Alias : robfish
Név : Balogh Róbert
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1973-11-19
Lakhely : Hajdúnánás
Kedvenc horgászmódszerei : ultra light legyezés, rakós botos horgászat
Kedvenc vízterületei : bármelyik, ahol lehet horgászni
Mióta horgászik : 1980 óta

Szerző írásai - 1.oldal

Életem hala…

Balogh Róbert 2014-11-01 07:00:00
Az ember élete nagy eseményeire - amennyire csak lehetősége engedi - megpróbál illően felkészülni. Én is így tettem, mielőtt egy néhány napos, immár tizenegyedik éve rendszeresen ismétlődő nyári dévéres feederezésre indultam kedves rokonaimhoz, Gézához és feleségéhez. Mindenféle horgok, amik szóba jöhetnek, új damillal illően feltöltött orsódobok, aprócikkek sorakoztak a kocsim csomagtartójában. A szokásos dévéres túra egy darabig a megszokott forgatókönyv szerint zajlott, de aztán jött egy hal, ami… valószínűleg életem hala lesz.

Carolina szerelékem a gyakorlatban

Balogh Róbert 2013-01-13 07:00:00
Korábbi cikkemben már megismerkedtünk az általam módosított Carolina szerelék összeállításával, most áttekintjük a legfontosabb jellemzőket és kivisszük a partra, hogy megnézzük, hogyan működik a gyakorlatban. Ahogyan az előző cikkben is írtam, a változás nem jelentős, inkább csak egyszerűbb, hazánkban könnyebben beszerezhető alapanyagok felhasználására és a szerelék egyszerűsítésére törekedtem.

Léki keszegezés meglepetésekkel

Balogh Róbert 2013-01-06 07:00:00
A mormiskázós cikkeimből valószínűleg kiderült olvasóim számára, hogy nagy megszállottja vagyok a léki horgászatoknak, legyen szó úszós-finomszerelékes vagy mormiskázó módszerről. Nagyon vártam most is, hogy jégpáncél borítsa kedvenc tavamat és hódolhassak a téli szenvedélyemnek. A kis tó nem is volt hálátlan hozzám a látogatásért, ahogy majd ez a cikkből kiderül.

Az én Carolinám

Balogh Róbert 2012-12-20 07:00:00
A feketesügér-horgászok nagyon gyakran alkalmazzák a Carolina-szereléket. Én mindig is nyitott voltam az újra, így átültettem az eredeti Carolina-szereléket a saját gyakorlatomba egy kis módosítással. A lényeges dolgokhoz természetesen nem nyúltam hozzá, így a szerelék továbbra is alkalmas maradt a víz alatti buja növényzet és kisebb tartások meghorgászására. Számomra is ez a tény volt a legfontosabb, amikor elkezdtem alkalmazni saját szerelékemet.

Kötések egyszerűen 26. - Univerzális csomók

Balogh Róbert 2012-04-18 07:00:00
Univerzális csomókkal ismerkedhetünk meg a sorozat jelenlegi részében. Ezek a csomók használhatók füles horgokhoz, műlegyekhez, forgókapcsokhoz és akár jigfejekhez is. A csomók kiválasztásánál fő szempont volt az egyszerűség, a könnyű kivitelezhetőség.

Szerelékek készítése 18. - Mormiskázó szerelékek

Balogh Róbert 2012-02-19 07:00:00
Nyakunkon a tél, ideje elővenni a téli készségeket, beleértve a mormiskázó felszerelést is. Hazánkban viszonylag kevesen hódolnak ennek a remek téli horgászmódszernek, éppen ezért, kedvcsinálónak néhány mormiskázó szereléket szeretnék bemutatni, amelyekkel hatékonyan tudunk horgászni a téli időszakban anélkül, hogy állandóan a jeget kellene szedegetni a damilról, illetve az úszó antennájáról.

Mormiskázás 3. rész

Balogh Róbert 2012-02-16 07:00:00
A sorozat záró részében az etetés módszereibe, illetve eszközeibe tekintünk bele, majd egy nagyon fontos dolgot részletezünk, a csali mozgatását, életre keltését. Végül, de nem utolsósorban áttekintjük azokat a hasznos és elengedhetetlen kiegészítőket, amelyek kényelmesebbé és eredményesebbé teszik léki horgászatunkat.

