyvesztés miatt a szervezők igyekeztek a lehető leghamarabb mérlegelni. A tervezett reggeli és esti mérlegelés kevésnek bizonyult. Ettől kezdve reggel és este két mérlegelő csapat járta körbe a tavat, emellett a nap folyamán és az éjszakák alatt egy-egy mérlegelő csapat folyamatosan dolgozott.

A mérlegelőknek bőven volt dolguk…
… munkájukat precízen, pontosan végezték

Az esti mérlegelést az élre ugró SBS Halcapone PB Products Team közel 4 mázsás összesített fogással zárta, noha a 100 órás versenyből még csak 32 óra telt el. A következő napokra kánikulai meleget ígértek az időjósok, embert próbáló feladat elé állítva a csapatokat. A második éjszaka is fáradhatatlanul küzdöttek a versenyzők, aminek ékes bizonyítéka a reggeli mérlegelés után volt olvasható. 48 óra telt el a versenyből, amikor a 21 csapat összesített fogási eredménye megközelítette az 5 tonnát!

Az SBS Halcapone PB Products Team szép fogásai

Az előrejelzéseknek megfelelően kánikula és tűző nap nehezítette a csapatok dolgát. Az éjszakai felfrissülés után a hőség rohamtempóban fogyasztotta a versenyzők energiáját. Ennek ellensúlyozására a szervezők minden délben ízletes ebédet szállítottak a csapatok állásaira. Az elhasznált energia pótlásába a Big Shock Energy is besegített energiaszeletek és energiaitalok biztosításával. Úgy tűnt, ezen a napon volt a holtpont a csapatok számára, hiszen a napközbeni fogás „mindössze” 1 tonna közelében volt. A verseny kezdetektől fogva rohamtempóban zajlott, az e napon megspórolt és összegyűjtött energiával vágtak neki a csapatok a hátralévő időnek. Időközben gyöngyszemek is előkerültek a tóból, ugyanis szépséges koi pontyokról készíthettünk felvételeket:

Tati Dovit Carp Team
Bojlis Főnök Carp Team
Total Baits-Ponty Mánia

A negyedik nap reggelére egyértelműen bebizonyosodott, hogy a tó kimagasló halállományához nem férhet kétség. Rohamléptekben emelkedett a csapatok által megfogott pontyok átlagsúlya. A soron kívüli mérlegelésekre mind éjszaka, mind nappal szükség volt - tulajdonképpen folyamatos volt a mérlegelés.

A mérlegelők folyamatosan dolgoztak

Az éjszaka folyamán a Top Secret Bojli Team feljebb tolta a mércét a legnagyobb hal megfogására irányuló küzdelemben.

Top Secret Bojli Team 15,78 kg-os fogása

A mezőny élén horgászó SBS Halcapone PB Products Team már 9 mázsás fogásnál tartott, és a legkisebb jelét sem mutatták a tempó lassításának. Több mint 70 óra telt már el a versenyből, de ez nem látszott a csapatok munkáján. A verseny nagyon szoros volt, több csapatot is néhány kilogramm választott el egymástól. Minden megfogott halnak jelentősége volt, a rontott kapás, a vesztett hal gyorsan megbosszulta magát. A csapatok megkapták a reggeli mérés eredményét, majd ezt követően csak az eredményhirdetésen kaptak tájékoztatást a fogási eredményekről. Ez az információhiány megsokszorozta a versenyzők akaraterejét, igazi sportszerű küzdelmet láthattak a versenyre kilátogatók.

Sokan látogattak ki a rendezvényre biztatni barátaikat, kedvenc csapataikat

A negyedik nap különös eseménnyel ajándékozta meg mind a tógazdákat, mind a szervezőket. Az élen álló SBS Halcapone PB Products Team parádés horgászattal átlépte az 1 tonnás fogási eredményt. E kimagasló eredmény elismeréseképpen a szervezők rögtönzött ünnepléssel tisztelegtek a csapat teljesítménye előtt.

Az „1.000 kilogrammos” torta

A versenyzők, a tóra kilátogató vendégek fantasztikus természeti jelenség tanúi lehettek. A jó időnek köszönhetően a tavon megindult az ívás. A part mentén tömegesen jelentek meg a kárászok, hogy gondoskodjanak az utódlásról. A tó partján megállva mindenki a lába előtt tekinthette meg ezt a lenyűgöző természeti látványosságot.

A csapatok végső erőtartalékaikat mozgósítva vágtak neki az utolsó éjszakának. A több száz kilogrammos fogások ellenére sok csapat között még mindig csak néhány kilogramm volt a különbség. E tény alátámasztja a szektorok kialakításának helyességét, mellyel a szervezők eredményesen biztosították a versengő csapatok számára a kiegyenlített küzdelmet. A kiegyenlített küzdelem azt is mutatta, hogy minden résztvevő komolyan vette a felkészülést, és tudásának legjavát adva küzdötte végig a 100 órát.

Az utolsó nap éjszakáján számos nagytestű halat sikerült megfogni, melyek közül kiemelkedik az SBS Baits Czeh. csapatának fogása, mely végül a verseny legnagyobb halának megfogásáért járó díjat jelentette.

