Bemutatkoznak az új by Döme TEAM FEEDER Power Fighter feeder botok

Bemutatkoznak az új by Döme TEAM FEEDER Power Fighter feeder botok

Egy rövid, de már-már történelmi áttekintéssel szeretném a mai írást kezdeni. Idestova 40 éve horgászom, 30 éve versenyszerűen is. 25 éve került először a kezembe feederbot, amelyet egy horgászversenyen nyertem. 20 éve foglalkozom horgászcikk kereskedelemmel, ekkor alapítottuk Pintér Zoltán kollégámmal a Haldorádó Team Kft. elődjéül szolgáló vállalkozásunkat. Azon szerencsés emberek egyike vagyok, akinek a munkája egyben a hobbija is…

Az elmúlt évtizedek alatt rendkívül sok tudásra és tapasztalatra tettem szert. Ezt azonban nem tartom magamban, hiszen folyamatosan tanítom és népszerűsítem a sportszerű finomszerelékes horgászmódszereket, több száz film és írás tanúskodik erről. Emellett több mint 10 éve termékfejlesztéssel is foglalkozom, ezek főként horgászbotok, orsók és csalogatóanyagok.

Azért tartottam mindezt fontosnak elmondani, mert ez egy olyan szakma, amelyet nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani, nem lehet internetről megtanulni. Rendkívül sok munka és tudás testesül meg minden olyan termékben, amelyen végül a nevem látják! Talán kevesen tudják, de több mint 10 éve kerültek forgalomba az első nevemmel fémjelzett feederbotok Magyarországon, majd a következő években Európa számos országában. Nos, az eltelt több mint egy évtizedben sikerült olyan gyártói hátteret kialakítani, amely segítségével minden túlzás nélkül állítom, hogy egyre jobb botokat tudunk a horgászok igényeit maximálisan figyelembe véve forgalomba hozni.

A tesztelés és a fejlesztés folyamatosan zajlik. Rengeteg vízparton töltött óra és kíméletlen erőpróba a garancia arra, hogy a munkafolyamatok végén „megszülető” professzionális végtermék minden körülmények közepette megállja majd a helyét!
A kitartó horgász jutalma olykor akár álmai hala is lehet…
… amely ha egyszer megérkezik a horgunkra, biztosan nem kell a felszerelés gyengeségétől tartani, mert ezeket a feederbotokkal - helyesen megválasztva és használva - nincs kifoghatatlan méretű hal!

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően minden feederbotom megújul és 2017-től még szélesebb kínálatban lesznek kaphatók. Elsőként a legnagyobb darabszámban értékesített TEAM FEEDER Carp Fighter feederbotok utódát szeretném bemutatni, amely nem más, mint a TEAM FEEDER Power Fighter botcsalád.

Hogy még szembetűnőbb legyen az új és a régi botok közötti különbség, egymás mellé helyezve mutatom be a fejlesztések lényegét.

A 360XXH feederbotok régi és új változatai kerültek górcső alá, ezek minden részletét hasonlítjuk össze

Új karbon alapanyag

Az első és legfontosabb különbség a bot alapanyaga. A régi Carp Fighter IMT-7 Power Carbon, míg a Power Fighter már IMT-8 Power Carbon alapanyag felhasználásával készül, ezért is illik rá az „erős harcos” megnevezés. A jobb minőségű alapanyagnak köszönhetően kicsit karcsúbbak, könnyebbek, feszesebbek, de még jobban terhelhetők lettek a botok. Biztosan állítom, hogy rendeltetésszerű használat közben ezek a botok törhetetlenek!

A régi Carp Fighter 360XXH bot nyéltag átmérője 14,37 mm…
… míg az Power Fighter botok modernebb, erősebb IMT-8 Power Carbon alapanyagának köszönhetően kisebb átmérőt sikerült elérni, miközben a bot karaktere feszesebbé és terhelhetőbbé vált. Az új típus átmérője mindössze 13,73 mm (azonos ponton mérve)
Az alapként felhasznált magasabb minőségű anyag nemcsak a szemnek tetszetős, karcsúbb bottestet tesz lehetővé, hanem csökkentette a botok súlyát is. A régi változat még 302 gramm súlyú volt…
… az új típus súlya viszont már csak 287 gramm, így még könnyebben kezelhető elődjénél!

Új nyélkiképzés

Különösen szembetűnő a vékonyabb, parafával igényesen borított nyélkiképzés, amely az eddigi dorong, vaskos bot érzete helyett egy kecsesebb, finomabb feederbot benyomását kelti, miközben semmit sem ront a bot kezességén, használhatóságán, sőt tovább növel azt.

Sokan jelezték, hogy a régi feederbotok nyele túlságosan vaskos, így dorong bot érzetét keltik. Ezt maximálisan figyelembe véve az eddigi 25,25 mm-es átmérőt igyekeztünk sokkal kecsesebbre redukálni…
… így az új Power Fighter bot nyélátmérője már csupán 21,8 mm!
A vékonyabb, parafa és EVA kombinációjával igényesen borított nyél természetesen ezután is a legjobb minőségű alapanyagokból készül!

