Green Pepper, avagy a „zöld csoda” hideg vízi ereje

Green Pepper, avagy a „zöld csoda” hideg vízi ereje

2014 első két hava annak ellenére, hogy a január és a február az év téli része, nem ennek megfelelő időjárással és hőmérséklettel szolgált. A megszokottnál jóval melegebb volt, csak néha fordultak elő fagyosabb éjszakák. Amint a napsugarak hatására eltűntek a néhány centiméteres jégtáblák, a bátrabb horgászok azonnal megindultak a vízpartok felé. Nekivágtak szerencsét próbálni. Közéjük tartozom én is, így hát a pontyok nyomába eredtem, minimális esélyt adva a nagy fogásnak…

Amint a napsugarak hatására eltűntek a néhány centiméteres jégtáblák, a pontyok nyomába eredtem

Nagyon vártam az igazi telet. Szerettem volna folytatni léki pontyozásaimat, sajnos ez nem adatott meg. Ettől függetlenül az elsők között voltam, akik a pár fokos vízből kapásra ingerelték a bajuszosokat. Számomra nem volt kérdés, hogy a Haldorádó Green Pepper (zöld bors) néven ismertté vált termékeivel kezdem a horgászatot. Ezzel a „zöld csodával” zártam a késő őszi, már-már tél eleji túrámat novemberben, mikor felejthetetlen élményekkel gazdagodtam!

Megkönnyítették sportolásomat…
… a 2014-es Haldorádó Pontyprogram részeként…
… a kifejezetten hideg vízre kifejlesztett termékcsalád…
…Green Pepper néven elhíresült termékei. Örülök, hogy ezek kifejlesztésében, tesztelésében nekem is komoly szerep jutott!

Sokáig nem maradtam távol a víztől. Pár hétig tartott az az időszak, amikor partról már nem, de még jégről sem lehetett hódolni kedvenc szenvedélyemnek. Ahogy az idő engedte és már éjszakánként sem hártyásodott a víz, azonnal ott folytattam, ahol ősszel abbahagytam. Földrajzilag csupán néhány kilométerre a 2013-as utolsó pecámtól. Az akkor életre szóló élményt nyújtott.

A 2013-as utolsó pecám…
… egy életre szóló élményt nyújtott

Hideg vízi horgászataim során kitapasztaltam, hogy ezen időszakban rossz taktika arra várni, hogy a halak az etetésemre megérkezzenek. Ez a jelenség a pár fokos közegben egyáltalán nem, vagy csak nagyon hosszú idő múlva következik be. Emiatt nem szoktam kialakítani terített asztalt (nagy etetéssel), most sem így tettem. A kiszemelt helyre - viszonylag kis területre - dobócsővel juttattam be 20-30 szem hideg vízi bojlit. A pontyfogás fortélyát a koncentrált etetésre helyeztem, valamint a csalik még fogósabbá tételére dipeléssel, továbbá a könnyítésre is nagyon odafigyeltem. Utóbbit pop-up golyók segítségével értem el. E „mesterhármas” az elmúlt években nagyon sok szép élményhez juttatott. Nézzük ezeket részletesebben!

A sikeres tavaszi pontyfogásaimban a koncentrált etetés…
… és a dipelés nagyon fontos szerepet kap!

1. Koncentrált etetés

Tapasztalataim alapján télen, kora tavasszal ennek fokozott a jelentősége! Kedvenceim a PVA termékek, nagyszerű segítőim. Több változatuk létezik, én kettőt használtam. Hálóba néhány félbevágott bojlit helyeztem, a PVA madzag segítségével pedig szintén az értem el, hogy a csalim közvetlen közelében legyen néhány fél golyó. A képek önmagukért beszélnek.

A PVA termékek nélkülözhetetlen segítőim
Az olvadó hálóba néhány szem…
… félbe vágott bojlit helyeztem
PVA madzag segítségével szintén elértem azt…
… hogy a csalim közvetlen közelében legyen néhány fél golyó

2. A csalizó bojlik további „erősítése”

A Haldorádó csalizásra készült bojlijai a gyártási folyamat során nagyobb adagban kapnak aromákat és különböző étvágyfokozó attraktánsokat, mint az etetésre szánt nagy dobozosok. Ezenfelül „Coated” (bevonatos) csalik, amik külseje egy plusz réteggel van ellátva. Ez a felület a vízbe érést követően azonnal elkezd leoldódni. Úgy üzen a halaknak, mint egy jeladó: „hahó, gyertek, itt vagyok!”.

