Bemutatom a By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500 LCS orsót

Bemutatom a By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500 LCS orsót

A By Döme TEAM FEEDER orsócsaládok egyik legnépszerűbb tagja a Long Cast LCS, mely egy igazi távdobó nagyágyú! Az alábbi írásban ezt a modellt kívánom részletesen bemutatni.

A már évek óta kapható By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500, a távoli horgászatok során nagyon kedvelt és bevált modell, amely egy nyeletőféket is helyettesítő gyorsfékkel van ellátva. Ennek lényege, hogy egyetlen fordulattal nyitható és zárható. Azonban sokan kérték és hiányolták a hagyományos, hátul elhelyezkedő nyeletőfékes változatot is. Nem volt más dolgunk, mint ezt is elkészítetni. Lássuk, mit tud ez az orsó!

Rengeteg kérést kaptunk a Long Cast orsókat használó nagyhalas feederhorgászoktól, miszerint szívesen látnának egy nyeletőfékes távdobó modellt is a családban! Íme, ez teljesült, megérkezett a Long Cast LCS 5500
A már évek óta kapható TEAM FEEDER Long Cast orsó 2018-tól nyeletőfékes változatban is elérhető

Első és legfontosabb tulajdonsága mindkét orsónak, hogy távdobásra születettek. Sokan kérdezik, hogy miért kell ehhez ilyen nagy orsó? Mert ennek van olyan dobátmérője, amelyről ellenállás nélkül tud leperegni a legerőteljesebb dobás során is a főzsinór. Ráadásul a nagy dobátmérő sokkal kíméletesebb a főzsinórhoz, nem töri azt meg, illetve sokkal kisebb a gubancveszély is! Ehhez ideális ez 67 mm átmérőjű dob.

Ez az orsó távdobásra született, melyet a 67 mm átmérőjű dobja is jól szemléltet

Azonban egy ilyen nagy dob alá nem lehet kicsi házat, kicsi belső szerkezetet tenni, mert nem tudná a nagy dob miatt szintén nagy átmérőjű csészét megfelelő módon mozgatni. Továbbá azért is kell egy sokkal erősebb, sokkal robusztusabb orsó a távdobáshoz, mert az átlagosnál nagyobb méretű kosarakat kell mozgatni, nagy távolságból kitekerni. Tehát lényegesen nagyobb a felszerelés, így az orsó igénybevétele is.

Ebbe a méretes hajtókar-fogantyúba kényelmesen bele lehet kapaszkodni

Egy közeli, 30-40 méteres horgászat során egy 20-30 g-os kosarat használva sokkal kisebb az igénybevétel, amelyhez megteszi egy kisebb, finomabb orsó is. Azonban ha ezt a kicsi orsót tennénk fel egy 4,2 méteres távdobó botra, óriási lenne a kontraszt. A dobótávolság drasztikusan lecsökkenne, illetve elunnánk az életünket, mire a nagy távolságról kitekernénk a végszereléket. A Long Cast orsó gyorsan és hatékonyan teszi a dolgát, a nagy hajtókarba belekapaszkodva egy hajtókar-fordulat során 102 cm-t teker fel!

A csapágyazott zsinórvezető görgő garantáltan nem csavarja a zsinórt, precízen teszi azt a helyére

Ahhoz, hogy ezt sokáig üzembiztosan tehesse, egy erős belső szerkezetre van szükség. Kukkantsunk hát bele! Jól látszódik, hogy itt egy csigás dobemelő szerkezet van az orsó belsejében, amelyet csak a legjobb minőségű és nagy teherbírásra tervezett orsók kaphatnak meg. Továbbá ez felel a hibátlan zsinórprofilért is. Ebből is látszódik, ez nem egy gyerekjáték!

Az orsóház alatt egy megbízható, csigás dobemelő rendszer lakozik, amelyet csak a legjobb minőségű és nagy teherbírásra tervezett orsók kaphatnak meg, továbbá ez felel a hibátlan zsinórprofilért is!