Mormiskázás 2. rész

Balogh Róbert 2012-02-05 07:00:00
Az előző részben a bottal, az orsóval és a kapásjelzővel részletesen foglalkoztunk. A második részben megismerkedünk a mormiskázás talán legmisztikusabb elemével, a mormiskákkal. Áttekintjük típusait, anyagukat, illetve felkötésének módjait, továbbá tárgyaljuk a csalizást.

Variációk Cralusso cseppúszókra

Balogh Róbert 2012-02-04 07:00:00
A Cralusso vitathatatlanul forradalmasította a finomszerelékes hobbi-, illetve versenyhorgászatot a teljesen új megközelítésben gyártott úszóival. A cég elsősorban a folyóvízi laposúszóiról ismert, de mindenképpen megér egy külön misét cseppúszóik széles kínálata, érdemes a rengeteg variációból egy hasznos kis útmutatót készíteni. Erre vállalkozom most, hogy néhány ötletet adjak portálunk közösségének.

Mormiskázás 1. rész

Balogh Róbert 2012-01-21 07:00:00
A módszer neve mormiska és - természetesen - az utánozni kívánt élőlény (bolharák, azaz Gammarus fajok) mozgásának imitálásán alapul. Látszólag inkább csak időtöltés vagy közösségi esemény Oroszföldön, mintsem komoly halfogási módszer a mormiskázás. Ez természetesen nem igaz, igen komoly méretű halakat tudnak horogra csábítani az apró csalikkal, például kiló körüli dévéreket!

Kötések egyszerűen 25. - Tandemhorgos szerelék kötése

Balogh Róbert 2011-12-06 07:00:00
A tandemhorgos szereléket elsősorban a pergető horgászoknak ajánljuk élettelen csalihallal történő horgászathoz. Van azonban egy másik - több mint egy évszázaddal korábbi - használata is, mégpedig úszós szereléken. Elsősorban gilisztával csaliztak az úszós készségen és a célhal a sügér volt. A két horog távolsága tetszés szerint változtatható a csali méretétől és felkínálásától függően. Ennek az összeállításnak a legfontosabb részét készítjük el, a kéthorgos szereléket.

Szerelékek készítése 17. - Csúszóra szerelt waggleres szerelék

Balogh Róbert 2011-11-08 07:00:00
A csúszó waggleres horgászat - vagy ahogyan az angolok nevezik és nálunk is ismert, a slider technika - az 1980-as években fejlődött igazi csodafegyverré. Ebben jelentős szerepe egy angol versenyhorgásznak, a néhai Billy Lane-nek. Ő alkalmazta először versenyeken a cérnaütközők közé zárt wagglert. Elsősorban a mély vizek horgászatához alkalmas a szerelési mód, amikor a bothossznyi vagy annál nagyobb ereszték állítása indokolt. Ehhez a technikához állítunk össze egy szereléket.

Szerelékek készítése 16. - Fix wagglerúszós szerelék

Balogh Róbert 2011-08-15 07:00:00
A matchbotot általában akkor vesszük kézbe, amikor spicc vagy rakós horgászbotunkkal nem tudjuk azt a kívánt távolságot meghorgászni, ahol a halak tartózkodnak, ugyanakkor nem akarunk lemondani az úszós horgászat nyújtotta lehetőségekről sem. A matchbotra most egy fix szereléket állítunk össze.

Szerelékek készítése 15. - Óriáshurkos univerzális fenekező szerelék

Balogh Róbert 2011-07-02 07:00:00
Manapság a feederbotok elterjedésével egyre többen térnek vissza a fenekező módszerhez. Fenekezve általában békéshalakra szoktunk horgászni, de - természetesen - ragadozó halakat is foghatunk ezzel a módszerrel. Egy nagyon egyszerűen összeállítható, talán „minimalista” szereléknek is nevezhetném az alábbi, univerzálisan használható készséget. Lehet szó pontyozásról, dévérezésről finom pickerrel, tavaszi lengőspiccezésről vagy téli menyhalazásról - ez a szerelék mindig jól jön!

Szerelékek készítése 14. - Csúszó fenekező/feeder szerelék

Balogh Róbert 2011-05-04 07:00:00
Ha a rakós vagy spiccbotunk hatósugarán kívül szeretnénk keresni a halakat, akkor az egyik legkézenfekvőbb módszer a fenekező horgászat. A fenekezés ma már kifinomultabb technikákkal is űzhető, mint hajdan, a „sárgavégű” botok idején. Ma már a gyakran hatékonyabb rezgőspicces (feeder- és picker-) botokhoz is nyúlhatunk. Mai cikkünkben egy csúszó szereléket állítunk össze, amely remélem, nagy segítség lesz a kezdő horgászok tavaszi próbálkozásai során.

