Egy ügyes csalizási trükk a SpéciCorn csalihoz

Egy ügyes csalizási trükk a SpéciCorn csalihoz

Nyilván már sokan megtapasztaltátok a gumikukoricák hatékonyságát: rendkívül felgyorsítja a horgászatot, mivel nem kell minden hal után csalizni, valamint kellőképpen kikönnyíti a horgot. De hogyan lehet ezt még figyelemfelkeltőbbé és eredményesebbé tenni? Tartsatok velem, egy újfajta csali-felkínálás bemutatásával hamarosan kiderül!

Mint azt már sokan tudhatjátok, a nappali órákban gyorsan kapást lehet elérni, ha a végszereléket megmozdítjuk, a csalit fellibbentjük. Ilyenkor a halak könnyebben észreveszik a csalit, ami gyakran megül az iszapban vagy az áramlat betolja a fenéken lévő levelek, faágak, kövek közé. Probléma lehet az is, hogy az élő csalik, pl. csonti és a giliszta elmásznak a horoggal együtt, hiszen próbálnak elbújni, menedéket találni. Az itt részletezett végszerelék ötvözi a gumikukorica eredményességét az izgő-mozgó élő csalik figyelemfelkeltésével. Általában 2-3 csontival kombinálva kínálom fel a gumikukoricát, ami a csontik tekergőzésének köszönhetően rendkívül figyelemfelkeltő, de a gumikukorica és a horog súlyával már nem bírnak el, így a csali egy helyben marad. További előnyként jelentkezik az is, hogy 3 csonti a kukoricával már nagyobbacska falat, így szelektálható a halak mérete is, bár a már erősen felmelegedett vizekben egy tenyeres méretű a mohóbb kárásznak már ez sem jelent problémát.

Szép keszegeket…
… és még szebb pontyokat köszönhetek ennek a csali-felkínálási módnak
A végszerelék összeállításához általam használt kellékek

A végszerelék összeállítása rendkívül egyszerű, bárki könnyen elkészítheti. Két horogra lesz szükségünk. A segédhoroggal szemben nincsenek nagy elvárások, nem szükséges erősnek lennie, mivel terhelés nem lesz rajta. Azért megkönnyíti a dolgunkat a későbbiekben, ha egy vékonyhúsú, hosszabb szárú és szakáll nélküli típust választunk. Méretben 12-14-16-os az, ami - formától függően - szóba jöhet. Ebben az esetben én egy 14-es Guru LWG-t választottam. A főhorog tekintetében mindenki válasszon elképzelése szerint - mindenkinek megvannak a bevált típusai. A lényeg, hogy legyen erős, akadjon jól és tartsa a halat, valamint hogy minél kisebb sérülést okozzon. A horog méretét a célhalhoz választom, de a felkínált csali mérete miatt én biztosan nem mennék 10-esnél feljebb. Erre a nagy dévéreknek szánt előkére egy 14-es Guru QM1 kerül. Az előkezsinór lehet fonott vagy monofil, ki mit preferál. Én télen és kora tavasszal általában kevésbé észrevehető 14-es vagy 16-os monofilt használok, míg a felmelegedő vizekben már bátran nyúlok a fonott előkezsinórokhoz. Most egy 10-es fonottra esett a választás. Szükségünk lesz még egy fűzőtűre, lehetőleg minél vékonyabbra. A legjobb választás az ólombetétes zsinórok visszavarrására használatos tű. Ha mindez megvan, akkor lássuk, hogyan is áll össze a végszerelékünk:

Első lépésként kössük fel a zsinórra a segédhorgot, majd húzzuk fel a fűzőtűre a gumikukoricát a képen látható módon
A fűzőtű segítségével húzzuk fel a gumikukoricát a zsinórra, majd bújtassuk bele a horgot - ügyelve arra, hogy a horog öble és a kukorica között maradjon elegendő hely a csontkukacok számára
Ezután jöhet a főhorog, amit egy csomómentes kötéssel rögzítünk
A zsinórt a számunkra megfelelő hosszúságra levágjuk, majd a végére fület kötünk, ezzel el is készült az előkénk
A csalizás rendkívül egyszerű, a gumikukoricát csupán egy kicsit hátra kell húznunk a segédhorogról, majd felhúzni rá a csontikat. Ezután már csak vissza kell húzni a segédhorogra a gumikukoricát, és már készen is vagyunk

Ezt az előkét használhatjuk hagyományos bordás vagy method kosárral, de akár ólommal is finom pontyozásnál. Én a legtöbbször Preston pellet feeder kosarat használok ennél az előkénél. Hogy ennek mik az előnyei a method kosarakkal szemben?

A bevetésre kész végszerelék: horogelőke, gyorskapcsos ütköző, valamint egy 25 grammos Preston pellet feeder kosár. Egyszerűbb már nem is lehetne

Nos, 2 méternél mélyebb víznél soha nem használok method kosarat egy egyszerű ok miatt: mire a fenékre ér a kosár, addigra már annyi etetőanyag leoldódik róla, hogy a felcsalizott horog elkallódik útközben, így elveszíti a legnagyobb erősségét, hogy a csali az etetőanyag kupac tetején van. A pellet feeder kosaraknak csak egy igen kis része nyitott, így akkor sem veszít túl sok etetőanyagot útközben, mikor a mélyebb vízben aláhullik. Ennél a kosárnál csak egy irányból tud az etetőanyag kioldódni, pont ott, ahol a csalinkat rejtjük el benne. Akkor is előnyösebb a pellet feedert választani, ha az etetés mögött keresgélő öreg, tapasztalt egyedeket célozzuk meg. Az óvatosabb, nagyobb halakat megzavarhatja a fenékre süllyedő végszerelék. Mivel ebből a fajta kosárból lassabban oldódik ki a csalogatóanyag, a néhány perc múlva visszatérő rutinos öregek ekkor is találnak maguknak pár finom falatot.

Egy nagyobbacska az etetésről…
… és egy termetesebb, az etetés mögött 2 méterrel akadt horogra
A csonti és a fokhagymás kukorica hihetetlenül fogósnak bizonyult a nagytestű keszegek horgászata során

Remélem, sokan kipróbáljátok ezt a csali-felkínálási módszert, és sok szép hal megfogásához segít majd hozzá benneteket. Biztos vagyok benne, hogy nem fogtok csalódni!

Írta: Füle Csaba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.