Persze ekkor jönnek a fanyalgók, hogy nehéz az orsó… Nézzük meg, mennyi a súlya! 590 g, amely a belső műszaki tartalmat és felépítést látva, szerintem teljesen korrekt. A súlycsökkentés érdekében egyébként bevetettünk olyan apró trükköt is, mint a dobban elhelyezett könnyítő lyukak, ezzel is nyertünk pár grammot, miközben nem veszélyeztettük az orsó működését.

A súlycsökkentés érdekében bevetettünk egy apró trükköt, könnyítő lyukak kerültek az orsó dobjába
Az előd, TEAM FEEDER Long Cast orsó súlya 549 gramm…
… az új, nyeletőfékkel kiegészült modell esetében ez csupán 40 grammal emelkedett

Az orsó első fő-fékrendszere a hagyományos hosszú utas és gyorsfék között van. Azaz nem 1, hanem 2,5-3 fordulattal nyitható és zárható teljesre. Így sokkal finomabban hangolható, mint elődje fékrendszere.

A nyeletőféket az orsó hátsó részén lehet bekapcsolni, ekkor válik szabadonfutóvá. A nyeletőfék-erőt a végén található tekerőgombbal lehet szabályozni, amelynek hullámzó, áramló vízen van jelentősége, hiszen a sodrás még nem, de a mohón kapó hal már meg tudja húzni a zsinórt. Fontos, hogy bevágás előtt ezt vissza kell kapcsolni, a billenő kar felcsapásával vagy a hajtókar megtekerésével.

Az 5 lamellából álló első főfék-rendszer rendkívül finoman hangolható, tökéletesen adagolja a zsinórt
Az új orsó olyan nyeletőfék-rendszert kapott, amely szintén széles határok között kalibrálható

Az orsó tökéletes zsinórképét többek között a csigás dobemelő rendszer garantálja, amely alap a hosszú, könnyed és távoli dobásokhoz. Mellesleg a nagy dob ellenére nem kell 1000 métert feleslegesen felcsévélni, hogy tele legyen. 300 méter 0,20 mm vastag zsinórral pont feltölthető.

A tökéletesen zsinórprofil elengedhetetlen a távdobáshoz!

Az orsóban található két nagyon fontos további újítás is! Az egyik a rotorfék – mely különösen fontos a távdobó orsóknál –, ez nyitott felkapókarnál blokkolja a rotor elfordulását, megakadályozva ezzel a felkapókar dobás közbeni, véletlen visszacsapódását. A másik a dob alatt található „gubancgátló keret”, amely meggátolja a főzsinór dob alá tekeredését. A dob is nyújtott, teljesen párhuzamos falú, ami szinte 0-ra csökkenti a zsinór dob alá való bejutását.

Fontos újítás a rotorfék, ami nyitott felkapókarnál blokkolja a rotor elfordulását, megakadályozva ezzel a felkapókar dobás közbeni, véletlen visszacsapódását
Sok bosszúságtól óv meg bennünket a „gubancgátló keret”, amely meggátolja a főzsinór dob alá tekeredését

Ezen az orsó dobján is, mint az összes By Döme TEAM FEEDER orsón 2 db zsinórklipsz található, amely kettő kiakasztást tesz lehetővé. Az orsó áttétele: 4,6:1 és 5 + 1, azaz 6 jó minőségű csapágyat tartalmaz.

A lekerekített, rugós kialakítású fém zsinórklipsz alaptartozék a By Döme orsókon
Ebből 2 db található az új Long Cast LCS orsó dobján is
A sima és szép, egyenletes futásról 5 + 1, azaz 6 db csapágy gondoskodik
Az orsó áttétele 4.6:1, ennek is köszönhetően 102 cm zsinórt képes felcsévélni egyetlen hajtókar-fordulattal

Úgy gondolom, hogy mindezek után nem kérdés, ha egy távoli, lendületes horgászathoz keres valaki megbízható, strapabíró feeder orsót a 3,9 vagy 4,2 méter hosszú távdobó feedereire, akkor a TEAM FEEDER Long Cast orsók bármelyike ideális választás!

Az orsó legfőbb paraméterei egy képen

[s]Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.