A csodákra képes kendermag

A csodákra képes kendermag

A kendermag régóta a legfogósabb aprómagok közé tartozik. Aminosavakat, vitaminokat, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat is tartalmaz. A halaknak nagyon fontosak e tápanyagok, így ösztönösen keresik ezeket. A nagyponty-horgászok és a versenyhorgászok gyakran használják ezeket a kisméretű, kemény héjú magvakat. A kendermag több változatban is eredményes és otthon is elkészíthető. A mostani írásomban, ezzel kapcsolatban szeretnék bemutatni nektek néhány ötletet, praktikát.

Takarmányboltokban a kendermag valamivel olcsóbb, azonban ez nem mindig olyan jó minőségű, mint a horgászboltokban kapható száraz vagy főtt változat. Elkészítése is némi időbe telik, ezért sokan nem szeretnek bíbelődni vele. A kész változatot ezért egyszerűbb megvenni, a Haldorádó kínálatában például egy különleges, chilis-fahéjas ízben is kapható ez a fogós aprómag. Aki viszont otthon szeretné elkészíteni, a továbbiakban olvashat erről részletesen.

A kendermagot először meg kell tisztítani, mert néha tele van szármaradvánnyal, szennyeződéssel vagy esetleg más magvakkal

A tisztítás kissé macerás folyamat, de azért van rá megoldás. Ha kisebb mennyiségben kell elkészíteni, kézzel is ki lehet szedni, ami nem oda való. Egy olyan lyukbőségű szita viszont, amin a mag átpotyog, igazán jó választás lehet! Rostálás után szembetűnő lesz a különbség.

A darált kendermag sokszor okozott már kellemes meglepetéseket!

A darált kendermag elkészítése gyerekjáték, csak egy kávédaráló kell hozzá. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne kerüljön túl sok a darálóba. Egy kevés őrölt TTX hozzáadásával pedig megakadályozható, hogy az olajos mag a falhoz tapadjon. Keszegezésnél sosem hagyom ki a keverékből, de érdemes kipróbálni a ponty horgászata során is. Az így elkészített őrlemény felszálló szemcséket is tartalmaz, ezt figyelembe kell venni! Még ütősebb lesz keszegezésnél, ha darálás előtt a kendermagot megpörköljük.

Nagyon fogós adalék, és nem is kell belőle sok

A főtt kendermag mágikus csali. A keszegektől a pontyon át az amurig minden békés hal szívesen fogyasztja. Főzés előtt mindenképpen át kell mosni, így eltávolíthatóak a szennyeződések és a por. Ezt követően be kell áztatni, én legalább egy estére a vízben hagyom.

Az előáztatás csökkenti a főzés idejét
Forrásban lévő vízbe szoktam helyezni a leszűrt magokat
Gyakran pattanó hangot adnak, ez jelzi, hogy a magok megkapták a szükséges hőkezelést
Egy kevés cukrot és sót mindig adok hozzá és kezdődhet a főzés

Néhány alapvető dolgot be kell tartani az elkészítés során. Mindig a megfelelő mennyiségű vízben kell főzni a kendermagot és többször meg kell keverni, nehogy leragadjanak az edény aljára. Ha túl sok víz párolgott el, érdemes pótolni. Természetesen a családtagokkal sem árt egyeztetni, mert a folyamat során jellegzetes „illatok” vagy inkább szagok szabadulnak fel. Én inkább semlegesnek mondanám, de egyesek szerint rettentően büdös. A pontos főzési időt nehéz megmondani, mert függ a mag szárazságától és az áztatás idejétől is. Fél óra vagy háromnegyed óra is eltelhet, amire a magvak megfelelőek lesznek.

Ha a magok egy része felpattant, már közeleg a főzés vége
Amikor a legtöbb magból előbújt a csíra, már nem kell tovább főzni!
Az elkészült magvakat leszűröm...
…majd ásványvízbe teszem, így hamarabb kihűlnek

Ha minden rendben zajlott, a roppanós szemek nagy része a víz alá süllyed. Lesznek olyanok is, amik a felszínen maradnak, ezek általában sérültek, emiatt nem tud kibújni a csírájuk. Gyakran előfordul, hogy valami állat megrágja a magot és a belseje kong az ürességtől.

Az ép szemek a víz aljára süllyednek…
… a sérültek és az üres héjak pedig a felszínen maradnak

Pontyozáshoz csak az egészséges magokat használom, arra egyáltalán nincs szükség, hogy a felszálló szemek az etetésre csalják a kisebb halakat. Természetesen jól jöhetnek a lebegő magvak is, ha például vízközt lehet megfogni a szebb keszegeket. Érdemes tehát megtartani ezeket, és a főző léből is félretenni egy keveset.

Az „aromás” lével akár az etetőanyag is bekeverhető!

A főtt kender már önmagában is megállja a helyét, különböző aromákkal azonban még fogósabbá tehető! Kiváló alternatíva erre a Cary Syrup. Ez a sűrű aroma jól megtapad a magvakon, valamint többféle ízesítésben kerül forgalomba. Kiváló adalék a SpéciAdditive termékcsalád összes tagja is. Fontos megjegyezni, hogy ezek kivonatok, nagyon tömények, ezért nem szabad belőlük túl sokat használni! Egy igazán ütős variáció például a Fűszeres Vörös Májjal és Csípős Paprika kivonattal ízesített főtt kendermag.

Különböző aromákkal még fogósabbá tehetőek ezek az apró falatok
Igazi pontycsemege, a látvány pedig több mint meggyőző!

Ha nem sokkal horgászat előtt készítem el a kendert, egyszerűen csak zacskóba teszem, aromát vagy aromákat öntök rá, majd óvatosan összerázom. Ilyen egyszerű! Egy este alatt már kellően felszívja a folyadékokat. Ha több időre el kell tennem a magvakat, irány a fagyasztó, majd kiolvasztás után jöhet az aroma.

Zacskóba helyezve akár több napig is eltartható
Ezekkel az aromákkal a siker garantált!

Tavasszal és ősszel jó választás lehet, pl. a Nagy Hal fantázianevű aroma. Kapitális pontyokra kiválóak a büdösebb adalékok, ilyen a Folyékony Máj és a Japán Krill. Legutóbbit akár természetes vízen is érdemes kipróbálni, hiszen a ponty jól tudja, mire van szüksége. A legtöbb természetes élőhelyen a halak kisebb-nagyobb rákokat is esznek. Persze a további változatokról is lehetne írni, de akkor ez a cikk túlságosan hosszú lenne. Egy biztos, ha a megfelelőt választottuk, a siker garantált!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.