SBS Baits Czeh. fogása:16,72 kg

Az utolsó nap reggelén már túl volt a csapatok összesített fogási eredménye a tíz tonnán! Senki nem állt meg, a verseny lefújását jelző dudaszóig minden csapat teljes erőbedobással küzdött. Ugyan nehéz szívvel állítottuk meg a varázslatot, de száz óra elmúltával le kellett zárni a versenyt. A dudaszóval a verseny lezárult, azonban valami elkezdődött. A verseny végeztével a horgászok számára látogathatóvá vált a tó, melynek eredményeképpen a honi és külföldi pontyhorgászok káprázatos környezetben, egyedülálló halállománnyal rendelkező tavon hódolhatnak szenvedélyüknek.

A versenyt lezáró ünnepélyes eredményhirdetésre kiérkező csapatok megfáradtan osztották meg egymással az átélt élményeket. A fáradtság jól látszott az arcokon, azonban minden fáradt archoz csillogó szempár tartozott. Életre szóló élménnyel gazdagodott ezen a rendezvényen minden résztvevő.

A szervezők díjazták a három szektor első három helyezettjeit. Különdíjban részesült az SBS Baits Czeh. csapata a verseny legnagyobb halának megfogásáért. Életem első hala díjban részesült Farkasné Zagyva Mónika, aki a Wolf Carp Team segítőjeként ezen a versenyen fogta meg élete első halát. A verseny Legjobb segítője különdíjat Annus Imre (Tati-Dovit Carp Team) nyerte.

Évek óta az SBS versenyek aktív résztvevője az SBS Baits ABV Team Sk. csapata. A csapat tagjai, Hrab Sándor és Tóth Béla évről évre egyre jobb eredményt érnek el. A verseny támogatója, az Amatőr Bojlisok Klubja által alapított Legígéretesebb csapat díját ezen a versenyen ők nyerték el.

Legígéretesebb csapat díj: SBS Baits ABV Team Sk.

A verseny kemény küzdelem volt minden csapat számára. Fárasztó volt az alváshiány, a halak folyamatos fárasztása, a hőség elviselése, és a verseny tétje sem volt csekély. Mindezen próbatételek ellenére volt egy csapat, aminek tagjai a mellettük horgászó, sokkal eredményesebb csapatnak önzetlenül nyújtottak segítséget az egész verseny folyamán. A Wolf Carp Team „családi vállalkozás”. Tagjai: Farkas Zsolt, Farkas Ádám, Farkasné Zagyva Mónika. Külön öröm a szervezők számára, hogy a szülők milyen példamutatóan nevelik a természet és a horgászat szeretetére gyermekeiket. A szervezők, a mérlegelők egyhangú szavazata alapján a Legsportszerűbb csapat díjat a Wolf Carp Team nyerte.

Legsportszerűbb csapat: Wolf Carp Team

Az első SBS - Székely Őzetanya Bojlis Verseny fantasztikus rekordokkal zárult. A 100 órás bojlis versenyek történetében egyedülálló módon az összesített fogási eredmény 11.079,68 kg lett, ami új rekord. 100 órás versenyen 21 csapatnak még soha sehol nem sikerült ilyen kimagasló eredményt elérni.

Döbbenetes, hogy a több mint 8,5 mázsa halat fogó csapat nem tudott felállni a dobogóra, ekkora mennyiség csak a negyedik helyezés eléréséhez volt elegendő. Kevés azon versenyek száma, ahol ekkora fogással nem lehet nyerni. Ezen az egyedülálló versenyen a harmadik helyezés eléréséhez 906,36 kg halat kellett fogni, ami a Bojlis Főnök Carp Teamnek sikerült. Második helyen végzett a Tom Carp Team 958,36 kg ponty megfogásával. Egyedülálló teljesítmény a bojlis versenyek történetében, hogy csak az első három helyezett csapat összesített fogási eredménye 3.389,98 kg!!!

Az első helyezett csapat teljesítménye szintén új rekordot jelentett. Fogási eredményük döbbenetesen bámulatos: 1.424,26 kg!!! Az első SBS - Székely Őzetanya Bojlis Versenyt az SBS Halcapone PB Products Team nyerte. A csapat tagjai: Szalai Árpád, Remus Lenghel, Horváth István.

A dobogósok

A verseny végeredménye letölthető

Ezúton mondunk köszönetet minden csapatnak a lelkiismeretes felkészülésért, a példamutatóan fegyelmezett, sportszerű versenyzésért, a halakkal szemben tanúsított kíméletes bánásmódért. Köszönetet mondunk a versenyt támogatóknak, akik támogatásukkal jelentősen hozzájárultak a verseny gördülékeny lebonyolításához, színvonalának növeléséhez:

A rangos nemzetközi mezőny

Gratulálunk minden csapatnak az elért eredményhez!

A következő SBS Bojlis Versenyünk hamarosan a kemecsei V.I.P. tavon kerül megrendezésre, melyre korlátozott számban még tudjuk csapatok nevezését fogadni. Bővebb információt kérni illetve jelentkezni a galjozsi@sbsbojli címen lehet.

Tekintsétek meg a versenyen készült kisfilmet.

Írta: Gál József
Fotó: Gál József, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.