A csontkukac és a pinki

A csontkukac és a pinki

A csonti az élő csalik közül talán a legszélesebb körben alkalmazott csali, vele csalizva szinte minden halfaj egyedeiből foghatunk, ezért a legkönnyebben és leghatékonyabban használható élő csalinak tarthatjuk.

A csontkukac

A csontiként ismert légylárvát (ami általában dongólégy lárvája) minden kisebb-nagyobb horgászboltban árusítják. A csontkukac színe piszkosfehér, de különféle színekre is festhető. Nagy mennyiségben állítják elő a csalitenyésztő farmokon, innen látják el a horgászboltokat, ahol választhatunk egyszínű és vegyes színezésű csalik között. A piros messze a legnépszerűbb szín, amelyet a természetes fehér, a rózsaszín (ezt gyakran fluoro vagy diszkó jelzőkkel emlegetik) és a bronzszín követ. A sárga szín ritkábban kapható és általában egy doboz vegyes színű csontiban találunk kékeket is, bár arról nincsen tudomásunk, hogy valaki kiemelkedő sikereket ért volna el ezek használatával.

Színezett csontik

Mint annyi más csali esetében, ennél is jó, ha több színben tartunk magunknál belőlük. Biztosak lehetünk abban, hogy a halak különböző napokon más-más színeket részesítenek előnyben. Egy téli, állóvízi horgászat csontiszükséglete egy adag piros, illetve néhány szem fehér és narancsszínű. Kísérletképpen tűzzünk többféle színű csontit - azaz koktélt - egyszerre a horogra, hogy megállapíthassuk, melyik szín az ott és akkor hatásos inger.

A csontit önmagában és szendvics csaliként is alkalmazhatjuk

Nyári időszakban nagyobb mennyiségű csonti bejuttatása hihetetlenül eredményes lehet, bár az is igaz, hogy kicsit költséges mulatság. Úgy 1,5 liternyi bőségesen elegendő, és mint más csalik esetében is, a tógazdák korlátozásokat vezetnek be, így tanácsos előbb tájékozódni, mint cselekedni.

Csontibelövő csúzli

Ha a meghorgászandó távolság engedi, akkor kézzel is bejuttathatjuk a csontit, de nagyobb távolság esetén csúzlira van szükségünk. A nagyobb mennyiségű csonti belövésének folyamatát spray-zésnek is nevezik, de ezt ne keverjük össze azzal, amikor a csalinkra ízesítő spray-t fújunk.

A FOX előkötött csontis horga

A csonti viszonylag kisméretű és finom csali, legtöbb esetben egy vagy két szemet szoktunk horogra tűzni, esetenként hármat a 14 és 22 közötti méretű horgokra. Mark Pollard favoritja ehhez a csalihoz a Fox Match Series 2 Barbless lapkás horog, télen egy szemhez vékonyhúsú 22-es számút használ. Az átlagos anyagvastagságú 20, 18 és 16-os méretekre két csontit, a 14-esre három szemet tűz. Ha az átlagosnál nagyobb méretű pontyokra horgászunk, akkor e horogsorozatnak az extra erős verzióját használjuk, vagy esetenként a Series 6 Barbless Carp Feeder, esetleg a Series 7 Carbon Carp horgokat.

A táplálékfolt

Mindig a lehető legfrissebb csontit vásároljuk meg. A friss csonti kövér, fürge és egy jól látható fekete „táplálékfoltot” vehetünk észre a test eleje - a vékonyodó vége - felé. Ez annak a bizonyítéka, hogy valamilyen húsféle eleségről frissen vették le a kukacokat a tenyésztőfarmon. Mindig tanácsos jó kapcsolatban lenni a horgászboltossal, különösen akkor, ha meg akarjuk tudni, hogy melyik napon érkezik a friss csonti szállítmány. Ekkor vásároljuk meg a csontit, kivéve abban az esetben, ha bábot szeretnénk belőle csinálni. A régebbi csonti alkalmasabb erre.

