Cserebogár, sárga cserebogár…

Cserebogár, sárga cserebogár…

… aminek a kertek gazdái nem örülnek annyira, főleg ilyenkor, rajzás idején. Meglehetősen nagy károkat tudnak okozni a levélzeten, ezzel aztán bosszúságot a tulajdonosnak. Mi, horgászok azonban a cserebogarat mint kiváló csalit használhatjuk, többek között a domolykó horgászatához. A csali beszerzése sem lehet gond ilyenkor.

Akár a kertünk valamelyik gyümölcsfája is alkalmas lehet a begyűjtésre, néhány erőteljesebb rázás segíthet megszabadítani a bogaraktól az ágakat. Még egyszerűbb azonban este az utcai lámpa alatt a földön összegyűjteni a lehullott cserebogarakat.

A kert végében álló körtefa adta a csalit

A tárolásuk sem túl bonyolult, egy zárható nagyobb edényt béleljünk ki fűvel, levéllel, így hosszú ideig tudjuk tárolni a domicsemegét.

Egy jól záródó, fűvel bélelt dobozban sokáig eltarthatók

Most már csak az a feladat, hogy találjunk a közelünkben olyan patakot, ami a gyönyörű domolykók élőhelyéül szolgálhat.

Könnyű a helyzetünk, mert a Bakony-ér szinte a házak alatt folyik el, keresve a legrövidebb utat a Dunába. Horgászathoz azonban mégis egy távolabbi pontját választottuk, a közeli erdőben kanyargó patak csendes szakaszán keresve ezt az óvatos ragadozót.

Egy csendes szakasz az erdőben
Máshol péres, pisztrángos vízként robog

Nem bonyolítottuk túl a felszerelést sem. Egy lehetőleg teleszkóp rendszerű horgászbot, orsó, rajta nem túl vastag 0,18-0,20 mm körüli zsinór, azon pici egy-, vagy háromágú horog.

Pici háromágú horog. Biztosan akad.

A teleszkópbot azért lényeges, mert gyakran kell bokrok, ágak között bujkálva mozogni. Míg ezt a parton sokkal könnyebb gyorsan összetolni és így haladni, addig egy összedugható horgászbot még szétszedve is hosszúnak bizonyulhat.

A mozgást horgászbottal a kézben nehezítheti a sűrű növényzet
Villámsújtotta fűz

Egy-egy szimpatikus partszakaszt kiválasztva, a lehető legcsendesebben megközelítve, egymástól távol kezdtük a horgászatot. Óvatosan a túlpart széle mellé pár centiméterre pottyantva a bogarat szabadon úsztatva vártuk a jellegzetes rárablást.

Takarásból, kevés mozgással kezdtük a horgászatot

Nem kellett sokáig szemlélni a kapálózva úszó cserebogár csalit, amikor is labdányi burvánnyal eltűnt a felszínről az úszó rovar. Picit rávártam a kapásra, de az óvatos bevágás után épségben bukkant elő a víz alól. Elrontottam!

A megtörő víz szélén hatalmas vehemenciával vetette valami a cserebogárra magát. Kár, hogy elvétette

Folyamatosan vallatjuk a patak teljes szélességét. Néha egészen a szélét, valóban csak pár centiméterre úsztatva a parttól, főleg az olyan helyeken, ahol alámosott partoldalt sejtünk. Ezek a helyek a kanyarok külső ívén fordulnak elő, gyakran fél, egy métert is alámos a víz. A gyökerek között a lábunk alatt pedig halak rejtőznek.

Közvetlenül a part széle mellett úszik a bogár

Ezért az óvatos mozgás, minden lépést megfontolunk, elkerülve a hangosan megreccsenő, a láb alatt eltörő száraz ágakat. A lehető legkevesebb mozgással, csuklóból lendítve próbáljuk a kiválasztott helyre juttatni a csalit.

Ilyenkor mindig eszembe jut gyermekkorom horgászvetélkedőire való felkészülés, a célba dobó gyakorlat. Ilyen helyzetben derül ki, mennyire nem felesleges. Ennek ellenére előfordul, hogy a szemben levő bokor ágain landol a csali, vagy a nagy izgalomban a bevágás során húzzuk bele az ágakba a zsinórt.

Kapás!
Nem nagy, de harciasan küzd a domolykó

Közben Zsolt sikeresen csap be egy óvatos, de nem túl nagy domit. Igaz, eddig sikeresen elrontott négy kapást. Volt olyan, hogy megakadt pár másodpercre az apró horog, majd a csalival együtt kipattant a hal szájából, előre repülve néhány métert. Ahogy a vízre ért a bogár, azonnal rárabolt egy másik példány, amelyik az ámuló horgász horgáról sikeresen le is lopta a csalit.

Az első példány

A kiválasztott szakasz átfésülése után - akár eredményes volt, akár nem - új terület horgászata következett. Közben Peti telefonált, egy helyről négyet is fogott: egy jót, két közepeset és egy kicsit.

Ismét hal a horgon!

Sűrű bokrokkal benőtt szakaszon a vízre hajló ágak alól jöttek. Volt olyan negyedóra az este közeledtével, hogy szinte mindegy volt, hova esett a cserbogár, azonnali rávágás következett. Azt is hozzá kell tenni, hogy igen nagy hibaszázalékkal.

Az egyágú horog könnyebb, alig korlátozza a csalit a mozgásában, viszont több az elrontott kapás

Mintha csak tesztelnék ezek az óvatos ragadozók a víz felszínén úszó bogarat, mintha felkeltené a gyanújukat a horog vagy a zsinór. Ezért is igyekeztünk az addig használt pici, de a bogár méretéhez képest mégis talán nagy, az úszását, mozgását gátló drillinget könnyebb egyágú horogra cserélve növelni a kapásszámot. Az valóban nőtt is, de ezzel egyenes arányban nőtt a rontott kapások száma is. Valamit valamiért.

Az esti domiteríték

Gyorsan szürkült, ritkultak a kapások. Annak ellenére, hogy most nem túl nagy példányok akadtak horogra, izgalmas peca volt. Sok olyan körülményt figyelembe kellett venni, ami a cserkelő horgászat sajátossága. Akinek módja és lehetősége van, ajánlom, próbálja ki a módszert, igazán bele lehet szeretni. Van még pár hét minderre. Utána más, a szezonnak megfelelő csalival is próbálkozni lehet.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.