Új orsótartó

A vékonyabb, kecsesebb nyélhez vékonyabb, finomabb orsótartó dukál. Íme! A csere szükségességét az is indokolta, hogy a régi orsótartónál sajnos előfordult, hogy néha túlhúzták, megroppantották azt az erős kezű felhasználók. Az új változatnál ez kizárt!

A vékonyabb, kecsesebb nyélhez vékonyabb, finomabb orsótartó is dukál. Ezt nem tudják majd túlszorítani vagy megroppantani az erőskezű horgászok sem!

Új horogbeakasztó fül

A régi fix karika helyett egy le- és felhajtható horogbeakasztó fül került a bottestre, amely praktikusabb, mint a régi. Ez csak egy apróság, de ez is jelzi, hogy a bot minden apró részletére ügyelünk.

Mindig figyelmet fordítunk az apró, de annál hasznosabb jellemzőkre is. A régi fix karika helyett egy le- és felhajtható horogbeakasztó fül került a bottestre, amely praktikusabb, mint a régi

Gyűrűzés

A jól bevált, átlagosnál nagyobb méretű, dobást segítő gyűrűzésen nem változtattunk, egészen a spiccig. Többen jelezték, főleg a folyóvízi modelleknél, hogy a nagy kosarak súlya alatt legörbült a spiccgyűrű. Ezt egy új, kétoldalt megtámasztott spiccgyűrűre cseréltük.

A botokon igényes kivitelű, megnövelt méretezésű, dobást segítő SiC gyűrűsor található, amely az előző szériáknál már jól bevált, ezért ezen nem változtattunk
A 360XXH bot keverőgyűrűjének belső átmérője 23,86 mm
Ezzel ellentétben látványos különbség mutatkozik az új botok spiccgyűrűinél…
… amelyek duplán megtámasztott, erősített szerkezetűek lettek
Ezek belső átmérője 3,86 mm

Spiccek

Bottípustól függően 2 vagy 3 különböző erősségű spiccet adunk hozzájuk. A Quiver és Boat feederekhez 2, míg a 3,3 méternél hosszabb feederekhez már 3 különböző erősségű spicc jár. A legerősebb a piros, a közepesen erős a narancssárga, míg a zöld végű a leglágyabb spicc.

A Quiver és Boat feederekhez mérettől függetlenül 2 spiccet adunk…
… míg a 3,3 méternél hosszabb feederekhez már 3 különböző erősségű spicc jár. A legerősebb a piros, a közepesen erős a narancssárga, míg a zöld végű a leglágyabb spicc
A legerősebb (piros) és a közepesen erős (narancssárga) spiccek anyaga tiszta karbon, a leglágyabb spiccé pedig üvegszál
Említést érdemel az új spiccek további gyűrűzése is, ami mostantól precízebb felületkezelésű és erősebb kialakítású a korábbinál (a felső az új)
Elképesztő erő és rugalmasság rejlik minden egyes darabban
A spiccek az új botok esetében is különleges színezést kaptak, ezáltal minden fényviszony mellett jól látszódnak

Hány különböző változatban kapható?

A botcsalád 16 különböző változatban kerül forgalomba, ezeket kívánom most csoportba gyűjtve bemutatni

A By Döme TEAM FEEDER Power Fighter széria igazán széles kínálattal, 16 különböző típussal kerül forgalomba…
… melyek közül bárki megtalálhatja a számára legkedvezőbb paraméterekkel rendelkező botot!

TEAM FEEDER Power Fighter Quiver 270M, 300M

Olyan különleges, erősített pickerbotok, amelyeket kis tavakra, csónakos horgászathoz és a leheletfinom pontyhorgászatoz fejlesztettünk. Maximális dobótávolságuk 40 méter.

TEAM FEEDER Power Fighter Boat 270H, 270XH, 300H, 300XH

A „Boat” névre keresztelt feederek ideálisak a csónakos álló- és folyóvízi, valamint a nem túl széles tavakon vagy csatornákon való horgászatokhoz, ahol a maximális dobótávolság 40-50 méter. Ezekkel a botokkal egy termetesebb hal irányítása és hatékony fárasztása sem lehet már probléma!

A „Boat” nevet viselő feederek ideálisak csónakos álló-, vagy folyóvízi horgászatokhoz
Rövidségük kifejezetten a csónakos és a közeli horgászatok igényeit elégíti ki
Igazán jó szolgálatot tesznek akkor is, ha kis tavakon vagy szűk nádnyiladékokban horgászunk, és termetes halak kapásaira is lehet számítani

TEAM FEEDER Power Fighter 330M

Átmenetet képez a rövid picker- és az átlagos feederbotok között. Rendelkezik a pickerbotok lágyságával és a feederbotok erejével, miközben a dobótávolsága is nőtt. Maximális dobótávolság: 50 méter.