A Haldorádó csalizásra készült bojlijai a gyártási folyamat során…
… nagyobb adagban kapnak aromákat…
… és különböző étvágyfokozó attraktánsokat…
… mint a főként etetésre szánt nagy dobozosok
A bevonatos réteg a vízbe érést követően azonnal elkezd leoldódni
A pontyok éjjel…
… és nappal is szívesen táplálkoztak

Ezt a kiváló tulajdonságát én még dipeléssel tovább fokoztam. A Green Pepper dip illóolajjal van keverve, amely legnagyobb hidegben sem dermed le. További egyedi tulajdonsága, hogy fluo festékanyag tartalmának köszönhetően „csíkot húz” és zöldre festi a vizet maga körül, amely vizuálisan is felkelti a halak figyelmét. Odaérkezésük után a (felhőben is megtalálható) fokozatos kioldódó étvágyfokozók pedig evésre ingerlik a ledermedt bajuszosokat.

Ezt a kiváló tulajdonságát…
… én még dipeléssel tovább fokoztam
Fluo festékanyag tartalmának köszönhetően vizuálisan is felkelti a halak figyelmét

3. A csali könnyítése

A termékpaletta tökéletes használhatósága érdekében a fent említett golyókhoz készülnek pop-up (lebegő) bojlik is. Ezek oldódó és főzött változatban állnak rendelkezésünkre. Segítségükkel több módon szoktam kikönnyíteni a csalit. Jó megoldás a „hóember” csali, amely egy süllyedő és egy pop-up golyó kombinációja. További lehetőség egy félbe vágott csalizó és félbe vágott pop-up. Ezzel a módszerrel szinte teljesen ki lehet balanszírozni a csalit. Az óvatosan szívogató ponty azonnal a szájában találja a horgot.

Jó megoldás a „hóember” csali, amely egy süllyedő és egy pop-up golyó kombinációja
Szép, egyenletes az oldódás…
… és az eredménye sem mellékes
A csali teljesen balanszírozott állapotban van így
Pasztával tovább növelhetjük fogási esélyeinket

Ha ezt a variációt egy nagyobb csalinak szeretném alkalmazni, akkor a megfaragott bojli mindkét felét megtámasztom egy-egy fél pop-uppal. Ettől lesz igazán veszélyes fegyver, mert a mérete miatt szelektál is.

Ez a módszer egy igazán veszélyes fegyver, a mérete miatt szelektál is

Februári horgászatom napsütésben vagy szitáló esőben zajlott. Ezek egyik pillanatról a másikra váltották egymást, melynek eredményeképpen a víz hőmérséklete a szélvizekben kora délutánra elérte a 7,4 Celsius-fokot. A partközelben mért adatokból következtetve, a felkínált eleségeim 2-2,5 méter mélyen, 4-5 fokos környezetben várakoztak. A levegő a legenyhébb időszakban is csak 6,5 Celsiusra melegedett.

A víz hőmérséklete a szélvizekben kora délutánra elérte a 7,4 Celsius-fokot
A levegő a legenyhébb időszakban is csak 6,5 Celsiusra melegedett
Napsütésben és az…
… éjszakai órákban is folyamatosan jelentkeztek barátaim

Számomra bizonyossá vált, hogy a téli, kora tavaszi időszakban rendkívül óvatosan táplálkozó pontyok számára ellenállhatatlan a fenséges „zöld csoda”. A három jól bevált módszer együttes alkalmazásával fogtam is belőlük számolatlanul. Ismét beigazolódott, hogy a Haldorádó Green Pepper a hideg vizek igazi ásza! Fogóssága mellett ne feledkezzünk meg szelektáló hatásáról sem!

A Green Pepper fő erényei mellett ne feledkezzünk meg szelektáló hatásáról sem!

Hát, valami hasonló vagy még eredményesebb szezonkezdő bojlis-nagyhalas horgászatot kívánok mindenkinek!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.