Szökésbiztos csontitartó doboz

Csontinkat mindig csalitartó dobozban, edényben vagy tálcán tároljuk, de csak ésszerű mennyiségben. Tartsuk őket szárazon, pl. kukoricaliszt vagy a későbbiekben majd bemutatandó enyhén ízesített etetőanyag, mint a Carp Dust rászórásával. A zsúfoltság izzadáshoz vezet, ilyen esetben a lárvák kellemetlen szagú ammóniát választanak ki, ami undorító a halak és az emberek számára egyaránt.

A doboz fedelét levéve tároljuk hűtőben kukacainkat. Egy szökésbiztos, peremmel ellátott doboz ajánlott a hűtős „baleset” elkerülésére. Ha nincs lehetőségünk hűtőben tárolni, a hidegebb hónapokban rövid távú megoldást nyújt a garázs vagy a kerti fészer padlója is. Forró nyári napokon - mikor nincsen hűtési lehetőségünk - jobb, ha a horgászat reggelén vásároljuk meg a csontit. Ha másként teszünk, az katasztrófához vezethet.

A csontkukac bábbá alakulása

Mint ahogyan már említettük, egy hűtőtáska elengedhetetlen a csontik - és még sok más csali - horgászvízhez történő szállítása esetén. Nyáron ez létfontosságú. A másik nagyon fontos kellék a csontirosta, amivel eltávolíthatjuk az elpusztult lárvákat, bábokat és a fűrészport vagy kukoricalisztet, mielőtt elkezdenénk a horgászatot.

Az elpusztult csonti is kitűnő horogcsali akkor, ha nem akarjuk az apróhalak figyelmét felkelteni, vagy ha meg akarjuk akadályozni, hogy csalink az iszapba temesse magát és láthatatlanná váljon.

Esetenként a horgászboltok a régi csontit olcsóbban árulják, amolyan etetőcsonti gyanánt. Ez egy jó módja a költségek csökkentésének, és az a tény, hogy az öregebb csontik a frisseknél kevésbé aktívak, ám ez különösen azért előnyös, mert egy etetőszőnyeget hozhatunk létre az iszapos aljzat fölött.

Megfelelő ragasztóval etetésre kiválóan alkalmas csontigombócok készíthetők

Egy másik nagyszerű módszer a csonti ragasztás. Mint azt a neve is mutatja, ebben az esetben a csontikat egymáshoz ragasztjuk, gombócokat formálunk belőlük és azt a szokásos távolságnál messzebbre is bejuttathatjuk, mintha ragasztás nélkül szórnánk be.

Összességében a csontik nem kaphatók kényelmesen felhasználható csomagolt vagy konzerv változatban, de azért jó, ha elsajátítjuk a sokféle használatát, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a horgászvízből.

Pinki

E lárva körülbelül feleakkora, mint egy átlagos csontkukac. A pinki a zöld döglegyek lárvája, és csak nagyon kis szerepe van a halastavi horgászatok során. Télen, mikor a nagyobb méretű csalikra alig van kapásunk, engedjünk le óvatosan az egy-két szem pinkivel csalizott horgunkat, miközben egy kis etetőcsészéből néhány szem pinkit szórunk be. Ez néha táplálkozásra bírja az egyébként nem érdeklődő, fásult pontyokat vagy kisebb dévéreket.

Míg a csontik sokféle színben kaphatók, a pinkik esetében a rózsaszín messze a legnépszerűbb szín.

A pinki hasonló a csontihoz, de megfelelő körülmények között sokkal könnyebben eltartható. Egy negyedliternyi számos hétvégi horgászatra elég, ha csalit hűtőben, a garázs vagy szerszámoskamra padlóján tároljuk. Csupán alkalmanként kell átrostálnunk, hogy eltávolítsuk az elpusztult egyedeket.

A cikk szövege a FOX International Group Limited tulajdona, és „Design and Patent Acts” 1988 törvény értelmében szerzői jogvédelem alatt áll. A cikk bármely részének felhasználása a FOX International előzetes írásos engedélye nélkül szigorúan tilos.

© FOX International Ltd. Minden jog fenntartva

Fordítás: Balogh Róbert
Fotók: FOX, Haldorádó Áruház, Balogh Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.