TEAM FEEDER Power Fighter 360MH, 360H, 360XH, 360XXH

A leggyakrabban használt méret, amely négy különböző erősségű változatban kerül forgalomba. Ezek között található közepesen erős, erős, extra erős, valamint az extra-extra erős változat is. A megfelelő paraméterű botok kiválasztása során figyelembe kell venni a meghorgászandó távolságot, a halak méretét és erejét, valamint a bevetésre váró végszerelék össztömegét. Ahogy ezek a számok nőnek, úgy kell egyre erősebb bothoz nyúlni. Maximális dobótávolság: 60-70 méter.

TEAM FEEDER Power Fighter 390MH, 390H, 390XH

Ez a bothossz akkor jöhet számításba, amikor az eredményes horgászat érdekében minimum 70 métert vagy akár ennél nagyobbat is kell dobni. Természetesen itt is, ahogy nő az igénybevétel, ahogy nő a bevetésre váró végszerelék összsúlya, úgy kell egyre erősebb feedert választani. Maximális dobótávolság: 70-90 méter.

Számos univerzális méret található a repertoárban, melyek az állóvízi feederbotos pontyhorgászat minden igényét kielégítik
Az adott körülményekhez igazítva bármelyik botot is választjuk a széles méretskáláról, garantáltan megbízható társként számíthatunk rá hosszú időn keresztül…
… miközben az új felszerelésekkel nemcsak élmény, de eredményes is lesz a horgászat!
A legvadabb, legharcosabb halak erejét is hatékonyan őrli fel a botok karaktere

TEAM FEEDER Power Fighter River 390XXH

Ez a bottípus külön fejezetet érdemel, ugyanis nem hétköznapi paraméterekkel bír. Egyre nagyobb igény mutatkozik az extra erős, mégis kellően rugalmas folyóvízi feederbotok iránt. Ez pont ilyen! Maximálisan helytáll a legvadabb folyóvizek horgászata során is, amikor 200-250 grammot meghaladó súlyú kosár képes csak a nagy sodrásban megállni.

A Power Fighter River Feeder a folyóvízi horgászok számára készült nagy teherbírású bot…
… mely maximálisan helytáll a legvadabb folyóvizek horgászata során is, amikor az átlagosnál sokkal nagyobb össztömegű végszereléket kell a vízbe juttatni

TEAM FEEDER Power Fighter 420XH

Ha a partszéli zónában képtelenek vagyunk kapást kicsikarni, muszáj távolabb, sőt minél távolabb horgászni. Ekkor nem ritkán 100 métert vagy még annál is nagyobbat kell dobni, hogy elérjük a halak tartózkodási helyeit. Ehhez egy ilyen hosszúságú és paraméterű botra van szükség!

A 4,2 méteres Power Fighter bot az átlagosnál hosszabb, 57 cm-es nyelet kapott. Az így megnövelt erőkarnak köszönhetően kisebb lendítőerővel tudjuk meghökkentően nagy távolságba bevetni végszerelékünket!
Ha a lehető legnagyobb távolság elérése a cél, fontos, hogy botunk nyele megfelelően stabil fogást biztosítson. Az új botok végén lévő puha, csúszásmentes EVA anyag minden körülmények között, vizesen is biztonságosan markolható
Optimálisan elhelyezett, nagyméretű gyűrűsor jellemzi a 4,2 méteres változatot, így megfelelő orsóval, zsinórral és végszerelékkel párosítva…
… irdatlanul nagy dobások érhetők el ezzel a bottal!
Amellett hogy rendelkezik a távdobáshoz elengedhetetlen kemény gerinccel és feszességgel, hihetetlenül könnyed rugalmasság harmóniája is érezhető a botban
A termetes pontyok és amurok horgászata során kamatoztathatjuk leginkább a botban rejlő nem mindennapi lehetőségeket

Az ár…

A végére maradt egy kényes, de kikerülhetetlen téma, amely nem más, mint a botok árai. Az új botok majd minden jellemzője változott, egyértelműen jobb lett! De bármilyen hihetetlenül is hangzik, az új Power Fighter botcsalád ára nem nőtt, sőt egyes modellek jelentősen kedvezőbb áron kerülnek majd forgalomba! Még egy érv, amiért érdemes lesz ezeket a botokat közelebbről is szemügyre venni!

Akárcsak bármelyik korábbi By Döme terméket, az új TEAM FEEDER Power Fighter botokat is nyugodt szívvel ajánlom, mert a név kötelez!
Érdemes megtekinteni az alábbi filmet, melyben az új By Döme TEAM FEEDER Power Fighter botok minden apró részlete még látványosabban kerül bemutatásra!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Takács Péter, Putz Tamás
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.