Döme praktikák 7. rész - Fogós feeder végszerelékeim II.

Döme praktikák 7. rész - Fogós feeder végszerelékeim II.

A legfogósabb csalogatóanyagok és halfogó technikák mellett nagyon sok embert érdekelnek az apró technikai részletek. Ilyen például a végszerelékek összeállítása. Sokan keresnek meg azzal, hogy segítsek nekik, hiszen rájöttek arra, hogy a legjobb csalik és etetőanyagok sem érnek semmit, ha azt nem megfelelő módon kínálják fel a halaknak! Ebben az írásban és filmben (majd az elkövetkezendő részekben) fogom bemutatni az általam használt legfogósabb feeder végszerelékeket lépésről lépésre haladva. A sorozat a legújabb részében az állóvízi keszegező végszerelékeimet teszem közkinccsé, amelyek a legérzékenyebb horgászatot biztosító eszközök.

1. Klasszikus gubancgátlós csúszó végszerelék

Ez talán a legrégebbi, klasszikus feeder és picker végszerelék, amely főként a keszeghorgászat során vált be. Látszólag nagyon egyszerű, pont ezért is közkedvelt, azonban az általam összeállított szerelék minden eleme a modern kor „gyermeke”, amely biztosítja, hogy a legegyszerűbb termékekből is kihozzuk a maximumot. Vegyük hát szemügyre!

A klasszikus gubancgátlós csúszó végszerelék a keszeghorgászat leghatékonyabb eszköze
A versenyszerű feederhorgászat során is támogatott és elfogadott végszerelék típus, amelynek fogóssága megkérdőjelezhetetlen

Végszerelék elkészítéséhez szükséges alkotóelemek:

 1. Haldorádó Gubancgátló cső erősített véggel 120 mm
 2. Haldorádó Special Round Feeder 20 g
 3. Haldorádó Gumiütköző hajszálelőkére - nagy (L)
 4. Haldorádó Feeder gyorskapocs
 5. Maximum 20 cm hosszú zsinórra kötött horogelőke

A végszerelék elkészítéséhez szükséges alkotóelemek

A végszerelék lelke a Special Round Feeder, a klasszikus feederkosarak csúcsminőségű, minden apró részletében tökéletesen kidolgozott változata. Megalkotása során a legtöbb feederhorgász által használt és jól ismert klasszikus kerek feederkosarat vettük alapul, de annak minden „hibás” részletét igyekeztünk kijavítani, tökéletesre csiszolni. Hogyan értük ezt el, min változtatattunk?

A klasszikus forma az igényes, minden apró részletre kiterjedő kivitellel párosul
Három különböző méretben kerül forgalomba. Minden csomagban 2 db feederkosár található matt fekete és hínárzöld színekben

Jellemzői:

 1. Talán a legszembetűnőbb az rögzítő szem, amellyel a gubancgátló cső karabinerébe akasztjuk vagy közvetlenül a főzsinórhoz kötjük. A peremből kiemelkedő kicsi, de jól terhelhető fém fülecske garantáltan nem törik el, nem szakad ki a kosárból, miközben (kis méretéből adódóan) nem tekeredik rá semmi, ezzel a gubancveszélyt is nullára csökkentettük.
 2. A vaskos, túlságosan sűrű rácsozatú, zárt kosarakból lassan oldódik ki az etetőanyag (még akkor is, ha arra rásegít a csontkukac), ezért egy vékony dróthálóból készített optimális lyukbőségű feederkosárra volt szükség, de azokat (a vékony, tartás nélküli hálóanyag miatt) kézzel könnyedén össze lehetett roppantani. Hogy megőrizzük a kosár finomságát, könnyűségét, mégis drasztikusan növeljük stabilitását, alul és felül egy erősített peremet kapott. Ezt minden egyes darabra kézzel forrasztják rá! Ez az alsó-felső megvastagított perem máris minimum duplájára növeli a kosár keménységét, stabilitását.
 3. Olyan színezetre és felületkezelésre volt szükség, amelynek eredményeként a kosár nem egy rikító veszélyes tárgy, hanem a mederfenékbe észrevétlenül beleolvadó, finom falatokat hordozó eszközzé válik. A csillogásmentes zöld és fekete színezet maximálisan megfelel ezeknek az elvárásoknak.
 4. Szükség volt az ideális méretekhez párosuló súlyra is, így a méretsor három darabból áll, amihez három különböző hosszúság és kettő különböző átmérő párosul. No de mi van akkor, ha egy nagyméretű, de kis súlyú kosárra van szükség? Hogyan lehet megoldani, hogy egy 30 g-os kosárméreten csak 10 g ólom legyen? Erre is gondoltunk! A speciális talpólmok lábacskái egy csavarhúzó segítségével könnyedén felfeszíthetők, így a súly a kosárról levehető és egy másikra áthelyezhető. Így akár horgászat közben is lehet variálni a kosárra helyezett ólomnehezék súlyával, mert ennek a cseréje maximum 1 perc! Ugyanakkor attól egyáltalán nem kell tartani, hogy horgászat közben leesik.
 5. Végül, de nem utolsósorban a kosarak ízléses csomagolásban kerülnek forgalomba - ezzel is jelezve, hogy egy magasabb minőségű, átlagosnál lényegesen jobb termékről van szó -, amely 2 különböző színű (hínárzöld és matt fekete) terméket rejt.