Angol-magyar horgászszótár 26. rész „Z”

Balogh Róbert 2011-04-10 07:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerős igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.

Angol-magyar horgászszótár 25. rész „Y”

Balogh Róbert 2011-04-03 07:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerős igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.

Kötések egyszerűen 24. - Dobóelőke csomók

Balogh Róbert 2011-03-23 07:00:00
A dobóelőke - ahogyan a neve is mutatja - a szerelék nagyobb távolságra történő bejuttatásakor lesz segítségünkre. A dobóelőke meggátolja, illetve kiküszöböli a vékony főzsinórunk elszakadását, amit a dobás kezdeti fázisában fellépő nagy erőhatás okozhat.

Kötések egyszerűen 23. rész - Füles horgok, műcsalik, műlegyek felkötése

Balogh Róbert 2011-02-25 07:00:00
A füles horgokkal foglalkozó kötéssorozat ezen újabb részében rendkívül egyszerűen köthető csomókat mutatok be. Mindhárom csomó ugyanabból a kiindulási pontból kezdődik, és az azt követő lépések is nagyon egyszerűek. Ezeket a csomókat használhatjuk füles horgokhoz, műlegyekhez és műcsalikhoz egyaránt. Ezek a kötések mindegyike egy-egy fülben csatlakozik a horoghoz, illetve műcsalihoz, ezáltal nagyobb mozgásszabadságot biztosít csalinknak.

Kötések egyszerűen 22. rész - Oldalfülek

Balogh Róbert 2011-02-20 07:00:00
A gyűrűsbotos horgászataink során nagyon sok alkalom adódik, amikor a főzsinórunk egy bizonyos pontjára oldalfület kell kötnünk. Oldalfülbe leggyakrabban horogelőkét csatlakoztatunk valamilyen módszerrel (pl. Clinch csomóval vagy egyszerűen a két fület átbújtatjuk egymáson). A mai részből két nagyon könnyen, akár éjszakai horgászat során is megköthető csomót ismerhetünk meg.

Angol-magyar horgászszótár 24. rész „X”

Balogh Róbert 2011-02-13 07:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerős igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.

Angol-magyar horgászszótár 23. rész „W”

Balogh Róbert 2011-01-23 07:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerős igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.

Angol-magyar horgászszótár 22. rész „V”

Balogh Róbert 2011-01-09 07:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerős igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.

Angol-magyar horgászszótár 21. rész „U”

Balogh Róbert 2010-12-17 12:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerős igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.

Angol-magyar horgászszótár 20. rész „T”

Balogh Róbert 2010-11-14 07:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerős igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.

Szerelékek készítése 13. - Tapogató, mártogató szerelék

Balogh Róbert 2010-10-20 07:00:00
Ősszel előtérbe kerülnek a ragadozó halak azok számára is, akik az év ezt megelőző időszakában inkább a finomszerelékes, békéshalas módszereket alkalmazták. A sorozat jelenlegi részében tapogatáshoz és mártogatáshoz egyaránt használható szerelékeket fogunk lépésről-lépésre elkészíteni.

Angol-magyar horgászszótár 19. rész „S”

Balogh Róbert 2010-08-15 07:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerősek igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.

A csontkukac és a pinki

Balogh Róbert 2010-07-31 07:00:00
A csonti az élő csalik közül talán a legszélesebb körben alkalmazott csali, vele csalizva szinte minden halfaj egyedeiből foghatunk, ezért a legkönnyebben és leghatékonyabban használható élő csalinak tarthatjuk.

Angol-magyar horgászszótár 18. rész „R”

Balogh Róbert 2010-07-24 07:00:00
Szeretné tudni, milyen új termékekről, módszerekről ír az angol szaksajtó, milyen összetevőket tartalmaz az etetőanyaga, vagy mi hangzik el egy angol nyelvű horgászfilmben? Ugye ezek mindenkinek ismerősek igények? Ha igen, akkor Önnek is jól jöhet egy kis nyelvi segítség, ami az angol nyelvű, horgász témájú szavakat és kifejezéseket gyűjti össze. A szótár címszavai között megtaláljuk sok minden más mellett, például a horgászat egyes válfajaihoz (finomszerelék, feeder, pergetés, legyezés stb.), etetőanyagok összetevőihez, műlégykötéshez vagy a horgászat nemzetközi szervezeteinek nevéhez kapcsolódó szavakat, kifejezéseket.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.