A kosár ólomnehezékei…
… szükség szerint (akár horgászat közben is) cserélhetők

A végszerelék összeállításának lépései:

A főzsinórt kell elsőként áttolni a gubancgátló csövön
Fontos tudni, hogy a hosszabbik szára nézzen a mindig horog felé, mert csak így biztosítható a gubancmentesség!
Egy gumiütköző felhúzása után…
… bele kell kötni a Feeder gyorskapocsba…
… az itt látható módon a főzsinórt
A gumiütköző kötésvédő szerepet is betölt, de elsődleges feladta, hogy meggátolja a gyorskapocs csőbe szorulását
A Feeder gyorskapocs nyitott végébe kell a horogelőke végfülét akasztani…
… majd a záró gumit ráhúzni. Nagyon gyors előkecserét és biztonságos előkerögzítést biztosít!
A gubancgátló cső biztonsági karabineréből…
… soha nem fog kiakadni (és elrepülni) a feederkosár
Jöhetnek a keszegek… :)

HALDORÁDÓ Feeder gyorskapocs

Érdemes a végszerelék egyik igazán fontos, de szinte „észrevétlen” darabját külön is szemügyre venni. Talán a ma kereskedelmi forgalomban kapható legkisebb gyorskapocs. Különlegessége, hogy nincs szükség külön gumikúpra, amely a nyitott kampós véget lezárja, mert az a forgókapocsba van építve. Mint a neve is utal rá, gyors (jelen pillanatban a leggyorsabb!) előkecserét biztosít a finomszerelékes feeder-picker horgászoknak. Eredetileg a versenyhorgászoknak fejlesztették ki, ezzel az előkecsere időtartama akár negyedére is csökkentető! Ez különösen fontos versenyeken, hiszen nem mindegy, hogy szereléssel vagy halfogással töltjük az időt! Praktikussága és könnyű használhatósága miatt gyorsan bekerül az „átlaghorgászok” kelléktárába is. A legfinomabb feeder, illetve picker végszerelékek kialakításához ideális választás. Két méretben kapható. Terhelhetőségük: Feeder gyorskapocs: 7 kg, Picker gyorskapocs: 4 kg. Mindkét méretnél 6 db található a csomagban.

Nélkülözhetetlen kellékek a modern feederhorgászat során

2. Helikopteres feeder végszerelék

A leghatékonyabb nagytávolságú horgászatot biztosító keszegező feeder végszerelék állóvízi horgászatok során. Itt ugyanis nincs gubancgátló cső, amely jelentősen csökkenthetné a dobótávolságot. Ez úgy repül, mint a puskagolyó! A meghorgászható nagy távolságok és az átlagosnál nagyobb lendítőerő miatt mindenképpen fonott dobóelőke használata javasolt e végszerelék elkészítése során, ugyanis az átlagos (0,20 mm vastag) monofil főzsinórok nem bírják az extra igénybevételt.

Ezzel a végszerelékkel nincs elérhetetlen távolság!

Végszerelék elkészítéséhez szükséges alkotóelemek:

 1. Fonott dobóelőke zsinór 0,15 mm
 2. Haldorádó Gumiütköző hajszálelőkére - nagy (L)
 3. Haldorádó Előkerögzítő gyorskapocs gumi tüskével - közepes (M)
 4. Haldorádó Rocket Feeder 25g
 5. Maximum 30 cm hosszú zsinórra kötött horogelőke

A végszerelék elkészítéséhez szükséges alkotóelemek

A végszerelék lelke a Rocket Feeder, amely rakéta vagy csepp feederkosár néven vált ismertté. Olyan univerzális eszköz, amely nélkülözhetetlen az álló- és folyóvízi feederezés során. Előnye a zárt kosarakkal szemben, hogy nagyobb a befogadóképessége, így szükség szerint dobásonként több csalogatóanyagot tudunk vele bejuttatni, mint a zárt kosarakkal.

A kisebb (15, 25, 35 g) méretek az álló-, míg a nagyobbak (50, 70 g) a folyóvízi horgászathoz készültek

Jellemzői:

 • Tökéletesen áramvonalas kivitel a pontos (távoli) dobások érdekében
 • Rendkívül masszív konstrukció, kézzel összeroppanthatatlan!
 • Az átlagosnál bővebb („ducibb”) drótozás a nagyobb tárolókapacitás érdekében
 • Speciális ólomkiképzés és precíz súlybeállítás
 • Különleges, csillogásmentes matt felületkezelés
 • Minden csomagban két különböző színű: matt hínárzöld és kőmintás található
 • A kis súlyú (15, 25, 35 g) állóvízre, míg a nagy súlyú (50, 70 g) kosarak folyóvízi horgászathoz ajánlottak

A végszerelék összeállításának lépései:

Kettő gumiütköző közé fűzzetek egy előkerögzítő gyorskapcsot
Ezután egy kellően nagy, legalább 20 cm-es végfület kell kötni a fonott dobóelőke végére
Ezt egy dupla hurokkal rögzítsétek
A felesleges zsinórvég levágása után…
… a kötés csomójáig kell tolni az alsó gumiütközőt
A végfülbe bele kell hurkolni…
… a Rocket Feeder-t
Már csak a horogelőkét kell a helyére tenni. Az ehhez használt előkerögzítő gyorskapocs nyitott végét zárja le ez a gumi tüske. Ahhoz, hogy felfűzhessétek az előkére, egy fűzőtűre van szükség. A tüskét toljátok fel a tűre, majd a kampójába akasszátok a horogelőke végfülét…
… azután a gumi tüskét húzzátok rá ez előkére, a végfület pedig akasszátok a kampóba
A gumi tüske akkor tart igazán jól, ha egészen rátoljátok a forgóra
Íme, a bevetésre váró végszerelék
Jöhetnek a halak!

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!


A következő részben hasonló részletességgel kerülnek bemutatásra a legfogósabb folyóvízi végszerelékeim.

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor
Videó és rajzos ábrák: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.